(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

• 59 017
  • 758
  •   1
Отговори
# 225
  • Русе
Оле, какви снимки!! Досега тикви не сме слагали, защото само аз ги ям, но съм събрала тази есен от купена от Кауфланд тиква- Матилда...много ми хареса Simple Smile

# 226
Тиква Матилда F1 ( Matilda F1 ) е хибриден сорт тикви. Има голяма вероятност тиквите, които ще ти се родят от събраните семки на Матилда да не са със същите вкусови характеристики, като на тиквата, от която си запазила семки.

# 227
8 семчици от проста родопска тиква бяха първото, което боднах в градинката ни, когато я взехме. Изобщо не очаквах да се хванат - и климатът и почвата са други, ама пък те полудяха, растяха, връзваха и накрая обрахме 30 огромни тикви. Половината раздадохме, другите ги мъчим. Вкусна работа, ей!
Такива бяха на 6-тата седмица след като ги посях

# 228
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Тиква Матилда F1 ( Matilda F1 ) е хибриден сорт тикви. Има голяма вероятност тиквите, които ще ти се родят от събраните семки на Матилда да не са със същите вкусови характеристики, като на тиквата, от която си запазила семки.

аз не знам сорта на тиквите, ако някой може да ги познае по снимките - да заповяда. Simple Smile
знам едно - семената събрахме от купувана тиква. покълнаха повече от добре, растяха си добре и както се вижда реколта имаше. макар да бяхме закъснели със засяването и да бяха само две-три гнезда. (за сметка на това прекалено нагъсто засети, но лакомията ще коригираме догодина Simple Smile )

миналата година имахме други семена, пак събирани, тиквите бяха като цигулки, но зелени отвън. пак много като количество, сладки и вкусни. сорт не знам, ако някой се сеща, да го каже.
пролетта  не намерихме семена за такива тикви и насяхме каквото имаше събрано от детето.

# 229
При сеитба на хибридни семена: възможни варианти: http://fermera.bg/%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0 … %D1%82%D0%B8.html

# 230
винаги е имало разлика между теориите и практиката Wink

# 231
Въпрос на късмет. Варианти:
1. Ако родителските форми са в далечни връзки помежду си, вероятността за наследяване на родителските черти в растенията, отглеждани от събирането от хибридни семена са малки, а производителят го очакват само разочарования.
2. Ако родителските форми са близкородствени, вероятността за наследяване на родителските черти, по-специално такива като високи добиви, устойчивост на болести, вкус, търговски вид - е сравнително висока.

# 232
  • Пазете Гор
Тъща ми гледаше тикви с голи семки и от месото им правехме баница. Не бяха сортови, или ако са били - сортът отдавна се беше разпаднал, че излизаха какви ли не кратунести. Но семето си беше голо и родовито. В Турция гледали тикви и за тиквено олио.
Тикви, подобни на тия на Сбъдваща, отглеждам на пчелина, тоест те сами се отглеждат, заровили корени в едно старо тлъсто торище. Тая година се случи такава дъждовна там, че листата им станаха чадъри, щръкнали на половин метрови дръжки. Сигурно можеше човек да си прочете без да сгъва вестника си, па да дремне на сянка отдолу им. Тикви се народиха множество, но
 - естествено - се обесиха на оградата откъм страната на комшията, и наедряха дотолкова, че да ме е грях да му ги оставим. Малко ме подръпна кръстът, докато ги обирах, но ги прибрах. Ще има за баница. Докато кротуват в мазето пожълтяха, инак имаха омерзителен военномаскировъчен вид.

Насадих и крушите. Сега се молим застудяването да не ги умори, докато се поприхванат. Слава на Създателя, че вече има интернет, и , между нас казано, мисля че поусвоих основните принципи на първоначалните и някои други резитби. Обаче те били сума видове: детайлна, есенна, лятна, пролетна, оформяща, за плододаване, за ограничаване на плододаването, подмладяваща и какви ли не още. Пускаме си клипчетата и учим.

# 233
Ще трябва да намеря клипчета за подмладяваща пролетна резитба на ябълка. Стара, гъста, разкекерчена, лятна и вкусна.

# 234
  • Пазете Гор
Трябва да е много ранно пролетна.
Неотдавна гледах именно такава резитба. Гъстотата и разкекерчеността, каквото и да имаш предвид - мисля че те са основните проблеми. Инак принципите са като при по-младите - избор на водач, отстраняване на клони навътре в короната, на сухи и клепнали, на кръстосани и лакомци. Само дето си трябва резачка, за ръчен трион си е бая търкане.

Аз съм рускоговорещ, та  търся клипове основно из ру.нета. Предполагам, че и на по-големи други езици има достатъчно достъпни матерали.  На български по принцип си има сравнително малко информация - просто сме по-малко като бройка.

# 235
Разкекерчена ще рече ниска, широка, клекнала. Дядото, от когото взехме градината, явно я е поизоставил последните години. Имаше доста за рязане и почистване, помниш, оплаквах се в оная тема, но дърветата ги оставихме за напролет. Тая ябълка ще поокълцам аз,  ама има и една висока череша, там ще трябва мъж да пипне.

# 236
И аз да се вкюча с тиквите. Засадих тиква от семки на една която бях купила от магазина до дини и се получиха тикви с миризма на диня и вкуса им е по-различен от този на тиквата. Като пека във фурната се носи сладък динен аромат. Лошото е, че в къщи не обичаме много тикви и никой не ми оцени постижението. Само тези на които раздадох реколтата са доволни. Запазих малко семе за тази пролет. Чудя се да ли ще излезнат със същия вкус или пак да садя дини до тях?

# 237
  • на пъпа на Златията
Ще трябва да намеря клипчета за подмладяваща пролетна резитба на ябълка. Стара, гъста, разкекерчена, лятна и вкусна.

Първо - Честита Коледа!
Берекет в градините през Новата година.
Второ - точно в един росийски клип в тубата видях подмладяване на ябълкова градина.Стари , криви ,  с изсъхнали клони , .. Ама така жестоко  ги бяха окастрили че ми дожаля. Там търси , дано попаднеш на него.Нека Куркума помогне . Аз съм само четяща росийски.

# 238
Нещо ми изяде разсада чушки 😣 целите стъбълца с листата, над пръстта останали само по 2 мм стъбълце. Мислех, че са птици, някой ми каза котки.... унищожи ми всички надежди за чушки..

# 239
момичета и момче. Simple Smile днес нагледахме ябълковия оцет.
сега се сетихме, че е прибран в мазето.
няма оцетна гъба и не е кисел.  Sad не е оцет още, а седи от... август...
прилича по-скоро нещо като вино отколкото на оцет.
някакви съвети? идеи?

Общи условия

Активация на акаунт