Сладко (конфитюр) от люти чушки

  • 11 660
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 25 620
Моля да споделите изпитани рецепти за тази вкуснотия. Simple Smile
Прегледах рецептите в нета, но сякаш ми липсва нещо в съставките. В повечето рецепти чушките се овкусяват със захар и оцет или лимон. Идеи за други подправки? Сол, черен пипер, нещо друго?
Давайте, сега му е времето!

# 1
  • Мнения: 35 968
чудесна тема, Сий! Simple Smile
правих преди време - според търсачката е било през 2014 г. Grinning
използвала съм тази рецепта /не, че помня, но съм сложила линк в поста, в който се хваля Stuck Out Tongue Winking Eye/
много сполучливи се получиха, май и тази година ще затворя няколко бурканчета Wink

# 2
  • Мнения: 25 620
Да, видях я тази рецепта, благодаря. В нея се споменават също и ванилия, и канела. Ти слага ли?
Чудя се с малко черен пипер, колкото за аромат, дали няма да стане по-пикантен вкусът? Също така мисля да смеля чушките, не ми се играе да ги режа на тънко.
Чудя се още дали някой не е пробвал с друг подсладител освен захар – мед, стевия, друго?

# 3
  • Мнения: 35 968
за подправките - не помня
бих сложила черен пипер
парченцата са вкусни - нарежи една или две чушки за разкош, другите смели

# 4
  • Мнения: 25 620
А, добра идея, благодаря.  Grinning
То и някоя семчица може да се остави, за красота.  Laughing

# 5
  • Мнения: 1 316
Интересно и бързо...Смятам да пробвам..
https://www.youtube.com/watch?v=7FG7yS-eD_Q

# 6
  • на малък остров в океана
  • Мнения: 1 478
Аз правя по рецептата на Пепчо (Храна за моите канибали) и е много успешна. Там подправката е карамфил.
https://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post.html

Става и с люти чушки, или само със сладки. Кой както предпочита

# 7
  • София
  • Мнения: 11 709
Моля да споделите изпитани рецепти за тази вкуснотия. Simple Smile
Прегледах рецептите в нета, но сякаш ми липсва нещо в съставките. В повечето рецепти чушките се овкусяват със захар и оцет или лимон. Идеи за други подправки? Сол, черен пипер, нещо друго?
Давайте, сега му е времето!
Сийче, такова сладко от червени чушки по рецепта на Labrex се научих да правя тази година, повече от прекрасно е. Може да се допълни с люти чушки за вкус, вариантите са много. Силно го препоръчвам.

http://recepti.gotvach.bg/r-100915-Конфитюр_от_червени_чушки

# 8
  • "Винаги прави това, което сърцето ти казва."
  • Мнения: 655
Здрaвейте, ние всякa годинa си прaвим лютивкa (aпетиткa) с домaти, червени чушки, люти чушлетa, чесън, олио, зaхaр, оцет и сол.
Чушките ги изпичaме, обелвaме и прекaрвaме през месомелaчкa. Домaтите попaрвaме, обелвaме и също смиляме. Прибaвяме ги към чушките. Нaситнявaме чесънa.  Свaрявaме олиото, оцетa, зaхaртa и солтa. Сипвaме при зеленчуците и вaрим, докaто сместa се сгъсти. Изчaквaме дa изстине и я рaзсипвaме в мaлки буркaнчетa. Кипвaме зa 20 минути Flowers Chili

# 9
  • Мнения: 17 407
Ммм, рецептата, която споделя bubanka намирам за идеална, с все ванилията и канелата. Чудна тема - и аз да кажа. Simple Smile

# 10
  • София
  • Мнения: 634
Днес намерих време и направих конфитюра от червени сладки чушки. Като подправка сложих само 1 зърно черен пипер /не млян/, половин дафинов лист и преди да го сипя в бурканчето - малко фино смляно индийско орехче. Останалата част от рецептата я спазих точно. Стана великолепно на вкус.

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 26 385
За 2седмици 5 пъти правих сладкото Yum
Моята рецепта е с 2кг.сладки червени чушки,5-6 бр люти чушлета,500гр.захар и 100мл ябълков оцет

# 12
  • Berlin
  • Мнения: 11 262
Здрaвейте, ние всякa годинa си прaвим лютивкa (aпетиткa) ....

Това е различно, по-скоро от типа на лютеницата

# 13
  • Мнения: 5 998
И аз отдавна му се каня на това сладко от чушки, като остане време да приготвя ще докладвам резултатите.

# 14
  • Мнения: 3 137
С какво се яде? С месо ли?

# 15
  • Мнения: 5 998
Месо, сирена.

# 16
  • Мнения: 35 968
филия с масло също Simple Smile

# 17
  • София
  • Мнения: 983
Ние сме пробвали и в палачинки, а също и с мекички, доритос или просто така с лъжица.Не съм правила лично - черпиха ме, но беше уникално: с финно нарязани чушчици и съвсем лек, лют послевкус. Направо съм влюбена в това сладко. Чакам да ми кажат рецептата и веднага ще я споделя.

# 18
  • Мнения: 5 998
Направо съм влюбена в това сладко. Чакам да ми кажат рецептата и веднага ще я споделя.
Айде, чакаме! И аз искам да има леко пикантна нотка.

# 19
  • Мнения: 25 620
Отчитам първи опит – конфитюр от чушки с домашно козе сирене и черен сусам. Розето мръзне в хладилника... Wink



Втори опит – сладко от чушки:



Първият вариант е със смлени чушки – обикновени и люти , захар, ябълков оцет и лъжичка сол.
Вторият – нарязани на лентички обикновени чушки, няколко люти (почистени от семките и смлени с чопъра), захар, лимонов сок, настъргана лимонова кора, сол, няколко цели зърна пипер меланж (черен, бял, зелен и розов), 1 ванилия.
Планирала съм и трети опит – с ксилитол, но по-нататък.

Последна редакция: чт, 23 авг 2018, 17:38 от Как' Сийка

# 20
  • Мнения: 22 036
Направих Пепчовата рецепта, но намалих захарта на половина. Стана супер и са вярно като желирани. Много е вкусно със сиренца. Последно го ядахме със запечен камембер.  И с халуми става.

# 21
  • Мнения: 1 316

Down Under, колко бурканчета ти излязоха по  тази рецепта?

# 22
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 4 751
По рецепта бурканчетата не се варят след напълване, а съдържанието се сипва горещо. Така ли е всъщност?

# 23
  • София
  • Мнения: 11 709
По рецепта бурканчетата не се варят след напълване, а съдържанието се сипва горещо. Така ли е всъщност?
Да.

# 24
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 4 751
Благодаря, Марчева. Определено ме заинтригувахте и ще пробвам.

# 25
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 4 751
Сладкото вече е факт. Стана малко по сладникаво за моя вкус и сякаш му липсва някаква подправка, но определено стана добре.

# 26
  • София
  • Мнения: 11 709
Сладкото вече е факт. Стана малко по сладникаво за моя вкус и сякаш му липсва някаква подправка, но определено стана добре.
Подправка... черен пипер достатъчно ли добави? Захарта може да се намали , да е на вкус.

# 27
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 4 751
Правих по рецептата на Пепчо без черен пипер, но с люта чушк. Ще направя и втора доза с др. подправки. Иска ми се на вкус да е като слако-киселия сос от китайските ресторанти, така си го представях. Може при сервиране да добавя малко балсамов оцет, за да не сладни толкова.

# 28
  • Мнения: 22 036

Down Under, колко бурканчета ти излязоха по  тази рецепта?


Точно три малки бурканчета, както и Пепи е писала. И чушките станаха като желирани. На мен ми е странно, но не е лошо със сирена.

Общи условия

Активация на акаунт