Отговори
# 390
Така е, не зависи от нас.
Ще се реши в полза на големите държави.
Едно лято бях в Тулуза, там чак към 23 ч. ставаше тъмно (слънцето залязваше по-рано, но оставаше светло). Сега ще им е по-удобно, към 22 ч., съвсем нормално е да искат зимното.
Пък за нас тук на кой пука, че ще замръкваме на плажа, важното е сутрин да е светло за йодните изпарения Laughing

Иначе за мен няма "естествено" време, и астрономическото е измислено от човека.

# 391
E, измислено е от човека, но все пак се съобразява с някакви природни явления. Например по астрономическо време в 12.00 ч. на обяд слънцето е най-високо на небето. Пладне му казват старите хора. Средата на деня от време оно.
Има си значение, разбира се, и географската дължина. Не навсякъде е точно в 12.00 ч. Някъде е +/- половин час.

# 392
Така е. Но е измислено спрямо навиците и нуждите на хората от онези времена. По тъмно всеки си е бил вкъщи.

# 393
В астрономическото време няма измислици. Това е времето в което, по време на лятното слънцестоене, Слънцето е най-високо в небето. Това време е 12 ч. на обяд и толкова. Не случайно астрономическото време е постоянно за определена територия и то не се мени по кефа на хората. Астрономическото време в Бьлгария е зимното време, т.е. това е истинското време за Бьлгария. Останалото са измислици на хората.

# 394
E, измислено е от човека, но все пак се съобразява с някакви природни явления. Например по астрономическо време в 12.00 ч. на обяд слънцето е най-високо на небето. Пладне му казват старите хора. Средата на деня от време оно.
Има си значение, разбира се, и географската дължина. Не навсякъде е точно в 12.00 ч. Някъде е +/- половин час.

Но пък не в 12 е най-топло, а час и половина - два по-късно.
Като стана дума за стари хора, те знаят и точно кога е ракиено време, икиндия май му казват, но какво от това.

Защо да решават големите държави? Предложението на ЕК е ЕП да реши да се премахне сезонната смяна в рамките на ЕС, а оттам нататък всяка държава да решава на какво време да остава.

# 395
  • София - Рим и обратно
Ми часовникът не се върти според това кога е топло, а къде е слънцето в момента.

# 396
В астрономическото време няма измислици. Това е времето в което, по време на лятното слънцестоене, Слънцето е най-високо в небето. Това време е 12 ч. на обяд и толкова. Не случайно астрономическото време е постоянно за определена територия и то не се мени по кефа на хората. Астрономическото време в Бьлгария е зимното време, т.е. това е истинското време за Бьлгария. Останалото са измислици на хората.
Не ме интересува кога е в небето, а в колко става тъмно вечер.
...оттам нататък всяка държава да решава на какво време да остава.
А имаме ли избор да си остане сегашното положение?

# 397

Но пък не в 12 е най-топло, а час и половина - два по-късно.
Като стана дума за стари хора, те знаят и точно кога е ракиено време, икиндия май му казват, но какво от това.

Икиндия е времето непосредствено преди да залезе слънцето. Туй дет го коментираме сега кога да е. Simple Smile

# 398
Значи, ако това време е преди 17:00, каква работа бе хора-прибирате се да льокате рАкия.

# 399
  • София - Рим и обратно
Не. И аз искам ама няма. Ако всички въртят- и ние ще трябва, ако не - не.

# 400
Не. И аз искам ама няма. Ако всички въртят- и ние ще трябва, ако не - не.
И аз съм или за сегашното положение, или за постоянно астрономическо време, но май няма да е нито едно от тези двете. Все си мисля,  че ще наложат лятното.

# 401
Абе май ако ще се маха нещо ще е чак 2020 г.: https://www.segabg.com/hot/evrosuyuzut-e-razdelen-za-premahvanet … sovo-vreme-2019-g

# 402
Дано да се проточи премахането на смяната, колкото се може по-дълго. Най-добре ще е ако изобщо се откажат да я въвеждат (ама надали).

# 403
  • Буркина Фасо
Холандци-Белгийци са насрочили референдум по този въпрос някъде около 2022-23 година. нещо такова казаха по ТВ.
на този етап има предложение за спиране на смяната, но не и решение.

# 404

Преди малко по новините казаха, че май-скоро този въпрос няма да се разреши, тъй като някои членки на съюза имат резерви.

Общи условия

Активация на акаунт