Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 2 146
Лекувала съм се за ОКР и тревожност, почти 10 години с известо прекъсване съм пила АД, преди няколко години ги спрях, за да забременея, но ужасът се върна и аз хайде пак на хапчета. Сега пак се опитваме да имаме бебе, спрях хаповете по лекарска схема, но от септември отново не се чувствам добре. Поредната ми обсесия (те се сменят) е натрапливо преглъщане. Като че при всяко едно преглъщане на слюнка аз се наблюдавам и очаквам следващото и вечер като легна не мога да заспя, защото само ми се събира слюнка и аз трябва да я преглътна. Това е ужасно и аз се чувствам като пълен идиот. Помогнете ми, моля, със съвет, но ако може без отново да почвам лекарствата! Има ли и други с такова оплакване? Да подчертая - върша си дейностите в ежедневието, но тази мисъл си стои там сякаш закачена, не знам дали ме разбирате, тоест опитът да се разсеям чрез фиксиране върху някаква дейност, не помага.

# 1
  • София
  • Мнения: 532
Здравейте,
Не сте единствената с такива страдания. След като успявате и функционирате успешно в обеществото- работите, отглеждате си детето, имате сексуален партньор и т.н., значи имате страшно много психичен ресурс.  Би могло да опитате да се справите с обсесивните мисли с помощта на психотерапевт. Не отричам, че хапчетата вършат работа, само казвам, че през тях не се разграждат механизмите, довели до това поведение. Грубо казано трябва контролът, удоволствието, обсебването и отпускането да се обвържат с детския травматизъм и да се намери начина той да бъде осмислен по нов начин и пуснат "да си ходи в мир".
Даниела Тахирова - психотерапевт

Общи условия

Активация на акаунт