За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 45 588
  • 758
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте,
Купих черен ориз и сега се чудя как да го сготвя. Кога обикновения ли се запържва и трябва ли са го киснат преди това?
Благодаря предварително Flowers Hibiscus

Кисне се за една вечер и се измива хубаво преди готвене.
Аз го правя на тиган с бяло вино и много повече ми харесва от белия ориз.
Запържва се първо с лук, след това се сипва виното и се задушава така, докато виното изври напълно, после се овкусява и се сипва вода да поври още малко, не знам точно колко вода, аз си доливам, ако се наложи. Готов е като омекне напълно.

Последна редакция: пт, 09 ное 2018, 20:00 от Анонимен

# 646
  • София
Донесоха ми цял сак с дюли. Искам да направя сладко / настъргани дюли/, майка ми едно време правеше и  нейното стоеше като кехлибар, но за жалост отдавна почина. Знам, в нета има много рецепти, но как да ги опазя да не потъмнеят. За протокола, робота ми се скапа, за сега не смятам да купувам нов, така че ще се наложи да си понастържа на ръка. Да ги сложа във вода с киселина или направо да стържа над захарния сироп?

Пелтето ще е по рецепта на Пепчо, вече е ясно.
http://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post.html

Стържи над захарния сироп, който вече е сложен на котлона. Така го правеше баба ми едно време и ставаше, както казваш ти като кехлибар.

# 647
  • София
Донесоха ми цял сак с дюли. Искам да направя сладко / настъргани дюли/, майка ми едно време правеше и  нейното стоеше като кехлибар, но за жалост отдавна почина. Знам, в нета има много рецепти, но как да ги опазя да не потъмнеят. За протокола, робота ми се скапа, за сега не смятам да купувам нов, така че ще се наложи да си понастържа на ръка. Да ги сложа във вода с киселина или направо да стържа над захарния сироп?

Пелтето ще е по рецепта на Пепчо, вече е ясно.
http://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post.html
Погледни тази рецепта, не е моя , но аз я ползвах за да приготвя желето от дюли. моите снимки ще ги познаеш, първо пише долу в ъгъла marcheva14 и са след двете основни снимки към рецептата. Ако ти харесва я започвай. Впрочем ще извадя една моя снимка, за да я видиш, как изглежда

# 648
  • София
Взех си една лилава опаковка, но само за меденки ли става и за колко (15г е само)? Питам, за да се запася... другите видове, нещо не ме грабнаха, не че разбирам, но тази е с всичко вътре.
Ето състава:
Скрит текст:

Преди когато нямаше печки с вентилатор - винаги ми се е струвало похабяване на ток печенето на сладки.
Сега мисля да си взема малка фурна с вент-р с три реда - това значи ли че може да сложа 3 тави едновременно?

# 649
  • София
Взех си една лилава опаковка, но само за меденки ли става и за колко (15г е само)? Питам, за да се запася... другите видове, нещо не ме грабнаха, не че разбирам, но тази е с всичко вътре.
Ето състава:
Скрит текст:

Преди когато нямаше печки с вентилатор - винаги ми се е струвало похабяване на ток печенето на сладки.
Сега мисля да си взема малка фурна с вент-р с три реда - това значи ли че може да сложа 3 тави едновременно?

Аз правя и тези Коледни скоунс с ябълка и захаросан джинджифил. Страхотни са. Yum

# 650
Starrydream, това май са само подправки, според мене могат да се сложат на всякакви меденки, бисквити, мъфини и т.н. Пробвай и сподели. Simple Smile В тоя ред на мисли, най-вероятно можеш да си направиш голямо количество от същия микс, ако просто купиш мляна канела, анасон, джинджифил, карамфил и каквото още искаш. А можеш и поотделно да си ги държиш и да слагаш само каквото на момента искаш.

# 651
Помогнете ми с рецепта за кюфтета по чирпански, имам спомен само, че леко се запържваха. Купила съм от лидл една тарелка готови малки кюфтенца и мисля, че ще са идеални за тази манджичка

# 652
Помогнете ми с рецепта за кюфтета по чирпански, имам спомен само, че леко се запържваха. Купила съм от лидл една тарелка готови малки кюфтенца и мисля, че ще са идеални за тази манджичка
Може или да запържиш оваляните в брашно кюфтенца за кратко или да ги свариш или направо в яхнията да ги пуснеш.У нас се харесва със запържени.
Та запържваш за кратко и ги отделяш в чиния.В мазнина запържвам/задушавам лук,моркови и чушки на едро,докато  поомекнат.Прибавям картофи на големи кубчета и червен пипер,обърквам  и заливам с гореща вода.Слагам доматено пюре или концентрат разтворен във водичка(може и настъргани домати,но тогава ще трябва и малко захар,да не е кисело),посолявам,слагам чер пипер.Намалявам котлона и захлупвам да си къкри.Като омекнат картофките,пускам вътре кюфтета да поврят и ако има нужда сгъстявам с размито във вода брашно.Ако обичате целина,може да добавиш листа,преди да го свалиш от котлона.И магданоз му върви,някои слагат дафинов лист,но при нас не се харесва на тази манджа.

# 653
  • София
........................

Можеш, но по някое време ще трябва да ги врътнеш, долните по-горе и обратно. За подправките ти отговорих в темата за Лидл.

Така ги приготвям

https://recepti.gotvach.bg/r-83081-Моите_кюфтета_по_чирпански_с_гарнитура_ароматен_ориз_Жасмин

# 654
Може или да запържиш оваляните в брашно кюфтенца за кратко или да ги свариш или направо в яхнията да ги пуснеш.У нас се харесва със запържени.
Та запържваш за кратко и ги отделяш в чиния.В мазнина запържвам/задушавам лук,моркови и чушки на едро,докато  поомекнат.Прибавям картофи на големи кубчета и червен пипер,обърквам  и заливам с гореща вода.Слагам доматено пюре или концентрат разтворен във водичка(може и настъргани домати,но тогава ще трябва и малко захар,да не е кисело),посолявам,слагам чер пипер.Намалявам котлона и захлупвам да си къкри.Като омекнат картофките,пускам вътре кюфтета да поврят и ако има нужда сгъстявам с размито във вода брашно.Ако обичате целина,може да добавиш листа,преди да го свалиш от котлона.И магданоз му върви,някои слагат дафинов лист,но при нас не се харесва на тази манджа.
Много благодаря Blush

# 655

освен, че стават и за кюфтета по чирпански, те са за кюфтета по цариградски Simple Smile http://pep-4o.blogspot.com/2012/11/fkusno_12.html

# 656
  • Русе

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_8529.html

# 657
Благодаря на всички за помощта, вече къкрят на котлона:fork_and_knife:

# 658
  • София
Здравейте,
в рецепта "Пилешко в бадемова коричка", бадемите са сурови или печени ? Relaxed

# 659
  • София
В Чирпан баба така ми ги готвеше. Дано и на вас да ви се усладят, така както на нас. Да ви е сладко Simple Smile
Кюфтета по чирпански

Продукти:

Скрит текст:
За кюфтетата:

500 гр. кайма смес
50 гр. бисерен ориз
1 малка глава лук
1/4 връзка магданоз
1 ч.л. кимион
1 ч.л. чубрица
черен пипер на вкус
сол
брашно за овалване

За соса:

500 гр. картофи
450 гр. замразен грах
200 гр. целина
200 гр. консерва домати
1,2 л. топла вода
1 телешки бульон
1 зеленчуков бульон
2 моркова
2 глави лук
2 чушки севрия
4 скилидки чесън
1 с.л. захар
2 с.л. червен пипер
2 с.л. доматено пюре
3 с.л. брашно
50 мл. олио
1 връзка магданоз
1 дафинов лист
сол на вкус

Приготвяне:

Скрит текст:
Нарязвате на ситно лука и магданоза. Измивате добре ориза. В купа смесвате каймата с всички продукти и подправки за кюфтетата, без брашното. След това оформяте кюфтета, които овалвате в брашното.
Кипвате 1,2 л. вода. Слагате дръжките от магданоза (завързани с конец), дафиновия лист и сол на вкус. Добавяте телешкия и зеленчуковия бульон. Оставете да ври 5-6 минути на тих огън.
Нарязвате лука и целината на ситно, морковите и картофите на кубчета, чушките на средни парчета. Почиствате скилидките чесън.
В тенджера загрявате олиото и в него запържвате лука, морковите, целината и чушките. Добавяйте всеки следващ зеленчук след 4-5 минути.
Когато омекнат зеленчуците, добавете брашното и червения пипер. Сложете разствореното с малко вода доматено пюре. Налейвте и малко от бульона, за да размиете брашното. Сложете захарта. Разбъркайте добре.
Щом кипне сместа, изсипете граха и картофите. Пуснете кюфтетата след 25 минути. Оставете да къкри до готовност.
Добавете пасираните домати от консерва 10 минути преди да свалите от огъня.
Ястието сервирате със ситно нарязан магданоз.
Вече си сготвила, но за следващия път Wink
П.П. Бульоните са от готовите, но когато имам домашни слагам от тях.

Общи условия

Активация на акаунт