Испания

• 47 538
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
  • някъде под слънцето...
Мисля че има групи на майките по области.Отделно по местоживеене, браншови, за работа и квартири, за самотни души, за младежи за студенти.....
Групи да искаш...

# 91
Момичета на някоя от вас детето и да е пътувало в чужбина от училище? Имам в предвид дете само български гражданин, живеещ в Испания.
Дъщеря ми ще имат виахе де естудиос и ще е извън Испания и учителя им ни каза, че трябва да говоря с посолството за документ че разрешаваме да пътува с него и той е отговорен за нея. Е да де ама тя може да си пътува където и да било в Европа, само в България биха и искали документ за напускане на страната. Тя има нотариално заверена декларация че може да пътува сама, но той е валиден само пред българските власти.
Та въпроса ми е, ако някое дете е пътувало само в чужбина какви документи са му искали?

# 92
  • някъде под слънцето...
Дъщеря ми поне веднъж на година пътува сама в страна различна от България.
Заради подобни  декларации използваме испанския паспорт.(за Европейската общонст само той е достатъчен.За ДНИ искат декларация от родителите.)Извън Европейския съюз към  испанския паспорт искат декларация от родителите направена в комисарията..
Тази година  вместо да правим пълномощно на майка ми да я води на екскурзия в Гърция , актуализирахме декларацията  в посолството ,(на българското ЕГН )и  че разрешаваме да пътува сама.защото на излизане от България е длъжна да се легитимира  с бг паспорт.
В старите декларации пишеше че може да пътува сама за Испания.,,
Провери какво пише в твоята декларация  и ако не е упоменато за къде да пътува сама, би трябвало да върши работа.
Вероятно зависи  и на каква възраст е детето, защото примерно над 12 години авиокомпаниите не изискват като задължителна услугата пеидружаване до самолета.
Тази година путувале сама с прехвърляне във Франкфурт и граничния полуцай и поискал декларация от родителите Наложило се да му обясни, че според испанския закон за придвижване в рамките на европекската общност е достатъчен само паспорт.Наложило се полицая да се консултира с висшестоящ и  след това  не са и правили проблем.

Последна редакция: ср, 03 окт 2018, 22:29 от sl

# 93
Благодаря SL и на нас ни казаха че децата с испански документи им искат декларация от гуардиа сивил или паспорт, но предпочита и декларация. Но дъщеря ми няма испанско гражданство и съответно не знае какви точно документи освен паспорт и НИЕ ни трябват. Ясно е че ще трябва да се обадя в посолството, но все пак реших да попитам.

# 94
  • Mediterraneo
Ох, те в посолството и те толкова ще знаят! Особено тези във Валенсия са егати кухите, напоследък ми се наложи доста обшуване с тях и се нагледах и наслушах на казуси. Отделно два дни звъним по телефона и няма свързване, дава денонощно заето! Ами ако ти се налага спешно да се свържеш, ако си изпаднал в беда и разчиташ на посолство?!

# 95
  • някъде под слънцето...
За извън евросъюза и на нас са ни искали .
Но за Евросъюза не е необходима.
https://www.google.es/amp/s/europa.eu/youreurope/citizens/travel … n/indexamp_es.htm
тук си пише , че декларацията е само ако са с ДНИ, вместо паспорт.
Явно училището иска да се презастрахова.

Тази година при пропусната връзка  във Франкфурт получихме имейл  с декларация, която трябваше да подпишем и върнем по имейл, че сме съгласни да се ригистрира сама в хотела., но за пътуването освен онзи неинформиран германец не са искали декларация.
Звъни  е посолството към 9 сутринта.Тогава обикновено  ги улучвам.
Ако в пълномощното, което имаш не е упомената посоката на пътуване, би трябвало да ти свърши работа(зсвиси  и на колко години е детето)

https://www.google.es/amp/s/europa.eu/youreurope/citizens/travel … a/indexamp_bg.htm
Според сайта  децата български граждани  се нуждаят от нотариално заверено пълномощно, че могат да пътуват сами.
Ако е на български, вероятно ще искат да го преведеш.

От тук можеш да свалиш декларация  за гуардиа сивил

http://www.guardiacivil.es/es/servicios/permiso_salida_menores_e … anjero/index.html

Последна редакция: ср, 03 окт 2018, 23:06 от sl

# 96
На 15 години е, но в момента на пътуването ще е на 16. Тя има декларация че може да напуска сама България на български. Реално учителя и иска документ на български, които да представи в случай че си загуби документ или се налага да отиде с нея в българското посолство. Защото не е наясно с нашиге закони и казва аз в качеството си на кой ще се явя в чуждо посолство. Обясних му че с декларацията която има сама може да се представлява а и не е малолетна. Но човека е прав за себе си да иска да се презастрахова.

# 97
  • някъде под слънцето...
Има два вида декларации
В едните пше " да пътува непридружавана за Испания до навършване на пълнолетие"
в другите
"Да пътува непридружавана за чужбина до навършванв на пълнолетие"
За първата могат да направят проблем ако посоката на пътуване не е Испания.
За втората не би трябвало да има проблем.
Ние бяхме отишли в посолството да вадим декларация че сме съгласни майка ми да я изввжда, но служителката ни посъввтва да направим врората.Защото на практика тя прави излишни всички останали.
Тоест детето  може пътува само , независимо с кого.
С втората това лято майка ми я заведе в Гърция, и отделно племенницете ми също я водиха на някакъв концерт в Сърбия.
Явно са затегнали нещата, защото  от 7 годишна всяка година я водят на рок фест, но тази година  в Пловдив за пръв път са им поискали разрешение от родителите, както от хотела  където са спали, така и на самия рок фест.

На нас при всички  пътувания  искат здължителлно  по едно фотокопие на паспорта , за всеки случай.
След като е на 15, значи има и българска лична карта .Може да вземе и нея  , защото НИЕ е валиднино с лична карта.(ако е смо с нея със сигурност ще ви искат декларация още на излизане от Испания)
Най добре се обади в посолството .
Във Валенсия е консулство .

Последна редакция: чт, 04 окт 2018, 20:23 от sl

# 98
  • La casa de Mickey Mouse
Деца постоянно пребиваващи в чужбина (доказвайки това с документ, в случая НИЕ или ДНИ) не са длъжни да представят декларация за родителско съгласие за напускане пределите на Република България. Ето и текста:
https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citiz … aria/index_bg.htm
Синът ми от много години няма и не представя на летището такава. Има само, че може да пътува сам, но не и че сме съгласни да напусне България.

# 99
  • някъде под слънцето...
Нашата декларацив е още от времето, когато дъщеря ми  нямаше националност , а само тархета де ресиденсия (документ  за самоличност със снимка и пръстов отпечатък) и България не беше в Европейския съюз..
В нея  също не пише, че напуска България.
Всеки път оставяме по едно фотокопие на летището
Тази година направихме втората декларация за да не се притеснява майка ми.Все пак е жена на възраст.Нейното спокойствие за мен е много по скъпо от 40  те евро които струваше  издаването на декларацията в посолството. Поискали са я .Оставила е фотокопие..
За Сърбия също са я искали о там са оставили  фотокопие.

Нвма лошо.
Всеки сам преценя.
Между другото ако се хващаме за текста НИЕ не е документ за самоличност  

# 100
  • Mediterraneo
Разбира се, че не е документ за самоличност и без да вземаме какъвто и да е текст. Документ за самоличност носи снимка. НИЕ е валидно само заедно със съответния документ, който е представен при издаването на НИЕ.

# 101
  • някъде под слънцето...
Именно.
НИЕ не удостоверява самоличност , нито е доказателство за постоянен пресрой.
 НИЕ(зелен лист ии картата) удостоверявят вписване в регистъра на чужденци комунитариос , (представя се  с  валиден документ за самоличност(лична карта или паспорт) и не удостоверява постоянно местожителство.Тези които  ввче не живеят в Испания, но имат а НИЕ, не го губят.
Майка ми от 2011 не живее с нас, но НИЕто си е ок.
Племенницата ми  и майка и също си заминяха окончателно    по това време, но си имат НИЕ Малката дори  си  има валидна тархета санитария, защото гостува всяка година на баща си..
По същия начин стоят нещата и с всички блългари с НИЕ, които след 2007 са напуснали Испания.

Последна редакция: пт, 05 окт 2018, 18:43 от sl

# 102
  • ES
Ох, Мини, всеки път, когато напиша във фейсбук групата на българите в Испания, че деца постоянно живеещи в чужбина, с документ за това, пътува без пълномощно-декларация, все ще намери някоя, която иска да ме набие. 😌

# 103
  • Ispania
Ох, Мини, всеки път, когато напиша във фейсбук групата на българите в Испания, че деца постоянно живеещи в чужбина, с документ за това, пътува без пълномощно-декларация, все ще намери някоя, която иска да ме набие. 😌
🤣🤣.
Но е самата истина.
Моето дете не е пътувало без пълномощно , но вече познавам доста хора чиито деца го правят , като задължително си носят закона в ръка на летището / границата 😅.
Само не съм сигурна дали при вадене на паспорт на детето, не се пише постоянен адрес САМО в чужбина(без да се споменава български ), но това са някакви спомени от разговор воден с една майка.

# 104
  • някъде под слънцето...
gery_to
Heart
Не се съмнявам в това.
Ако пътувах  с детето със сигурност нямаше да им представя  нищо.
Но познавайки бюрокрацита и упоритостта на някои български  държавни служители, не бих искала да причинявам и най малки неудобства на близките ми.
Случвало ми се е докато заплащах услугата за придружаване  до самолета и обратно  две поредни годуни в София да не признаят  плащането(с представен фискален бон) Първия път сестра ми отново заплатила сумата в двете посоки? за да придружат малката., а следващата година директно отказали да изпълнят услугата с обяснененито , че над 12 не в задължителна и няма да я предоставят  въпреки, че вече  е заплатена и дори я  да заплати отново детето(на 13 ) трябва да се оправя само..
Поради тази причина, от тази година се оправя сама по летищата.
Само да добавя , че малкия спор с немския граничен полицай , за който споменах я е забавил около 20 мин(все пак говрим за Германия и това, че са били достатъчно точни за да наравят справката сравнитвлно бързо) и пристигна на ръкава  в последния момент тичайки по лентите (докато  разговаряхме по телефона и я окуржабавах, че ше се справи) и след още 5 минути автобуса е тръгнал за пистата...
А ако се бяха забавилиноше малко с проверката?, втори пропуснат полет, всичко.отново....  и още един ден закъснвние
...
Направих декларацията тази година , и представяме всяка година старата за да спестя подобни ситуации на близките ми.
Мисля , че тяхното соокойствие струва много повече от 40  евро.
Но всеки сам си преценя.
Val
Мито в българския , нито в испанския паспорт  фигурира адрес,
В старите (картонените шофьорски книжки имаше дори пощенски код Wink)
Тази година и извадихме бг лична карта , все още чакаме да пристигне в посолството, и предполагам, че ще е записан адреса в България.
В ДНИ се води на испанския адрес

В интерес на истината за бг лични карти не съм чувала(което не значи, че няма)  да има записани с адрес в чужбина, но на  испанско ДНИ съм виждала изписани адреси във Франция и Англия.Вярно, че за толкова години  ежедневен досег с испански лични документи тези случаи не са били  повече от 5 или 6 .

Темата за декларациите тръгна от поста на raly,
Още една идея,  копие на закона ,  разпечатано  и преведно ,
А.аз ще направя снимка на двата  линка (българския и испанския )и ще накарам дъщеря ми да си ги носи когато пътува, за да не губи време в спорове с гранични полицаи Wink

Последна редакция: пт, 05 окт 2018, 09:50 от sl

Общи условия

Активация на акаунт