Първи клас 2018/2019 - втора тема

• 47 067
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Явно само аз мисля, че има причина да няма оценки в първи клас.
Това че няма оценки, не означава, че няма оценяване. В случая детето е било оценено за съответно представяне със съответния печат. Разбирам, че може би за първи път ви се случва да не се справи с даден елемент и съответно да има санкция, а не похвала, но това е положението. Не винаги се получава перфектно, трябва да свиква. Пак казвам, на всеки взет материал от съответния ден от самото начало винаги има рецензия и някакъв символ.

# 331
То, аз и вкъщи му дудня, като не се старае. Снощи например преписва текст, понеже не му стигнало времето в занималнята. Ама така набързо го надраска, че чак се ядосах. Казах му, че не ми харесва, да се постарае повече следващия път. То не може да ги галим с перце само и да ги хвалим, нека разберат, че хвалбата има цена...

# 332
  • София
Явно само аз мисля, че има причина да няма оценки в първи клас.
Това че няма оценки, не означава, че няма оценяване. В случая детето е било оценено за съответно представяне със съответния печат. Разбирам, че може би за първи път ви се случва да не се справи с даден елемент и съответно да има санкция, а не похвала, но това е положението. Не винаги се получава перфектно, трябва да свиква. Пак казвам, на всеки взет материал от съответния ден от самото начало винаги има рецензия и някакъв символ.

Не, не се случва за първи път да не се справи идеално и да получи различно личице от усмихнатото. Но пък за първи път се случва да се оценява първият път, което при вас може да е практика и да го намирате за нормално, но при нас досега не е било и за мен не е. Освен това аз вече казах, че не искам да ходя да се карам с учителката, която не е оценила мамината златна по достойнство - нито е мамина златна, нито очаквам да ѝ подаряват оценки, нито очаквам да се върти светът около нея и да я галят с перце. И тя не го очаква. Както и да е, не очаквам да ме разберете.

# 333
Защо не очакваш да те разберем? Ние също имаме първолаци. И казваме, че ние не бихме повдигали въпроса пред госпожата. Ти можеш да направиш това, което чувстваш за правилно.
С риск да се засегнеш, звучиш точно като да е мамина златна детенце.....

# 334
Както и да е, не очаквам да ме разберете.

Напротив разбираме те перфектно. Реагираш първосигнално, като майка, чието дете се е разстроило. Обаче нито знаеш каква е ситуацията, нито пък е регулярно явление. Да ги изпитва всеки ден на нов материал - да се притесниш. А то се случило един път, а ти вече се чудиш дали да правиш забележка за метод на обучение.
 В гимназията имах учителка по математика, която като поемаше нов випуск правеше изненадващи контролни. Влиза в стаята и вместо добър ден казваше 'Вадете по един лист". Беше езикова гимназия - масата от децата бяха много зле с математиката. Всички бяхме наредили 2 и 3-ки една след друга. Обаче така ни стегна, че никой не си позволяваше после да не учи по предмета. В края на срока тези оценки изобщо не ги зачете. Беше ми любимата учителка.
Като кандидатствах ходех на частна учителка по български. Тогава се кандидатстваше с преразказ на непознат текст - изчитат ти един огромен текст и ти трябва да го напишеш дословно. Като започнахме грам не можех да запомня какво да преразказвам и много ревях, че ми е трудно. Майка ми реши да се намеси и ми издиктува един текст на части. Учителката като видя какво съм написала веднага разбра какво е станало. Имаха тет-а-тет с майка ми и учителката натърти, че това, че и рева вкъщи не е повод тя да саботира нейните методи и обучителен процес. Майка ми престана да се меси, а тази учителка по нейния си начин направи чудеса с мен. Всичко по български, което знам тя ме е научила и много я обичах. Обаче още си спомням какво каза след изпитите - "Добре, че майка ти разбра, че не трябва да се меси."

# 335
  • София
Ама за какъв нов материал говорим тук изобщо Simple Smile Това са два елемента, които са писали по цифра пъти в предбуквения етап. Кръгче и горно камшиче, писани, дъвкани, включвани в други елементи. Сега просто са подредени по друг начин. Хиляда други причини може да има за това, че не е успяла да ги напише и това да е продиктувало необходимостта от такава санкция. Казваш, че от същия ден има забележка и в занималнята, явно не й е било ден за концентрация. По тетрадките на мойта си личи прекрасно в каква кондиция е била. В понеделник на всякъде без грешка и пише Браво и в клас, и в занималня, на следващия ден пълно с червено, грешки и рецензии Постарай се. Малки са, не могат все още да поддържат постоянно темпо. Затова и ти казах, че аз не бих се бъркала, а и според мен колкото по-малко задълбаваш и коментираш днешната ситуация, толкова по-лесно ще се справя и тя с тези трудности и няма прави драми от тях. Сядате уикенда, пишете малко в, получава й се, показваш й разликата с това от училище и казваш Ето, браво, видя ли че успя. Пък ако толкова малкото в се окаже непосилно за нея я успокояваш с репликата Няма проблем, може това да не е толкова красиво, но пишеш прекрасно у/ъ/м/ и т.н.

# 336
  • София
При нас предлагат зелено училище,и се чудя дали да го пусна?Той много иска.

# 337
При нас предлагат зелено училище,и се чудя дали да го пусна?Той много иска.
На ски ли?

# 338
  • София
Не,не то е от 30.03. Добринище и Банско.

# 339
  • София
И при нас се появи предложение за Зелено у-ще, но като видях хотела, в който ще бъдат и като знам, че там храната е нещо средно между зле и ужасна... Няма да стане.

# 340
  • София
Наще ще ходят април месец на зелено училище, пуснала съм я, днес даже платих втората вноска.

# 341
  • София
И от училището на сина ми са също през април – последните 4 учебни дни преди ваканцията, във Велинград.

# 342
  • София
Принципно и на мен не ми допадат тези подобия на оценки, защото ясно помня как беше, когато аз бях първолак. Имаше пчелички за отлично представяне и просто подпис. Такива намръщени човечета със сигурност биха ми подействали обратното на мотивиращо. Хубаво е да обясните на детето, че това не е двойка, а че госпожата просто очаква по-добре да се справи.

# 343
  • Бургас
Божкееййй, като ви чета за тези зелени училища, се чудя моето хлапе ли толкова зле или аз... Не виждам как бих могла да го пусна, тъй като е тооолкова несамостоятелен и не мога и не мога да се справя с това. Нито е отговорен, нито умее да се справя сам с много неща, да не говорим за дисциплината когато не съм наоколо Sad Чувствам се, меко казано, зле...

# 344
  • София
Ще се научи рано или късно.Не го мисли.

Общи условия

Активация на акаунт