Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 75 046
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
А кандидатствахте ли за квартири? От юнифай ми обясниха че за “получаване” на квартирата се ходи на 15.08.. независимо от старта на intro weeka

От унифай ни изпратиха тази  бланка
 Accommodation Form – Bachelor students Academic Year 2019 – 2020. Попълва се до 8.6.2019г.

Отделно сме се регистрирали  и в сайтове за квартири, но вероятно ще използваме предоставената бланка. При вас как е.

# 676
Да, с бланката - на нея пише старт 15.08. Съответно юнифай казаха че се ходи в първия, макс втория ден посочен за настаняване

# 677
Да, с бланката - на нея пише старт 15.08. Съответно юнифай казаха че се ходи в първия, макс втория ден посочен за настаняване

Аз доколкото разбрах, договорът ще бъде подписан по рано и съответно платени депозити и т.н., т.е. Квартирата би трябвало да бъде осигурена, след като има подписан договор.

# 678
Това да, но държали получаване на ключове и тн да се случи в началната дата на договора, т.е 15ти.
Малко се обърквам, а е рано още Simple Smile

# 679
Това да, но държали получаване на ключове и тн да се случи в началната дата на договора, т.е 15ти.
Малко се обърквам, а е рано още Simple Smile

И ние се объркаваме, но явно всяко начало е трудно. Може би ще ни се изясни , но по късно.

# 680
Здравейте, имам въпрос относно междинните ваканции във Фонтис- Айндховен.- ICT. Имаше качен някакъв календар според който октомври има 1 седмица ваканция. Иска ми се да предвидя евентуално билети за тогава. Но....се чудя, възможно ли е през тази седмица да имат все пак някакви ангажименти по проекти или някакви изпити и да изгорят билетите.
Опасявам се от изненади, защото според същия този календар iNTRODUCTION DAYS започва на  25.08 взехме билети за 22.08 и сега изведнъж календарът изчезна от сайта и отнякъде изникна едно съобщение, че ги очакват на 20.08 в университета и трябва да сменям полета с доста доплащане, добре че е Флекс. Всъщност, какво точно се очаква да се случи между 20ти и 23ти, заради което да е важно да са там и да не може да се свърши 2-3 дни по- късно?
Знам, че трябва да си представят оригиналите, има регистрации в общината, банкови сметки и т.н и сигурно тогава обясняват за тях, но ако това се направи по време на iNTRODUCTION DAYS има ли проблем според вас?
Накарах го да пише на университета, но втори ден няма отговор.
Здравейте, да и ние видяхме програмата  Фонтис- Айндховен.- ICT и също взехме билети за 21.08.2019г. Сега гледах в сайта, няма информация.

Имат една седмица ваканция през октоври, да. Съученичка на сина ми е там, тя се прибра за седмица до България тогава. Относно въвеждащата седмица, не мисля, че нещо важно ще изпусне, още повече че не е задължителна. Едва ли си струва разхода да сменяте полет за ден -два по-късно, в тези дни имат неформални занимания, игри, спортни активности, целят децата да се опознаят и отпуснат . Моя син не се възползва от офертата на неговото уни за въвеждаща седмица - при тях беше платено, на палатки ги изнасяха, една седмица безпаметно пиене , музика и волни игри.  И от септември - ела, че ми трябваш - върнаха ги в действителността  набързо. Моят син замина на 20-ти, но използва дните до началото за други занимания.

# 681
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
А кандидатствахте ли за квартири? От юнифай ми обясниха че за “получаване” на квартирата се ходи на 15.08.. независимо от старта на intro weeka
Точно с тях говорих и аз и смятат, че е важно преди 20ти да е там. Но това, че настаняването започва на 15.08 не ми изглежда задължително да са там още тогава. Тук пък е написано, че ще се видят с новите студенти на 20.08, ама не знам колко е важно точно тогава или може както сте вие на 21ви или ние на 22ри
https://fontys.edu/Fresh-at-Fontys/Eindhoven-7/Fresh-at-Fontys-F … d-Engineering.htm
Може би ще е полезно ако има представители на банкови и други институции да им помагат, но се надявам, че няма да са само на 20ти там

# 682
Точно с тях говорих и аз и смятат, че е важно преди 20ти да е там. Но това, че настаняването започва на 15.08 не ми изглежда задължително да са там още тогава. Тук пък е написано, че ще се видят с новите студенти на 20.08, ама не знам колко е важно точно тогава или може както сте вие на 21ви или ние на 22ри
https://fontys.edu/Fresh-at-Fontys/Eindhoven-7/Fresh-at-Fontys-F … d-Engineering.htm
Може би ще е полезно ако има представители на банкови и други институции да им помагат, но се надявам, че няма да са само на 20ти там

Едва ли ще са само на 20-ти на място. Освен това и да се срещнете с тях в университета, ще си ги намерите на място. Няма да избягат. Simple Smile

# 683

Това за Фонтис, нали - имате осигурено общежитие, играе се през една платформа за стая, като я харесате и букнете, плащате депозит, и на 15,08 трябва да сте там за получаване на ключа от стаята. Съученичката на сина ми пътуваше натам с родителите си, тримата чекираха и занесоха багажа наведнъж, получиха ключа от  квартирата, родителите й помогнаха да стане обитаем дом, и се прибраха. А тя остана на въвеждащата седмица

# 684
Да за Фонтис. Аз съм взела билети за 14ти точно със същата идея - да се настани преди въвеждащата седмица, и се чудех въз основа на тези дати, които се завъртяха дали нещо да сменям..

# 685
Не, съвсем навреме сте, важно е да сте там за да си вземете ключа от стаята.

# 686
  • La casa de Mickey Mouse
Здравейте, имам въпрос относно междинните ваканции във Фонтис- Айндховен.- ICT. Имаше качен някакъв календар според който октомври има 1 седмица ваканция. Иска ми се да предвидя евентуално билети за тогава. Но....се чудя, възможно ли е през тази седмица да имат все пак някакви ангажименти по проекти или някакви изпити и да изгорят билетите.
Опасявам се от изненади, защото според същия този календар iNTRODUCTION DAYS започва на  25.08 взехме билети за 22.08 и сега изведнъж календарът изчезна от сайта и отнякъде изникна едно съобщение, че ги очакват на 20.08 в университета и трябва да сменям полета с доста доплащане, добре че е Флекс. Всъщност, какво точно се очаква да се случи между 20ти и 23ти, заради което да е важно да са там и да не може да се свърши 2-3 дни по- късно?
Знам, че трябва да си представят оригиналите, има регистрации в общината, банкови сметки и т.н и сигурно тогава обясняват за тях, но ако това се направи по време на iNTRODUCTION DAYS има ли проблем според вас?
Накарах го да пише на университета, но втори ден няма отговор.

Дъщеря ми учи във Фонтис, същата специалност:
1. Ваканциите между всеки т.н. семестър са времето през което студента може да отиде да провери писмената си работа, да види защо така е оценен както и да говори с преподавателя си относно изпита. Според дъщеря ми тези "справки" са много полезни, защото от тях научава какви са изискванията на преподавателите и какви грешки е допуснала, разговорите с преподавателите и помагат много, за да знае какво и как да направи следващия път, за да няма проблеми с изпитите.
2. По време на опознавателната седмица, на студентите им се разясняват всичко полезно за живота в Холандия, има представители на община, банки, телефонни компаний, дори и срещи със застрахователните компаний относно здравните застраховка. През тази седмица на място могат да се регистрират в общината, както да си отворят банкова сметка, да си сключат здравна застраховка, договор за телефон и т.н. Най-важната среща е тази с ДУО където всикчо бива много добре разяснено. Не е болка за умиране ако студента не е там, полезно е, но не задължително.
3. Относно настаняването в общежитията във Фонтис
Не зная каква е бланката дадена ви от агенцията, но СЛЕДЕТЕ сайта на университета. Първо когато детето получи оферта там питат дали иска настаняване. Трябва да се отговори в определен срок до Университета, че да иска, за да мове да го включат в програмата за настаняване. Не изпускайте срока. След това унито изпраща цялата информация до настанителната агенция. През юни агенцията започва да изпраща разни имайли с информация. В началото на юли (ако не се лъжа) получавате имейл с информация как да се логнете в системата и на коя точно дата ще бъде отворен портала, за да си букнете стая. Когато портала се отвори, виждате карта и цени, т.е. няма снимки на жилищата, както и информация за съквартирантите с който ще живеете. Буквате си стая и получавате конфирмация. След това получавате договора и трябва да извършите плащането - първия и последния наем, един депозит, плащате пакет със завифки, чаршафи и кухненски принадлежности, както и сумата която са платили за почистване преди настаняването ви. След това ще получите имейл кога представител на агенцията ще бъде в стаята ви, за да ви предадът ключовете, чаршафи и т.н. и да подпишете договора. Дъщеря ми не беше на тази дата в Ейндховен, бяхме на почивка, когато се прибрахме, тя отиде лично, взе си нещата и подписа договора. Единият и съквартирант пристигна около 20 дена по-късно. Другият беше вече там.

# 687
Мини , 🌸
МНОГО полезно! 7 юли са дали като дата за отваряне на сайта с квартирите.

# 688
  • Стрелбище-в пряк и преносен см

Това за Фонтис, нали - имате осигурено общежитие, играе се през една платформа за стая, като я харесате и букнете, плащате депозит, и на 15,08 трябва да сте там за получаване на ключа от стаята. Съученичката на сина ми пътуваше натам с родителите си, тримата чекираха и занесоха багажа наведнъж, получиха ключа от  квартирата, родителите й помогнаха да стане обитаем дом, и се прибраха. А тя остана на въвеждащата седмица
Точно за Фонтис. Да разбирам ли, че....трябва ключът да се вземе точно на 15.08 и че стаите в общия случай не са особено обитаеми Thinking
Аз не предвиждам да пътувам с младежа и се надявах, че тези стаи са мебелирани поне и ще трябва да се сдобие с чаршафи, кърпи, такива неща, с които би могъл да се справи.

# 689
  • La casa de Mickey Mouse
Точно за Фонтис. Да разбирам ли, че....трябва ключът да се вземе точно на 15.08 и че стаите в общия случай не са особено обитаеми Thinking
Аз не предвиждам да пътувам с младежа и се надявах, че тези стаи са мебелирани поне и ще трябва да се сдобие с чаршафи, кърпи, такива неща, с които би могъл да се справи.

bloomnicer точно преди един пост обчсних всичко за Фонтис настаняването и стаите - обзаведени (има бюро, стол, гардероб и легло) и изчистени са, дават на студента чисто нови завивки, възглавница, чаршафи, кухненски принадлежности, които разбира се се заплащат. Не е въпрос на избор дали ги иска или не, задължителна част от услугата са.

Не, не трябва да е там точно на 15 август, това също го обясних. Когато пристигне, ще се обади в офиса на агенцията, ще си уговори среща и ще отиде на място да си вземе нещата. Обемисти са, а офиса не е до общежитието. Да си вземе помощник или да изчака до като му ги донесът (това става само един път в седмицата и може да не е в удобно за него време, за това просто да отиде на място и да се договорят)

Опознавателната седмица няма нищо общо с настаняването, това са две отделни неща. Казват че официално настаняването е от 15 август, защото реално това е датата от която започвате да плащате наем според договора. Кога вие ще се настаните си е ваш проблем.

За представителите на различните учреждения по време на опознавателната седмица - те са там само в определен ден по определено време, което ще бъде обявено в календара на самата седмица. Не стоят постоянно в унито и по друго време информация може да получите ако отидете на място в съответното учреждение.

Холндксата система е много стриктна, предлагат се възможности, но ако се пропусне предложената среща в определения ден и час, после сами трябва да ходите да си търсите информацията, като преди това винаги трябва да си запазите час.

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 17:18 от Mini Mouse

Общи условия

Активация на акаунт