Къща около София

• 73 365
  • 910
  •   1
Отговори
# 795
Ами аз затова питам. Дали това е реално, което пускат като обяви.  Някой, който има опит със строителна фирма. За София

# 796
Да, аз мога да потвърдя, строихме къща и прогнозираното за кв.метър строителство се изхарчи, когато още не бяхме излезли от кота нула. Беше преди доста години, но факт. Сега не виждам защо да е по-различно, че има и по-строги регулации.

# 797
Да, аз мога да потвърдя, строихме къща и прогнозираното за кв.метър строителство се изхарчи, когато още не бяхме излезли от кота нула. Беше преди доста години, но факт. Сега не виждам защо да е по-различно, че има и по-строги регулации.
Добре, де. Нали преди да почнат да строят гледат чертежи и количествени сметки. Дават оферта и после строят.
Защо трябва да излиза повече пари после?

# 798
Абе на теб много ти личи че си живяла в чужбина. Филмът Баш Майстора не си ли гледала? Знаеш ли колко пъти ми дават една цена, като дойдат и видят за какво става въпрос, цената става тройна. Или си тръгват, не довършват, отиват на обект на съседната улица при платена от нас сума, камиони закъсняват, хора уволняват.....книга мога да напиша.

# 799
Скрит текст:
Добре, де. Нали преди да почнат да строят гледат чертежи и количествени сметки. Дават оферта и после строят.
Защо трябва да излиза повече пари после?
За да те вземат за клиент, затова. За да те спечелят с цена, а после, като се хванеш с тях, ще плащаш, защото, ако искаш да се откачиш, още повече ще плащаш. Според  мен трябва да разбираш от строителство и цени,  и да си проверяваш всяко нещо сама, за да имаш поне някаква представа за разходите. Ти или твой близък. Отделно, че фирмата трябва да  е проверена и с препоръки.

# 800
Ужас. Ами дано ако има криза в строителството да отсее тъпанарите и лъжците.
Аз досега съм ползвала услуги на фирми за дограма и разни строителни неща по блока, в който живеем. Винаги съм подписвала договор за сумата и услугата, която ще извършат. Никога не съм давала и стотинка повече от това за което сме се договорили. Не знам как ще стане с къщата. Ще видим. Дано след кризата клиентът да е най-важен и да диктува положението. Така, както би трябвало да бъде с кризи или без кризи.

# 801
Забравих да напиша нещо важно - намери си доверен човек за инвеститорски контрол - ще ти спести много пари.

# 802
Ние още сме на етап търсене на парцел. Надявам се покрай кризата да се нормализират цените, че станаха безумни последните 3 години...

Имам въпрос - гледаме основно парцели УПИ, но колко време реално изисква, за да се прекара ток и вода до парцела, ако в самият имот няма такава?

За цените - не ми се вярва да има голямо разминаване с офертата при сглобяемите къщи, по-скоро доколкото разбирам е трудно да се прецени цената за изграждане на основа, която се изисква и при сглобяемите къщи. От там насетне би трябвало да е приблизително предвидима крайната цена.

# 803
Ние още сме на етап търсене на парцел. Надявам се покрай кризата да се нормализират цените, че станаха безумни последните 3 години...

Имам въпрос - гледаме основно парцели УПИ, но колко време реално изисква, за да се прекара ток и вода до парцела, ако в самият имот няма такава? Много важно е къде се намира най-близкият водопровод. Кога е строен и дали е достатъчно широка тръбата, за да издържи разклонение. Няма как да разбереш това, докато не станеш собственик на имота. В Софийска вода или в съответното дружество ще ти искат нотариален акт за собственост преди да ти издадат изходни данни, т.е скица с разположението на тръбите в населеното място. За тока е същата работа. Това , че съседите имат ток и вода въобще не е гаранция, че и ти ще имаш. Ако купуваш чрез брокер въобще не го слушай да те убеждава да купиш дадено място, защото "ток и вода има наблизо".
В нашият случай тръбата на Софийска вода лежи на 6-7 метра от гърба на парцела ни. Всички къщи около нас са навързани към него. Парцелът ни се намира в самото село (не във вилна зона). От Софийска вода ни ОТКАЗАХА да ни вържат към тръбата, а ни казаха, че тръбпроода е стар от 1967 година и нямало да издържи нови абонати.  Казаха да изградя за своя сметка нов водопровод от 250 метра по улицата, който после ДА ПОДАРЯ на местната община. Това щеше да ни струва над 40 000 лв. След ужасно много разправии намерих начин да избегна това. За тока трябва да има наблизо стълб и от ЧЕЗ да разрешат да те свържат към него. Може обаче да те накарат да строиш нов стълб например (това го разбрах от мои познати), защото онзи не можел да издържи достатъчно. За да ти издадат изходни данни ще трябва да имаш предварително издадена виза за проектиране на сграда

За цените - не ми се вярва да има голямо разминаване с офертата при сглобяемите къщи, по-скоро доколкото разбирам е трудно да се прецени цената за изграждане на основа, която се изисква и при сглобяемите къщи. От там насетне би трябвало да е приблизително предвидима крайната цена. А относно цените, подочух, че работата за доста специалисти от рода на геодезисти, ВИК инженери, конструктори и т.н е намаляла през този месец. По-малко поръчки. Та дано цените на всичко, сързано със строителстото да се нормализират, а с това и отношението към клиентите. Да се научат да ги ценят повече и да работят по-съвестно и качествено.

# 804
  • София
Добре го е обяснила българска мама - освен принципен, този въпрос е и доста специфичен според ситуацията с конкретния имот. За да си помогнете, и ако имате мотивиран продавач, може да го накрате да извади виза за проектиране и да подаде заявление за проучване в Софийска вода и ЧЕЗ (може да си поделите таксите, например). Ние нашия парцел го купихме с издадена виза за проектиране и това ни спести ядове с противоречащи си адвокати. Водопровод на Акт15 има на улицата под парцела ни, но за да се свържем към него следва да минем 3-4 метра през чужд парцел, а няма как да намерим собственика, за да ни разреши.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 18:06 от ToniShu

# 805
Добре го е обяснила българска мама - освен принципен, този въпрос е и доста специфичен според ситуацията с конкретния имот. За да си помогнете, и ако имате мотивиран продавач, може да го накрате да извади виза за проектиране и да подаде заявление за проучване в Софийска вода и ЧЕЗ (може да си поделите таксите, например). Ние нашия парцел го купихме с издадена виза за проектиране и това ни спести ядове с противоречащи си адвокати. Водопровод на Акт15 има на улицата под парцела ни, но за да се свържем към него следва да минем 3-4 метра през чужд парцел, а няма как да намерим собственика, за да ни разреши.
Между другото мисля, че можете да вземете Заповед за преминаване през чужд имот, ако единствената тръба, която може да захрани вашия имот лежи в друг имот. Аз така получих такава Заповед от Общината, защото тръбата на Софийска вода лежи в техен парцел и това е единствената тръба, от която можех да получа вода. Бях късметлия, че парцелът беше собственост на общината, но знам, че дори и да е частен пак можете да получите разрешение за преминаване. Проверете.

# 806
Сигурно има някакъв начин за получаване на сервитут заради тръба/кабели/стълб в съседен имот. Но ако е частна собственост този имот, ще е много тегаво. При всички положения, дори да получите исканото, си гарантирате люта ненавист от съседа докато е жив/а, понякога се пренася това чувство и към наследниците. Съседът ще използва всеки възможен случай да ви прави сечено/да пуска жалби в общината за каквото се сети.
Иначе поведението на гадовете - водо/топло/електро, направо не е за коментар!

# 807
българска мама, как за толкова години от времето, когато аз строях до ден днешен нищичко не се е променило.....Върхът на наглостта на Соф. вода например е, че ако се купи къща готова и тя си има естествено ток и вода, не е сигурно, че ще открият такива партиди на новия купувач, ако нещо не им хареса трасето, по което минава водата. Безобразие отвсякъде, а купувачът си мисили, че няма проблем с тези неща.

# 808
българска мама, как за толкова години от времето, когато аз строях до ден днешен нищичко не се е променило.....Върхът на наглостта на Соф. вода например е, че ако се купи къща готова и тя си има естествено ток и вода, не е сигурно, че ще открият такива партиди на новия купувач, ако нещо не им хареса трасето, по което минава водата. Безобразие отвсякъде, а купувачът си мисили, че няма проблем с тези неща.
Не се ли отива с новият нотариален акт за собственост в дружеството и просто се сменя името на партидата ? Поне това съм го виждала.

# 809
Повярвай ми не. При къщите не е така, иначе при апартаменти да.

Общи условия

Активация на акаунт