Предстои ми лапароскопия - тема 10

• 65 199
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
То няма място за заяждане. Момичето е емоционално и е написало своите преживявания, но когато стане въпрос за извънматочна, варинатите са два- или ти спасяват тръбата или не може.
Няма такива варианти, ама доктора не му се занимава, ама добре че нямаше други пациенти с които да се занимават, че било вечер и кой щял да прави лапароскопии по това време и други подобни ....

Не съм съгласна с теб, че няма такъв Д-р на който не му се занимава да... По стечение на обстоятелствата точно в Майчин дом съм преживяла големите ми кошмари и се надявам кракът ми повече да не стъпи в тази болница... И грешиш има много лекари, на които не им се занимава с много неща и които могат да ти нанесат много "щети"... Пожелавам на никое момиче да не попада на такива разбира се...

# 661
Ще си позволя да направя пост за всички, които четат и ги е страх да питат, но получават объркана информация (като мен). Беше ми направена лапароскопия след цветна снимка на тръби и резултат напълно запушени със съмнение за хидросалпингс. Гинеколога, който избрах да ми направи операцията ми издаде амбулаторен лист и документи за прием в болницата (през личния лекар също може, но процедурата е малко по-различна). Операцията мина успешно, гадно беше само събуждането в реанимация, защото имах силно гадене . На следващия ден ме изписаха и от болницата ми дадоха болничен лист за престоя и още 30 дни домашно лечение. След една седмица ходих за махане на конци (нищо не се усещаше), след още една седмица ходих за епикризата в болницата. Няколко дни преди да изтече болничния бях при личния лекар, за да ми даде талон за явяване пред ЛКК за продължаване на болничния. Той ми обясни, че с талона мога да ида във всяко лечебно заведение, което има специализирана ЛКК по акушерство и ако имат договор с НЗОК ще заплатя само потребителска такса 2,90 лв. Избрах комисия в такава поликлиника и си записах час за преглед при гинеколога, който ръководи комисията по ЛКК в последния ден от болничния ми. Носих копие на епикризата и на първичния болничен и талона от личния лекар. Още на прегледа ми казаха, че ще го продължат за още 30 дни, но самата комисия ще заседава след няколко дни. След заседаниято ме извикаха да си взема документите.
Надявам се да съм била полезна.

# 662
Дами, аз съм прясно минала лапароскопия.
За съжаление така се случи, че едновременно с нея и се случиха и други стрес-фактори и откъм психическо напрежение, а и чисто физически. А освен това ми се налага да задвижвам преместване и съм в голям шок как да се организирам, като не вдигам тежко. Няма кой да ми свърши работата. Не говоря да вдигам шкафове или мебели, но то един чувал да преместиш и не се усещам каква тежест е всъщност. Днес малко по малко започнах- еми вдигах тежко, нямаше как. При махането на конците споделих, че нямах възможност да се залежавам и почивам, но не ми обърнаха внимание, едва ли не- превземки.
И сега се чудя как да се справя така че хем да си върша работата, хем да не стане така да си прецакам здравенцето- все пак не виждам какво се случва отвътре. А после никой няма да ми каже "тенк ю".
Няма как обаче да бездействам. След колко време си възставноихте обичайната "товароносимост" и шетане?

# 663
Аз съм месец след операция и не вдигам нищо над 2 кг. И няма да вдигам още 2 месеца. По принцип за лапаро в областта на гинекологията ти дават до 90 дни болничен, ако работата ти е свързана с физически труд и това не е случайно. Съвета ми е 3 месеца почивка. Наемете си някой хамал да ви пренесе нещата, пазете си здравето да не се окаже, че от операцията повече вреди, отколкото ползи...

# 664
  • София
Това за 90-те дена не е вярно. За много тежко лапаро, продължило 4 часа и половина, максимумът болничен беше месец. Изобщо не знам на какво основание могат да дадат три месеца, освен ако не става дума за хистеректомия или премахване на яйчници.

# 665
Премахването на яйчниците е доста лека операция и ако се прави от опитен хирург, може да се направи за не повече от 30 Мин.
По-възможно е да ти дадат повече болничен ако е хистеректомия, но за една офоректомия 3 месеца са ужасно много.

# 666
Само тръби са ми махали,имам три лапароскопии и не съм се кътала толкова.След шевовете си правих всичко,дамската ми чанта тежи повече от 2 кг.

# 667
При моето лапаро отстраниха сраствания. Ползвах три дни болничен и не съм усещала необходимост да почивам по-дълго.
Имала съм друга операция и лапарото изобщо не мога да го сравня като болка и възстановяване. Може би е индивидуално, но мен също ме учудва как за такава дребна манипулация някой би ползвал 3 месеца болничен. Thinking

# 668
Аз също много бързо се възстанових от "немай къде", въпросът ми е да не се претоваря без да усетя- не ми дадоха никакви препоръки. Веднага усещам, обаче, като понося тежко и мястото на операцията ми сигнализира, заедно с крака надолу- не мъкна продължително- примерно от етажа до колата или близкия казан, но ми сигнализира телцето, че му е в повече. Никак не се щадя, постоянно се назидавам, а в същото време не действам предпазливо и нямам възможност да се отпусна и да се възстановявам. То свърши вече де, от днес прескачам десетия ден, дано се съхраня!
Иначе като изключим един два дни след реанимация не бих нарекла лапарото операция. Може би ако имах възможност да си мисля само за него щях да се поглезя и повайкам, ама така стана, че трамбовах и се молих да не ми се скъса пъпчето, така не можех да си отложа нещата няколко дни след интервенцията Grin

# 669
  • София
Премахването на яйчниците е доста лека операция и ако се прави от опитен хирург, може да се направи за не повече от 30 Мин.
По-възможно е да ти дадат повече болничен ако е хистеректомия, но за една офоректомия 3 месеца са ужасно много.
Не казвам, че е задължително, а възможно. Но 3 месеца при всички положения са ужасно много.

# 670
За едно премахване на яйчниците, не виждам как може да е възможно. Единствения вариант е ако операцията е била тежка, имало е рак и се налага химиотерапия след това.

# 671
  • София
Здравейте!
Въпроса ми май не е точно за тази тема,но ще го задам.
На тези от вас на които е правена биопсия на маточната шийка промени ли се цикъла ви веднага след нея?
На мен ми подрани с 9 дни и е доста оскъден,но продължителен(8ми ден ми е днес)

# 672
Това за 90-те дена не е вярно. За много тежко лапаро, продължило 4 часа и половина, максимумът болничен беше месец. Изобщо не знам на какво основание могат да дадат три месеца, освен ако не става дума за хистеректомия или премахване на яйчници.
На мен за лапаро за премахване на киста ми дадоха 90 дни. 60 от ЛКК и 30 от болницата.

# 673
От киста до киста има разлика. Виждала съм киста от която източиха 12 литра течност и операцията продължи много дълго.
В България като цяло са много щедри на болнични.

# 674
На мен ми предложиха 30 дни + 3 за болничния престой. Казаха, че такъв е стандартът за моя случай. Не взех всичките. Но еквивалентно  ли е това на 30 дни спокойствие, лежане и почивка ??..Ох, хубаво щеше да бъде. Възстановяването си е и психологически процес все пак. Има си логиката. На мен просто не ми дадоха "указания".

Общи условия

Активация на акаунт