Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 607
  • 797
  •   1
Отговори
# 585
В някои лаборатории приемат част от изследванията до определен час, а дори и в конкретен ден от седмицата. И на мен ми се е случвало. Не че има значение за самото изследване, явно просто ги пращат и изследват по някакъв техен график.

# 586
  • Перник
Не можело по-късно не защото имат график или пращат някъде, самото изследване трябвало да се направи за да е ок до 8...???

# 587
Не можело по-късно не защото имат график или пращат някъде, самото изследване трябвало да се направи за да е ок до 8...???
Не знам, за първи път го чувам, а пускам хормони от 13 години Simple Smile

# 588
Имате ли идея защо за  ТСХ и НОМА , трябва да се вземе кръв до 8 сутринта? Днес ме изумиха отивайки за кръв в 10-казаха:"Не може" до 8 сутринта за тези двете...???

Да, и аз така знам и винаги спазвам това правило. Препоръчително е точно тези показатели да се пускат към 7-8 часА сутринта, не по-късно.
Нямам ясен спомен каква е точната причина - мисля, че TSH е най-висок именно в тези сутрешни часове, а Инсулинът пък много се влияе от физическото усилие и затова е желателно да го изследваш максимално бързо, след като се събудиш.
Но чак да те "върнат" от лабораторията, ми е странно. Те едва ли са се загрижили дали са спазени всички изисквания около изследванията.

# 589
Аз винаги пускам изследвания сутрин преди работа. Може и затова никога никъде да не са ми казвали. Последните месеци ходя само в събота, тогава отварят в 8.30, значи към 9 да давам проба някъде.

# 590
Четох, че кистите на щитовидната жлеза се получават при недостиг на йод в организма.
Срещали ли сте подобно твърдение?

# 591
Четох, че кистите на щитовидната жлеза се получават при недостиг на йод в организма.
Срещали ли сте подобно твърдение?

Да, възлите на щитовидната жлеза се получават от недостиг на йод. Аз съм родом от ендемичен район със силен дефицит на йод (Смолян) и като деца в училище ни даваха всяка седмица йодни таблетки (антиструмин). След като падна комунистическият режим, тази профилактика беше преустановена. Сега съм на 37 години и познавам поне 50 жени от моя край, които са оперирани от гуша. Трябвало е да пия йодни таблетки поне до пубертета, а не както в моя случай само две години, когато бях първи и втори клас, за да си запазя щитовидната жлеза.
https://www.puls.bg/aktualno-c-6/endemichna-gusha-n-21931

# 592
Екатерина, има основания за това твърдение - според американските автори, които изучават йода, на дефицит на йод се дължат всякакви образувания в щитовидната жлеза, а също и в гърдите, яйчниците, матката, слюнчените жлези. Т.е. йодният дефицит предразполага, защото прави тези тъкани уязвими, макар че влияят и други неща. Също има основания да се смята, че дефицитът на йод е в основата и на Хашимото и Базедовата болест, поне като допринасящ фактор, ако не като основен. Друг въпрос е, че може да има и други фактори.

# 593
Благодаря ви  bouquet Бяхте ми много полезни.
Поръчах си келп, да видим на ехографа какво ще се види след няколко месеца.

# 594
Внимавайте с келпа...дъщеря ми се влоши точно от него.При вас може и да не с случи,но все пак се наблюдавайте?

# 595
Внимавайте с келпа...дъщеря ми се влоши точно от него.При вас може и да не с случи,но все пак се наблюдавайте?
В какъв смисъл се влоши?
Понеже аз също пия вече от доста време-няколко месеца...

# 596
С йода нещата са доста индивидуални и докато не се пробва, няма как да знаеш. Аз имам приятелка, която е била с хипофункция и нисък Т3 (под нормата) дълго време, въпреки че периодично са й увеличавали дозата на тироксина - в един момент зарязва тироксина, започва да пие келп, хормоните й се регулират и се чувства по-добре от всякога. Тя е пила само келп в дози от порядъка на няколкостотин микрограма (примерно 600 - 900 мкг). Други пият далеч по високи дози - 50 мг или повече (50 мг са 50 000 мкг) и също имат голям успех. Но някои не могат да пият нито келп, нито течен йод, защото се влошават. Или пък има случаи на хора, които се чувстват добре с дози от рода на 5-10 мг, но не могат да увеличат повече. Също има някои, които се влияят зле от ниски дози, но се чувстват добре от много високи - 100 мг и нагоре. Така че е строго индивидуално. Освен това за да се пие йод, трябва да сте сигурни, че нивата ви на селен са достатъчно високи. Пият се и други добавки също - магнезий, цинк, някои Б-витамини, витамин С, яде се и повече сол.

# 597
  • София
Някой правил ли е АИП? Започнах го миналата седмица, но не се чувствам добре и обмислям да го спра. Ще си продължа без захар, глутен и млечни, но ще въведа постепено ориз, ядки, домати, чушки... Много се бях мотивирала и настроила, но не мога да карам дълго само на месо и зеленчуци. А и някакво главоболие ме спохожда все по-често - не знам от това ли е.

Йод изследва ли се лабораторно?

# 598
Бодимед изследват йод в кръвта, но пращат пробата в Германия. Обаче изследването в кръвта не е точно (на практика е отречено от специалистите, които изучават йода), затова препоръчват да се направи друго изследване - в 24-часова урина, но след изпиване на 50 мг йод, а то май не се прави изобщо у нас. На това изследване също някои автори му намират кусури (мисля, че защото йодът се изхвърлял няколко денонощия, а не само едно, затова 24-часовата урина не била достатъчна). Има и едно друго изследване, което косвено показва нивото на йод - изследване на тиреоглобулина в кръвта, но и то имало определени ограничения, т.е. възможност за неточности.

# 599
Здравейте,бихте ли ми писали какви добавки бяха важни при хашимото и какви изследвания Тсх ,ft4 са най важни нали така??

Общи условия

Активация на акаунт