Да преправим старите мебели с любов - тема 34

• 99 167
  • 761
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Foxy, това е снимката, която имам, не знам дали ще те ориентира. Нямам възможност за друга в момента, тъй като още не живеем там. Столовете са правоъгълни ако има значение

По-добре с връзващи се възглавнички. Има памучни различни цветове в Джъмбо по 5 лв. Переш и хвърляш, като се захабят.
Имаше и екрю.

# 541
Леле страхотен е гардероба, а цялото лаково покритие ли трябва да сваля или е достатъчно да го надраскам само? И още нещо, какво значи да тонирам боята? Пълен лаик съм в това отношение, но пък много искам да го преправя 😁
Свали колкото можеш от лака с по-едра шкурка, която не оставя дълбоки следи. После минаваш с по-фина.
Да тонираш боята означава да оцветиш бялото в нюанс, за да не е онова стерилно бяло. Моята боя е алкидна на водна основа - Хротекс цвят GG-759.  Лек бледорозов нюанс от каталога, поставен на такъв мащаб си стои бяло, но не боде в очите.
Основата е база А сатен + няколко капки боя цвят по каталог. Не лъщи, матова е.

# 542
mimoza7710, голямо си вдъхновение! Hug bouquet Имаме гардероб, подобен на показания в постинга на SilverDream, ту се каня да го преправям, ту да го изхвърлям. Сега пак ме засърбяха ръцете, само време да намеря, поне ще опитам да видя как ще го докарам. Като не го направя като хората, хвърлянето е най-лесно. Peace

bubalesa, откъде е масата? ММ го пощурих да ми търси дървен плот и да сменяме нашия на старата маса, краката са дървени, плота и двете крила някакви плоскости изкуственяци, които искам да сменя с дърво. Но такава, като показаната от теб маса, никъде не ми е попадала. bouquet

# 543
  • WonderLand
mimoza7710, много благодаря за съвета, страшно полезно е, ще се заема при първа възможност и се надявам скоро да покажа снимки.

# 544
  • Велико Търново
Labrex, масата е от мебелна къща Венера. Така и не разбрах кой им прави мебелите на тях- не продават масовите мебели на известни фирми, а техни си модели. Пускам ти линк
http://veneramebeli.com/?p=4397
Но пак е снимана от същия ъгъл. Иначе има четири чекмеджета на широките страни, има възможност да е разтегателна и то по много ефектен начин- когато е сгъната не си личи, че има механизъм

# 545
Foxy, това е снимката, която имам, не знам дали ще те ориентира. Нямам възможност за друга в момента, тъй като още не живеем там. Столовете са правоъгълни ако има значение

По-добре с връзващи се възглавнички. Има памучни различни цветове в Джъмбо по 5 лв. Переш и хвърляш, като се захабят.
Имаше и екрю.

Доколкото виждам седалката е отделно от облегалката и може да се свали за да се тапицира. Дървена е обаче и веднъж тапицирана, после няма връщане назад ....
Аз обаче бих направила друго :
Сваляш едната седалка, носиш в Бриколаж ( или друг подобен магазин) и искаш от голо ПДЧ да ти изрежат  х-броя седалки в тази форма. Отиваш и купуваш дунапрен / пяна ( аз на моите сложих 4 см дунапрен, но отдолу имаше още 2 ), дамаска, такер, телчета ( 8-10 мм) и действаш. Така няма да съсипеш дървото и ако в последствие решиш, че не искаш тапицирани седалки ще можеш да върнеш всичко както е било, а ще си направила 20-25 лв допълнителни разходи за голо ПДЧ само Simple Smile

# 546
  • Велико Търново
ММ ако чуе за разглобяване на чисто новите ни столове познай 😁 Ще каже ти ги искаше без тапицерия 😏 Понеже не съм се занимавала с това не бях наясно, че трябва да се махат седалките. Благодаря за отзивчивостта 🌺
Иначе аз също ги взех с идеята за възглавнички, както предложихте- точно за да мога да ги сменям. Явно така ще остане 🙂

# 547
ММ ако чуе за разглобяване на чисто новите ни столове познай 😁 Ще каже ти ги искаше без тапицерия 😏 Понеже не съм се занимавала с това не бях наясно, че трябва да се махат седалките. Благодаря за отзивчивостта 🌺
Иначе аз също ги взех с идеята за възглавнички, както предложихте- точно за да мога да ги сменям. Явно така ще остане 🙂

Е, няма как да ги тапицираш без да се свалят седалките Simple Smile При това положение се ориентирай към възглавнички, обаче, гледай отдолу да имат силиконови точки, че иначе се пързалят и им се късат връзките Simple Smile

# 548
  • Велико Търново

Е, няма как да ги тапицираш без да се свалят седалките Simple Smile При това положение се ориентирай към възглавнички, обаче, гледай отдолу да имат силиконови точки, че иначе се пързалят и им се късат връзките Simple Smile
Благодаря ти 🤗

# 549
  • В градината...
ПДЧ- то е тежко. Ако ще се прави подобна гимнастика, е хубаво да се ползва шперплат. Или фазер за по-евтино.

# 550
bubales столчетата ти са много хубави сега, масата също. Остави ги така и си ги свежвай с възглавнички, когато ти омръзнат.

# 551
  • Варна
Леле страхотен е гардероба, а цялото лаково покритие ли трябва да сваля или е достатъчно да го надраскам само? И още нещо, какво значи да тонирам боята? Пълен лаик съм в това отношение, но пък много искам да го преправя 😁
Свали колкото можеш от лака с по-едра шкурка, която не оставя дълбоки следи. После минаваш с по-фина.
Да тонираш боята означава да оцветиш бялото в нюанс, за да не е онова стерилно бяло. Моята боя е алкидна на водна основа - Хротекс цвят GG-759.  Лек бледорозов нюанс от каталога, поставен на такъв мащаб си стои бяло, но не боде в очите.
Основата е база А сатен + няколко капки боя цвят по каталог. Не лъщи, матова е.

Има разлика межди алкидна и акрилна боя.
Алкидните на базата на алкидни смоли, приличат на блажните бои
Алкидните миришат много, отровни са и особенно за вътре ще мирише с месеци .
Акрилните(акрилни) бои са екологично чисти, те не съдържат разтворители и не отделят вредни вещества както по време на нанасяне и изсъхване, така и по време на експлоатация. Те имат високохигиенични свойства. Образуват паропроницаемо, “дишащо” покритие, което едновременно с това е водонепроницаемо. Тези особености позволяват лесно почистване на повърхностите в случай на замърсяване. Акрилните бои са пожаро- и взривобезопасни както по време на съхранение и работа с тях, така и по време на експлоатация на покритието. Други предимства на тези бои са лекотата и удобството при работа с тях, а не на последно място и бързото им съхнене – за 30-40мин. при стайна температура и нормална влажност. Важно свойство на акрилните бои е тяхната слаба газопроницаемост, поради което успешно защитават от корозия армирания бетон.

# 552
И аз щях да питам каква е тази алкидна боя на водна основа? Но тя явно е искала да каже акрилна.

За лакирания гардероб.
Не е ли достатъчно Боро-то, че трябва и да го шкури?

# 553
Този казус с боите съм обсъждала в предишните теми и не смятам да дебатирам повече.
Написала съм точно.
Боята е Ултралак Аква на Хротекс, алкидна е и е на водна основа. Няма нищо общо с асоциациите, които правите с едновремешните бои! Не стои "блажно", не мирише изобщо и се разрежда с вода в съотношение. На кутията си пише, че е алкидна Hands Thumbsup
http://www.venetis-xromata.gr/xrotex-ultralac-aqua/#more-85
За няколко години ползване не се е променил цвета, няма поражения, а не съм запечатала боята с нищо.
Стои си тънко , /а не наслоено въпреки 2ръце, но пък достатъчно покривни/  гладко и еднакво като пръскана с пистолет.
Споделям моя личен избор на база опит, от който съм даволна. Всеки да си решава какво ще използва.
Относно шкуренето : Не е задължително, но е силно препоръчително, особено за ПДЧ , МДФ та дори и за естествен фурнир за да "стъпи " боята на здрава основа.
Борото прави спойката, но когато основата е с лак и е гладка като огледало-вие преценете Simple Smile
Когато основата е дърво бороконтакт спокойно може да не ползвате. Само грундирате и нанасяте боя поне 2 ръце и според покривността.
Ами...това е Simple Smile

Последна редакция: пн, 27 май 2019, 22:43 от mimoza7710

# 554
Чета, чета и се вдъхновявам от вас. Браво. Искам да боядисам мозайката на затворена тераса с тебеширена боя, с какъв лак да запечатам?
И нужен ли е Бороконтакт за основа?
препоръчаха ми уретанов лак за паркет или същият яхтен DYO, походящ ли е за под мозайка?

Последна редакция: чт, 06 юни 2019, 22:04 от natnikol2

Общи условия

Активация на акаунт