ФЕРМАТА Съединение - тема 1 (07.09 - 16.09)

• 58 489
  • 874
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Ботев, На прощаване

Но кълни майко проклинай
Таз турска черна прокуда.

Пиша от телефона по спомени.
Редактирах

# 571
Говори със заучени фрази, сигурна съм, че не може да цитира 3 султана подред или щом е такъв застъпник на Османската империя - битки, с които са спечелили нови територии, например. За да защитаваш една теза така категорично, трябва да си навътре с имена и факти. Изказванията са му абсурдни.

# 572
  • DE
Факта, че в 21 век човек се кланя така ревностно на примитивна религия несъвместима със съвременния живот говори достатъчно за интелекта и познанията на човек  Tired

Последна редакция: чт, 13 сеп 2018, 17:53 от дането

# 573
Но кажи какво да правя,
кат си ме, майко, родила
със сърце мъжко, юнашко,
та сърце, майко, не трае
да гледа турчин, че бесней
над бащино ми огнище

Ох... Писал го е точно заради мирното ни съжителство с турците.

# 574
  • London
Ензим, реално теорията на Нури не е че е нямало възстания, а че те са съсредоточени почти 90% само в последният век. Аджаба защо 4 века....почти никой не се е бунтувал, това пита Нури.  И реално исторически се сещам на прима виста за 4ипровското, което визираш от по-ранен етап....все последния век се освобождаваме. Имало е много малки и поселищни възстания през останалите 4 века в своята цялост, я за някой кръвен данък в някое отделно село, я за нещо друго, но нищо мащабно. Оттам иде на Нури теорията, тя не е Нурина….ми аз съм я чувала разбира се и от историци. На тази база лежи тя..... 4 те века и защо няма нищо мащабно. Няма лошо да има дискусии и да се разтъкават такива въпроси, за мен лично е интересно.

# 575
  • Вестерос
Въпросите за стихосбирката са повече литературни, отколкото исторически. Признавам, че съм забравила за Стамболов, но Нина да не знае отговорите на въпросите за руско-турската война е смешно. Христина се праска на голям родолюбка, НО родолюбието включва поне да знаеш основни исторически факти за страната, за която твърдиш, че много обичаш.

# 576
Точно това е, че не е чел изобщо Нури. А по-скоро чул-недочул.
Ако беше чел, дори и в един форум тука, щеше да излезе с малко по-логични твърдения, а не с някакви измислици, на които и кучетата ще се смеят. Лошото е, че там освен Ивайло, май няма друг човек, който да може да го обори като хората и да го постави на мястото му. Но, то и как да обясняваш нещо на някой тотално неук, който фанатично се е хванал за някаква идея?  Дето се вика, цялата световна история трябва да му разясниш, че поне малко да се усети какви безумия говори.

# 577
  • Вестерос
Нурито още като каза, че е нямало въстания 400 години и ми стана ясно колко е чел...

# 578
Ами, Катрала,  Нури да се поинтересува колко от бг население е изтребено в началото на робството и как се вдигат въстания с една шепа хора, без висше духовенство и аристокрация (както ви е известно те също за ликвидирани).

# 579
  • Вестерос
Ензим, реално теорията на Нури не е че е нямало възстания, а че те са съсредоточени почти 90% само в последният век. Аджаба защо 4 века....почти никой не се е бунтувал, това пита Нури.  И реално исторически се сещам на прима виста за 4ипровското, което визираш от по-ранен етап....все последния век се освобождаваме. Имало е много малки и поселищни възстания през останалите 4 века в своята цялост, я за някой кръвен данък в някое отделно село, я за нещо друго, но нищо мащабно. Оттам иде на Нури теорията, тя не е Нурина….ми аз съм я чувала разбира се и от историци. На тази база лежи тя..... 4 те века и защо няма нищо мащабно. Няма лошо да има дискусии и да се разтъкават такива въпроси, за мен лично е интересно.
За да се отговори на въпроса за тази Нурина теория защо е такава и дали е вярна, или не, трябва да се вземат предвид много фактори (които Нури въобще не съобразява). Не е само че голяма част от населението ни е изтребено заедно с аристокрацията начело. Оцелелите болярски родове за изселени (моят е изселен от Търново долу до Бандарма примерно). Империята е в разгара си, силна е, поробени са и други народи и т.н. Трябвало е време. Трябвало е личности, които да поставят началото. Преди нас други народи са се освободили. Появили са се хора с идея, виждане и желание и така са се случили нещата. Постепенно, с обединение. Имало е през всичките години някакъв отпор от населението, но не е бил достатъчен.

А за да се замислиш за тези неща, трябва да си чел. Когато човек пропагандира дадена теория, той трябва да може да я защити. Нури не може.

# 580
  • London
Тя аристокрацията къде е вдигала нейде възстание? Не само за България ами изобщо, всичко тръгва отдолу. За мен най-точният термин реално е ИГО...., нито робство, нито съжителство и ще кажа защо, защото българите са били със статут на свободни граждани, имали са имущество, а някои дори повече от това на робовладелеца. Сравнявам с негрите в Сащ, те не са имали нищо, освен парцали на гърба, какво остава за къщи, имане и тн. Нямали сме право на управление, участие в администрацията и тн…..повече данъци, някои брутални като кръвния, но не сме били с вериги по цял ден провождани към памуковите плантации без право на нещо повече от комат хляб. По друг тип е било нашето робство щом е имало чорбаджии....та иго за мен е най-правилно.

# 581
Скрит текст:
Тя аристокрацията къде е вдигала нейде възстание? Не само за България ами изобщо, всичко тръгва отдолу. За мен най-точният термин реално е ИГО...., нито робство, нито съжителство и ще кажа защо, защото българите са били със статут на свободни граждани, имали са имущество, а някои дори повече от това на робовладелеца. Сравнявам с негрите в Сащ, те не са имали нищо, освен парцали на гърба, какво остава за къщи, имане и тн. Нямали сме право на управление, участие в администрацията и тн…..повече данъци, някои брутални като кръвния, но не сме били с
вериги по цял ден провождани към памуковите плантации без право на нещо повече от комат хляб. По друг тип е било нашето робство щом е имало чорбаджии....та иго за мен е най-правилно.
То и това за комата хляб и веригите не е вярно. Робът е собственост, добитък ако щеш. За да работи, трябва да се храни. Та мисля, че са хранили и гледали добре робите, не вярвам някой сам и умишлено да си повреди собствената стока/добитък. Simple Smile
Ние точно роби не сме били, казах го и аз малко по-назад. Но какво сме били за турците - рая, стадо.

# 582
  • Вестерос
Съгласна съм за игото, не съм твърдяла друго аз, тъй като е вярно, че не са били като негрите роби.
Аристокрацията, интелигенцията е важна за повеждане на някакъв отпор в първите години. В момента в България аристокрация няма, няма от поне 60+години.

Онзи ден още щях да пиша, че повечето жени изглеждат на доста по-възрастни. Примерно Алекс мислех, че е 30+, а тя на 25. За Гергана бях много учудена, че ми е наборка. На нея й давам 35+. Дидо и Георги ми изглеждат набори, а имат реално 5 години разлика. Нина била на 28 .... мислех, че е на 33 поне и тя. Христина пред нея изглежда на по-малка, а и е кака... Дали е от камерата Grinning Божее, Цветан бил на 38, да не е грешка, че той мяза на набор на баща ми!

# 583
  • London
Турското население за сметка на нашето е било доста неуко, неработещо и недопринасящо с нищо за забогатяване и развиване. Та в този ред на мисли ние сме били една дойна крава, която е движела нещата в посока издръжка на везири, аги, дерибеи и тн. Прилика със сега голяма....издръжката обаче е за депутати и разни сателити.

Ами гени….при един добри, при друг не чал толкова. На мен Гергана ми изглежда Ок за годините си, най-сериозно е при Росица разминаването, 35 години никога не бих й дала.

# 584
Робството е социално-икономическа или правна система, при която хора, наричани роби са разглеждани като собственост на други хора, наричани робовладелци. То е особеност на определени нива на развитие на производителните сили в еволюцията на историята на икономиката и на производствените отношения.Робите не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Te могат да бъдат купувани, продавани или притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане. Лишени са от правото да се придвижват, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си, а в някои правни системи собствениците имат правото дори да изтезават или убиват своите роби. Терминът „робство“ има и по-широка употреба, свързана с безправие, както и с подчиненост, зависимост: „роб на страстите си“, „робува на амбициите си“ и пр.

Общи условия

Активация на акаунт