Осми клас 2018/2019 - 2 Есенно минорно мажорно

• 47 823
  • 754
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Май всяко училище определя правилата. Моето дете ще взима стипендия. Ще се превежда по моя сметка. Критерия е успех от 7 клас. За малко прехвърля 5.50.

# 361
От любопитство, за каква сума става въпрос?

По отношение на комбинаториката ще кажа, че зависи от преподавателя, как ще подходи. На мен ми беше любима, но аз малко извратеняк си падам.

# 362
  • София
Тя май и сумата се определя от училището на брой ученици. Честно нямам представа.

# 363
Там където всички са с над 5.50, значи няма стипендии, или?

Има ли статистика по училища, спрямо дипломите на приетите ученици?

Хипотетично, ако си с над 5.50, във фризьорското, ще си единствен със стипендия, и то най-висока, или?

# 364
Може да прочетеш съответното ПМС 328 от 21.12. 2017г. и правилата, разработени от всяко училище, въз основа на него. Но едва ли ще имаш достатъчно информация, за да изчислиш каква точно ще е стипендията и колко ученици ще я получават в конкретно училище. Границите, в които се определя размерът на месечните стипендии, ще откриеш в същото ПМС.

# 365
  • София
Мента, ще има, но критериите ще са други, каквито реши училището може да включи резултата от НВО. Стипендиите са определен брой. До където стигне. Примерно 100 стипендии за 1000 ученика от 8 до 12 клас. Нека да бъде стимул от сега.

# 366
  • София
Е, Мента, определено ако детето започне да учи във фризьорското, би имало по-голям шанс да вземе стипендия на база успех от 7ми клас, както и сумата да е по-голяма (в последното не съм сигурна).  Най-вероятно в училищата от топ 20 (примерно) за София, критерият НВО е по-вероятен, както и сумата би била по- малка, зависи до къде спре раздаването. Освен това, гледах, че при нас има формула, по която се набират точки, които определят размера на стипендията дори пр пълно 6. Тоест, пълен отличник си, имаш 1 неизвинено отсъствие и не взимаш пълния размер... Всяко училище си намира механизъм за регулиране...

# 367
  • В светлината на слънцето
Да, и при нас ще се гледат неизвинените отсъствия, това поне е ясно.

# 368
Преди 30 години получавах 30 лв, които ме мотивираха да уча, като луд. Нашите си бяха състоятелни люде, но тия пари си ги уважавах много, като лично изкарани. Любопитно ми е сега на колко възлизат.

Дидева, цял тефтер съм изписал с наредби и постановления, подадени от теб. За, което искрено благодаря. Златна си ни ти, добре, че те има.

Мерси Слънце, в НПМГ има ли приети с под 5.50 успех?

# 369
  • София
Не знам, но не вярвам. Затова ще раздават пари по резултат от НВО.
Сумата е 30 лв за 6.00 и 25 лв за успех 5.50 -5.99.
Парите не са много, поне така реагира наборът първоначално. Но като му казах, че те ще си остават лични, негови спестявания, набързо изчисли какво може да си купи с парите за 1 учебна година...

# 370
По мое време 30 лева си бяха пари. Мама вземаше, към то 150, да не излъжа. Татко няма да казвам, че беше тексимаджия, Кореком-ът беше моят втори дом.

Не ми казвай Слънце, че сега подлъгват децата с по левче на ден, че и отсъствия да няма  ooooh!. Никаква мотивация, направо безобразие.

# 371
  • София
Размерът на стипендиите е различен в отделните училища - според размера на предвидените за това средства и броя на отличниците. Според обявеното на сайта на гимназията, дъщеря ми трябва да получава по 40 лв. на месец за успех 6,00. От 5,50 до 5,87 /май беше/ - 30 лв.

# 372
Размерът на стипендиите е различен в отделните училища - според размера на предвидените за това средства и броя на отличниците. Според обявеното на сайта на гимназията, дъщеря ми трябва да получава по 40 лв. на месец за успех 6,00. От 5,50 до 5,87 /май беше/ - 30 лв.
Знае ли се по училища размерът на стипендиите, или как се предвижда размерът, или колко средства къде се отпускат, и по какви критерии? Размерът, все пак има значение, нали дами  hahaha.

Дидева ти си  Shocked.

# 373
Чл. 11. (1) Размерът на месечните стипендии се определя в границите от 21 до 60 лв. месечно.
(2) Максималният размер на месечните целеви стипендии може да се определи в размер до 100 лв., но не повече от разходите, за чието обезпечаване се отпуска.

Училището получава едни пари, които трябва да разпредели за стипендии. Определя си вътрешни правила, като се старае хем да не излиза от очертаните граници, хем парите да стигнат.

# 374
  • Варна
В сайта на училището на сина ми пише, че месечните стипендии за постигнати образователни резултати са в размер от 21 до 60 лв. За осми клас са при постигнат среден резултат по БЕЛ и МАТ от НВО от поне 85 точки. И тъкмо си помислих, че училището е много щедро и видях поста на Дидева, че явно е преписано от наредбата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт