(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

• 58 575
  • 758
  •   1
Отговори
# 540
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
не знам какво имаш ти. може би малка мотичка (каластирка) Simple Smile

с такава мотичка до сега махах плевелите, докато не открих плоскореза.
с мотичката се обират измъкнатите плевели по-лесно, но с плоскореза доста бързо ги обезкоренявам....
гледах, че и другите съседи копаят с него, не бръснат отгоре, така разбрах за какво е.
ама наистина трябва да се схване техниката.

# 541
Ася, а как е на немски плоскорез, че нищо не намирам в нета?

# 542
Не съм сигурна на какъв език е - "dutch hoe"

# 543
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Ася, а как е на немски плоскорез, че нищо не намирам в нета?

Bügel Jäter, Jäter, Garten Hacke, Bügelzughacke, Unkrauthacke
аз ей такива ползвах, дръжката си е дълга като на мотика, но е съвсем леко.

# 544
Благодаря ти!

# 545
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и такива има Simple Smile
но не бяха финансово красиви - 67 лЪва без дръжката. а имаше и по-скъпи.

# 546
Миналата пролет купихме къща.Нямаше градина,а само трева.И аз като взех един тример Blek&Desker ,с най-висока мощност и като започнах.Първо окосих тревата и след това,леко под ъгъл го държа и точно изкорени тревата.Много бързо и ефективно.Съседите ме обявиха за луда,но аз бях много доволна.И стана чудесна градина.Само очила трябва да се ползват.

# 547
Добри, отскоро съм в темата и затова не съм видяла снимките на плоскореза ти. И аз се нуждая от такъв инстумент, че имам годен само един- мотика осми номер, да ми пази сянка, до каря на лятото бицепса ми става като на Шварца с нея.
И аз уж четох в нета, за какво служи, но не разбрах много. Може ли някой да ми обясни? А също и подходяща ли е за глинесто- песъчлива почва, която тепърва ще се обработва?

Като каза глинесто-песъчлива се сетих за това, https://youtu.be/-0jE_mrmAmA
Много полезен клип. Това са принципите на природното земеделие: не се копае, земята винаги да е покрита (мулчирана) и т.н.
Прилагам го вече 2 сезона и резултатите са удивителни. Структурата на почвата се подобри, вече не е толкова глинеста, става все по-рохкава. Развъдиха се много червеи, които правят плодородието. Мулчирането запазва влагата, не се полива толкова често.
Обаче се появиха много къртици, които се хранят с червеите. С тях още не мога да се преборя. Макар че не са ми направили бели по растенията. Но тия купчинки пръст са повече от неприятни.
Не използвам химия, а растенията са много по-здрави и сами се предпазват от заболявания.
Направила съм и т.н. плодородни лехи - само там обработвам, не стъпвам по тях, не ми се налага да прекопавам.
Вече нямам толкова много работа в градината, както преди, а резултатите са много по-добри.
Силно препоръчвам на всички!

Последна редакция: чт, 21 фев 2019, 12:37 от Детка-петка

# 548
Добро утро прекрасни мой градинарки и градинари. Имам един въпрос, днес купих един грах препоръча ми го продавачката, каза че бил много хубав. Искам да чуя вашето мнение, някой садил ли е този сорт и доволни ли сте като добив. Пише че се сади февруари март, но за нас е много рано, ние сме на север и при нас чак от края на април става по топло. Може ли по късно да се засажда? Качвам и снимки.

Снимката на пликчето отпред не мога да кача, защото ми изписва че файлът е по голям. Но на пакета отпред пише само Грах pisum sativul L. И нищо друго само това пише

# 549
исмайлик, важно е напечатаното най-долу, там пише сорта.
сорта ти е "телевижън"
https://www.garden-hobby.com/grah-gradinski-sort-televizh-n-100-gr.html
Цитат
Сорт за основна и късна реколта.Висок до 80 см.Зърната са набръчкани и едри, със сладък вкус.Чушките имат дължина 11-13 см и съдържат 8-9 семена.Устойчив на мозаечен вирус, бактериален пригор.
не съм гледала такъв. сяла съм "калведон" и "ран" и още търся моя сорт.

# 550
Скрит текст:
исмайлик, важно е напечатаното най-долу, там пише сорта.
сорта ти е "телевижън"
https://www.garden-hobby.com/grah-gradinski-sort-televizh-n-100-gr.html
Цитат
Сорт за основна и късна реколта.Висок до 80 см.Зърната са набръчкани и едри, със сладък вкус.Чушките имат дължина 11-13 см и съдържат 8-9 семена.Устойчив на мозаечен вирус, бактериален пригор.
не съм гледала такъв. сяла съм "калведон" и "ран" и още търся моя сорт.

Вярно, сега видях че на гърба му пише телевижън. Благодаря ти.

# 551
Миналата година садих грах сорт Харзерин: супер ран, височина 60 см., вегетация 55-60 дни след поникване. Много вкусен и много ражда.

# 552
аз търся сорт, който да се бере наведнъж Simple Smile
предишните не бяха лоши, но по десетина шушулки през ден не е опция за съботно-неделен градинар, като мен.

# 553
  • на пъпа на Златията
Аз сях миналата година  точно такъв , Сей веднага .Докато  не с го налазили скакалците . Много е хубав. Едри бобчета , еднакви . Поне 2 пъти по едри от нашия  градински грах  .

# 554
Аз сях миналата година  точно такъв , Сей веднага .Докато  не с го налазили скакалците . Много е хубав. Едри бобчета , еднакви . Поне 2 пъти по едри от нашия  градински грах  .

Не е ли студено да го сея директно в градината, все пак от утре се очаква сняг а в неделя -12 градуса. При нас става топло чак в края на април.

Общи условия

Активация на акаунт