За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 45 607
  • 758
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Здравейте - моля за съвет. За първи път правя туршия (парена, медена, по рецепта от форума), но в публикациите не намирам инфо за следното, моля да ми помогнете, ако знаете:
 - къде да държа туршията? имаме сенчест балкон, там добре ли е, или навън е твърде студено вече? На стайна температура?
 - кога е готова принципно една туршия? Кога е твърде рано да се хапва? Ако не я отворя цял месец (аз я претаквам, като обръщам бурканите ту по дъно, ту на капачка), тя дали няма да вкисне съвсем? Как да разбера, ако туршията не е годна за ядене? много ме притеснява ботулизма...
Nesiha, щом маринатата ти е топла, то туршията може да я хапвате веднага или да я сложиш в буркани и да стерилизираш. Ако ще е консумация веднага държиш в хладилник или хладно и сенчесто място, но не повече от 2-3 седмици.
Прясна туршия

Продукти:

Скрит текст:
1 средна зелка
1 глава карфиол
5 бр. моркова
10 бр. камби или червени чушки
1 връзка керевиз

За маринатата:

200 гр. морска сол
800 гр. захар
350 мл. оцет
350 мл. вода
Всичко се вари.

Приготвяне:

Скрит текст:
Зеленчуците измивате добре. Карфиола накъсвате на средни розички. Морковите и камбите нарязвате на средни парчета. Зелката и керевизът нарязвате на ситно. Всичко смесвате и заливате с врялата марината.
Готовата туршия слагате в буркани или в малко бидонче. Държите на хладно или в хладилник. Може да консумирате веднага.
Тази е пробвана и в прясно и стерилизирано състояние. По отношение на зеленчуците можеш да сложиш и зелени домати или каквото обичате. Да ви е сладко.

# 631
Ще правя мусака. Каймата ми е домашна и е по-мазничка. С какви подправки и кулинарни трикове да замаскирам тази мазнинка и аромата й?

# 632
  • София-Младост
Картофите ще попият от мазнинката...не слагай допълнително.
А миризмата...има ли по-специфична? Иначе стандартните чубрица, сол, черен пипер, магданоз.

# 633
Картофите ще попият от мазнинката...не слагай допълнително.
А миризмата...има ли по-специфична? Иначе стандартните чубрица, сол, черен пипер, магданоз.

Има, на мазно, престояло повече във фризера...

# 634
Канела, риган и бахар - за "гръцки" аромат Wink

# 635

Чудесно, само риган нямам, пътьом ще взема. Hug

# 636

рискована комбинация, не на всеки му харесва Wink канела в солено на мен ми е отврат.

# 637

рискована комбинация, не на всеки му харесва Wink канела в солено на мен ми е отврат.

Така е, но съм слагала на пиле /немска рецепта/ и беше одобрено. Затова ще рискувам.

# 638
  • София
........................
Така е, но съм слагала на пиле /немска рецепта/ и беше одобрено. Затова ще рискувам.
Какво да рискуваш, напротив, специално съм си купила подправка за мусака от Гърция, в насипно състояние,  и в нея задължително има канела, придава невероятен аромат, и точно така се прави мусака с добавка от канела, и други. Слагай смело.

# 639
  • Русе
Спазвай инструкциите от рецептата и няма да имаш проблеми с "дъха" на мусаката.

# 640
Ще пържа картофи. Правя го най-много два пъти годишно и не стават такива, каквито искам - хрупкави. Каква е тайната? Пробвала съм да ги кина в бира - бях чела някъде, ама пак не стана.
Нямам фритюрник.

# 641
Като са нарязани, ги оставям във вода да падне нишестесто от тях, хубаво е да постоят. Подсушавам после, не само да ги изцедя. Играчка си е, но си има разлика. И пържа в тиган, не по много натрупани и не в един тон олио както някои правят в дълбок съд. И не на максимална температура, а на 4 или 5 от максимална 6та степен при мен. Слагам в загрятото олио, не ги ръчкам и пипам за известно време, като са почти готови ги разбърквам/обръщам, че от долната страна са повече запържени по този начин. Поне на мен така ми харесват повече, също и добавени в тигана с олиото 1-2 лъжици свинска мас според мен ги правят по-хубави. Посолявам непосредствено след пържене, дори и със сирене ако ще са, пак слагам малко сол, не са ми същите без нея.
Не знам дали това е най-"правилният" начин, но това е което работи най-добре при мен. Другото е че и различните сортове картофи си дават разлика, някои просто не стават вкусни пържени.

# 642
Благодаря, слагам ги във вода Simple Smile

# 643
Донесоха ми цял сак с дюли. Искам да направя сладко / настъргани дюли/, майка ми едно време правеше и  нейното стоеше като кехлибар, но за жалост отдавна почина. Знам, в нета има много рецепти, но как да ги опазя да не потъмнеят. За протокола, робота ми се скапа, за сега не смятам да купувам нов, така че ще се наложи да си понастържа на ръка. Да ги сложа във вода с киселина или направо да стържа над захарния сироп?

Пелтето ще е по рецепта на Пепчо, вече е ясно.
http://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post.html

# 644
  • София
Здравейте,
Купих черен ориз и сега се чудя как да го сготвя. Кога обикновения ли се запържва и трябва ли са го киснат преди това?
Благодаря предварително Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт