(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

• 58 946
  • 758
  •   1
Отговори
# 465
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Боба се сади заедно с царевицата . Понеже все закъснявам  накисвам и никне за 3 дни . Царевицата му осигурява изпарения  за да цъфти и връзва. Може и царевица за пуканки, варене , --- сладка царевица .  .

супер, благодаря. кога това?
май месец? newsm78
при нас се води, че чак след средата на май няма слани...

# 466
При нас садят боба, когато царевицата стане около 10 см. За да има за какво да се "хване" боба.

# 467
  • на пъпа на Златията
В Златията се сади малко преди  Гергьовден . Та да го хване гергьовския дъжд да никне . При вас щом са по късно сланите , добре е да го накиснеш за едно денонощие и да го сееш няколко дни преди 15 май . Естествено след дъжд . да не се засушат набъбналите зърна.

# 468
  • на пъпа на Златията
Двойна работа?? За какво и е нужно това??/ КукурузЪт си дръпва добре .
Тя каза че и трябва за пазар .

# 469
  • Русе
Зеления боб миналата година го сложих до декоративния слънчоглед, който става 2,5м..да му бъде опора и да не слагам колчета...голяма грешкааа..то хубаво му беше опра, ама всички врабчета в околността преживяваха от тоя слънчоглед и съответно зеления ми боб беше оакан до ушите Simple Smile
Иначе, да питам за зрял , нисък боб, който да сложим в редовете на лозето /то е у нас/ и на едно место, където никой не живее в момента ..

# 470
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в редовете на лозето можете да сложите безколов домат - трапезица, бонония Simple Smile
сорт боб за зрял не мога да предложа, ние купихме от пазара боб за готвене, хареса ни как увира и го засяхме.

царевицата не става за опора на боб, или поне не стана за нашия черен дребен.
а триметровите вършини бяха слаби за смилянския боб - боба събори колците върху оградата. Simple Smile има реколта де, но половината я брахме от ореха, а другата половина от мрежата.

# 471
  • Русе
С риск да ми се смеете...ама то може ли така? Да се вземе от този, който готвим..мислех, че е като картофите- семето се продава отделно и е на цена двойна на тези за ядене?

# 472
  • Перник
С риск да ми се смеете...ама то може ли така? Да се вземе от този, който готвим..мислех, че е като картофите- семето се продава отделно и е на цена двойна на тези за ядене?

Че то и картофи можеш да си засадиш от тези, които си си купила за ядене Grinning Всичко може.

# 473
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
разликата между картофите са семе и тези за готвене е, че първите са обработвани с препарати против гниене, инсекти... и всичко каквото се сетиш, а другите не са. Simple Smile

и с боба е така - купешкият от пликовете е син или розов от препарати.

да разбирам ли, че никога не сте сели боб досега, а сега искате да произведете и за продажба?
земеделието не е математика Simple Smile 2+2 не винаги е 4.

# 474
Семената са 2 вида. Директни сортове и хибридни сортове. Директни са тези, от едно време, от нашите баби, дето всяка година си взимаш семки от тях, и на следващата сееш и се ражда пълно подобие на плода, от който си взел семка.
Когато се сеят семена събирани от хибриден плод, а не от директен сорт, то от него ще се получи нещо, което не е сигурно дали ще прилича на това растение, от което са събрани семената.
http://fermera.bg/%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0 … %D1%82%D0%B8.html
Ако не разчиташ, че с тази продукция ще изхранваш семейството цяла година, нищо не пречи да пробваш. Или ще се роди същия боб, или друг вид боб. Добре е да знаеш дали е нискостеблен боб, или ще ти трябват подпори.

# 475
Две или три години подред сея боб до царевица и тикви в близост с намерението бобът да се катери по царевицата, а тиквите да направят листна маса и да пазят влагата. Нищо не става. Само на теория е така. На практика най-хубав боб имах там, където бях забила високи колчета или в близост до ниски дръвчета, като пак слагах колче, по което да тръгне първоначално.

# 476
Затова бобът и тиквите се садят, когато царевицата поотрасне. Но и разстоянията между растенията трябва да се предвидят по-големи.

# 477
Аз не ги сея едновременно. Не знам каква е причината. Може би защото все пак оставям отстояние и бобът не може да намеря пътя до царевицата Crazy
А колчето забивам точно до бобчето и няма накъде Mr. Green

# 478
  • Русе
разликата между картофите са семе и тези за готвене е, че първите са обработвани с препарати против гниене, инсекти... и всичко каквото се сетиш, а другите не са. Simple Smile

и с боба е така - купешкият от пликовете е син или розов от препарати.

да разбирам ли, че никога не сте сели боб досега, а сега искате да произведете и за продажба?
земеделието не е математика Simple Smile 2+2 не винаги е 4.

Това за продажбата беше само в трифонските ни глави снощи Simple Smile, нооо ще опитам за лична консумация тази година да сложа, дано се получат нещета. като цяло ентусиазма ми през февруари е голям, но дойде ли пролетта и нещо намалява Simple Smile
Много ви благодаря за информацията, бяхте ми много полезни. Simple Smile

# 479
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
благодаря.
при нас на къра няма врабчета.
даже питите бяха оставени на земята за насекомите и птичките, само аз чоплех от тях  Joy
иначе пити се пазят от птици с чорапогащник.  Peace

бобът, който искам да пуска по царевицата не е тежък. Peace
моят боб за сеене не е обработван с нищо, поне този ниския. ражда кафеви бобчета като кидни боб   Peace

Общи условия

Активация на акаунт