Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 652
  • 797
  •   1
Отговори
# 615
Да, може кортизолът да ти е нисък или поне недостатъчно висок. Ами, според мен карай бавно с тироксина, максимум 12,5 мкг засега, и виж още няколко дни как ще си. А може да пробваш дори по-ниска доза първоначално - четвъртинка. С остър нож ще разрежеш лесно.

# 616
  • Перник
Момичета, дайте съвет... До момента съм през ден 43.75 и 50 и резултата ми е 3.82. Като пиех само 50, ТСх-то падна на 1.3 и не ми беше никак ок. Мисля да увелича дните с 50, но се чудя поредни няколко на 50 и примерно събота и неделя на 43.75 или как да редувам???...
Странно как при тази доза бях 2.58, сега скочи на 3.82. Кога имаше нужди от увеличаване ляното или зимата?

# 617
Случи ми се нещо странно преди 3дни - ужасно трепкане (спазъм на мускул...) в долната устна с продължителност поне 3часа петък вечер... оттогава боцкане и мравучкане в устните и около тях, постоянно с усилване и намаляване, но не спира Head Band
Миналара седмица и крампи имах, крака, ръце... бедра, прасци... запичнах магнезий и поутихна, но се появи това... от какво ли може да е?
Щитовидните хормони през юли бяха оптимални, ТАТ и МАТ повишени... не пия хормон.

# 618
Нежи, според мен грешката ти е, че се водиш по ТСХ. Гледай повече ФТ4 и ФТ3.

# 619
  • Перник
Нежи, според мен грешката ти е, че се водиш по ТСХ. Гледай повече ФТ4 и ФТ3.
Уфф и аз вече н знам. Аз съм с възел и хашимото и ходя при проф.Пандев на прегледи и консултации. Всеки път го питам какво да изследвам и винаги казва само ТСХ... Следващия път ще пусна и ФТ3 и ФТ4. Не зн защо не иска да ги пускам тях?

# 620
Ставало е въпрос много пъти - ендокринолозите си знаят само ТСХ, нищо друго. Но да се дозира хормон по ТСХ е погрешно, защото ТСХ не показва пълната картина. Има немалко хора с нисък ТСХ, но и с ниски ФТ4 и ФТ3, т.е. реално с хипофункция. Има и хора с висок ТСХ, но и високи ФТ4 и ФТ3 - това е начална хипофункция. Винаги ТСХ трябва да се гледа заедно с ФТ4 и ФТ3, никога самостоятелно. Има и хора, които пият Т3 и ТСХ им е много близо до нулата, но ФТ4 и ФТ3 са им примерно малко над средата - ако се гледа само ТСХ, ще решиш, че са минали в хиперфункция, но не са, защото ФТ4 и ФТ3 не говорят за това, нито пък симптомите им. Така че и симптомите трябва да се гледат, даже задължително, а не само резултатите. Ти си се чувствала зле на по-високата доза, значи трябва да намалиш. Но колко да намалиш - за тази цел гледай ФТ4 и ФТ3.

Между другото, странно ми е, че при ТСХ 1,3 не си се чувствала добре (как по-точно?), но след като нямаш изследвани ФТ4 и ФТ3, може само да се гадае. Има случаи, когато хормоните говорят за хипофункция, но надбъбречните жлези компенсират и произвеждат повече норадреналин - тогава се проявяват симптоми на хиперфункция, така че трябва да се гледа всичко.

А есента по принцип започва понижаване на щитовидната функция, така че сега по принцип се увеличава дозата. Но трябва да се гледат симптомите + изследванията, само че не само ТСХ.

# 621
  • Перник
Кагато ТСХ ми е над 4, пулсът ми пада под 50. Когато е към 1 и малко се ускорява над 90 и имам стомашни неразположения. Преди съм изследвала вс път ТСХ с ФТ3 и ФТ4 , просто последните 2 -3 пъти от както ходя при Пандев спрях/предвид, че го питах и каза няма нужда/. Следващият път ще пусна и 3 те. Но ми остава чуденката до след месец по колко да пия от Л тироксина

# 622
Пробвай различни варианти, няма как иначе. Но не се води само по ТСХ.

# 623
  • София
Някой правил ли е АИП? Започнах го миналата седмица, но не се чувствам добре и обмислям да го спра. Ще си продължа без захар, глутен и млечни, но ще въведа постепено ориз, ядки, домати, чушки... Много се бях мотивирала и настроила, но не мога да карам дълго само на месо и зеленчуци. А и някакво главоболие ме спохожда все по-често - не знам от това ли е.

Йод изследва ли се лабораторно?
Аз спазвам АИП. Според мен седмица е малко кратък срок за адаптация. Особено ако изведнъж сте спрели всичко и храни и кафе. Иначе за мен най-голямото предизвикателство беше да вдигна количеството зеленчуци, за да са те преобладаваща част от храната ми. Но месо и зеленчуци са основата на храненето ми от доста години, та това не ми е трудност. Предполагам, че за някого, който се е хранил различно, подобен обрат в менюто може да бъде стресиращ.

От колко време го спазваш? И колко занапред? Виждаш ли положителен ефект и в какво?

# 624

От колко време го спазваш? И колко занапред? Виждаш ли положителен ефект и в какво?
Теоретично от почти два месеца, но има един червен пипер, който се промъкна веднъж по мое невнимание, та ако зануля там отново около месец. Не знам колко занапред ще го спазвам, мисля си поне до Коледа/Нова Година.
Трудно ми е да отчета положителен видим ефект, честно казано. Имам на крака нещо кожно, не знам дали е автоимунно или не, но ми се ще при него да видя подобрение, но кой знае. Настроила съм се вътрешно, че ако е нужно и по-дълго бих спазвала най-строгата фаза, пък да видим Simple Smile

Хормоните съм мерила само веднъж откакто съм на протокола, всички се бяха вдигнали леко от предишното мерене, но не съм сигурна дали не се дължи на овулацията.

# 625
При мен само ТСХ и ТАТ са високи, ФТ3 и ФТ4 са в норма.. това какво означава? Пия 25мг Еутирокс от 1 седмица като първите 5 дни пиех по половинка и за момента не усещам някакви сериозни противопоказания (пулсът ми е около 70). След колко време има смисъл да изследвам отново хормоните Thinking

Последна редакция: вт, 09 окт 2018, 10:17 от MaRin4et0

# 626
Поне след 45 дни.

# 627
На мен АИП ми отне повече от 6 месеца, докато видях някакъв резултат. Отслабнах доста бързо, почувствах се по-добре на 2-3 месец, а стойностите на хормона и на тат и мат почти след година започнаха да се стабилизират. Отнема много време, резултати до няколко месеца не очаквайте. Преминах през всякакви фази- инфекции, алергии, какво ли не, явно организмът се е чистил. Първата година е трудното, после вече не го мислиш.

# 628
Съветът на Сара Балантайн е да се кара на рестриктивната (т.е. първата) фаза на АИП, докато не се получи подобрение на състоянието или дори изчезване на всички симптоми - тогава се започва въвеждането на храните. Няма как да се каже кой колко време ще трябва да остане в тази първа фаза, но е препоръчително да е поне 2-3 месеца. Може и да се започне въвеждане на храните след примерно 3 месеца, без да е постигнато чувствително подобрение, защото в крайна сметка заболяванията са различни и зависи до каква степен организмът е увреден, какво лечение се провежда и т.н.  Тази първоначална рестриктивна фаза дава възможност за подобряване на състоянието на храносмилателната система и на организма като цяло, затова е важно да се мине през нея. А подобрението може да става бавно и постепенно и да трае дълго, без непременно да се стои през цялото време в първата фаза. Просто е доста индивидуално.

# 629
Съветът на Сара Балантайн е да се кара на рестриктивната (т.е. първата) фаза на АИП, докато не се получи подобрение на състоянието или дори изчезване на всички симптоми - тогава се започва въвеждането на храните. Няма как да се каже кой колко време ще трябва да остане в тази първа фаза, но е препоръчително да е поне 2-3 месеца. Може и да се започне въвеждане на храните след примерно 3 месеца, без да е постигнато чувствително подобрение, защото в крайна сметка заболяванията са различни и зависи до каква степен организмът е увреден, какво лечение се провежда и т.н.  Тази първоначална рестриктивна фаза дава възможност за подобряване на състоянието на храносмилателната система и на организма като цяло, затова е важно да се мине през нея. А подобрението може да става бавно и постепенно и да трае дълго, без непременно да се стои през цялото време в първата фаза. Просто е доста индивидуално.

Aз така или иначе бях на фаза едно до скоро, защото имам непоносимост към много храни. Напоследък взех да си позволявам забранени храни, но ми се отразяваха зле на стомаха, затова гледам да се придържам към строг АИП. На мен това ми действа. А и все си мисля, че за да стигнеш до АИП и да си сериозен, наистина трябва да не се чувстваш добре. Аз лично, ако не не бях зле преди година и половина, никога нямаше да си помисля за режим, камо ли за АИП, който е изключително труден за следване и хората бързо се отказват, защото не виждат резултат веднага. Имам приятелка, с която започнахме заедно, тя се предаде след няколко месеца, защото не виждаше смисъл и промени- тя не е единствената, която познавам.
АИП винаги изисква време и е дълъг процес, защото организмът се чисти от токсини, натрупани с години.Той променя ежедневието ти изцяло и се иска силна воля и спокойствие, за да се спазва. Доста е скъп също, не всеки би могъл да си позволи да се храни по този начин и да си купува добавки и витамини.

Последна редакция: вт, 09 окт 2018, 12:51 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт