Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 75 102
  • 740
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
Judy голямата сметка дойде в края на 2018-та. Тя е студентка в Германия от 2016. Две години нямаше проблеми, но не е и ползвала кой знае колко бг картата. Понеже си идва три-четири пъти в БГ, мислехме, че не я "засича", че предимно пребивава в Германия. Есента обаче е говорила повече с бг карта и сметката беше доста солена. Сега вече "парен каша духа" няма проблеми с таксите. Разбира се, може да си проследите откъде идва голямата сметка. Аз предупреждавам, ако някой иска да избегне евентуална такава сметка. И ние като вас и мислехме, че с отпадане на роуминга и с това, че си идва в БГ, няма проблеми, а и все пак две години не е плащана различна сума, но ...
Съгласно правилата, би трябвало мобилният оператор да изпрати предупреждение и да укаже след какъв срок ще започне да начислява. Даже си мислех да подавам жалба, че не сме получили такова предупреждение, но се отказах.

# 286
Ние предприехме процедура по закриване на българския телефонен номер на синът ни. Така или иначе тази карта не се използва за нищо. Той сключи договор с местен холандски оператор за 10 евро на месец, които му излизат директно от холандската сметка,  получава всичкото му необходимо количество интернет и телефония ( мисля, че последното не използва изобщо). Но  - колети, пратки - естествено, че цитираме холанския му номер. За две седмици тук така и не е ползвал българския си номер, единодушно решихме да го спрем. 
Синът ми ползва холандската си сметка и респективно  дебитна карта навсякъде - държави и летища в Европа, такси за фитнес, пазаруване - интернет и в магазини, билети за транспорт,  че дори и бирата в пъба му е само през картата. До момента казва, че евра в кеш не е ползвал,  всичко плаща с картата си. И на разносвача на пици разплаща с карта.   Не съм убедена, че с българска карта плащанията биха му се случвали навсякъде.  С неговата мобилност, лично аз съм по спокойна като знам че оперира с карта на европейска банка.
Да оставим настрана факта, че в автобуса от летището до Айндховен кеш не върви, а карти на две наши банки ги отхвърлиха. Аз съм с две ръце  "за" холандска сметка и телефон.  Това е най-малкото което могат да направят за да имат някакво ниво на интеграция. Та те живеят  през повечето време там.

# 287
  • София
Да не говорим за комисионните, които на нашите банки са УБИЙСТВЕНИ! От както синът ми е открил банкова сметка там (09.2016) не е платил буквално 1 евроцент комисионна. А я е ползвал навсякъде за всичко, няма смисъл да изреждам видовете банкови операции .... Само има едно уточнение - сметката е студентска и единственото им условие е салдото да не пада никога под 100 евро.

# 288
  • София
И аз се чудя защо да не си откриват холандски сметки - Judy е платила таксата за цялата година наведнъж и може би комисионната за превод не е била толкова голяма, отколкото ако плаща всеки месец поотделно, но защо изобщо трябва да се плащат тези комисионни? Освен това когато синът ми кандидатства от посредническата фирма ни бяха казали, че има право на студентско финансиране само ако плаща таксата на месечни вноски, а не изцяло, макар че после като се рових из сайта на DUO никъде не го видях написано, ама знае ли човек Simple Smile . А то това всеки месец да правиш преводи и да даваш грешни пари на банки направо не си е работа.
По отношение на холандската сим-карта, ако дълго време се ползва българската в Холандия няма ли да го счетат за живеене в чужбина и да таксуват разговорите като международни, а не като роуминг? Не знам, защото синът ми българската там не я ползва. Има холандска и никога не е подписвал договор с мобилен оператор, а си взима предплатени минути. Това му е напълно достатъчно, като се има предвид, че по телефона много не разговаря, а ползва предимно интернет, но и това не му товари много сметките, защото на много места има Wi-Fi.  
Аз имам отново някакви неясноти по отношение здравните застраховки. Синът ми миналата година беше на почасова работа няколко месеца, като посредническата агенция не е изисквала от него и не го е информирала за никакви задължения нито при постъпването, нито по време на месеците на заетост. Чак сега, малко преди да се прибере в България за Коледа, повече от половин година след като е напуснал, получил писмо, че дължи застраховки и ако до средата на януари не ги внесе, ще търпи глоби. Е, внесъл ги е и от тук нататък ще внася всеки месец, въпреки че не работи. Аз просто недоумявам, тук не съм чула от никоя от вас детето ви да в задължено да се застрахова и да плаща по 100 евро месечно. Освен ако не работи, разбира се. Той сега е в процес на търсене на нова работа, но все пак оставам объркана какви точно са тези правила и кой дължи и кой не дължи здравни застраховки. Друг е въпросът, че срещу тези 100 евро са му казали, че отново сам би си плащал евентуални изследвания, застраховката му покривала сумите само ако надвишал някаква стойност. Моля, споделете вашия опит (ох, за пореден път, ама … аз все неразбрала Simple Smile )

# 289
...Разбира се, може да си проследите откъде идва голямата сметка. Аз предупреждавам, ако някой иска да избегне евентуална такава сметка. И ние като вас и мислехме, че с отпадане на роуминга и с това, че си идва в БГ, няма проблеми, а и все пак две години не е плащана различна сума, но ...
Съгласно правилата, би трябвало мобилният оператор да изпрати предупреждение и да укаже след какъв срок ще започне да начислява. Даже си мислех да подавам жалба, че не сме получили такова предупреждение, но се отказах.
Винаги това правя, ако мисля, че сметката ми е завишена. Няма проблеми след това - получавам информацията и се вижда. При нас високи сметки идват само, когато сме били в страни извън ЕС. Обикновено се ограничаваме, но се налага да ползваме телефон, което, несъмнено, се отразява на крайната сметка.
За сега, както споделих, с ползването на българска карта в Холандия не сме имали проблеми. Както и останалите приятели на сина ми също не са имали такива. А той има и второкурсници - т.е. хора, които не са там само от 5-6 месеца, а от година - две.
Ако стане проблем първо ще проверя произхода му, защото може да няма връзка с това, че ползва бг карта. Може да има обаждания до адресати в държави извън ЕС, например.
Ако стане нужда, ще си открие холандска сметка и телефон ще си вземе. Просто споделям, че до сега не е имало такава необходимост. Той не кандидатства за финансиране също тази година, така че не му трябва. Ако започне работа догодина, условията ще са други. Решенията вземаме при настоящите условия, обаче.
Преводът ми на месец към холандската сметка за наема е 6 евро.  
А вие как захранвате холандските сметки, тези, които имат такива, от България?

# 290
  • Варна
Judy Както писах - две години нямаше проблем, чак в началото на трети курс ни сюрпризира сметката. И трябваше да я платим, нямаше полза, че разбрахме откъде е завишена (разговори само в Германия и БГ).

Немската сметка захранвам без никакви такси чрез Paysera. До 30 превода на месец без такси. Отскоро имат и instant преводи - до няколко минути пристигат парите, или беше без такса, или с някаква минимална, не помня.

# 291
Е, "проблем" е силно казано, по-скоро си е нормална практика на операторите в Европа, а от средата на годината и за нашите, Всичко опира до софтуер, който те засича колко време си на клетка извън държавата, където ти е издадена картата. Според европейския регулатор, следва да отговаряш на "политиката за справедливо ползване", демек, за краткосрочни, до 3 месеца престои извън местоживеенето си, позваш твоя си пакет, без промени в Европа. Надвишиш ли този срок, получаваш СМС, че си нарушил въпросната политика и ще бъдеш таксуван, по спомен,  със завишение 0.012 лв на минута на изходящо/входящо обаждане, което е нищо. Проблемът е интернета, който от безплатен, какъвто е за повечето карти в БГ (за разлика от масовите в Европа) и съответно до 3 месеца в Европа, той става на цена някави стотинки, не помня колко, на МБ, което за един смартфон, ползващ едно 2-3 ГБ месечно си е цифра.
Трябва да се върнеш в БГ и да е тук картата поне един отчетен период, за да кротне софтуера, че си си в къщи и да спре да те чарджва. Уж....
Дали, обаче, докато си тук, чарджът още ще стои, докато узтече започнатия в чужбина отчетен период, независимо че си в БГ, по логиката, че са ти сменили плана служебно, предстои да разбера другата седмица, като взема разпечатката за последния месец. Щерката е от Коледа тук, холандската карта няма роуминг и си ползва българската, та ще стане ясно.
Така че, общо взето, изглежда дърво.
Всичко това се отнася за А1, към тях е картата, но имам телефон и към Виваком, ходих да ги питам и тях как стоят нещата, ами същата работа е...
В краен случай ще си вземе пак и българската карта, просто за бек-ъп, без да я държи включена, както досега, а ако нещата загрубеят, ще я спра.

Колкото до комисионните по преводите, докато (ако) влезем в Еврозоната и приемем (пак казвам, ако) еврото, такси ще има. Над милиард са приходите от такси на банките за миналата година. Има си разходи за покриване, а щом има овце (още повече български, безобидни), ще има и стригачи... До голо при това.
Пейсера и трансферуайз са варианти, разбира се. Докога ще ги търпят обаче не зная... видяхте с Юбер какво се случи.

Последна редакция: ср, 09 яну 2019, 12:23 от StefanB

# 292
  • София
Ние опитахме да се регистрираме в Paysera, но мъжът ми в един момент нещо се усъмни и уплаши и реши да не довършва. Въпреки, че тук съм чела за доста доволни от услугата, той си е малко консервативен и мнителен. По тая причина захранваме сметката по най-опасния начин - по бабешки Simple Smile кеш - на джеб, дето се вика Simple Smile
Колкото до таксата за банков превод - 6 евро не изглежда много, ама за 10 месеца като преведеш таксата са си 120 лева, отделно и ако превеждаш наемите по същия начин, те даже са 12 месеца. Ще кажете - на фона на разходите, които принципно правим за нашите студенти в чужбина - не е много, но точно тези разходи ми изглеждат излишни и биха могли без усилие да се спестят.

# 293

Колкото до комисионните по преводите, докато (ако) влезем в Еврозоната и приемем (пак казвам, ако) еврото, такси ще има. Над милиард са приходите от такси на банките за миналата година. Има си разходи за покриване, а щом има овце (още повече български, безобидни), ще има и стригачи... До голо при това.
Пейсера и трансферуайз са варианти, разбира се. Докога ще ги търпят обаче не зная... видяхте с Юбер какво се случи.

Какво? Ползвахме ги преди две седмици по коледните празници в чужбина, но не знам след това какво е станало.

Ние опитахме да се регистрираме в Paysera, но мъжът ми в един момент нещо се усъмни и уплаши и реши да не довършва. Въпреки, че тук съм чела за доста доволни от услугата, той си е малко консервативен и мнителен. По тая причина захранваме сметката по най-опасния начин - по бабешки Simple Smile кеш - на джеб, дето се вика Simple Smile
Колкото до таксата за банков превод - 6 евро не изглежда много, ама за 10 месеца като преведеш таксата са си 120 лева, отделно и ако превеждаш наемите по същия начин, те даже са 12 месеца. Ще кажете - на фона на разходите, които принципно правим за нашите студенти в чужбина - не е много, но точно тези разходи ми изглеждат излишни и биха могли без усилие да се спестят.

Винаги нещо се плаща. Ако ще да е таксата за поддържане на банковата сметка в чужбина. Няма как нещо да е напълно безплатно.
За мен до момента 6-те евро на месец са безобиден харч.
Засега ми е важно студентът да си завърши успешно годината и да реши догодина ще работи ли нещо и по колко часа.

# 294

Какво? Ползвахме ги преди две седмици по коледните празници в чужбина, но не знам след това какво е станало.

Ами именно това, че ги ползвате в чужбина... Що не пробвате да ги ползвате тук,  - защото ги няма . А ги няма, защото ги изгониха...А защо ги изгониха - да не мътят водата на правилните.
Затова.
Аналогията с Пейсера и Трансферуайз не е задължителна, ное много възможна по нашите ширини и с банковото лоби, където трябва.

# 295
  • София

Винаги нещо се плаща. Ако ще да е таксата за поддържане на банковата сметка в чужбина. Няма как нещо да е напълно безплатно.

Специално за студенти има, в Германия например - няма  такси за обслужване на сметките им. Ако закъснееш с представянето на актуалния документ, че си записан редовно студент, ти пращат предупреждение, че сметката ти ще бъде преобразувана в такава с доста соленичка такса. В съответния период представяш обаче документа и си освободен от такси. Тоест ти трябва само по веднъж на семестър да се  разходиш за съвем кратко до банковия си клон... И като добавиш, че има начини оттук  да се превждат пари без никакви такси, на мен един превод ми е 95 ст., то всякаквите такси са спестени. А капка по капка всъщност вир прави. Особено от следващата година, ако имам още две девойки навън... Но всеки си знае, де Simple Smile Казвам само за протокола, че има случаи и без никакви такси.

Последна редакция: ср, 09 яну 2019, 13:13 от пенсионирана русалка

# 296

Ами именно това, че ги ползвате в чужбина... Що не пробвате да ги ползвате тук,  - защото ги няма . А ги няма, защото ги изгониха...А защо ги изгониха - да не мътят водата на правилните.
Затова.
Аналогията с Пейсера и Трансферуайз не е задължителна, ное много възможна по нашите ширини и с банковото лоби, където трябва.

Скрит текст:
А, ясно!  Laughing Реших, че някъде по белия свят се е случило нещо подобно.

Специално за студенти има, в Германия например - няма  такси за обслужване на сметките.
Виж, това е добре.
Казвам само, че винаги някой по веригата някъде плаща. Направили си хората по-социална държава, работещите плащат за неработещите.
За Холандия знам, че такси има, освен ако не е налице някаква промяна от скоро.

# 297

А, ясно!  Laughing Реших, че някъде по белия свят се е случило нещо подобно.

Не Джуди, в малко по-сивия се случи...

Специално за студенти има, в Германия например - няма  такси за обслужване на сметките.

В Холандия, от опит, от 2009 насам студентските сметки на Рабобанк са без никаква такса, нито за поддръжка, нито за карта, нито за токен, нито за входящи преводи, никакви, както в Германия, явно.
мисля, че в ИНГ имат такса, без да съм сигурен.

# 298
Благодаря, Стефан, ще проверим точно тази банка сега как е. Ако човекът почне работа без друго ще му трябва. Предполагам със студентското уверение се открива сметката там?

# 299
.. И като добавиш, че има начини оттук  да се превждат пари без никакви такси, на мен един превод ми е 95 ст., то всякаквите такси са спестени.

Еврейските преводи? (пейсера, Транферуайс)

Общи условия

Активация на акаунт