(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

• 58 599
  • 758
  •   1
Отговори
# 585
Аз приготвих тарелките, почва съм купила, имам от миналата година семена на домати, но ще засея само биволско сърце, момини сълзи и черита, защото идеалът и трапезицата миналата година не ми станаха. Искам да си купя и сърцето на Албенга, защото съм чувала, че стават и били вкусни. На мен ми трябват сортове само за хапване, все още не правя консерви и т. н., защото има кой да ми прави Simple Smile
Аз имам ягодова мента. Подарък ми беше, купувана от Кауфланд. Наистина е като троскот. Имам и майорана, но така и не я използвам само ми краси градинката.
Обичам много босилек, пресен и сух, но все не мога да завъдя. Дават ми разкошен разсад, засаждам го в двора и почва да се издължава и после съхне...... Тази година ще си направя мой разсад, дано да стане.

А защо не пробваш домати розова магия, розов блян, розов дар, хасковски те са за прясна консумация. А романеско и костолуто фиорентино са салатни сортове, също и идул , ацтек те са балконски и стават за салати и прочие. Бусилек при мен става само от разсад, иначе от семена не. Засаждаме го както чубрица , и изобщо не му обръщаме специално внимание.

# 586
Босилека някак си наистина не вирее на разсад. Миналата година като не ми стана разсада, просто посипах семената направо в градината и стана много хубав.

# 587
ismailyk, благодаря за предложените сортове. Записах си ги и ще ги потърся.
След малко ще засея семена от босилек в саксия. Дано да стане!

# 588
  • София/Варна
Stefisisi дробилката се казва Викинг, много е добра, но и като цена е добра. ММ като купува техника и е много ларж, ако трябва примерно дреха да си купи ще го мисли 1 седмица, но за техника няма проблеми.
Kristaline на мен ми харесва и то много, но не е като оня купешкия мулч от дървени кори, това се пробвах да обясня. Натрошени клечки са си и лятото като е много сухо  става сивкав цвят, като на старо дърво. Не можеш да шляпаш по тънки джапанки по него, защото  винаги има някоя стърчаща нагоре клечка и е неприятно. Но върши много добра работа и определено е по-красиво от бъз и едва кретащи цветя между него.
Ако се разбирате със някой съседи може съвместно да си вземете дробилка. Ние на уличката ни се разбираме и си купихме преди 2 години снегорин, но в градинските неща инвестираме сами, защото само ние сме запалени по градинарство. Съседа като си окастри баира, дроби клоните с нашата машинка и мулча е за мен.

# 589
  • на пъпа на Златията
В наследство имам "буачка" , дали няма да стане на трошачка??
Буачката буа кукуруз .
На модерен български  - роначка . Слагаш кулените и рони от тях зърната.
Бихте ли ми казали какво пише на  табелата на мотора??
Мотора не става за фуражомелка ,  не може да мели , пробвах я .
Освен мощността 2,5 киловата са важни и оборотите.
Колкото за клоните . Ако не са сухи  не могат да се трошат а ще се дъвчат . При нас няма клони , ама новите  комбайни  трошат царевичака , така  че  спокойно може да ми стоварят две ремаркета да покрия  градината .
Просто после се заорава на полето .  . Помислили са западняците как да връщат в полето остатъка .  .  
Мисля си дали  надробения царевичак  не може да се ползва и за дървесни брикети ? Требва да се измисли технологията .

Бублик , слага  надробени клони и после  зелена маса и така си изравнява пътеките за да не се спъва по тях.
Слагат и клони в лехата за да я пазят от къртиците . Ако сте имали нервите да го изгледате , там има няколко вида лехи

Последна редакция: сб, 23 фев 2019, 18:14 от rorik

# 590
  • Пловдив
Рейче, май за босилек е рано още, той иска топло. На мен миналата година за пръв път ми поникна от семена (а опитвам от години), и пустите охлююви ми го изядоха. Иначе с разсад от пазара няма грешка, обаче си иска много поливане. Може затова да ти съхне.
Намерих снимка от по-миналата година, по принцип така си го засаждам, нагъсто:

# 591
Кипре, кво ли не съм пробвала, е не става тоз пусти босилек и не става. Тази година съм измислила нещо, но няма да казвам, барем стане Simple Smile HeartKissing Heart
Кипре, много ти е хубав босилека от снимката Heart

Последна редакция: сб, 23 фев 2019, 21:48 от Реа

# 592
  • Пловдив
Стискам палци да ти стане Flowers Four Leaf Clover Той обича слънце и вода Simple Smile

Купих си днес семена на червено цвекло и червен лук, като се поотпусне времето, ще си ги засея. Лук от семена досега не съм сяла, прави ли се разсад, или директно в почвата?

# 593
Мерси, Кипре!
За другото ти питане не знам. Дано се включи някой вещ.

# 594
  • на пъпа на Златията

Не зная за лук  който да става на глава от семе . Мисля че се сее по късно ,нагъсто   и се произвежда напред арпаджик .
Босилекът ми става по на сянка, но трябва да е и топло.  . Спомням си че баба ми  го сееше и при пипера .
От Бублик научих че гони колорадския бръмбар. Ама няма да оцелее при картофите , защото не се поливат често като пипера.

# 595
Направих сутринта  заявка в "сортови семена" .
 Това съм си свалила на компютъра преди време за засаждане на червен лук

само че сорта е друг, не този който съм си свалила

# 596
  • на пъпа на Златията
Да не става въпрос за така наречения  воден лук??
За този лък се казва че се сади на поливни площи , значи е воден .Да,  той става за една година , но е нетраен .
За него се прави разсад ???
На него ли казват каба лук???

# 597

Да не става въпрос за така наречения  воден лук??
За него се прави разсад ???
На него ли казват каба лук???
Да точно Асеновградска каба поръчах.Имам познати занимаващи се професионален с отглеждане на  зеленчук, поразпитах преди време, защото бяха сложили такъв червен арпаджик да продават, обясниха, че става, но не ми препоръчаха , предимно за зелен бил  арпаджика , за глави казаха са си взема семена.

# 598
  • на пъпа на Златията
В Златията водния лук го садим по късно , като си купуваме разсада.
Ах , ах .Confounded
Сега ми светна . За това  ни гният  луковете .
Погледнах какво съм купила като арпаджик. Дали не съм купила арпаджик , който не е насаден за зелен??Дадох 11 лева за 2 кг такъв арпаджик ли??
Значи старите сортове лук който беше траен беше кръгъл до сплеснат . Този който съм купила е продълговат .
Продълговат е водния лук?
Ааз си мислих че като го има по магазините значи има и продълговат  дълготраен лук??
Сега трябва да търся кръгъл и да дам още 11 лева.
Добре де . Защо сме такива , м ??
Хубаво. Професионалистите си правят разсад ,садят и произвеждат лук в една година и  си го продават . Това им е работата .
Ама на мен ми трябва за зимата .  .
Направо се обърках. 

# 599
Мога ли да мулчирам овошки  с надробена кора от бор?

Общи условия

Активация на акаунт