Противогрипна ваксина сезон 2018/19

• 32 988
  • 416
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Аз догодина септември ще си сложа, че с тия ученици моите...

# 241
  • София
В предишния ми постинг те попитах иронично "Значи само през 1918-1920 година е имало глад, мизерия и война, а през останалото време в човешката история не е имало глад, мизерия и войни, така ли?" Мислех, че е очевидно какво искам да кажа, но уви ще трябва да го обясня по-подробно, но за това по-надолу.

Тази статистика, ако си беше направила труда да отвориш линка, включва следното :
expected mortality - очаквана смъртност(в сиво)
Cumulative excess deaths caused by flu - допълнителна смъртност в следствие на грипа(в червено)

Всички неща, които споменаваш са включени в expected mortality. Годините обхващат периода на пандемията, който съвпада с края и след края на войната, но нито след това, нито преди това в разгара на самата война има милиони регистрирани хора, умрели от грип. Нещо повече, няколко години по-късно избухва втора, много по-мащабна, по-брутална и по-кървава война, с концлагери, атомни бомби и всякакви други екстри. През този период няма регистрирани десетки милиони хора, умрели от грип, което реално е повече от жертвите на войната.
А грип по принцип има всяка година, нали така? Освен ако сега и това не започнеш да отричаш. Така де, нали фактите трябва да бъдат нагаждани към теорията, а не теорията към фактите. Wink

Дали войната е направила една тежка ситуация още по-тежка? Със сигурност.  Но този грип не е причинен от войната. Той е просто плод на една природна случайност, която може да се повтори по всяко едно време и то дори в много по-тежка форма (H7N9). Тук въпросът реално е не дали, а кога. Като на всичкото отгоре сме построили и идеалната инфраструктура подобен вирус да достигне всички кътчета на земното кълбо не за 2 години, а за 24 часа. Единствената утеха е, че не сме съвсем беззащитни, имаме ваксини, противовирусни, ангибиотици.

За тези, които се интересуват как би се развила и как би изглеждала една подобна пандемия, препоръчвам ето този филм. По принцип има много филми на такава тематика, но много от тях са фикция и са нереалистични. Този специално е хвален от експертите като най-реалистичен и който най-много се доближава до истината.

https://youtu.be/4sYSyuuLk5g

Видно е, че хал хабер си нямаш какво представляват Първата и Втората световни войни.
ПСВ не е война като война, за да я сравняваш с която и да било война дотогава, а и след това.
В нея участват стотици милиони от всички краища на света. Само на Македонския фронт има войници от десетки националности - като почнеш от българи, англичани, сърби, гърци, германци, руснаци, турци, французи, италианци и свършиш с пакистанци, индицийци, бербери, африканци (от Субсахарска Африка), виетнамци и др. народности от колониалните войски. Всички тия народности си разменят не само куршуми, но и вируси. И не само на бойното поле, но и в градовете и селата, където отсядат сред местното население. Т. че грипната пандемия е пряко следствие от войната. Ако не беше войната, нямаше да има пандемия. А дали "допълнителната смъртност" е следствие от грипа или на посочените от мен причини, не може да се каже със сигурност, може само да се спекулира. Причините са комбинирани. Когато някой е изпосталял от глад, облича се в дрипи и го тръшне грип ще умре, ако се храни и облича добре няма да умре. А гладът и мизерията не си съществуват по принцип, а пак са свързани с войната. Германия е била под блокада, поради която милиони са измряли от глад и навсякъде поради военните реквизиции населението е оставало буквално без хляб. Всичко е отивало за фронта.

ВСВ е "много по-мащабна, по-брутална и по-кървава" само на Източния фронт и Китай, но не и Европа. В Европа (като не се брои територията на Съветския съюз) почти няма война тогава, съответно - няма и предпоставки за избухване на пандемии.  

"Дали войната е направила една тежка ситуация още по-тежка?"

Не войната е направила ситуацията още по-тежка, а обратното - грипът е направил ситуацията още по-тежка.

В този филм се твърди, че грипът е пренесен в Европа от американски войници. Заразата е тръгнала от Канзас и се е разпространила в резултат от войната.

https://www.youtube.com/watch?v=9bzuQygEoAw

Последна редакция: сб, 19 яну 2019, 00:30 от Alexandria*

# 242
Значи само през ПСВ е имало пандемия, защото е имало голямо движение на хора, след това вече няма пандемии, защото оттогава насам вече никой никъде не пътува, така ли? Joy

Ако това беше вярно, то сега трябваше всяка година да има пандемии, защото никога хората не са кръстосвали земното кълбо повече, отколкото сега. Във всеки един момент във въздуха се намират повече от 1 милион души. Но в крайна сметка, за да има пандемия първо трябва да има пандемичен вирус. И действително пандемия имаше съвсем наскоро 2009 година  H1N1, т.н. свински грип е пандемичен щам, който бързо обиколи земното кълбо и разболя много хора, без преди това да е избухвала трета световна война. За щастие, въпреки паниката, която се създаде тогава, се оказа, че този щам не е по-лош от останалите. Но със следващия може да нямаме този късмет.

Пандемии има и през 1957 както и през 1968 година.

https://www.britannica.com/event/Hong-Kong-flu-of-1968

https://www.britannica.com/event/Asian-flu-of-1957

Така че, Александрия, не смяташ ли, че липсата на пандемичен щам е по-вероятна причина за липсата на пандемия през ВСВ, отколкото менталните гимнастики, с които се опита да обясниш как почти никой никъде не е пътувал и всички са си стояли вкъщи?

Но моят въпрос изобщо не беше защо през ВСВ не се е пръкнала някаква нова пандемична кръстоска, а защо през ВСВ хората не са мрели масово от грип, от който по принцип си боледуват всяка година. Защото твоята първоначална теза беше, че той грипа реално си е бил като обикновена настинка, но единствено заради войната се карал тежко и затова имало толкова голяма смъртност, а не защото става дума за пандемичен и особено вирулентен щам. Тук също така отново ще припомня, че грипът е бил особено смъртоносен за млади хора в много добро здравословно състояние. В статистиката на САЩ за периода 1918-1919  99% от жертвите на грипа са хора под 65 годишна възраст, като половината от тях са между 20 и 40 години. Смъртността е била между 10 и 20% от заразилите се.

Последна редакция: сб, 19 яну 2019, 17:35 от LillyM

# 243
  • София
Пандемични вируси има винаги. Въпрос на случайност е дали ще се разпространят, както и на благоприятна среда. Повече от ествествено е най-активната част от населението, която е на фронта и работи, и съответно е най-контактна, да е най-засегната. Пенсионерите над 65, които си седят вкъщи е логично да не са толкова засегнати. Доколкото ги е имало, разбира се. Виж каква е била средната продължителност на живота в началото на 20 век. Да не се окаже, че тия на 65 год са били под 1%.

# 244
Пандемични вируси няма "винаги". Появяват се от време на време, появата им е въпрос на случайност, а по въпроса с разпространението им мисля, че вече изяснихме, че по време на целия 20-ти век, а особено много сега ние непрекъснато строим и усъвършенстваме идеалната инфраструктура за бързото разпространение на вируси. През 20-ти век имаше три пандемии, през 21-ви засега само една. Въпросът не е дали ще има още пандемии въпросът е кога и какъв вирус ще се появи. В момента вирусът, който е оценен от експертите с най-голям пандемичен потенциал е китайския H7N9 с 40% смъртност. Луд късмет е, че този вирус не може (все още) да се разпространява лесно от човек на човек както другите грипни вируси и както казах дай боже никога да не се научи и да се превърне в пандемичен.

Повече от ествествено е най-активната част от населението, която е на фронта и работи, и съответно е най-контактна, да е най-засегната. Пенсионерите над 65, които си седят вкъщи е логично да не са толкова засегнати.

Не, това изобщо не е логично. И в момента младите са по-активни, по-контактни, мобилни и т.н., но всяка година грипът взима най-много жертви сред пенсионерите над 65 години. Затова и от догодина държавата най-после реши да направи ваксините за хората 65+ безплатни, единственото жалко е, че към тях не са включени и други рискови групи -  малките деца, хората с хронични заболявания, бременните.
Грипът от 1918 година не е като другите, той засегнал най-много младите хора, чиято свръхсилна имунна реакция ги е убивала. А иначе хората над 65 години в САЩ през 1918 година са били около 5% от населението. За сравнение в момента те са около 15% от населението и представляват 70-90% от смъртните случаи от грип всяка година.

https://www.census.gov/data/tables/time-series/demo/popest/pre-1980-national.html
https://www.cdc.gov/flu/about/disease/65over.htm

А иначе ти така и не отговори на въпросите ми за ВСВ, но отговор вече не очаквам.

Както и да е, аз мисля, че по този въпрос вече всичко се каза и не мисля, че е редно повече да разводняваме темата.

Последна редакция: сб, 19 яну 2019, 14:16 от LillyM

# 245
  • София
Нека да направят ваксините за хората над 65 год. безплатни.
Аз за всеки случай ще предупредя баба ми и родителите ми, ако някой се опита да им рекламира такава ваксина, да не се поддават.

# 246
  • София
Трудна е борбата с невежеството... Sad

# 247
И ние тази есен се разболяхме по-тежко от обичайното, но не беше от грип, беше извън сезона. Симптомите обаче много приличаха на грип, аз накрая се обзаведох с възпалено ухо, а децата горките с конюнктивит. Лошото е, че този вирус ни удари докато се възстановявахме от друг вирус, който бяхме изкарали леко и мисля, че това оказа влияние на тежестта та боледуването. Децата тръгнаха на ясла, а както всички знаете там е безкраен резервоар на всякакви бацили,но засега, освен този вирус, всичко останало се кара сравнително леко. От грип все още никой не се е разболял и дано така да бъде докрая.

# 248
Александрия, честито! Според СЗО ти вече си в топ 10 на най-големите заплахи за човечеството, редом до мръсния въздух, рак, сърдечни болести, пандемия, ебола, ХИВ и др.

https://m.dnevnik.bg/sviat/2019/01/20/3377402_protivnicite_na_va … red_nai-golemite/

# 249
Ама, пишете си колкото да не заспите...  Simple Smile   Ако пламне грип смъртоносен, а аз не съм ваксинирана, нали аз ще пукна, а не вие? Нали ваксината ви пази? Simple Smile   Та, споко, защитени сте...  Simple Smile 

# 250
  • София
"Заплаха за човечеството" звучи много абстрактно. Заплаха за самият себе си е нещо реално и конкретно.
Ваксиниращите се с/у грип са заплаха за самите себе си, и за децата и родителите си, ако напират да ги ваксинират и тях.

# 251
60 000 случая на морбили в Европа за миналата година, болест, която вече трябваше да е изчезнала, са нещо напълно конкретно и реално.

Антиваксърската пропаганда от лъжи и конспиративни теории убива хора, факт. Почитателите на възраждането на отдавна забравени болести с право са наречени от СЗО една от големите заплахи за човечеството. Аз бих казала, че противниците на науката по принцип са една от големите заплахи за човечеството.

# 252
  • София
Аз конкретно за ваксинирането с/у грип съм писала, каквато е и темата.
Ваксините не са еднакво ненужни и опасни. Тая с/у грип е най-безсмислената и ненужна, макар и не най-вредна.

# 253
Хайде сега, писала си доста и по другите теми. Да не припомням едни най-големите ти бисери. За теб също така и ваксината срещу тетанус е напълно безсмислена, а ако детето се разболее, е к'во толкова ще си го преболедува. Реално няма ваксина, срещу която да не си писала и то пълни глупости. Всичко много хубаво и забавно, докато накрая не започнат да умират хора, де.

# 254
  • In the land of Never Never
Александрия, честито! Според СЗО ти вече си в топ 10 на най-големите заплахи за човечеството, редом до мръсния въздух, рак, сърдечни болести, пандемия, ебола, ХИВ и др.

https://m.dnevnik.bg/sviat/2019/01/20/3377402_protivnicite_na_va … red_nai-golemite/
По принцип трябва да има някакъв критичен подход - не може да се съгласяваш с всичко. Не всички ваксини са еднакво необходими. От масовите ваксини фармацевтичните компании печелят много. Имат и странични действия, понякога са некачествени и с това докарват тежки последствия, особено върху пеленачета и деца. Така че, въпрос на личен избор, и на родителя относно детето, и поемане на риска. Аз съм избрала да се ваксинирам, себе си и близките ми. Ако друг избере да не го прави, това е негово право. Убедете го, че е необходимо. Ако се разболее - носи си последствията върху себе си или детето си. За останалите които са се ваксинирали - няма проблем, нали ваксинираните не се разболяват. За грипа - съм убедена че е по-добре да се ваксинираш, отколкото да не го направиш. От личен опит съм твърдо за.

Общи условия

Активация на акаунт