Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 620
  • 797
  •   1
Отговори
# 570
Някой в темата, и то не отдавна беше писал, че Инсулин на гладно около 10 си говори за ИР и има не малко лекари, които ще изпишат Метформин и диета.
Както аз, така и други потребителки, сме го писали неведнъж. А и, доколкото имам спомен, горната референтна граница на показателя Инсулин на гладно в лаборатории "Бодимед" понастоящем е именно 10 - т.е. предполага се, че над тази стойност вече налице е проблем или казано с други думи - ИР.

Аз правих обременяване с глюкоза в Токуда и горната референтна граница на Инсулин е 17,1 видно от предишния ми пост, в който показах резултатите. Thinking

# 571
В такъв случай си имам доказана ИР само с КЗ и Инсулин на гладно ...
О, да, за съжаление, е така. Това си е напълно достатъчно за диагноза.
Обременяването се прави, защото при някои хора Инсулинът и Глюкозата на гладно са със стойности в норма, но след като организмът "се натовари", нещата лъсват и те също се оказват с ИР.
Но щом още на гладно нещата не са OK, то диагнозата си е налице, и без да се прави допълнително обременяване. В твоя случай, да речем, ще е напълно излишно.

...а това, че хората с години си живеят в неизвестно за високи Инсулин и КЗ как се отрязава на здравето-щетите не са ли много по-големи и необратими в повечето случаи ?
Това го споменах, защото аз, например, съм точно така. Може би дори през почти целия си съзнателен живот съм имала проблем с Инсулина, за който не съм знаела. И с щитовидната жлеза, но това е отделен въпрос...
Не ми е известно да имам щети и поражения в тази връзка. Аз самата се чувствам добре, нищо че съм натрупала ужасно много килограми за сваляне. Така че е много индивидуално. Peace
Най-лошото, което може да ти се случи, ако не лекуваш ИР, е да развиеш Диабет, Тип 2.

PURE, не гледай референтните граници. И това много пъти сме го коментирали - някои са абсурдно разтегнати и не дават точна представа.
В "Бодимед" преди време горната граница за Инсулин на гладно беше 25 - пълна ненормалщина. От около година-две насам го оправиха и вече е 10.
С едно уточнение - Инсулинът на гладно трябва да е колкото Глюкозата - т.е. 4-5-6 - това е най-оптималната стойност. Даден е някакъв толеранс до 10, но е хубаво да е по-нисък от това. Peace

Последна редакция: пт, 05 окт 2018, 15:13 от Гърне без похлупак

# 572
Пропуснах нещо - Г-ца Д., радвам се, че имаш такъв стимул за борба с гадните болести и разбърканите хормони.
Ако искаш, хвърли едно око на тази тема - аз не пиша в нея по ред причини, но ти може пък да откриеш полезна информация за себе си там.
Успех!

# 573
  • Варна
Пропуснах нещо - Г-ца Д., радвам се, че имаш такъв стимул за борба с гадните болести и разбърканите хормони.
Ако искаш, хвърли едно око на тази тема - аз не пиша в нея по ред причини, но ти може пък да откриеш полезна информация за себе си там.
Успех!
Гърненце, още веднъж -благодаря Simple Smile Тази тема я наблюдавам от пролетта, когато Инсулина ми беше 9. Тя ме побутна да си поизчистя храненето.
Видно е, че нищо не съм свършила, или неправилно съм постъпила, като съм се нахвърлила на въглехидратите последните дни преди изследването. Нямам никакво желание да пия допълнително хапчета, затова на първо време пак ще се концентрирам върху храненето. Дано ми се получи

От iherb си поръчах една добавка -Relora, не е пристигнала още, но я дават, като добра за контрол на кортизола и апетита,спокоен сън. Скоро няма да пристигне, но ако има ефект -ще споделя https://www.nowfoods.com/supplements/relora-300-mg-veg-capsules

А ти как се справяш с твоята ИР -само на режим ли си, или пиеш и лекарства ?

# 574
  • Перник
И при мен последното тсх е 4.37 инсулин 18.56, които смятам да повторя/мисля че е лабораторна грешка/. При тсх над 4 пулса ми пада под 50, а сега е 90-100/както е при ниско ТСХ/. Инсулин пролетта ми беше 10, нищо не съм променила в храненето, както и в л тироксина. Утре ще пусна нови изследвания.

# 575
Бихте ли хвърлили едно око и на моите резултати на щитовидните хормони? Първата цифра е резултатът, а в скоби са референтни стойности

T4      12 pmol/L (7.6 - 16)

TSH     1.11 mE/L (0.40 - 4.00)   

T3      5.2 pmol/L  (3.6 - 6.3)   

MАТ    <0.5 kE/L (<5.6)

ТАТ     <0.9 E/L ( <1.8 )

# 576
Добри са Simple Smile

# 577

На хартия само Confused

Цялата жлеза е във възли (нодозна струма), като някои са доста големи, виждат се с невъоръжено око, цялата жлеза е увеличена и трябва да се премахне. Имам дискомфорт при преглъщане, дишане, постоянна отпадналост, косопад, изпотяване, лесна уморяемост, безсъние, нервност, сърцебиене, схващане мускулите на краката. Перфектни хормони, а жлезата трябва да се премахне почти изцяло, в двата лоба има само два малки чисти (без възли) участъка. Чакам дата за операция. Confused

# 578
За съжаление, случват се такива неща. Аз също съм с нодозна струма и преди да се отключи Базедова болест, хормоните ми бяха супер, но жлезата вече беше увредена. Понеже си мислех, че нодозната струма върви в комплект с Базеда, се оказа че не е така и това че имам едно заболяване на щитовидната жлеза, не ме предпазва от появата на друго такова.
И моята жлеза вече е цялата във възли и възлеста структура и не знам има ли здраво местенце.

# 579
За съжаление, случват се такива неща. Аз също съм с нодозна струма и преди да се отключи Базедова болест, хормоните ми бяха супер, но жлезата вече беше увредена. Понеже си мислех, че нодозната струма върви в комплект с Базеда, се оказа че не е така и това че имам едно заболяване на щитовидната жлеза, не ме предпазва от появата на друго такова.
И моята жлеза вече е цялата във възли и възлеста структура и не знам има ли здраво местенце.

Мислиш ли за операция? Аз една година се лутах докато разбера защо се чувствам зле и тялото ми се мъчи. Пусках хормони редовно, винаги в норма, а възлите растат ли, растат. Но вече имам огромен дискомфорт при преглъщане, голям възел притиска гърлото и ще трябва да се подложа на операция.

# 580
И мисля, и отхвърлям, но все в един момент ще се наложи да се подложа на такава, защото пия и лекарства за автоимунното, а не може да се пият до живот. Създава ми дискомфорт понякога, най-вече като ми е студено. Трябва задължително да слагам шал на устата. Или ако има вятър също. Задушава ме, дави ме, понякога боцка и наболява. Понякога ако пия от бутилка нещо и при преглъщане ме пробожда. На този етап автоимунното налага повече операцията, отколкото нодозната струма, но аз още се ослушвам. Безсънието и ставането по никое време ме съсипва допълнително, а то си е част от цялата картинка.

# 581
  • Перник
Имате ли идея защо за  ТСХ и НОМА , трябва да се вземе кръв до 8 сутринта? Днес ме изумиха отивайки за кръв в 10-казаха:"Не може" до 8 сутринта за тези двете...???

# 582
  • Sofia
Къде се случва това?
Винаги съм ходила към 10ч,дори и по-късно и са ми взимали кръв.

# 583
  • Перник
Къде се случва това?
Винаги съм ходила към 10ч,дори и по-късно и са ми взимали кръв.
София МБАЛ Надежда

# 584
Тсх са ми правили и в 10, и в 11 ч. в Бодимед на Бузлуджа.

Общи условия

Активация на акаунт