Лотария "Зелена карта" 2020

• 105 374
  • 1 234
  •   1
Отговори
# 525
Момичета, има ли тема само за щата Калифорния ?
Интересува ме и всичко свързано със здравните осигуровки. Различни видове ли са както в Германия?

# 526
Интересува ме и всичко свързано със здравните осигуровки. Различни видове ли са както в Германия?

Уж само чета, ама ти ме разби с коментар!
Естествено, че има десетки, да не казвам и стотици видове застраховки! И то не само в Калифорния, а и във всички щати... А дали имат общо с тия в Германия, ми зависи какво ползваш там и колко искаш да платиш тук за да го получиш същото..
@Red-shoe за къде сте се насочили? Simple Smile

# 527
  • Калифорния
Ако имахте баба в Америка, какво бихте искали да ви донесе? Simple Smile

Майка ми ни е на гости и след 20 дена се прибира. Иска да занесе на сестра ми и децата й (момчета на 10 и 14 г.) подаръци, но аз не се сещам за много неща дето да ги няма в България и да си струва да ги носи оттук.

# 528

Майка ми ни е на гости и след 20 дена се прибира. Иска да занесе на сестра ми и децата й (момчета на 10 и 14 г.) подаръци, но аз не се сещам за много неща дето да ги няма в България и да си струва да ги носи оттук.
Техника, дрехи, маратонки.

# 529
  • Down south
Цитат
Това сериозно или се шегуваш?
Техника, маратонки от тук?
 Колко куфара ще и трябват на бабата  Outta Joint

# 530
Цитат
И като имаш предвид разликата във волтажа и кабелите 🤣🤣 освен ако не е с USB,не виждам как ще стане...
Иначе за другото, ако искат много нещо, а в бг е по скъпо.. да действат..Simple Smile

# 531
  • Калифорния
за техниката е сложно, да - не може да е мощна (примерно instant pot) заради разликата във волтажа, не може да е телефон, защото не е сигурно, че ще работят в европейската мрежа (например моя телефон, който си донесох от България не искаше да се върже с тукашната сим-карта и си купих нов). Засега майка ми само един Киндъл ще си носи към България, но той си е за нея, днешната младеж не е много по книгите Wink

Сигурно може малко дрехи да занесе, ама не е много интересно. Повечето дрехи навсякъде са еднакви, дори и да има малка разлика в цената, не е нещо, което да чакаш баба ти да ти донесе от Америка Simple Smile Затова търся още идеи.

# 532
  • Сф
Лаптоп, някакъв музикален плеър, фотоапарат. Разликата в цените там и тук е голяма, не са много обемисти и си струва мъкненето. Аз обикновено и парфюми и козметика си нося към БГ, ама те са малки.

# 533

Настолна игра или пъзел, ако семейството обича такъв тип занимания.

Дрехи също е подходящо според мен - не е задължително да е цял аутфит, по една блузка/риза за децата, шалче за сестра ти.

Ако сестра ти носи hand-made неща, някакво такова бижу - обици, гривна или колие, сигурна съм, че има доста оригинални като дизайн в сравнение с БГ. В тази категория може да се причислят и всякакви аксесоари за ежедневието, като например керамични чаши, но с оригинални рисунки върху тях. Или дори по един чифт чорапи, но също с по-дизайнерски шарки или принтове, нещо което в БГ се среща по-рядко.

По една книжка на английски, предполагам децата учат или ще учат по-активно езика. Може да са тематични според интересите - за животни, коли, пътувания, филми, музика и т.н.

Това са все неща, които могат да се намерят и в БГ, но съм сигурна, че в САЩ има по-голямо разнообразие. А и в крайна сметка е важен жестът.

# 534
  • Калифорния
Благодаря ви за идеите Simple Smile ще се възползвам!

# 535
Tj maxx, Home goods има супер идейни неща за подарък, Nordstrom Rack. Златни находки. Одеало на Calvin Klein, Ралф, леки за премъкване и ефектни. Не струват много. Възглавница декоративна с гъши пух, слага я във вакум плик...Техниката я забрави, гърми като пуканка. В Бг нищо не липсва, но цените са далеч по-виски от нещата, които се предлагат при нас.

# 536
  • САЩ
Ето тук съм писала последния път какво носих:

https://bg-mam.ma/p/1005338/37189756

Зависи от интересите на децата, при мен с легото останах неразбрана, но виж - със стийм контролера бях най-любимата леля на света Grinning Grinning Grinning

# 537
  • Калифорния
моите племенници обичат лего, но то обикновено излиза по-евтино от немския амазон да се поръча и те си имат доста.
За стийм контролер за първи път чувам. Ще го проуча, мерси Simple Smile

# 538
Цитат
Ами аз от опит пиша. Каквото са ми поръчвали на мен. Мак бук, ай фон. По евтино е и съм носила. Плейстейшън, игри за него. Маратонки, най новите модели са безбожно скъпи в България. Дрехи - Виктория сикретс (не за деца разбира се),. За дъщеря си поръчах дрешки Келвин Клайн и Картърс, все неща които в Бг не мога да си позволя, а и не се намират. И козметика съм купувала, че е по евтина и по качествена.

# 539

В щатите приоритет за гражданите не са Осигуровките, а Застраховките. Осигуровките са под управление на държавата (в случая имам предвид Федерацията, а не конкретния щат, ... макар, че е възможно и конкретни щати да имат свои си доп. осигуровки - не съм съвсем наясно.) Основният смисъл на Осигуровките е да осигурят човек в случай на сериозна причина да не може да работи и по тая причина да няма "задоволителни" доходи. Американците просто не разчитат на тях в общия случай.
А застраховките са предмет на договор между частни лица/фирми. (Е, има и застраховки по социална програма на федерацията, но за одобрение по тях си има конкретни ограничения.)
Фирмите с добра грижа към служителите си освен плащане на премии по Мед. застраховки предлагат и доп. планове, като "обезщетения при продълж. здр. проблем, който пречи на човека да работи. (Това обезщетение си е за човека, а не за плащане на сметка към болница (примерно)).

Предвид високите цени на мед. услуги, според мен това положение е справедливо - който се напъва да изкарва повече пари, повече ще може да заделя за премии по застраховка, която да му дава по-добри покрития при нужда от мед. обслужване.  Който не може да плаща добри премии, ползва по-малки покрития. По този начин бачкаторите не носят на гърба си мързеливите ( на учене и на труд), както е в България - едни и същи права на покритие на мед. услуги по здравна каса за целия народ.
---
За подаръците - зависи от децата. Според мен, откакто светът все повече е едно голямо село откъм стоки, ако не искат нещо конкретно дето го няма в България, но пък ги интересува Живота и Културата в САЩ - може би сувенири с такава насоченост са подходящи.
Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт