Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 7

• 53 067
  • 741
  •   2
Отговори
# 420
Някой беше писал през 3 часа храна.

Не знам кой го е писал, но е много погрешно това. А за нас – направо е вредно.
Бебетата се хранят на 3 часа, за възрастните и 3 пъти дневно е достатъчно.  Grinning
Абсолютно. Моето мнение е 3-4 хранения дневно, аз лично съм на 3. Това често хранене ако е въглехидрат - само си играеш с нивото на инсулина. Ако са белтъчини - най-вероятно не са се преработили още в стомаха от предишното хранене. И то не остава трети вариант, чисти мазнини не знам кой ще консумира.

# 421
Натка, благодаря много за препоръките. Явно натрия в организма е спаднал. Ще нормализирам храната.....с повече мазнини и никакви въглехидрати / от вревме на време плод/. Това е насоката. Някой беше писал през 3 часа храна. Важно е организма да не гладува....
Благодаря на всички Вас, че споделяте как се справяте с храненето. Трудна мисия, но не е невъзможна.
Ще се приспособиш с времето. И е права Сийка че по-добре да не ядем често. По-добре да имаш по-дълги периоди, в които не предизвикваш отделяне на инсулин в тялото си, а по възможност да го държиш нисък. "Никакви въглехидрати" малко изкуствено ми звучи, не виждам как ще стане, ама ниски да са, колкото можеш.
Мда, Бледолилава го написа и тя, докато пишех.
А плодовете направо ми е жал като гледам как някои се мъчат да ядат само по малко от тях, аз самата не ги обичам и не ми е проблем и съвсем без плод, не ми се прияжда.

# 422
Аз вчера ходих при ендокринолог и нито хапчета ми изписа ,нито диета специална.
Бях писала резултатите от ОГТТ,но ето ги пак:
Глюкоза-5,4 на гладно, 7,6-60 та мин. ,5.03-на 120
Инсулин съответно -6,44 ;    71,94 ;   22.13
Коментара беше че са ми даже много добри стойностите,при положение че майка ми е със диабет тип 2.
Задачата на инсулина била да свали кръвната захар и той това е и направил.Нямам висока КЗ сутрин, на 120 минута КЗ също е във норма-значи тялото работело както трябва. В края на краищата,инсулина  трябвало да свали КЗ  и в моя случай той това и правел.За ИР ми каза,че всички хора със наднормено тегло са със известна степен ИР,и нормализирането на теглото всъщност и ИТМ  във норма подобрявали и всички  показатели.Двигателна активност,енерго прием по малък от енерго-разхода и  съответно намаляване на теглото са основните неща които би следвало  да се направят според нея.

Кайсия, не знам дали е при всички хора, но при мен точно така се получи. Свалих килограми, рздвижих се и се нормализираха нещата. И без лекарства. Съгласна съм с лекарката ти, що се отнася до хората с наднормено тегло. Виж ако е слаб човек с ИР, там вече е друго.

# 423
  • Sofia
9 диета е диетата за диабетици по един рецептурник от преди 50 (или повече) години. Почти без ограничение са картофи, бобови и ориз, хляб по 1 филийка типов на всяко! хранене, задължително 1 месно ядене на ден, десерт кисело мляко или плод. Даже понякога компот.  ooooh!

# 424
Ужас. То вярно че преди 50 години диабетици сигурно са били предимно инсулинозависими, ИР и втори тип като че ли са били по-малко тогава, ама все пак...

# 425
  • Far away from here...
Здравейте,
попаднах на следното твърдение в едно интервю (вярно, че е в "Блиц", които не са никак надежден източник), но все пак се питам, обсъждали ли сте какви реално са границите, в които следва да се движи кръвната захар на гладно?
Цитирам:
- "Реалната горна граница за кръвната захар е 5,6 милимола - това, което дават 6,2, е нереално. Според съвременните ръководства, когато резултатът от изследването вече е над 5,6, трябва да се мисли за предиабет. Затова тези хора не се откриват, защото изследването не се прави, а в същото време пациентите с такива междинни стойности нямат никакви оплаквания дълго време."

# 426
Леми, ако е мотивирана дъщеря ти, ще има добри резултати!
Виж колко хора за пример има в темата!
Контеса, поздравления!
Кайсия, и при теб всичко е ОК!
Луна и грош, вярно е това, КЗ>5,5 не е добре.

# 427
Не минава за пръв път през това, проблема е, че много зле и влияят на корема метформиновите хапчета, голяма мъка е. Иначе е мотивирана, но, какво ще стане като ги почне, не знам.
 Hug

Последна редакция: ср, 29 авг 2018, 15:14 от Lemy

# 428
Момичета, явно не съм се изразила правилно, за което моля да ме извините, отдавам го на кетонния грип.
Исдках да кажа 3 хранения и с две междинни пример в 10 и 16 ч./1 пловд или 1зеленчук/ и затова се събират през 3 часа все нещо да похапваш.
Благодаря Ви за съветите и подкрепата. Днес ми е малко по-добре. Бъдете живи и здрави.

# 429
То ясно че не си имала предвид пет нормални хранения на ден, това би било много храна за повечето хора. Държиш ли много на междинните хапвания? Те също вдигат инсулина, особено ако изядеш само плод.
Някъде мярках съвети като се свикне на принципно различна храна, т.е. без въглехидрати, да се разширява постепенно "прозорецът" между две хранения, докато се стигне до три или дори две на ден, без друга храна между тях. Което пък значи да си хапваш добре всеки път, за да те държи сита дълго време. Бързото огладняване е най-вече след въглехидрати. Без тях (ако ядеш достатъчно) спокойно се изкарват 4-5, че и 6 часа. Наскоро коментирахме че то дори самото усещане че е гладен човек става различно. Няма го това пълно безсилие и прималяване, както когато се ядат въглехидрати редовно.

# 430
Да, абсолютно е ясно, всички знаем какво е 5-кратно хранене с междинни "закуски". И инсулинът и той знае Grinning

# 431
1 кг е много малко според мен. Между 3 и 5 кг би трябвало да са за нормално силна жена без ставни проблеми.
Контеса, браво!  Hug

Недей така. Че може да и стане нещо. Нека да отиде в магазина и да прецени. Ако пък бюджета и е ограничен, да пробва с бутилки от 1.5. Като позаякне, може от 2.
А сега какво се случи с мен и 3 килограмовите гири. Но и други неща са виновни.
Голямо съм говедо, ама голямо. Винаги съм човек на крайностите. Или ще мързелувам и няма да спортувам или ще се пренапрегна и ще се прецакам.
От месец и половина си правя планка и другите силови, но всеки ден. Оказва се, че това е вредно.
И затова шивашкия метър показва, че талията ми се е увеличила. Не съм напълняла. Килата са си все едни и същи. С 3 сантиметра ми се е увеличила обиколката на талията. Не на корема. Това сутринта го установих. Шаш и паника съм. 88 см ми стана. И се оглеждам аз. Майка ми ме оглежда. Образувала съм мускул отстрани. Бях въвела и едно упражнение с гири и с наклони. Уж за талията. Сутринта попаднах на статия, че това упражнение е грешно и то увеличава талията.
Може и планка да е виновен. Брат ми ми каза, че силовите трябва да се правят през ден.
Та сменям графика. Един ден 15-20 минути кростренажор, на други ден силовите  и то даже сега малко ще дам почивка на корема, че ме е страх. Имам още сланинки. Но не желая това да го правя на мускул.
Ще наблегна на вакумките. Уж стопявали сланините.
Ох, добре че се меря редовно и заподозрях промяна. Иначе щях да си джиткам още дълго време и съвсем да се съсипя. И тия 3 кг гири ми се отразиха зле на кръста. Така че ще ги използвам само за единия вид упражнения, който правя в легнало положение.
Така че да си знаете - силова гимнастика - през ден, че Рамбовки може да станете  Laughing

# 432
Аз съм си с 2 кг гирички от началото досега. Просто увеличавам броя упражнения с времето, повече повторения и така.

Увеличих и маршрута за ходене тия дни с още километър. Нали съм ви казвала, че ходя вечер, току що се връщам. И си имам един любим трак музика на телефона, и със слушалките и така голямо ми е удоволствие - тихо, спокойно по улиците, няма шанс да ме сгази някоя кола, че в тъмното от далеч им виждам фаровете, дори и да не ги чувам, като си слушам музиката Mr. Green Та увеличих и разстоянията, защото в един момент вече не представляваха нищо за новите ми супер-сили Laughing Вече никакво спиране, докато не се изпотя. И 10 минути бягане на място след като се прибера, така хуууубаво да почне да се лее пот. Е почти съм готова за фитнес, нали това потене най-вече ме възпираше, почнах да му свиквам Wink

# 433
Елора, всеки мускул става по-голям като го товариш редовно, няма как. А това че с упражнения за корем се стопявали тлъстините по корема ми звучи като голяма глупост, може и аз да не разбирам ама няма логика. Неслучайно треньорите все повтарят че плоско коремче се прави в кухнята, а не с коремни преси. То така ако ставаше да се чисти локално, всеки щеше да си извайва тялото както си поиска... ама тука вече на мечти почва да прилича, нали? Grinning
Колко километра навърташ за тия 15-20 минути на кростренажора? Аз май още съм много кекава в това отношение, но пък гледам да не си докарвам сериозна мускулна треска и да имам извинение за мързел после поне за два дена.

За много леки гирички и аз не бих вложила средства, всякак мога да намеря за какво по-полезно да ги похарча. Наистина по-добре някакви бутилки с вода или нещо друго подръчно и да се прецени има ли смисъл. Пробвала съм с такива от 1кг или да бяха 1,5, но това не е за мен. Почти не се усещат и са ми все едно кърпа размятам, а това за мен е лошо по повече от един начин. Предпочитам по-тежки, с които мога да направя по-малка серия, но пък там заради тежестта (е, все пак не непосилна) движението е много по-контролирано и осъзнато, съответно по-малък шанс да се направи неправилно, отколкото когато имам чувството че просто си мятам ръце там. Това при мен лично, де, не твърдя че за всички така е по-добре. По 4 кила са ми гиричките, хем имам проблем със ставите на китките и си внимавам. Хубаво ме сетихте че не само ги имам, ами не е зле и да ги ползвам пак Grinning Ще ги изровя утре.
Скрит текст:
Като си избирате, гледайте и с какъв материал са покрити там където ги захващате с ръка - има някакви гадни пластмаси на най-евтините, по които ръката се хлъзга много неприятно и трябва да се стиска гиричката здраво. Някаква гума, винил или знам ли какво още има, нещо друго ще е по-комфортно.

# 434
Не, не, от планка не може да ти стане по-голяма талията.
За другото упражнение не знам, но от планк не.

Общи условия

Активация на акаунт