Премахване на презимето от българските документи

• 5 593
  • 53
  •   1
Отговори
# 30
  • Наблизо
Променя се,ако никога не си си ползвал презимето като собствено име.Винаги си е било в документите ми,но тъй като не влиза в нито една от линийките,не го слагам и не ми го търсят.То си е наша специфика.
Сега обаче ще почнат да ми го търсят,защото презимето ми е станало собствено име,като досега аз за чужбинските администрации съм имала само едно собствено име.

# 31
Не, не съм. Може би си права, но не мисля, че се готви промяна в БГ документите.

# 32
  • Наблизо
Те вече се промениха,без никъде да бъдем предупредени за това.
Не знам каква е целта - да можеш вече да нямаш презиме най-вероятно,въпрос на избор.Ама тези,които имаме....и на нас вече-нямате презиме,а ново собствено.

# 33
  • MI
Защо в бг документите? Само в паспорта е променено, защото вероятно просто няма графа, различна от лично име и фамилия в европейския формат на паспорта. И вместо да го пропуснат, са го блъснали в името, а за разкош са дали същото разположение на посолствата из света. Simple Smile Което е проблем единствено за живеещите извън България, защото местните служби обикновено питат именно тях като издават местни документи.

# 34
  • София
Не само за живеещите извън България е проблем. Миналата година ми купуваха самолетен билет от чужбина и ми бяха написали презимето като лично... Бях се притеснила, че няма да ми признаят билета на летището. Тогва си помислих, че в тях е грешката, защото изобщо нямат бащини имена в документите, но сега разбирам, че нашите умници са объркали нещата. Чудя се, защо просто не са го махнали презимето от паспорта, а са го писали като 2-ро лично.

# 35
  • Наблизо
Ох за това дори не бях мислила.Ужас...ами виза??? На паспорта пише едно,на визата друго..

# 36
# 37
  • Наблизо
Благодаря Жаве!За това говорим.

# 38
  • софия
Крайно време е.

# 39
Момичета знам, че е стара темата, но сега се сблъсквам с този проблем.

Някой успял ли е да си премахме бащиното име от личното име в чужбина? Във всички международни документи България ги пише заедно и в чужбина се сдобиваш с две лични имена.

Как се развиха нещата при вас?

Благодаря предварително!

# 40
Не ми е ясно - какъв е проблема?

# 41
  • Наблизо
Аз не го ползвам.Само за гражданство и подобни го пише,но иначе във всекидневието ми го няма.Зависи от законите на държавата.Аз съм омъжена и името ми е законно сменено в България,но тук например няма проблем да се пиша както си искам-само с моминско,момиско с тире и новото име или само новото име.
Във Вашата нова държава какво става ако не го вписвате?

# 42
Че, то никой не си ползва всичките имена!
Какво да кажат някои народи, които имат по 5-6, че и повече...., даже си избират с кое от фамилните или дадени/ в чест на кръстник в църквата/ имена.
Каква е драмата с второто име?

# 43
Момичета знам, че е стара темата, но сега се сблъсквам с този проблем.

Някой успял ли е да си премахме бащиното име от личното име в чужбина? Във всички международни документи България ги пише заедно и в чужбина се сдобиваш с две лични имена.

Как се развиха нещата при вас?

Благодаря предварително!

от 25 години съм по чужбина и никъде не съм писал и трите имена, винаги само собствено и фамилия. Никакъв проблем не съм имал.
Като се кандидатства за виза, се пише точно както в паспорта
surname, given names - точно както е в паспорта
бях го объркал като попълвах за американска виза и го поправиха, пак никакъв проблем нямаше

Не само за живеещите извън България е проблем. Миналата година ми купуваха самолетен билет от чужбина и ми бяха написали презимето като лично... Бях се притеснила, че няма да ми признаят билета на летището. Тогва си помислих, че в тях е грешката, защото изобщо нямат бащини имена в документите, но сега разбирам, че нашите умници са объркали нещата. Чудя се, защо просто не са го махнали презимето от паспорта, а са го писали като 2-ро лично.

специално за самолетните билети пък няма никакъв проблем човек да си пише които си иска две имена
жена ми има общо 5 имена (собствени и фамилни), винаги сме писали само 2, вече 20 години

# 44
Много ви благодаря за отговорите!

Ясно е, че не навсякъде си пише човек всички имена.
Притеснението ми беше относно официалните документи - пребиване, гражданство, фиксални кодове, регистриране в общината...

България е решила да вписва бащиното име в международни документи (паспорт, международен акт за раждане...) в графа Prenomi/Forеnames/Given names (тоест първи собствени имена) до собственото име, с което официално го премества като част от собственото име извън България.

Бащиното име се превръща във второ собствено/малко име в официалните документи.

Разбира се, че не е ок някой принодително да ти променя малкото име. Но това е официалният ред за момента.

До колкото разбрах в Европейския съюз сме единствената държава с този казус.

При взимане на гражданство в зависимост от държавата, може да се махне автоматично или допълнително да се подаде молба да се премахне от собственото име, тъй като не му е мястото там.

Общи условия

Активация на акаунт