Плюсове и минуси на кварталите в София - 3

• 45 479
  • 757
  •   1
Отговори
# 705
Моралка, семейството ми живее от около 100 г. в квартал Оборище и винаги така е бил наричан.

Той може да си е наричан така от този или онзи, но официално такъв квартал няма. Аз например не наричам нищо "кв.Оборище". Има улица Оборище, но квартал с името на улицата няма, а кой какво и как нарича е друг въпрос. Район Оборище има, улица Оборище също има, и дотук с Оборища-та.

# 706
  • София
По същата логика Младост, Люлин и т.н. - и те са измислени, щото не са квартали, а общини, а пък преди това бяха жилищни комплекси. И в кой квартал тогава се намират напр. СМГ, Английската и Испанската гимназии, театър София и т.н.

Ами и сега са си жилищни комплекси Младост и Люлин.
А СМГ и Английската не са в никой квартал, те са просто в центъра Smile
Театър София е в парка Заимов, което също е част от центъра.
''центъра'' е разговорно. Аз съм завършила Английската, нали не мислиш, че в официалните документи на гимназията пише ''центъра''. Смех.

# 707

''центъра'' е разговорно. Аз съм завършила Английската, нали не мислиш, че в официалните документи на гимназията пише ''центъра''. Смех.

Аз пък съм завършила гимназия в район "Възраждане". Но няма квартал Възраждане, гимназията ми беше в центъра, а не в кв. Възраждане. Кв. Възраждане няма. Има район с това име и площад.

# 708
Моралка, преди 89-та нямаше брокери,  пък баба ми, каква заблудена е била, твърдеше,че живеем в квартал Оборище. Жалко, че не е могла да се допита до теб тогава.Би ли ми казала ул. Султан Тепе, Алеко Константинов, Васил Друмев в кой квартал са, че май не са в Центъра, ама и в Подуяне също не са.
Повечето хора в СФ, като им кажеш "квартал Оборище", достатъчно добре се ориентират кой е той, нищо че не съществува.
milittana, самолетите се чуват много силно в парка, но само като минеш от другата страна на Янко Сакъзов/Мадрид,  въобще няма шум от тях.

# 709
  • София
Не ти разбирам драмата, Моралка. Аз и още няколко потребители живеем в РАЙОН Оборище. Баба ми - в РАЙОН Средец. И в двата РАЙОНА мургавели няма, или поне са пренебрежително малко.

Столична община е разделена на административни райони, затова пуснах и линка. Районите Оборище и Средец са част от ''центъра''. Това е. Или който не живее в ''квартал'', тип Надежда или Левски Щ, не може да пише в темата?

# 710
Моралка, преди 89-та нямаше брокери,  пък баба ми, каква заблудена е била, твърдеше,че живеем в квартал Оборище. Жалко, че не е могла да се допита до теб тогава.Би ли ми казала ул. Султан Тепе, Алеко Константинов, Васил Друмев в кой квартал са, че май не са в Центъра, ама и в Подуяне също не са.
Повечето хора в СФ, като им кажеш "квартал Оборище", достатъчно добре се ориентират кой е той, нищо че не съществува.

Алеко Константинов за мен е близо до гара Подуяне, бих казала, че е в района на тази гара. Иначе разговорно бих казала "широк център". Не бих се сетила да нарека това място "кв.Оборище", независимо как го е наричала баба ти. Все пак "кв.Оборище" наистина не е официално название, а си е някакво ваше определение за мястото, в което живеете.

Район Оборище е доста голям. Стига до Лъвов мост. Ако живея на Лъвов мост над KFC не бих казала, че живея в "кв.Оборище", само защото районът ми по административно делене се казва Оборище. Ще кажа, че живея на Лъвов мост.

Не ти разбирам драмата, Моралка. Аз и още няколко потребители живеем в РАЙОН Оборище. Баба ми - в РАЙОН Средец. И в двата РАЙОНА мургавели няма, или поне са пренебрежително малко.

Столична община е разделена на административни райони, затова пуснах и линка. Районите Оборище и Средец са част от ''центъра''. Това е. Или който не живее в ''квартал'', тип Надежда или Левски Щ, не може да пише в темата?

Драма няма, нито въпросът е за циганите. Става въпрос за друго - че си измисляте някакви квартали, които не съществуват. Живеете в центъра, в централни административни райони. Но те не са "квартали". Ако нямаше разлика между квартал и район нямаше да има отделни думи за двете.

# 711
  • София
Аз се включих в темата след като прочетох, че според някой си, в София във всички квартали имало цигани. Ми не, няма.

За ''измислените'' няма какво да коментирам, вече изписахме три страници. Който разбрал - разбрал.

# 712
А аз не се включих заради циганите, а заради въпрос на съфорумка кой квартал е "Оборище". Не съм виновна, че не правите разлика между квартал и район.

# 713
Моралка моля те подкрепи с някакъв независим източник какво точно означава квартал и как се разбира,че не е измислен? Административните единици в СФ са райони, квартал "Центъра" също няма.

# 714
Аз също отскоро чувам израза кв. Оборище. До скоро някой ако кажеше, че живее на Оборище, аз разбирах улицата. Може би кв. Оборище е района между канала, Мадрид, Черковна и Шипка или ул. Оборище?

Иначе в София Квартала е само един :p

# 715
От прочетеното оставам с впечатление, че няма никакви цигани или максимум една каруца, където живеят пишещите. Чак и Люлин 6 видях, че се води без цигани. Или аз съм кьорав, или голяма част от пишещите тук са развили избирателно зрение.

# 716
В интерес на истината, аз също бъркам улицата с квартала или района, не зная. Но бях впечатлена от една къща с приемлива цена, която беше обявена в кв. Оборище. Явно е била някъде в района, където има и неатрактивни и не толкова скъпи места, защото цената беше наистина доста ниска за имотите там.

# 717
Моралка моля те подкрепи с някакъв независим източник какво точно означава квартал и как се разбира,че не е измислен? Административните единици в СФ са райони, квартал "Центъра" също няма.

Моля те ти първа да ми цитираш независим източник, показващ границите на "кв.Оборище". Аз мога да ти покажа карта на район Оборище, в който попадат и мол Сердика и част от площад Лъвов мост. Те в един квартал ли са според теб?

Търси се квартал Оборище! Моля който има карта с границите на квартала да я покаже. В сайта на Столична община има само карта на район Оборище, на квартала липсва.

# 718
  • София
Не бе, аз и ти живеем в ''квартал Центъра'' Grinning Баба ми също. Средец, Оборище и т.н. са само в главите ни, като в ''Матрицата''. Отивам да си скъсам нотариалния акт.

Като цяло тук са доста скъпи имотите, но да, има и не толкова непривлекателни местенца.

Който е казал, че в Люлин няма цигани, трябва да смени очилата. Или хапчетата. Живяла съм там, за жалост ми се налага и сега чат-пат да ходя заради роднина на мъжа ми. Същата гадост си е.

# 719

Не бе, аз и ти живеем в ''квартал Центъра'' Grinning Баба ми също. Средец, Оборище и т.н. са само в главите ни, като в ''Матрицата''. Отивам да си скъсам нотариалния акт.

Научи какво е "квартал" и какво е "район" и тогава ходи да спориш. Казва се районна администрация, а не квартална администрация. Не стига, че не знаеш елементарни неща за административната уредба на София, ами и спориш.

Има район Оборище и район Средец.
Няма квартал Оборище и квартал Средец. Satisfied

Общи условия

Активация на акаунт