Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема №2

• 58 155
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
За да е коректно, напишете колко време работят уредите и колко човека са в домакинството.

# 91
Осветлението 6 четворки луминисцентни + 14 лед с различна мощност - светят на смени  18 от 24 часа - (за ателие в което почти се  живее  е разбираемо).
Бойлер се включва за къпане, не е постоянно. Топла вода за чинии и др - на ракетата отгоре.
готвене на газ. Хлебопекарната пече по 3,5 часа всеки ден. Хладилник- почти най-горе на А-тата беше лепенката му.
С телевизора съм скаран, жена ми го гледа от време на време, да речем по някой филм на 2-3 дена .Кучето не е на ток. Детето с таблетите да го броя ли?
Забравих да уточня - токът е промишлен!

# 92
Тристаен апартамент, холокухня и 2 спални, последен етаж НС, няма тец сградата, всичко е на ток, двама до трима души живеем, сметките са чудесни си мисля Simple Smile
Бойлера не се гаси, климатик хипер инвертор не се гаси зимата - 1 брой и 1 конвектор за втората спалня зимата. Целият апартамент се топли, като се поддържат 22-24 градуса. В едната спаня се поддържат 19-20гр зимата (от климатика), в другата с конвектора 22-24. Януари беше най-високата сметка за ток...
От енергоспестяващите уреди май има полза Grinning

# 93
  • на последния етаж
18.10-16.11: 45,98 лв.

# 94
Скрит текст:
Тристаен апартамент, холокухня и 2 спални, последен етаж НС, няма тец сградата, всичко е на ток, двама до трима души живеем, сметките са чудесни си мисля Simple Smile
Бойлера не се гаси, климатик хипер инвертор не се гаси зимата - 1 брой и 1 конвектор за втората спалня зимата. Целият апартамент се топли, като се поддържат 22-24 градуса. В едната спаня се поддържат 19-20гр зимата (от климатика), в другата с конвектора 22-24. Януари беше най-високата сметка за ток...

Ето това винаги ми е било много странно, апартаментите ни са еднакви, само че при нас не е последен етаж. Конвектор нямаме, само 2 климатика, третият не се ползва и бойлера и у нас не се гаси, на някаква еко температура е. И сметките ви са 40% -50% под нашите, а уж всичко ни е енергоспестяващо. newsm78 Май трябва да разредим къпанията или пералните, че от друго не виждам как може да спестим ooooh!

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 11:55 от Не се сърди, човече

# 95
  • В сбъднатите си мечти :)
Скрит текст:

Ето това винаги ми е било много странно, апартаментите ни са еднакви, само че при нас не е последен етаж. Конвектор нямаме, само 2 климатика, третият не се ползва и бойлера и у нас не се гаси, на някаква еко температура е. И сметките ви са 40% -50% под нашите, а уж всичко ни е енергоспестяващо. newsm78 Май трябва да разредим къпанията или пералните, че от друго не виждам как може да спестим ooooh!
Това със съпоставянето на сметките за ток е загубена кауза Simple Smile Сменяхме апартамент скоро - в предния бяхме с централна топла вода, т.е. не сме пускали бойлер и БЕЗ сушилня.. Сега в новия сме с бойлер и сушилня (която през 2 дни пускам) и сметката е по-ниска. И на двете места бяхме викали Енергопро да проверяват електромера, и на двете всичко уж беше наред. Пренесохме всички други уреди ... та не го разбирам и това е Grinning

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 11:54 от Не се сърди, човече

# 96
  • София
Важно е как се ползват климатиците, какъв тип са. Има разлика между обикновен, инвертор и хипер инвертор. Както и как се ползват, дали се изключват или целия сезон работят. Не се споменава и готвене, брой хладилници, фризер, телевизори и т.н и т.н. Ясно, че е НС, но навсякъде е различно - изолация, дограми и т.н. Съседи има ли, отопляват ли и още много фактори. Разликите идват от детайлите, които понякога хич не са малки.

# 97
Ние получихме писмо от EVN, че са ни сменили електромера. Просто са дошли когато нас ни няма, писали са там някакви двама свидетели. Електромерът е в табло на улицата, защото живеем в къща и беше на не повече от десет години, при това беше от новите, дигиталните. Не знам защо се е наложила тази смяна, но на тия новите, изобщо нищо не им разбирам. Предишният път когато го смениха, беше защото имаше повреда и два месеца сме карали само на дневна тарифа. Но това ние го установихме като се вдигнаха сметките.

# 98
Важно е как се ползват климатиците, какъв тип са. Има разлика между обикновен, инвертор и хипер инвертор. Както и как се ползват, дали се изключват или целия сезон работят. Не се споменава и готвене, брой хладилници, фризер, телевизори и т.н и т.н. Ясно, че е НС, но навсякъде е различно - изолация, дограми и т.н. Съседи има ли, отопляват ли и още много фактори. Разликите идват от детайлите, които понякога хич не са малки.
Е аз затова гледам посочената сметка, и ние сме с инвертор, имаме само 1 комбиниран хладилник, както писах уредите и крушките са нови от А+ нагоер, и само един тв, готвим на газ, имаме изолация, дограма и съседи, и пак тази си е, хората за сходно жилище плащат доста по-малко. Уж по цял ден сме на работа, абе никога няма да разбера, защо са ми толкова високи сметките за ток явно /само с къпането мога да си го обясня, нали уж бойлерът е най-големият консуматор/

# 99
Scarlet~, не е бойлерът най-големият консуматор, а отоплителният уред.
Най-често е отоплението. Всяка сграда е различна, напълно възможно е в едната нужната енергия за затопляне да е по-малко от друга, нищо че и в двете са включени нон стоп климатиците.
Но зависи и от самите уреди.

Летните ви сметки как са?

# 100
Ако сушилнята е Клас В и се сушат дрехи всеки ден... това е много голям консуматор. Клас В сушилня, харчи 4-5 пъти повече ток от Клас А+/А++ сушилня. Аз пера веднъж на седмица, а сушилнята почти не я ползвам. Не готвя всеки ден също, че кой има време за това Simple Smile
Но да, отоплението е от най-големите консуматори. На мен климатика е към 50-60лв на месец, но пък топля половината апартамент с него.

# 101
Сам ли живееш? Домакинство от 1 човек и такова на семейство има доста различни разходи.

За сушилнята, нашата е стара, не знам какъв клас е, но се съмнявам да е А, дори да е била някога. Трима сме, обличана дреха не се слага втори път, освен ако не е яке, перем през ден, сметката ни скача с около 10 лв. в месеците, в които я ползваме. За всеки ден, ако семейството е по-голямо, ще отива 20-25 лв.

# 102
2ма сме, по-горе писах, като от време на време сме 3ма. Дрехи втори път също не обличаме освен якета. Явно много дрехи обличате, давайте по-семпло Grinning

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 15:01 от DonJon

# 103
Възможно най-семпло се обличаме, не сме по модите, но като се сложат хавлиите, спалното бельо и си стават 3 перални седмично.
Фактор е и готвенето. В повечето семейства с деца се готви всеки ден, няма как да караш детето ти яде каквото намери.
Но това са подробности, въпрос на желания и навици, просто посочих цената на сушилнята, за мен е поносима, дори да не е клас А.

# 104
Може ли да поясните какво имате в предвид под ракета?

Общи условия

Активация на акаунт