Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 7

• 53 084
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
Дева, сестра ти не иска ли да си направи един тест? Мен повече ме притеснява редовното ѝ хранене, което казваш е основно тесто, хляб и ориз.

С Лидия Ковачева съм сваляла преди последната бременност, когато не бях с много наднормено тегло и можех изобщо от нещо да свалям. Вярно е, че се чувстваш добре. Не знам как ще я убедиш, като тялото друго ще ѝ казва. Аз с този режим си регулирах перисталтиката, бих казала завинаги. Преди това посещавах вц през ден, през два. След двете седмици на череши и мед - всеки ден, до ден днешен. Тъй че какво да ти кажа, виждат се някои ползи и трудно можеш да убедиш човек, докато не му опре яйцето.

Няма лошо в плодовете, но с мярка. Само на плодове и мед, т.е. едни чисти въглехидрати, е както някои хора си представят ВМ НВ режима - с лъжицата мас от буркана. Но докато това си е просто една погрешна представа, то Лидия Ковачева е наистина крайност. Хайде мазнини ще черпи тялото от резервите. Ами белтъчини, от които ежедневно има нужда, от къде ще вземе? Кожата, косата, мускулите - първо на тях ще посегне, защото не са му толкова важни за оцеляването. Преди няколко месеца (преди да открия ИР) бях тръгнала пак да гладувам, канех се да си купувам мултивитамини и да карам на тях само. Денис от темата за iHerb ме освести, като каза нещо от сорта, че веднъж като си разрушиш колагена в кожата, никога не се възстановява напълно. "Плодолечението" си е жив глад, що се отнася именно до протеините.

П.п. Ако друго не я плаши, поне това можеш да ѝ кажеш, че ще си съсипе кожата. Мен това наистина ме възпря.

Последна редакция: пн, 27 авг 2018, 16:01 от Бледолилава

# 376
  • Sofia
С Лидия Ковачева навремето за 40 дни свалих 20 кг. После качих 30 за отрицателно време.

# 377
Аз пък съм в голяма чуденка. По- назад в темата бях писала за моята история.С хашимото съм, с много наднормени килограми и доста диабетици в рода си а едното освен кръвна захар на гладно и ТСХ нищо друго не ми е гледала.След разговор с един доктор, който ни е семеен приятел си пуснах кръвна захар, инсулин на гладно, но не съм разбрала, че и гликиран хемоглобин е било хубаво да пусна.Кръвната захар на гладно е 4.76 а инсулина е 6.39.Чудя се дали да си правя обременяване, за да знам имам ИР и ако си направя на какъв доктор ще отида да ми ги разчете? Или да си остана само със съмненията за ИР и да си карам НВХ режим като гледам да не са ми прекалено ниски въглехидратите заради щитовидната? Не, че някой от вас може да вземе решение вместо мен, но ми е интересно на мое място как бихте постъпили?

Ако искаш да си сигурна - си направи обременяване + гликиран хемоглобин, пикочна киселина, холестерол - добър и лош, триглицериди. Лично аз бих си направила, защото искам да знам истината.
А това, че са ти такива стойностите не означава нищо и сме обяснявали неведнъж.
Абсолютно е възможно сутрин кз и инсулин да са в норма, но при обременяване да лъсне цялата истина.
Затова НОМА индекса не върши работа винаги за да се постави диагноза.

С Лидия Ковачева навремето за 40 дни свалих 20 кг. После качих 30 за отрицателно време.
С глад може да се лекуват сериозни заболявания. Ама е глупаво да се предписва на всеки.
Но минуса при глада е, че после идват хормоналните нарушения. А много "умни" глави обичат да съветват да се гладува.
Бледолилава, и аз съм била сума ти дни на вода и плодове като млада. Ефект нулев. Първо, че не свалях почти нищо, а после качвах още. И за ходенето до вс хич не ми помогна.
Но знам, че при мен проблема идва от щж.

А при теб ми се струва, че няма нужда да си правиш подобно изследване, тъй като и КЗ на гладно и инсулина на гладно са идеални.

Ако не знаеш, един от най-добрите индикатори за това, че черния ти дроб не е резистентен към инсулина, е добрата сутрешна кръвна захар.

Що се отнася до обременяването с глюкоза и измерването на КЗ и инсулин трикратно, не съм компетентна, защото за мен това не се отнася вече.

Много грешно мислиш  Grinning Обясних вече.

Samt, сутрешната КЗ не е достатъчен критерий за чувствителността към инсулина. Моята винаги е ОК, инсулин на гладно също, гликиран също, но след теста стават зле нещата.

Аз да се оплача от моята сестра. Щяла да кара 20 дни на плодове, чай и мед?! Rolling Eyes
Казвам ѝ, че изобщо не е добре, не е съгласна. Тя се чувствала добре и било за пречистване? По Лидия Ковачева?! ooooh!
А панкреаса??? Shocked
Тя винаги е била закръглена, има си 5-6 кг+. Не е фатално да ги свали или не, тя не искала, обаче за здравето ѝ хич не е добре това... Tired
Вегетарианка е. И без това храната ѝ е основно тестени, ориз, картофи. Tired

Обяснявай и докато не вдене. По няколко пъти. Обяснявай и очи в очи, тормози я  с линкове, клипчета и т.н.
Днес може да има 5 кила излишни. След 5 години може да станат 50.
Била съм веге, та я разбирам. Но едно е да направи 1 ден в месеца на плодове, друго е 20 дни.

# 378
Samt, сутрешната КЗ не е достатъчен критерий за чувствителността към инсулина. Моята винаги е ОК, инсулин на гладно също, гликиран също, но след теста стават зле нещата.

Аз да се оплача от моята сестра. Щяла да кара 20 дни на плодове, чай и мед?! Rolling Eyes
Казвам ѝ, че изобщо не е добре, не е съгласна. Тя се чувствала добре и било за пречистване? По Лидия Ковачева?! ooooh!
А панкреаса??? Shocked
Тя винаги е била закръглена, има си 5-6 кг+. Не е фатално да ги свали или не, тя не искала, обаче за здравето ѝ хич не е добре това... Tired
Вегетарианка е. И без това храната ѝ е основно тестени, ориз, картофи. Tired

Deva, не знаех. Аз съм проспала годините с инсулинова резистентност, която най-вероятно съм имала и съм си влачила без да разбера. Сега вече ми е късно и затова не ги знам тези тънкости. Моята гледна точка е откъм ясен диабет. Добре, че обясни на момичето.

Ох, като рече плодове, чай и мед и се сетих. При Емилова "лекуват" така. Емилова ми е голяма и болезнена тема на мен. Преди 10 години, вероятно съм била в разгара на инсулиновата резистенстност, ама кой да ми каже?! Та, отидох аз във Варна с големи надежди, 110кг, високо кръвно и постоянно главоболие. Прегледа ме едно младо докторче, титуловано "личен асистент на докторката". Какво ме прегледа, нищо, измери ми едно кръвно и ме прати на кръвни изследвания по цели 24 показателя. Жалко, че нямам при себе си изследванията да ги цитирам. Но със сигурност не ми беше изследван нито инсулин, нито гликиран хемоглобин. Видя само, че КЗ на гладно ми е 6.2 и ми забрани меда. Дадоха ми все пак едно бурканче, че ми се полагало, но със заръката да не го ям. Подарих го. Обаче плодовете по кило на ден си ми епоръчаха - най-добре портокали и/или ябълки. Важното било на едно ядене да се ядял само един вид плод, представи си. Иначе настъпвало някакво си не знам какво. Двайсет дена рупах ябълки и портокали, сутрин играех гимнастика на брега на морето, после слушах "лекции", където най-често някой си рекламираше хранителните добавки, а на обяд тропвах хорце. Оттам насетне нямах сили за нищо и се просвах да спя. За цялото време там отслабнах от 110 до 97кг, но те и калориите бяха малко, затова пък изцяло от въглехидрати. После отслабнах още, в къщи. Стигнах 86кг и бях много щастлива. Мозъкът ми беше тотално промит с идеята за плодувания и постене на пълнолуние само с плодови сокове. Докато мозъкът ми беше в еуфория, се ядваше. Но после, след "захранването" започна ГЛАДЪТ. Пробвал ли е някой колко време може да издържи на постоянен, все по-засилващ се глад? Той обзема всичките му мисли, подлудява го. И накрая се предадох. Защото повече от 6 месеца бях все гладна и гладна. Върнах си килата за нула време и си ги влачих цели 10 години.

Разбирам, че сестра ти няма наднормено тегло. Тогава, за какъв дявол си го причинява? Да си разбута метаболизма, че после да рони горки сълзи? Не го разбирам това. Хайде, аз съм била съзнателно подведена, а и тръгнах натам зле информирана. Но ти можеш да дадеш добър съвет на сестра си. Направи го.

# 379
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
ЗДравейте,присъединявам се към вас.Аз също имам установен ИР от ендокринолога и съм на Нео формин 850мг. два пъти дневно.Много добре се чувствам.

# 380
  • Sofia
Ивелина, добре дошла!
Д-р Емилова е ученичка на Лидия Ковачева. По книгата на Лидия Ковачева бях много запалена едно време. Много съм плодувала, кога по ден, кога по месец. Правила съм 4-5 "врътки" на 90ДД и плодовите дни ми бяха любими. Винаги много свалям на плодове - бързо, по много и не съм гладна. Но винаги после идва страшното - качвам повече от колкото съм свалила. И няма как да не е така. Всяка нискокалорична диета вкарва метаболизма в икономичен режим. Всичко започва да работи по-бавно с много по-малък разход на енергия. И въпреки че в икономичен режим се влиза много бързо, не се излиза никак  бързо и лесно. Ако го правиш често организмът се пренастройва генерално и за постоянно на икономичен режим. Спираш да отслабваш дори да се умориш от глад. Започваш да качваш от въздуха. Изобщо тялото си има безотказни механизми за самосъхранение, които не можеш да излъжеш. Почти е невъзможно да го умориш от глад. Сомалийчетата реално умират много по-често от инфекции и болести причинени от липса на витамини и белтъчини, от колкото от липса на калории. Ааа това е другата екстра на глада - разказваш играта на имунната си система. Което особено в този сезон, когато след месец започват вирусите е крайно неудачно.

Аз да се похваля - днес вай-накрая опитах прословутия планк и издържах 30 сек. Мислех че е малко, но една приятелка, която е много слаба и ходи редовно на фитнес от тодини каза, че издържа 40 сек, така че като за първи път съм доволна.

# 381
За д-р Емилова нямам впечатления, но със съветите и книгите на Л. Ковачева съм живяла много години. Плодовете са ми предпочитана храна и наистина се чувствах страхотно на този режим, но се оказва, че фруктозата е била гибелна за мен. И още смилал инфото и някак все ме тегли към другото.

Т.нар. интермитент фастинг и сега се препоръчва при ИР и диабет като превентативна и лечебна мярка за вкарване на инсулина в норма и държането му в добри граници, но този тип фаст е 16 до 24 часа на  вода, чай, бульон и черно кафе през ден.

Единственото различно е че при Л. Ковачева освен тези неща има и малко плодове и мед. Всеки си решава с какво ще се храни, лошото е когато се налага да се храниш другояче заради болест или предпразположеност..

Последна редакция: пн, 27 авг 2018, 23:50 от Анонимен

# 382
Всяка нискокалорична диета вкарва метаболизма в икономичен режим. Всичко започва да работи по-бавно с много по-малък разход на енергия. И въпреки че в икономичен режим се влиза много бързо, не се излиза никак  бързо и лесно. Ако го правиш често организмът се пренастройва генерално и за постоянно на икономичен режим. Спираш да отслабваш дори да се умориш от глад. Започваш да качваш от въздуха.
До болка познато. Тия дни четох някъде, по-скоро като заглавие го мернах, че организмите с по-бавен метаболизъм живеели по-дълго. Ееее, викам си, дано и за хората да е така, поне веднъж да извадим късмет Joy
А дано, ама надали. Че то към тоя бавен метаболизъм що проблеми още се навързват...

С децата какво стана, ходихте ли на лекар?

# 383
Ивелина, добре дошла!
Д-р Емилова е ученичка на Лидия Ковачева. По книгата на Лидия Ковачева бях много запалена едно време. Много съм плодувала, кога по ден, кога по месец. Правила съм 4-5 "врътки" на 90ДД и плодовите дни ми бяха любими. Винаги много свалям на плодове - бързо, по много и не съм гладна. Но винаги после идва страшното - качвам повече от колкото съм свалила. И няма как да не е така. Всяка нискокалорична диета вкарва метаболизма в икономичен режим. Всичко започва да работи по-бавно с много по-малък разход на енергия. И въпреки че в икономичен режим се влиза много бързо, не се излиза никак  бързо и лесно. Ако го правиш често организмът се пренастройва генерално и за постоянно на икономичен режим. Спираш да отслабваш дори да се умориш от глад. Започваш да качваш от въздуха. Изобщо тялото си има безотказни механизми за самосъхранение, които не можеш да излъжеш. Почти е невъзможно да го умориш от глад. Сомалийчетата реално умират много по-често от инфекции и болести причинени от липса на витамини и белтъчини, от колкото от липса на калории. Ааа това е другата екстра на глада - разказваш играта на имунната си система. Което особено в този сезон, когато след месец започват вирусите е крайно неудачно.

Аз да се похваля - днес вай-накрая опитах прословутия планк и издържах 30 сек. Мислех че е малко, но една приятелка, която е много слаба и ходи редовно на фитнес от тодини каза, че издържа 40 сек, така че като за първи път съм доволна.

Аз пък като съм била много дни на плодове, бях много гладна. Може би това си е говорило за проблем.
Леля ми нямаше този проблем. Писала съм за нея. На 35 изглеждаше на 60. Пълна и сбръчкана. Започна йога, разумно хранене. И вкара само 2 дни в месеца на плодове. Сега е над 60 и изглежда на 35-40. Слаба и няма бръчка. Със сигурност и йогата и помага.
Плодовите дни са хубаво нещо. Аз ги правя. Но не като преди да карам 5,10 или 20 дни. Да се измъча, да сваля за 10 дни само 2 кг и после да напълнея тройно.
Сега ми е един ден в месеца. И то ако ми дойде музата. Ако го съчетая с пълнолуние или новолуние - идеално. Тогава свалям от талия и корем и то много, без да качвам. Ама от доста месеци не улучвам събота или неделя да ми е пълнолуние. Сега е на 9  и ако съм вкъщи може и да спретна.
Със сигурност преди не съм отслабвала, защото после минавах на стандартната храна - предимно растителни храни и въглехидратни.
Добре че каза за планка да пиша.
https://www.youtube.com/watch?v=BwwF0B0x2xo - много важен.
https://www.youtube.com/watch?v=vyoFRGc5KvU
В първия обяснява правилната стойка. Аз мислех, че трябва да съм цялата права. А не е така. От задника до главата. Така се прави, че да нямаш грам напрежение в кръста и натоварването трябва да е само в корема.

# 384
Периодичното гладуване на вода,  чай и кафе и лечебното гладуване с плодове и мед на Л.  Ковачева създават напълно различни хормонални промени в тялото.

# 385
Периодичното гладуване на вода,  чай и кафе и лечебното гладуване с плодове и мед на Л.  Ковачева създават напълно различни хормонални промени в тялото.

Какви?

# 386
При "лечебното" гладуване през 4-5часа ако ядеш по половин плод,  инсулина ти след всяко хапване ще се вдига.  Следователно тялото ще изразходва енергията от фруктозата на плода.  Няма да започне да гори от запасите от мазнини,  щом инсулина е висок.
Докато при краткотрайното гладуване между 16-24 часа,  след 12-я час тялото вече е изразходило енергията от последното хранене., инсулинът е нисък,  настъпва истински глад и тялото започва да гори от  натрупаните запаси мазнинки.  Истински глад настъпва при повече от 12 часа,  не на всеки 5-6 часа.
Елора,  с това искам да кажа,  че нищо няма да постигнеш с плодовия ден,  мойто замисляш.

Последна редакция: вт, 28 авг 2018, 08:53 от lu_lu

# 387
Ами точно затова лечебното е опасно за хора с ИР. Постоянно са с висок инсулин.

# 388
  • Sofia
Бледолилава, логично е (но само теоретично) хората с бавен метаболизъм да живеят по-дълго. Първо бавно живеещата клетка се изхабява и остарява по-бавно. Второ раковите клетки (които непрекъснато се образуват в организма) при по-бавен метаболизъм растат и се размножават по-бавно. Та всичко това би трябвало да води до по-дълъг живот. Ако обаче си с наднормено тегло и обездвижен, това ти уврежда сърцето, съдовете и какво ли още не и реално не доживяваш да се възползваш от бавния метаболизъм. Виж ако си слаб, здрав, подвижен и с бавен метаболизъм, тогава да, но това почти никога не се случва.
С децата днес сме на лекар.

# 389
  • София
Ей, момичета, като прочета 90ДД и веднага асоциирам с подгръдна обиколка 90 см и ДД чашка.

Всички клетки в тялото ни се подменят изцяло на всеки 6 години. Това за бавния метаболизъм...

Общи условия

Активация на акаунт