(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

  • 59 016
  • 758
  •   1
Отговори
# 240
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Оцетната ферментация иска въздух и топличко.

Тоест съдът да няма капак, а тензух (марля, перфориран капак) и да стои вкъщи, на стайна температура. Бидончето създава уют, оцетът обогатява атмосферат, а дрозофилите създават усещане за живот като на Маугли. Хубаво е да се зарази с оцетна гъба, взета "назаем" от приятел. Моят опит показва, че хубава оцетна ферментация тръгва ако виноматериалът (бил той ябълков, гроздов или малинов) е с алкохолен градус 9-10. На такъв материал добавям още 50-80 гр захар (мед)  на литър и пускам колонията бактерии. Обикновено се справят за 2-3 месеца, макар това лято виненият да ми отне почти 6, но пък стана кисел като съфорумка.

Моят ябълков е почти готов - в бидончето за кой ли път стана гъба, жилава като балатум. Шипоченият и той напредва. Я да отърча да видя докъде е виното...

# 241
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 977
изпълнила съм всички указания точ в точ Wink
мерих и слагах точно и мед и захар и всичко, което си трЕбЕ.
вързала съм с марличка и държа на топличко в мазето.
само оцетна гъба няма и няма откъде да се вземе. Sad но май писахте, че може и без нея...

# 242
  • Мнения: 20 030
Добри, не искам да те разочаровам, но от моя опит няма да стане оцет повече. Миналата година при мен се получи така. Майка ми ми даде оцетна гъба, сложих я, стоя, стоя, но пак нямаше истински вкус на оцет и го изхвърлих.

# 243
  • Русе
  • Мнения: 2 718
Много му се каних и аз на този оцет, но все още не съм се решила и нищо не мога да кажа по въпроса.
Аз вечее разглеждам сортове доматки, хем се развличам, хем избирам нов сорт. А знаете ли какви са тези професионални семена, дето се продават по 500 бройки и нагоре. Търсих един сорт, Далас, но се оказа,че само в такива разфасовки го има, а определено и целия си двор да засея с домати, пак ще имам за три години напред.

# 244
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Професионални семена са това, което се и наричат - сортове за големи площи, промишлено отглеждане и стоково производство.

Обикновено на бройка се продават семена с по-гарантирани сортови качества. Сортовите качества, предполагам, в случая включват и транспортабелност, което не е нещо, което искаме от отглеждан в дворната градина домат. Но ако много държиш - не се плаши на 500 семки - доматените семчици запазват кълняемост 3-4 години, ще сееш 50-100, ще подаряваш и така. Аз имам много хубави впечатления от покупката на "скъпи" семена (15 лева за 1 гр) - сръбски, сорт Маратон.

Моите домати догодина ще са Ръгби, Биволско, Опал и някой консервен. Ако ми е останало в пакетчето Рила някое семенце - ще насея и него. Една приятелка ми даде неин местен домат - прилича на Сърцето на Албенга или Абруцо, като твърди, че е родовит и устойчив - та ще го пробвам и него.

Пиперено семе имам Сиврия и Софийска капия, от пакетите сушени супермаркетски чушки си вадя семена за капия. Краставици ще сея: Левина, Гергана и някакъв японски сорт, който ме очарова с одовитост и устойчивост на суша това лято.

# 245
  • София
  • Мнения: 5 354
Аз пък ще си купя професионални семена за моркови тази година! Толкова провали преживяхме с всички семена от магазина, сменям изцяло концепцията! Един производител ни изхранва с вкусни моркови (да е жив и здрав!), казал на моя близка преди 2 г., тя отгледа био реколта и се хвали. Всъщност от нея дойде препоръката, в района на Сточна гара в София е магазина.

# 246
  • Мнения: X
Заслон, какъв сорт са морковите и колко струва пакетчето?
От Японските на Саката харесвам Тести грийн (краставици). От корнишоните съм доволна от Левина, Рестина и Алтай. Иначе ще сея и Суйо.

# 247
  • Мнения: 12 918
Нещо ми изяде разсада чушки 😣 целите стъбълца с листата, над пръстта останали само по 2 мм стъбълце. Мислех, че са птици, някой ми каза котки.... унищожи ми всички надежди за чушки..
И на мен така ми замина пролетта разсада на чушки. Правих нов и слага отрязана на половина битулки от минерална вода за да го запазя. И на мен ми казаха, че може би котка или птичка ми ги е изяла за една вечер всичко беше изядено.

# 248
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 977
Аз пък ще си купя професионални семена за моркови тази година! Толкова провали преживяхме с всички семена от магазина, сменям изцяло концепцията! Един производител ни изхранва с вкусни моркови (да е жив и здрав!), казал на моя близка преди 2 г., тя отгледа био реколта и се хвали. Всъщност от нея дойде препоръката, в района на Сточна гара в София е магазина.

опитът ми не е голям, но споделям колкото го имам Simple Smile и на двете дворчета бяхме с капково и се поливаше редовно.
в старата градинка не ставаха никакви моркови, освен кръглите, но и те бяха брадясали така, че никакъв жилет не би ги оправил.
в новата трета година гледаме жълти дълги и оранжеви кръгли. показвала съм в темата снимката от голямото бране - цяла РК-1 Wink пълна с моркови
не намирам снимка на жълтите, но семената са от тези, които се намират навсякъде и не са безбожно скъпи. оранжевите са тези


# 249
  • Мнения: X
Добри, колкото репички ли стават или по-големи? А това, че са брадясали, мисля, че означава, че имаш нематоди (поне така обясниха в Хобикафето в доматената тема).

# 250
  • София
  • Мнения: 5 354
Алис, когато разбера сорта ще напиша. Продават се насипно. Приличат на Нантски, отпред заоблени, никакви разклонения и гънки, много сладки. Среден към дребен размер са неговите, но той не тори с нищо, казвал ми е, че слага компост.
( Продава на пазар Красно село,  срещу щанда на Спаска, доста потребители тук я знаят Simple Smile)

Аз от две години отглеждам морковите с капково,  почвата обогатена с пясък и компост,  проблема са семената.

# 251
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 977
Добри, колкото репички ли стават или по-големи? А това, че са брадясали, мисля, че означава, че имаш нематоди (поне така обясниха в Хобикафето в доматената тема).

размерът е като на по-едрички репички. имат вкус и мирис на обикновените моркови Simple Smile интересни са и децата (моето и комшийските) ги хапват, а на олемите се ослушват.

брадясалото според мен идваше от поливането. почвата на двете места е различна и съответно реколтата е различна.

в старото дворче е наносна почва, там я наричат "льос", но един знайко ме поправи, че няма такава почва. Simple Smile там моркови не ставаха.
новата градинка е в Краището и почвата (по карта) е "излужен смолник".

# 252
  • София
  • Мнения: 5 354
Нантски са морковите, семена от стария магазин "Сортови семена", на Сточна гара. Официален вход има откъм булеварда и отзад, откъм паркинга. Но на кг. продават в офиса (склад?), с отделен вход, пак откъм паркинга. Цена 25 или 45 лв/кг, не запомних. Насипните били с по-добро качество.

# 253
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 977
там имаше два или три. наскоро гледах, че единия е закрит. Sad

# 254
  • София
  • Мнения: 5 354
В магазина, който от соц.времена.

Общи условия

Активация на акаунт