Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 837
Здравейте!
Не знаех къде точно да пусна този въпрос,  надеждата ми е, че тук някой може да разполага с тази книга:

" Parenting Without Borders: Surprising Lessons Parents Around the World Can Teach Us"
An eye-opening guide to the world’s best parenting strategies
автор: Christine Gross-Loh

  „Родителство без граници: Изненадващи уроци, на които могат да ни научат родители от всички краища на света“ , автор: Кристине Грос-Ло

Много е спешно, става дума за дипломна работа на моя близка и няма време да я поръча от Амазон, където я открих. Надеждата ми е някой от вас да я има и да помогне.

Също ако можете да споделите културни различия в отглеждането на бебета от 0 до 1 г. в различните от бг държави.

# 1
 • Мнения: 1 751
В България при температура по-ниска от +20 градуса бебетата се завиват в 40 ката дрехи и се слагат до/на/под/в печката, за всеки случай.  В Русия бебетата се оставят добре завити да спят на терасата при -20 на свеж въздух.

# 2
 • Мнения: 253
Да си я закупи като EBook. В Google Play е на намалена цена - от 15,46 на 10,82 евро.

# 3
 • Мнения: 837
Да си я закупи като EBook. В Google Play е на намалена цена - от 15,46 на 10,82 евро.

Колко време отнема обикновено?  Ще и кажа сутринта.  Лошото е, че аз само предполагам, че има вероятност тази книга да е от полза, но може да се окаже, че не е така. Възрастовата граница е много малка - 0-1г.
Затова питам тук, все пак, ако я има някой, да каже дали включва и тази възрастова група.

Хамстер, аз също съм си изкарвала бебетата да спят следобед на открита тераса при -14 или колкото са , така, че ми е трудно да го приема като културна особеност. Но благодаря за отговора.

# 4
 • Мнения: 6 128
Майка ми ме е изкарвала на минусови температури да спя по цял ден на терасата добре завита, когато съм била бебе. Моите деца също всеки ден са навън от 7мия си ден, без пропуск, без значение времето.

Бих искала в детските градини да спят навън, както в скандинавските, но едва ли ще стане.

# 5
 • Мнения: 4 023
Диорела, дай поща.

# 6
 • Мнения: 837
Лан, дадох ти на ЛС. Благодаря!

# 7
 • Мнения: 2 322
Културните различия според мен са обусловени от социалния контекст. Ние живеем в Белгия, където майчинството е 15 седмици, а за самостоятелно заетите - 8 седмици. Така че масово бебетата тръгват на ясла на 3 месеца. Моят работодател, понеже е готин, дава по 20 седмици майчинство, така че моето тръгна на 6 месеца на ясла. Истинска драма за роднините в БГ. Пак в Белгия дават по 12 дни годишно за гледане на болно дете. През деня градинките и парковете са празни. Според местните стандарти болно дете е дете с температура над 38,5. Кашлици, сополи и прочие са ок и никой няма да ти върне детето заради това. Ако се налага антибиотик или друго лекарство, връчваш ги на лелките с бележката от лекаря и те имат грижата да му го дават. Бебета, а и децата, се изкарват навън по всяко време. Ако чакаме да се оправи времето, може с месеци да не излезем. Тази зима нямаше никакво слънце от октомври до април. Затова гумените ботуши и непромокаеми те якета са задължителни в гардероба.

Успех с писането!

Последна редакция: вт, 21 авг 2018, 21:45 от Nedinka

# 8
 • Мнения: 837
Нединка, много благодаря. Точно за Белгия се сетих, че там майчинството е много малко и децата тръгват рано на ясли.
Намираш ли някаква разлика в развитието им до 1 г. спрямо това в Бг ? 
В яслите занимават ли ги с нещо, четат ли им книжки, пеят ли им песнички, учат ли ги да се хранят сами? Смесени ли са групите? В Бг групите са смесени до 3 г. 
Ти как приемаш това ранно тръгване на ясла -  като + или - ? Все пак детето се отделя за дълъг период от майката. Как се адаптират децата - по-лесно или по-трудно?

# 9
 • Мнения: 2 322
Сравнението за развитието, за което питате, не мога да го направя, тъй като нямам база за сравнение. Не познавам едногодишни деца в България, т.е. познавам, ама ги виждам веднъж в годината и можете да си представите за една година колко са се променили. Групите в яслите зависят от яслата. Малките ясли са със смесени групи. Синът ми беше във ведомствената ясла на моя работодател - твърди се, че била най-голямата в Европа. В нея има 800 деца на възраст между 2 месеца и 4 години и групите не са смесени. В групата на сина ми децата бяха родени юни-септември 2012 г. На всеки няколко месеца променяха оборудването и играчките в залата, така че да съответства на стадия на развитието им. В един момент започват да ги учат на разни неща, може би към 2 години, но дори на 5 години никой не ги учи да рецитират стихчета като в България. Затова пък на 5 години правят презентации. Синът ми прави за лъва - трябваше да подготвим у дома табло и е продължение на 5 минути детето да говори пред групата по съответната тема.

Аз лично съм ОК с ранното тръгване по принцип. Но първо, нямах избор - сама издържам сина си и себе си, плащам жилищен кредит и финансово нямаше да се справя, без да работя. Второ, имах тежка бременност, която изкарах на легло - имах нужда от хора. Обожавам сина си, борила съм се за него, но и аз, и той имаме нужда да не прекарваме нонстоп заедно. Трето, оставих детето си в най-добрата ясла и при възможно най-добрите условия. Учителките бяха блестящи и никога не съм се притеснявала за него. Синът ми никога не е имал проблеми с адаптацията и никога не е плакал за мен. След яслата отиде в екол матернел, през ваканциите ходи на стажове (нещо като занималня), ходи на музика и спортове. Не съм чула някое приятелско дете (а около нас има доста) да е имало проблеми с адаптацията. С една дума, ОК съм с ранното тръгване на ясла. Дългото стоене у дома не ми допада като идея, седенето в градинки и паркове ми е досадно и като цяло обичам да разговарям и по теми, които не са свързани с децата. И не обичам въпроса ,,а вие на колко годинки сте?”, когато става въпрос за сина ми.

Последна редакция: вт, 21 авг 2018, 23:32 от Nedinka

# 10
 • Мнения: 937
Много интересен ми беше поста Ви  Hug Аз се чувствам и мисля точно като Вас  bouquet

# 11
 • Мнения: 837
Благодаря на всички, които се отзоваха и помогнаха!

Общи условия

Активация на акаунт