Осми клас 2018/2019 - 2 Есенно минорно мажорно

• 47 820
  • 754
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Левче на ден, ама с натрупване. Ще му стигне да си купи 5-та серия на Assassin's creed, за която съм се запънала, че няма да му купя, примерно.
Стандарта е съвсем различен, но всеки може да намери мотивация, с помощ от родител. Wink

# 376
Чл. 11. (1) Размерът на месечните стипендии се определя в границите от 21 до 60 лв. месечно.
(2) Максималният размер на месечните целеви стипендии може да се определи в размер до 100 лв., но не повече от разходите, за чието обезпечаване се отпуска.

Училището получава едни пари, които трябва да разпредели за стипендии. Определя си вътрешни правила, като се старае хем да не излиза от очертаните граници, хем парите да стигнат.
Тези "едни пари", еднакви ли са за всички училища, и по какви критерии се отпускат.

Фризьорското, ако няма отличници, тия "едни пари" какво ги прави, или джоб-пара на някого?

# 377
Пише " постигнати образователни резултати", не пише " отличници". Парите не са едни и същи. Дълго е за обясняване. Ако наистина се интересуваш, ще потърсиш съответните документи и ще прочетеш.

# 378
  • София
Мента, ще има, но критериите ще са други, каквито реши училището може да включи резултата от НВО. Стипендиите са определен брой. До където стигне. Примерно 100 стипендии за 1000 ученика от 8 до 12 клас. Нека да бъде стимул от сега.
Това няма как да е вярно, училищата  имат точна информация  само за първия  срок, понеже стипендиите през него се полагат на база миналогодишен успех. За втория може да имат само ориентировъчна представа колко деца ще са с успех за стипендия според критериите, но точната бройка няма как да я знаят, въпреки това на много места сумите и критериите за получаването им са ясни към момента и съответно остават непроменени. В училището на децата ми стипендиите са смехотворни примерно, отличниците са много и съответно децата с успех под 5,75 НЕ взимат стипендия. Само в класа на моите девойки има над 10 деца с успех 6,00 от миналата година + толкова с успех над 5,75.. Тоест в един клас има около двадесетина деца със стипендия  - 7 класа във випуска, 5 випуска, 35*20=около 600-700 стипендии. Нима толкова има и във фризьорския?  Освен това не всички пари отиват за тези стипендии за успех/за социалните такива. Училището получава сумата (която примерно за  164 ГПИЕ и БУЗЕМА се смята различно, понеже първото училище заради отличното си представяне на ДЗИ по БЕЛ има и финансова добавка, по този параграф училищата са разделени на групи). Училището е задължено само да покрие после минимума от 21 лева (май толкова беше) и дотук. Но на кого ще дава , за какъв успех, колко над тези 21 лева като долен праг ще му се откъснат от сърцето, какви ще са условията/ограниченията - определя си ги самото то. И не оползотворява определено за целта цялата сума, заделят се  със сигурност пари и за еднократни стипендии на ученици със спортни постижения,  със спечелени конкурси в областта на изкуството, с класирания на национални кръгове на олимпиади и т.н..Вероятно и за нечий джоб се заделят, няма как да знаем със сигурност...
И се стига така до парадокси  - дете, учило старателно и положило усилия за успех 5,70 на едно място не взима стипендия, дете с 6,00 на същото място взима 25 лева,  другаде друго с лежерничко изкаран успех и под 5,50 взима примерно доста приличната според масовия стандарт за стипендии сума от 40-50 лева.

Последна редакция: пт, 05 окт 2018, 23:19 от пенсионирана русалка

# 379
  • София
Не са еднакви за всички. Имат бюджет, имат брой деца и разпределят според съотношението пари/деца. Мисля, че при социалните стипендии, тези които са по доход, нямат място за интерпретации. При стипендиите за сираци, могат да решат дали ще дават пари на полусираците или само на пълните сираци.
Русалката писа и за неизразходените суми, като заделени за еднократни помощи и бонуси.
Общо взето, правилата се определят срок за срок, така че отпуснатия бюджет да може да покрие групи с еднакви критерии. Ако видят, че по низходящ ред, на успех 5.75 бюджета идва на минус, стесняват обръча. Дали ще намалят сумата, за да стигнат парите и за тези с 5.50 или ще стегнат критериите, училищата решават сами.

# 380
Пише " постигнати образователни резултати", не пише " отличници". Парите не са едни и същи. Дълго е за обясняване. Ако наистина се интересуваш, ще потърсиш съответните документи и ще прочетеш.
Не се интересувам, поне за децата си. Виждам, че има майки, които се интересуват, за които тия парички са нещо. За това пораздухах, ако някой се интересува, да пита и да чете!

Както и да е, да си дойдем на комбинаториката. Давам безплатни уроци. Ако някоя мама се интересува, на лични. За предпочитане след набор 75-80, мухаха  ooooh!

# 381
  • София

И се стига така до парадокси  - дете, учило старателно и положило усилия за успех 5,70 на едно място не взима стипендия, дете с 6,00 на същото място взима 25 лева,  другаде друго с лежерничко изкаран успех и под 5,50 взима примерно доста приличната според масовия стандарт за стипендии сума от 40-50 лева.

Ами ние месеци наред се опитвахме да насочим хората към Бузема, ама не слуша народът, не осмисля перспективите, не владее дългосрочното планиране. Sad  На ви сега стипендии по 20-30 лева, о, неразумний юроде! Joy

Мента, дай от време на време малко автоцензура, преди да изплескаш първото, което ти мине през акъл. Joy

# 382
  • София
Не само планирането в дългосрочен план не владее народът, ами и комбинаториката (не тази на Мента, де) явно... Да си бяха сметнали  хората набързо вероятността отрочето да взима стипендия, вероятността тя да е над едиколко си лева, вероятността да я изхарчи в деня , в който я вземе,  и тогава да бяха редили желанията. А те какво тръгнали да гледат - минимални балове, отзиви на хора с деца в училището, представяния на възпитаници на гимназията  на олимпиади, състезания и ДЗИ, реализация на завършили, предлагани клубове, школи, спортове....Неориентирани хора, какво да ги правиш. Laughing

Последна редакция: сб, 06 окт 2018, 07:46 от пенсионирана русалка

# 383
В училището на щерката ще вземат стипендии всички с успех над 5,50 и е еднаква за всички. Другите критерии са неизвинени остъствия за миналата учебна година, да нямат наложено наказание от педагогически съвет и да не повтарят учебната година Joy. За целта ще трябва да извадим дебитна карта и те в заявлението да попълнят номера на сметката, по която да им преведат парите.
Стипендията за първият учебен срок вече е изчислена и мислено похарчена и се стягаме за втори срок Joy

# 384
  • София
Понеже темата със стипендиите не ми е интересна, ще се похваля с това, че синчо бил разбрал първия урок от комбинаториката Laughing ЖДНБ! Какво, вика, ме плашиш толкова, госпожата хубаво го обясни, разбрах го и всичките задачи си реших! Освен това беше оцъклен от скоростта, с която момченцето до него си решава задачите Joy Идва от ПЧМГ и решавал по две задачи в секунда, моят е толкова респектиран!

# 385
  • Варна
Аз пък имам малко по-различен въпрос. Предстои училищна екскурзия до Румъния, за която е нужна декларация за самостоятелно пътуване. Намерих примерна декларация на сайта на МВнР.
Скрит текст:
ДЕКЛАРАЦИЯ
Долуподписаният/та, _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
ЕГН _/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
притежаващ/а паспорт № _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
издаден на _ _/_ _/ 200_ год. с валидност до _ _/_ _/_ _ _ _год.,
декларирам, че съм съгласен/съгласна детето ми /децата ми:
1. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ЕГН _/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
паспорт №_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
издаден на _ _/_ _/_ _ _ _год. валидност до _ _/_ _/_ _ _ _год.
2. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ЕГН _/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
3. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ЕГН _/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
да пътува/пътуват самостоятелно извън границите на Република
България.
Лондон,_ _/ _ _/ 200_ год. ДЕКЛАРАТОР:
Дали ще е достатъчна написана по този начин? Искам да отидем при нотариуса с готова декларация, за да си спестим време. Rolling Eyes
Иначе девойката бори немския усърдно. Вече има 4 шестици по езика, което леко ме втрещява. Резултатите от входните също са отлични. С две думи хваля си детето. LaughingLaughing

# 386
   Ще питам наборът за комбинаториката,че като ви чета,страх ме хваща.А той нищо не казва у дома,само за немския.Май го увлече учителката,спря да мрънка,пише съчинения и упражнения с кеф.
   Стипендии при нас се дават за успех 5.80-6.00 според успехът от предходната година/срок.Парите са от 23 до 30 лв,ако съм запомнила вярно.Аз съм обещала да я удвоявам,ако се харчи разумно,за нещо значимо.Какво точно значи значимо,аз не мога все още да кажа,не съм си избистрила критериите.Все по-често получавам оферта да му купя старият лаптоп,пък той искал нов.....Може нещо да спазарим.

# 387
  • София
Понеже темата със стипендиите не ми е интересна, ще се похваля с това, че синчо бил разбрал първия урок от комбинаториката Laughing ЖДНБ! Какво, вика, ме плашиш толкова, госпожата хубаво го обясни, разбрах го и всичките задачи си реших! Освен това беше оцъклен от скоростта, с която момченцето до него си решава задачите Joy Идва от ПЧМГ и решавал по две задачи в секунда, моят е толкова респектиран!
Да, от бившия клас на моята девойка едно момче отиде в 5 клас в ПЧМГ, а сега е във вашата гимназия. Много се чудех на избора му за след 7 клас, ама явно има промяна на приоритетите.

# 388
Аз пък имам малко по-различен въпрос. Предстои училищна екскурзия до Румъния, за която е нужна декларация за самостоятелно пътуване. Намерих примерна декларация на сайта на МВнР.
Скрит текст:
ДЕКЛАРАЦИЯ
Долуподписаният/та, _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
ЕГН _/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
притежаващ/а паспорт № _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
издаден на _ _/_ _/ 200_ год. с валидност до _ _/_ _/_ _ _ _год.,
декларирам, че съм съгласен/съгласна детето ми /децата ми:
1. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ЕГН _/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
2. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ЕГН _/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
3. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ЕГН _/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
да пътува/пътуват самостоятелно извън границите на Република
България.
Лондон,_ _/ _ _/ 200_ год. ДЕКЛАРАТОР:
Дали ще е достатъчна написана по този начин? Искам да отидем при нотариуса с готова декларация, за да си спестим време. Rolling Eyes
Иначе девойката бори немския усърдно. Вече има 4 шестици по езика, което леко ме втрещява. Резултатите от входните също са отлични. С две думи хваля си детето. LaughingLaughing
Трябва да бъдат вписани данните на двамата родители и подписана от тях. Тази е старичка и думата паспорт може да бъде заменена с л. к. 🙂Мисля,че и срокът на валидност на декларацията трябва да е посочен. От него зависи нотариалната такса (както Санака поясни, не зависи). Винаги съм ползвала бланка, предложена ми от нотариуса, за да няма грешка 😉

Последна редакция: сб, 06 окт 2018, 19:11 от Warwick

# 389
  • София
Аз пък винаги упоменавам периода и кой ще ги води. Една дружка (пом.нотариус) е написала безсрочна и без имена на придружители, защото детето е състезател и пътува бая, но нашият семеен съвет реши да вадим и плащаме всеки път. В сайта на Welburg има декларация за изтегляне. Това е фирмата, която организира езиковите лагери в Германия, та предполагам е актуална.

Общи условия

Активация на акаунт