Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 74 935
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
А, това никак не е добре и не им прави чест на холандците. Разсъждавайки по термата, няма как да не отбележа, че на посрещането първия учебен ден в унито на сина ми,  официално е обявена най-многобройната група чужденци първокурсници - тази на българите. И синът ми казва, че такова голямо ядро българи досега не е имало в този уни. Може би от там произлизат тези леки отклонения от правилото да се говори на английски .  Иначе академичното  ниво  е високо, макар че аз няма как да сравня образованието на сина ми с такова в БГ, поради простата причина че такава специалност тук не се изучава. Твърде екзотична е за нашите ширини...

# 91
  • Наблизо
Извинявам се,че се включвам така,но защо се възмущавате че холандци,в собствената им страна,първият им рефлекс е да те заговорят на холандски?

# 92
  • София
А това с телефонната карта.... всъщност аз лично много се учудих, че изобщо някой там може да мине без холандска карта.
Когато обаче го прочетох лятото тук, във форума, говорих със сина ми и той каза, че много от неговите приятели българи си били там с българските номера. Което наистина е странно. Преди три години, още преди да замине, направо се видяхме в чудо без холандски номер. Дори агенциите за квартирите, искаха само и единствено холандски номер. Да не говорим по-нататък, както казахте - банка, ДУО, DigiD, здравни застраховки и какво ли още не - никъде и нищо не ставаше без такъв...
Не знам сега вече, явно нещата са се променили, щом има такива, които вече повече от година са си само с българските номера.... Моята логика е, че с премахването на роуминга явно са променили нещата и по институциите. Но определено съм изненадана като си спомня през какво минахме ние докато извади този пуст номер ...
Смятам обаче, че по-голяма сметка има с холандската карта. Той даже и не я сменя като се прибира. Ползва си само нея, казали са му там, че интернета в целия ЕС му е еднакъв, не както при нашите оператори - с лимит. Има си и мисля 200 минути разговори, но той не ги и ползва кой знае колко (не обича да приказва по телефона). И лятото си беше месец и половина тук. Не е платил дори цент над месечната му сметка...
Абсолютно .... и при нас се получи същото нещо. Дъщеря ми сега там си е с холандската карта. Интересно какви сметки навъртат на българските карти, като едно обаждане на ДУО е 30 мин, като повечето е изчакване.

# 93
Извинявам се,че се включвам така,но защо се възмущавате че холандци,в собствената им страна,първият им рефлекс е да те заговорят на холандски?
тъй като се започна от мой пост по темата, искам само да поясня:  по време на приветствената реч на унито до първокурсниците, е имало обръщение към всички с молба при комуникация да се придържат към езика на който се води програмата, в случая - английски. И  така е честно, нали.

# 94
Холандците са си у дома! Могат да се съобразяват с тази молба на какъв език да говорят, а могат и не. И със сигурност е забелязана групата говорили на холандски, но не са оценени холандците, които в собствената си държава са говорили на английски
Всъшност точно заради такива като вас, които си мислят, че "холандците са длъжни" и децата не могат да си намерят квартира. Не им е проблема какви са по народност, а че след като е уморен, трябва и да се напряга да говори на английски,като се прибере (дори и един чужденец да има).

И още нещо: В Холандия, когато доставят нещо на някой съсед, в твоята поща пускат бележка при кой съсед да си потърсиш пратката. Може да те няма. Съхранявали са ми пратките и по месец, но такъв е реда, няма да тръгне и да ме издирва кога съм се прибрала, за да ми я даде. Твоя е отговорността да си търсиш пратката. Доставчикът винаги знае на кой номер оставя пратката и си го записва и в системата. Никога не бях чувала някой да се оплаква, че му е загубена или изчезнала пратката. Но си я търсиш ти, няма да ти я донесат съседите- не се учудвайте, хората си имат порядки. Също така се съобразяваш и по кое време отиваш да досаждаш на хората, които са били така добри да се ангажират с твоята пратка. Не е редно по време на вечеря например

Последна редакция: пт, 09 ное 2018, 18:38 от rosss

# 95
Холандците са си у дома! Могат да се съобразяват с тази молба на какъв език да говорят, а могат и не. И със сигурност е забелязана групата говорили на холандски, но не са оценени холандците, които в собствената си държава са говорили на английски
Всъшност точно заради такива като вас, които си мислят, че "холандците са длъжни" и децата не могат да си намерят квартира. Не им е проблема какви са по народност, а че след като е уморен, трябва и да се напряга да говори на английски,като се прибере (дори и един чужденец да има).

Страшен извод! Че заради нас децата не могат да си намерят квартира! Каква е връзката между езика и квартирата...не искам да знам.
Но пояснявам: независимо кой си е у дома и кой - не, когато са събрани да правят проект в библиотеката трима холандци, една българка и една туркиня, и когато проектът е общ, трябва да говорят на общия език, който е и езика не специалността.
Никой не им е искал да говорят в бара на английски, а дали е уморен или не - проектът е общ и той трябва да допренесе със своя труд за него.

# 96
  • София
В Холандия, когато доставят нещо на някой съсед, в твоята поща пускат бележка при кой съсед да си потърсиш пратката. Може да те няма. Съхранявали са ми пратките и по месец, но такъв е реда, няма да тръгне и да ме издирва кога съм се прибрала, за да ми я даде. Твоя е отговорността да си търсиш пратката. Доставчикът винаги знае на кой номер оставя пратката и си го записва и в системата. Никога не бях чувала някой да се оплаква, че му е загубена или изчезнала пратката. Но си я търсиш ти, няма да ти я донесат съседите- не се учудвайте, хората си имат порядки. Също така се съобразяваш и по кое време отиваш да досаждаш на хората, които са били така добри да се ангажират с твоята пратка. Не е редно по време на вечеря например
Не знаех за тази практика, а това е много удобно и много добро. Винаги се чудя тук, в България, за къде да си поръчам доставка - на домашния или на служебния адрес, като не знам кога ще пристигне...Тук ми се е налагало където и да съм, да се връщам, за да си получавам пратка. А колко лесно и добре е това да ти оставят бележка къде да си потърсиш нещото.

# 97

Страшен извод! Че заради нас децата не могат да си намерят квартира! Каква е връзката между езика и квартирата...не искам да знам.
Но пояснявам: независимо кой си е у дома и кой - не, когато са събрани да правят проект в библиотеката трима холандци, една българка и една туркиня, и когато проектът е общ, трябва да говорят на общия език, който е и езика не специалността.
Никой не им е искал да говорят в бара на английски, а дали е уморен или не - проектът е общ и той трябва да допренесе със своя труд за него.

Холандците от много малки правят проекти в училище. Системата им е ориентирана така от ранна детска възраст. Наясно са как се постига отличен проект в екип. Безкрайно са толерантни, но последното което искат е да се появи някой и да им размахва пръст какво трябва и какво не. А те наистина се съобразяват и ако има и един чужденец, и в бара ще говори на английски.  Когато не го правят и някой от тях си кажат нещо и на родния си език, има някаква причина и се очаква и ние да проявим разбиране. То не е масово, а инцидентни случаи, за които ние им размахваме пръст! А техните родители си мълчат, че с техните 52% данъци ( срещу 10% в Б-я) , издържат и нашите студенти. Защото нали не се заблуждавате, че 2000 стигат на университета. Стандартът в Холандия е като в Англия, където таксата е 9000паунда.
Опитвам се да кажа, че все не виждаме какво получаваме и какво бихме могли да дадем, а все търсим да изнедоволничим.

# 98
Хайде стига, не е нужно да спорим кой е по-по най. Започнах дискусията по повод забележката на сина ми, че българите си говорят на български в смесена компания, което ги капсулира. Както и да е, не искам да споря на никаква тема, не познавам страната, но съм безкрайно благодарна за всичко което синът ми получава там. И той също. Харесва му много, споделял ми е, че точно в такава среда винаги е искал да живее и се развива - чиста, подредена. 
Между другото, неговия  заем от ДУО излезе, вчера е получил средствата за първите месеци накуп. Което ме кара да дишам малко по-спокойно, имайки предвид, че освен, че печелим в лева, а харчим в евро, на пролет ни чака още един абитуриент, и надявам се... студент. Той обаче е намерил интересуващата го специалност в Германия, и ще се бори за там.

# 99
Здравейте, дъщеря ми иска да учи архитектура, но доколкото сме запознати, точно такава специалност няма в нито един от холандските университети.
Има ли някой от групата , на който детето да учи подобните специалности, за които знам- Промишлен дизайн- Хага и Айндховен и Индустриално инжинерство в университета Фонтис?
Ще съм благодарна на всякаква информация във връзка с изучаването на тази специалност в Холандия!
Благодаря предварително!

# 100
  • Пловдив
Здравейте ! Според вас удачен ли е вариантът за записване на курс по нидерландски преди заминаване?

# 101
Здравейте, дъщеря ми иска да учи архитектура, но доколкото сме запознати, точно такава специалност няма в нито един от холандските университети.
Има ли някой от групата , на който детето да учи подобните специалности, за които знам- Промишлен дизайн- Хага и Айндховен и Индустриално инжинерство в университета Фонтис?
Ще съм благодарна на всякаква информация във връзка с изучаването на тази специалност в Холандия!
Благодаря предварително!

Строително инженерство интересува ли ви?
Имаме познати момчета, които учат това.
Можете да проучите университетите, които го предлагат.

Последна редакция: пн, 12 ное 2018, 16:42 от Judy

# 102
  • Наблизо
Здравейте ! Според вас удачен ли е вариантът за записване на курс по нидерландски преди заминаване?
Според мен е много полезно,особено ако иска да остава там да се развива и работи.
Принципно изглежда,че всички говорят английски,но като всяка страна говорят на английски ако им плащаш.

# 103
  • София
Благодаря предварително!
Дъщеря ми учи в Хага и е специалност - индъстриал инжеенеринг дизаин в Хага юнивърсити. В делфт няма ли Архитектура? Ако мога с нещо да ти бъда полезна пиши ми.

Ох, ако питаш мене мнооого ми трябват  Laughing

Сега извън шегата - около 220 такса за университета, около 350 за квартира и около 350 за джобни. Отделно трябва да си направиш сметка и за пътуванията, но тези разходи са доста субективни (не че другите не са Simple Smile )
Други може да имат и други мнения...
Sash, посочените финансови параметри за квартира за кой град са?
В Хага квартира под 500Е трудно да се намери.
За джобни, да така е, достатъчни са.
Отнсоно университета вие разсрочено ли плащате?
Това за Хага изобщо не е вярно. С търсене се намира и по-евтина квартира. Дъщеря ми смени вече две квартири и нито една не е била 500 евро. Първата беше 350 Евро с вкл разходи, сегашната е 420 Евро.
За джобните много се изписа, на явно моето дете е много икономично защото не е харчила 350 Евро на месец за джобни /без извънредните разхода - за колело, за ремонт на колело, за обзавеждане /електро обзавеждане за кухня/ и т.н./

Последна редакция: пн, 12 ное 2018, 16:29 от dioni

# 104
Аз досега пращах 250 евро. Сега, след превода на Дуо-то, синът ми категорично заяви, че не иска да му пращаме  повече от 100 евро месечно. . Квартирата му е 360 евро с включени разходи по нея.  Поработва когато му остане време, парите кото си печели сам са си за негови лични разходи - държи ги в пейпал сметка и с тях си купува билети за концерти, пътувания ( в края на седмицата ще пътува до Прага) .

Общи условия

Активация на акаунт