Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 75 078
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте! Simple Smile Вие как намирате билети? В сайтове ли се ровите, чрез приложения ли или агенции?

# 391
В неделя имаше ден на отворени врати във Фонтис имаше и лайвстрийм. Ако някой се интересува има го на страницата на университета във Фейсбук.
Аз пак да кажа, че ние търсим квартира във Венло, защото дъщеря ми ще учи във Фонтис. Склонна съм да наема още Юли-Август, дори по-рано, ако се налага.
Поздрави! Simple Smile

# 392
antea,

Не плащам, но и едва ли ще се включи някой, който вече плаща. Не мисля, че по старата система българите сме имали право на финансиране.
Новата система мисля, че влезе в сила 2015 г.
Включих се в калкулатора, като човек, на който му предстои скоро да връща студентски дълг. Пита ме имам ли партнъор (дадох отговор "Не"). Избрах, че съм получила 10000 и избрах лихва 0,12% - не знам защо ме караше да избирам лихва ( имаше и опция 000- каквато май е в момента). Калколатурът изчисли, че трабва да плащам 24,12 евро месечно. При най-високата възможна лихва, която съществуваше в калкулатора, станаха 30 евро на месец.
Бегло мернах, че има две години период от завършването, в който не връщаш. Няма минимум, за който не те закачат , както на Острова

Нещо не ми се връзва. Излиза, че трябва да им върна по-малко за 35 години, отколкото е условната заета сума от 10000.
Не знам защо е така, ако последва този въпрос

Когато синът ми кандидатства за заема, му бе обяснено нещо от сорта на; за 15 години, при 0,1% лихва. Падаше се около 50 евро на месец. Дадохме си сметка, че месечната такса не би натежала много на бюджета му, какъвто и да е той. Това беше и основанието да стартираме процедурата по усвояване на кредита.  Но ако има опция 35 години... това още повече намаля месечната такса. 

# 393
Ние ще търсим квартира в Маастрихт, а дали университета предлага общежития? Какви са условията и наема? Ако имате информация, споделете моля.

# 394
По-назад писах за системата на общежитията в Холандия, там дадох и линк на едни от големите хаусмастери.
На този въпрос Ви цитирам препратка от сайта на Маастрихтския университет.
https://www.maastrichtuniversity.nl/support/your-studies-begin/c … ing-um-guesthouse
Не, нямат общежития, както и всички останали университети. Работят с хаусмастери.
Ваша е опцията дали да искате съдействие от тях или да търсите сами.
Пак напред има доста съвети в тази област.
Хинт : гледайте и в белгийските селца на 5-6-10 км от центъра, като например Ланакен. С колело от Ланакен сте за 15 мин в университета, но особено зимата си е "духовито". Там си вали и духа нон стоп..
Има редовен градски (нищо че се пресича уж граница - една черта) транспорт, иначе. Но билетчето беше към 3 евро, ако добре помня...

Последна редакция: вт, 22 яну 2019, 11:08 от StefanB

# 395
По-назад писах за системата на общежитията в Холандия, там дадох и линк на едни от големите хаусмастери.
На този въпрос Ви цитирам препратка от сайта на Маастрихтския университет.
Не, нямат общежития, както и всички останали университети. Работят с хаусмастери.
Ваша е опцията дали да искате съдействие от тях или да търсите сами.
Пак напред има доста съвети в тази област.
Хинт : гледайте и в белгийските селца на 5-6-10 км от центъра, като например Ланакен. С колело от Ланакен сте за 15 мин в университета, но особено зимата си е "духовито". Там си вали и духа нон стоп..
Има редовен градски (нищо че се пресича уж граница - една черта) транспорт, иначе. Но билетчето беше към 3 евро, ако добре помня...

Не знам кой вариант е по-удачен, може би със съдействието на университета. Предполагам, че останалите наематели в "общежитието" ще са само студенти и приобщаването ще е по-лесно, свикване с обстановка и т.н., но каква е цената???
Не ми се иска да е в околните селца, все пак по-добър вариант е в града. Разстояние да унито, времето особено през зимата...……. .

# 396
https://www.maastrichthousing.com

ето цени - около 450-500 месечно, респективно 10-16 дневно

# 397
https://www.maastrichthousing.com

ето цени - около 450-500 месечно, респективно 10-16 дневно
Хаусмастери за Лайден?

# 398
Абе хора, не четете ли сайтовете? Всичко си пише там, не че е сигурно, че ще Ви огрее, но все пак, казани са възможностите.
Отделно има възможност човек да напише мейл, да пита, да му отговорят, има и телефон даден...

Ето линка, разбира се, започват с това, че не могат да гарантират нищо... Затова има опция - през тях или на свободния пазар, в ляво са дадени:

https://www.universiteitleiden.nl/en/education/international-stu … your-stay/housing

# 399
antea,

Не плащам, но и едва ли ще се включи някой, който вече плаща. Не мисля, че по старата система българите сме имали право на финансиране.
Новата система мисля, че влезе в сила 2015 г.
Включих се в калкулатора, като човек, на който му предстои скоро да връща студентски дълг. Пита ме имам ли партнъор (дадох отговор "Не"). Избрах, че съм получила 10000 и избрах лихва 0,12% - не знам защо ме караше да избирам лихва ( имаше и опция 000- каквато май е в момента). Калколатурът изчисли, че трабва да плащам 24,12 евро месечно. При най-високата възможна лихва, която съществуваше в калкулатора, станаха 30 евро на месец.
Бегло мернах, че има две години период от завършването, в който не връщаш. Няма минимум, за който не те закачат , както на Острова

Нещо не ми се връзва. Излиза, че трябва да им върна по-малко за 35 години, отколкото е условната заета сума от 10000.
Не знам защо е така, ако последва този въпрос

благодаря ти, че го пробва и ти! Simple Smile аз го пуснах с превод в Chrome, но както и да мърдам плъзгачите за брой години, ниво на доход и суми, накрая долу все излиза, че трябва да се плащат 60 евро месечно и една и съща обща сума - примерно 10800 евро /с включени лихви/ при зададена сума на заема около 7000 евро

има нещо бъгаво в калкулатора, но все пак е някакъв ориентир Simple Smile

# 400
  • Варна
Здравейте, освобождаваме квартира в Бреда, отново пиша, до края на януари и се изнасяме от Холандия, надявам се ,че хазяина ще разреши пре наемане на квартирата от  друг на същите условия, в противен случай ще пием студена вода за капарото.....
При интерес пишете на лични .....и много успехи на всички първокурсници.

До 'violea' забранили сте получаването на съобщения и не мога да ви изпратя информацията , която искате!

# 401
  • гр.София
Здравейте, малко помощ ми е нужна от живеещите в Холандия.
Децата са в квартира в Бреда, получили са писмо че за имота се дължи някакъв данък (такса, не знам как е правилно) за използване на природни ресурси. Поне така са разбрали като са звъняли в съответната институция. За какво иде реч? Може ли малко инфо. От наемателите ли се дължи? Или от наемодателите? И защо? Около 200 и евро е данъка.

# 402
  • Варна
Здравейте, малко помощ ми е нужна от живеещите в Холандия.
Децата са в квартира в Бреда, получили са писмо че за имота се дължи някакъв данък (такса, не знам как е правилно) за използване на природни ресурси. Поне така са разбрали като са звъняли в съответната институция. За какво иде реч? Може ли малко инфо. От наемателите ли се дължи? Или от наемодателите? И защо? Около 200 и евро е данъка.
Здравейте, ето малко информация, поствам линк използвайте Hrome браузър за отваряне с превод
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-ant … VXfC8xVyKG4cYIjR4
Специално за наематели и наемодатели.
Дано да съм била полезна, но не им се оставяйте, правата са в полза на наемателите!:smirk:

# 403
  • гр.София

може би не мога да отворя правилното нещо - зареждат ми се видове договори и тн но нищо като задължения на наемателите относно държавни такси / данъци

# 404

може би не мога да отворя правилното нещо - зареждат ми се видове договори и тн но нищо като задължения на наемателите относно държавни такси / данъци

А конкретно във вашия договор за наем какво пише, кой ги дължи?

Общи условия

Активация на акаунт