Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 74 992
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
Цитат
това е grant, тези до 300 евро месечно, ако работиш поне 56 часа, не е заем и не се връща... така съм го схванала аз

Втория тип финансова помощ, за нея пишеш, нали? Т.е. с изискването не само за работа, а и за нисък доход. Да уточним:
https://studyabroad.bg/%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B … 0%BE%D0%B4%D1%80/
/За жалост статията е стара, от миналата година./

Значи ако работодателят ги прекара и те не успеят все пак да изпълнят изискванията му за повече часове работа и напуснат, просто ще си изгубят гранта /и заплатата, естествено/, като си им остава задължението за здравното осигуряване. И то с това помесечно възстановяване на сумите. Ако е така не е голям рискът.

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 14:46 от Judy

# 571
Цитат
това е grant, тези до 300 евро месечно, ако работиш поне 56 часа, не е заем и не се връща... така съм го схванала аз

Втория тип финансова помощ, за нея пишеш, нали? Т.е. с изискването не само за работа, а и за нисък доход. Да уточним:
https://studyabroad.bg/%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B … 0%BE%D0%B4%D1%80/
/За жалост статията е стара, от миналата година./

Значи ако работодателят ги прекара и те не успеят все пак да изпълнят изискванията му за повече часове работа и напуснат, просто ще си изгубят гранта /и заплатата, естествено/, като си им остава задължението за здравното осигуряване. И то с това помесечно възстановяване на сумите. Ако е така не е голям рискът.

да, така е, само това ще загубят
то всъщност и това е заем, само че ако получиш диплома в рамките на 10 години, ти го опрощават и става безвъзмезден подарък... но ако някой прекъсне или се откаже от образованието си там, ще трябва да ги връща, и да - не били близо 300, а по-скоро близо 400 евро Simple Smile

# 572
 Peace
Затова ми беше питането от вчера - за заем ли си говорим /това е едно нещо/, за стипендия или за социална помощ /това е друго нещо/.
Холандските студенти могат и да не работят - за тях има допълнение, видно от статията.
Значи - ако е заем и в един момент спреш работа /или доходите на родителите надхвърлят съответната сума - защото и този критерий беше налице/ и си продължиш с обучението само - просто ти се спира това подпомагане, така разбирам. И връщаш, ако не завършиш в срок или прекъснеш, това, което са ти платили до момента.
Тук има още по-детайли обяснения и звучи още малко по-различно:
https://weknowthelaw.eu/2018/11/06/%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B … 0%B4%D0%B8%D1%8F/
Скрит текст:
Студентска субсидия
Българските студенти могат да получават 386.08 евро студентска субсидия на месец. За първите 5 месеца от обучението, тези 386,08 евро са подарък и не трябва да се връщат. ? При завършване на обучението в рамките на 10 години, останалата получена сума се опрощава при условие, че завършилият вече студент не надвишава определен годишен доход.
Условия за получаване на студентска помощ:

Да сте студент от държава членка на Европейския съюз;
Да сте на възраст под 30 години;
Да сте приет в програма в университет в Холандия;
Да имате свой граждански регистрационен номер в Холандия, който получавате след регистрация в общината;
Да имате банкова сметка в холандска банка;
Родителите ви да имат доход под 30 000 евро годишно;
Да работите минимум 14 часа на седмица (56 часа месечно) или Ваш родител или партньор да работи 14 минимум часа на седмица (56 часа месечно) в Холандия или да сте живели 5 поредни години в Холандия, без прекъсване за повече от 6 месеца.
ОV – карта ( OV- chipkaart) за пътуване в цялата транспортна мрежда на Холандия
Българските студенти в Холандия могат да се възползват и от карта за транспортната мрежа като част от пакета за финансова помощ. През 2018 година месечната карта за транспорт струва 89.07 евро. Тази сума също може да бъде опростена при успешно завършване на обучението в рамките на 10 години.

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 15:20 от Judy

# 573
и аз така го разбирам

единственият буквален заем, в смисъл че винаги трябва да бъде върнат, е този за студентската такса

на друг заем, подлежащ на връщане, независимо дали работят или не, българите май нямат право

казвам май, защото вчера друго се каза тук - заема за всякакви нужди, но още не съм го проверила през холандските сайтове

# 574
и аз така го разбирам
единственият буквален заем, в смисъл че винаги трябва да бъде върнат, е този за студентската такса
на друг заем, подлежащ на връщане, независимо дали работят или не, българите май нямат право
казвам май, защото вчера друго се каза тук - заема за всякакви нужди, но още не съм го проверила през холандските сайтове

Моля, ако попаднеш на официална информация от холандски сайт, сподели я тук. Защото малко почвам да гадая какво се има предвид.

# 575
  • София
Безлихвеният заем които съм споменала е за годишната такса за образованието.
Парите които получават когато работят 56 часа са стипендия - тя се дава когато има основание /тоест документ за 56 часа/. В зависимост от вида на докговора за работа, може да е с фиксирани часове, може и да не са упоменати часовете. Когато не са упомената се прави нещо като справка, която се изпраща на ДУО и те възоснова на това изплащат парите.
Дъщеря ми смени 2 работи. Никъде не са се опитвали да я прецакат с часовете - колкото изработи - плащат. Друг е въпроса, че я слагаха в смени дето свършваше работа по нощите и няма градски транспорт за да се прибере и беше принудена да кара по  45 минути с колело за да се прибере в къщи.  Когато напусна първата работа и спряха финансирането. Когато започна втората работа, подаде наново документи и пак и изплащаха.

# 576
и аз така го разбирам

Моля, ако попаднеш на официална информация от холандски сайт, сподели я тук. Защото малко почвам да гадая какво се има предвид.

явно трябва да се прочете директно закона, който е посочен като източник в статията, защото аз поне на сайта на DUO не виждам никъде условие за определен доход след завършване, нито за петте месеца безусловен подарък, но може и да не съм догледала добре

# 577
Поне има линк от статията към него. Май това ще направя, че да си изясня окончателно как стоят нещата.
Това е най-прясното, което изрових - дано от края на миналата година до сега няма промени и е актуално.
Ще го пусна на английски превод, че на български е ужас.

# 578
Здравейте, има ли някой кандидатствал за  supplementary grand  през DUO? Да внесе яснота за необходимите документи които трябва да подготвим ние от тук?

минахте ли го процеса, би ли разказала от първа ръка как стават нещата? лесно ли си намери работа момчето ти за 56 часа месечно и каква е?

един бивш (вече) студент в Холандия, от преди няколко години завършил, ми е казвал, че някои работодатели злоупотребяват с такива чуждестранни студенти /или може би основно с българските/, защото им е пределно ясно, че децата се хващат на всякаква работа само заради тези близо 300 евро supplementary grant и са зависими от работата си - в смисъл карат ги да работят по повече, или не им плащат пълно дължимото, а ако не ги устройва, просто се сбогуват с документа, удостоверяващ нужните часове.... някой друг чувал ли е такива истории?

Не е ходил до ДУО  още. Всичко което знам за тази субсидия е от студент от който сме пренаели квартирата. Той взима такава помощ. Това което е обяснила Mini mouse отговаря напълно на това което  е обяснило  момчето на синът ми.
 Месечното възнаграждение е около 330-340 евра, месечната субсидия е около 300 евро.
  При кандидатстване се изискват документи касаещи месечното възнаграждение на родителите с давност 2 години. По този показател едва ли има българско дете което кандидатства за субсидия и не отговаря на изискването.
 Документ издава и работодателя.
За здравните осигуровки мисля, че вече никой в темата няма тайни, излишно е да се повтарям.
 При подаване на документите се уточнява параметъра на безплатната пътна карта - от понеделник до петък, или през уикендите би предпочел .
 Субсидията се трансформира в подарък ако студента завърши в срок.
На 11,04 , освен че има прекрасен юбилей, синът ми има и защита на тежък проект върху който хвърля цялата си енергия напоследък, затова на този етап не коментираме работата му. Когато има някаква реална времева възможност той сам ще се ангажира .  Знам колко много иска да работи.
Малко не разбирам целта на дискусията - в крайна сметка за какво точно ще се ползва субсидията - наем или друго -  е въпрос на лично  решение. Какъв вид безплатна карта ще предпочете също.

# 579
Преди да нищите дълги дискусии на кратко:

Безвъзмездна помощ / грант, която не се връща се получава, не само ако работиш, но трябва и семейният доход да е под летвата, посочена ви от Мини Маус.

Заемите са нещо допълнително и различна сума от гранта. Може да имаш право и на двете (грант + заем), стига да отговаряш на условията, а може да имаш право само на заем, ако има семейството висок доход.

Отделно, всички които работят имат право и на здравните доплащания ( Предполагам и на карта за транспорт- щом холандчетата имат право на такава).

Идеята е, че работиш ли , ти се изравняват правата с местните.

# 580
само че например за здравната застраховка се взима предвид дохода на студента, а за другия грант /389 евро/ се гледат доходите на родителите, нали така?

а под доход на родителите, кой точно имат предвид - брутния или нетния /след данъци и осигуровки/, знаете ли?

# 581
  • La casa de Mickey Mouse
Освен заем за студентската такса, студента може да поиска и безлихвен заем, като сам може да определи лимита на този заем. Този заем, може да се спре, промени или поиска отново по всяко време. Както споменах заема е безлихвен. Започва да се връща след 10г и зависи от доходите на студента (вече работещ професионалист). Много холандчета и нехоландчета се възползват от това. Условията са същите като гранта - работа, или родители в Холандия или живял повече от 5г в Холандия.
https://duo.nl/particulier/student-finance/regular-loan.jsp

Тенденцията тук е, че студентите се издържат сами и не са зависими от родителите си. Децата са задължени да работят (част от учебната програма е), когато навършат 14г. Трябва да работят определен брой часове месечно. Ако не го направят, остават в училище след часовете да помагат в нещо, за да си отработят часовете. Всяко лято също работят. Когато станат студенти, вече са подготвени и знаят какво да правят и как да се организират. Вярно е, че са много заети, имат проекти и много за учене, но винаги имат следобедите и уикендите свободни и могат да намерят време да изкарат две 7ч работни смени. Все пак не говорим за всеки ден по 8ч. Всичко е въпрос на организация. Казвам го и от личен опит - работих, имах бебе и ученик зает с хиляди извънкласни занимания и успешно завърших мастер. Няма невъзможни неща. С ваша подкрепа (която не се съмнявам, че децата имат) могат да се постигнат чудеса.

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 17:04 от Mini Mouse

# 582
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
само че например за здравната застраховка се взима предвид дохода на студента, а за другия грант /389 евро/ се гледат доходите на родителите, нали така?

а под доход на родителите, кой точно имат предвид - брутния или нетния /след данъци и осигуровки/, знаете ли?
Благодаря на всички за намирането и предоставянето на толкова полезна информация!!!
На мен също ми предстои да наставлявам един не особено ориентиран младеж и се радвам, че благодарение на вас се чувствам доста информирана.
Някой има ли представа как се доказва ако единия родител не работи? С някаква декларация или специален документ?

# 583
Блумче,

В Холандия от годишната ти декларация става ясно работиш, не работиш, колко, от къде какви доходи имаш, видно е кой в семейството работи, кой не работи ( дори да няма право семейството на помощи , поради висок доход на единия, то пък връщат данък, заради неработещия друг например). Всичко това се вижда в годишната декларация.

Не ти отговаря никой, затова карам на принципа какво бих направила аз.
Давам им подходящ български документ от официална институция, преведен на английски.
Те ще го прегледат и ще кажат дали ги устройва.
Ако чакаш те да ти кажат предварително какъв документ, според мен ще се проточи или ще ти кажат холандския документ.
Ако документът не ги устройва, не си отрязан, а ти го връщат и искат да предоставиш, каквото според тях е нужно.

# 584
  • София
bloomnicer дъщеря ми представи бележки за доходите ни издадени от работодателите и ДУО поискаха от официален държавен представител, защото можело да работиме на няколко места и това че 1 работодале ми е дал една бележка не значело че това са ми доходите. Тогава ми дадоха бележка от НОИ на какви суми съм осигуравана и ДУО останаха доволни. Така че виж дали не можеш от НОИ да извадиш бележки. Не съм ги превеждала на английски - дъщеря ми ги преведе и ги предаде.

Общи условия

Активация на акаунт