Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 75 095
  • 740
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте и ЧНГ. На празнуващите днес всичко най-хубаво. Имам въпрос за университета Твенте/Енсхеде/- как стои въпросът с настаняването, пътуване до там /през къде/. Моля, ако има мами на учещи или учещи там да пишат, може и на лични. Предварително благодаря.

# 271

През кой месец отварят портала за общежитие?Значи все пак има в Еразмус,защото от Интеграл ме заблудиха.На каква цена е,ако се успее за стая и те ли са като апартаментите близо ли е до университета?

Рос, на сайта на Еразмус, както, между впрочем и на сайтовете на ВСИЧКИ учебни заведения има секция настаняване, където са обяснени нещата. Разбирам, че не се оправяте с езика (така предполагам, щом задавате такива въпроси), но  със сигурност детето го владее, поне до нивото на изисквания сертификат за прием, който гарантира прочитането на написаното в сайта... Какво общо има тук Интеграл и техните "консултации" само вие си знаете.
За да не преразказвам - с две думи - общежитията не са на Еразмус. Те са на тяхна територия (в Ротердам конкретно, в Амстердам май са на известно разстояние...), но всъщност се управляват от отделна фирма SSH, ето им сайта https://www.sshxl.nl/en/cities/rotterdam . Вече самите факултети от Еразмус си комуникират с тях - с ССХ и се договарят, както по-горе казах, за квота за студентите на НЯКОИ от специалностите. Демек, веднъж като се предложи място за прием (условен - защото още няма диплом и евентуално не е минал допълнителен математически тест, ако се изисква) за обучение на някой от кандидатите, в потвърдителния мейл за условен прием се посочва, че се препоръчва да започне да си търси настаняване, ако иска да учи там и му се казва на коя дата отваря портала и в колко часа за да кандидатства за запазените за неговата специалност стаи.
Цените ги има на сайта на ССХ, има три или четири сгради, в зависимост къде и цените са различни , като се колебаят от 450 до 550 евро, всичко включено. Това за стая, самостятелна, ако се дели е по-малко, разбира се, зависи и от квар=дратурата. Има и апартаменти, но те са много скъпи а и са главно за семейства.

Един съвет - Интеграл и подобните агенции може да свършат чудесна работа, но като навсякъде, зависи с кого работите, има и откровени блейки сред сътрудниците, така че всичко си проверявайте И сами. Особено за университети, които не са им един вид работодатели, не им плащат, за им закарат студенти..., като Еразмус или Утрехт например. Тогава те правят същото , което бихте направили и Вие - четат сайта, нищо повече....И събират и изпращат документите Ви от Ваше име, за което Ви таксуват. Дори - споделяно напред тук - понякога в непознаването на спецификата на конкретен университет или недочели или грешно разтълкували нещо, подвеждат клиентите си, карайки ги да заверяват нотариално, че и с апостил документи, които могат да се представят само с превод. Или искат превод и нотариална заверка на акт за раждане, като далеч по-бързо и евтино е да се отиде в общината и срещу 5 лева да се извади двуезичен такъв... Дали не знаят или искат да си докарат пари от такси, мога само да гадая.
Пак казвам, има и добросъвестни и отлично осведомени служители, които могат да са от полза. Но има и пердета, факт.
Хванете бъдещия студент и заедно разровете сайтовете. След половин година няма Интеграл да учи вместо него, нека свиква да се оправя....

Но по принцип не пречи ако човек следва където и да е в град, където ССХ имат общежитие, да кандидатства за стая в него, това извън договорките на отделните факултети и извън рамката на Еразмус, изобщо, затова казвам, че ССХ не е общежитие на Еразмус.... То си е отделно "предприятие". Верига студентски общежития, да го наречем...

Последна редакция: пн, 07 яну 2019, 18:02 от StefanB

# 272
както винаги, много полезен пост от Стефан Simple Smile  аз обаче не виждам цени за различните сгради в Ротердам.... или може би трябва първо да се направи регистрация и после цените стават видими?

# 273
  • La casa de Mickey Mouse
При нас (Фонтис) цените станаха видими след като се отвори портала. До портала имаха достъп само студентите, който бяха заявили, че желаят общежитие. След заявлението за общежитив дъщеря ми получи имейл с инструкции, мисля, че в началото или средата на юли (не си спомням добре датата) получи имайл с парола, с която можеше да влезе в портала и да си избере стая. Имаше карта и на картата отбелязани стаите, квадратите и цените. Избираш стая, букваш я, плащаш и получаваш имейл кога и от къде да си вземеш ключа.

# 274
При кандидастването на дъщеря ни документи за самото кандидатстване се подаваха до средата или края на януари. През април като че ли беше, след интервютъо по телефона, получи мейл, че е приета условно, като условието беше диплом за завършено средно образование с оценка над 5.00 или 5.20 не помня точно и инструкции, ако се интересува от общежитие, да се регистрира в портала на ССХ и да пусне апликация на определена дата след толкова часа, като предупреждаваха, че раздаването на стаи е на принципа - кой превари (first comes - first serves), доколкото може да не успее да се настани , тъй като изрично се казваше, че са запазили известен брой стаи за първокурсниците в нейната специалност. Впоследствие се оказа, че почти всичките й колеги са получили стаи, но не всички там, където са записали като първо желание, защото има различни опции - квадратура, цена, локация.
След получаването на информация за настаняването, а това е няколко дни след подаване на апликацията за общежитие, имаш срок, в който или да платиш депозит - един или два наема, по спомен, както и съответната такса за услугата по настаняването, или да откажеш настаняването, ако не те устройва и те тогава предлагат стаята на друг, по ред в списъка на подалите заявка.
Всичко това се случва през юни или началото на юли, тоест преди да си изпълнил условието на приема (дипломата и евентуално изпита по математика, ако подлежиш) и преди да са ти потвърдили окончателно, че си студент.
Какво ще стане, ако си платил депозит, а не станеш студент, по някаква причина - нещо ми се губи от условията, може би ще ти върнат депозита, но не и таксата.... Не съм сигурен.

А защо сега не се виждат цени, идея нямам , може би наистина е свързано с кампанията. Но и тази година едва ли ще са различни цените...

Последна редакция: пн, 07 яну 2019, 18:06 от StefanB

# 275
  • София-България, Израел - където си поискам
А при нас на сайта излезе схема на общежитието и директно запазваш стая, като получат парите в сайта се вижда, че стаята е заета и така докато се запълнят всичките.

# 276

През кой месец отварят портала за общежитие?Значи все пак има в Еразмус,защото от Интеграл ме заблудиха.На каква цена е,ако се успее за стая и те ли са като апартаментите близо ли е до университета?

Рос, на сайта на Еразмус, както, между впрочем и на сайтовете на ВСИЧКИ учебни заведения има секция настаняване, където са обяснени нещата. Разбирам, че не се оправяте с езика (така предполагам, щом задавате такива въпроси), но  със сигурност детето го владее, поне до нивото на изисквания сертификат за прием, който гарантира прочитането на написаното в сайта... Какво общо има тук Интеграл и техните "консултации" само вие си знаете.
За да не преразказвам - с две думи - общежитията не са на Еразмус. Те са на тяхна територия (в Ротердам конкретно, в Амстердам май са на известно разстояние...), но всъщност се управляват от отделна фирма SSH, ето им сайта https://www.sshxl.nl/en/cities/rotterdam . Вече самите факултети от Еразмус си комуникират с тях - с ССХ и се договарят, както по-горе казах, за квота за студентите на НЯКОИ от специалностите. Демек, веднъж като се предложи място за прием (условен - защото още няма диплом и евентуално не е минал допълнителен математически тест, ако се изисква) за обучение на някой от кандидатите, в потвърдителния мейл за условен прием се посочва, че се препоръчва да започне да си търси настаняване, ако иска да учи там и му се казва на коя дата отваря портала и в колко часа за да кандидатства за запазените за неговата специалност стаи.
Цените ги има на сайта на ССХ, има три или четири сгради, в зависимост къде и цените са различни , като се колебаят от 450 до 550 евро, всичко включено. Това за стая, самостятелна, ако се дели е по-малко, разбира се, зависи и от квар=дратурата. Има и апартаменти, но те са много скъпи а и са главно за семейства.

Един съвет - Интеграл и подобните агенции може да свършат чудесна работа, но като навсякъде, зависи с кого работите, има и откровени блейки сред сътрудниците, така че всичко си проверявайте И сами. Особено за университети, които не са им един вид работодатели, не им плащат, за им закарат студенти..., като Еразмус или Утрехт например. Тогава те правят същото , което бихте направили и Вие - четат сайта, нищо повече....И събират и изпращат документите Ви от Ваше име, за което Ви таксуват. Дори - споделяно напред тук - понякога в непознаването на спецификата на конкретен университет или недочели или грешно разтълкували нещо, подвеждат клиентите си, карайки ги да заверяват нотариално, че и с апостил документи, които могат да се представят само с превод. Или искат превод и нотариална заверка на акт за раждане, като далеч по-бързо и евтино е да се отиде в общината и срещу 5 лева да се извади двуезичен такъв... Дали не знаят или искат да си докарат пари от такси, мога само да гадая.
Пак казвам, има и добросъвестни и отлично осведомени служители, които могат да са от полза. Но има и пердета, факт.
Хванете бъдещия студент и заедно разровете сайтовете. След половин година няма Интеграл да учи вместо него, нека свиква да се оправя....

Но по принцип не пречи ако човек следва където и да е в град, където ССХ имат общежитие, да кандидатства за стая в него, това извън договорките на отделните факултети и извън рамката на Еразмус, изобщо, затова казвам, че ССХ не е общежитие на Еразмус.... То си е отделно "предприятие". Верига студентски общежития, да го наречем...
Благодаря много за информацията.Беше много полезно за мен.Децата все си мислят ,че има време,но за мое спокойствие искам да знам.Нова съм във форума и може някъде да има писано за дебитни и кредитни карти.Докато излезе холандска сметка ,а и след това каква може да се използва?Някъде четох за Маестро например

# 277
Оказа се, че моят човек от както пристигна през август миналата година до сега не е имал проблем с картата си, която не е Маестро. Само при купуване на билет за влак при пристигането си не намери апарат, който да работи с неговата, но се оказа, че може да закупи билет кеш. Вероятно просто не се е ориентирал добре в началото. Той замина и се оправи абсолютно сам. От тогава навсякъде си пазарува с обикновената си дебитна карта и не е имал проблеми. Аз захранвам сметката му всеки месец от тук. Не си отвори и холандска банкова сметка, защото за сега не му е трябвала такава. Извади си само холандски идентификационен номер от общината.
Вече пети месец си ползва и сим-картата от България - оказа се, че също няма нужда да я сменя с холандска. Сметките за телефон, които плащам, са едни и същи вече пети месец. Ползва си спокойно и мобилен интернет, и телефон. Получава си пратките по Спиди и Български пощи.
От всички приятели, с които заминаха заедно първи курс това лято, а те са над 10 човека, нито един не си отвори холандска сметка по същата причина /за сега само учат, не работят/ и само един си взе местен телефонен номер.
...
За квартири и общежития - колкото по-навреме - толкова по-добре.

# 278
  • София
Не си отвори и холандска банкова сметка, защото за сега не му е трябвала такава.

От всички приятели, с които заминаха заедно първи курс това лято, а те са над 10 човека, нито един не си отвори холандска сметка по същата причина /за сега само учат, не работят/ и само един си взе местен телефонен номер.
Judy, как си плащат таксата в университета тези деца? Университетите не искат ли сметка, от която да си теглят таксите с директен дебит? Нали все още не може да се извършват такива плащания от български банки?

# 279
Тя таксата освен с директен дебит би следвало да може да се плати и с банков превод на месечна база или на две плащания, което вероятно правят.
Моят въпрос е, обаче за телефона. С българската карта, колко Ви оскъпява оператора, реферирайки се на политиката за справедливо ползване?  Нашата щерка след 3-тия месец в Холандия получи мейл от Мтел А1 че ще плаща вече не според пакета, за който се плаща в БГ, а с надценка, именно заради споменатата политика. Не сме платили още въпросната сметка, излиза другата седмица, да видя за каква надценка става дума....
Иначе тя си има холандска карта и българската стои само за бак-ъп, но все пак...
Или е с друг оператор (Виваком?)

# 280
Таксата я платих аз чрез директен превод по сметката на университета още преди да замине студентът. Не сме имали проблеми с това.
Университетът може да иска сметка да си прави тегленията оттам, но нашите банки, както се установи, поне до края на миналата година, не практикуват така. Та с превод на цялата сума го направих аз, без друго не ми се играе да деля таксата на вноски и толкоз.
След това той си прави всички други плащания с картата на място.

Стефан, писах вече - аз пет месеца плащам абсолютно една и съща телефонна сметка, вкл. с българската карта в Холандия. /Ако има разлики от порядъка на 10.00 лв., то това се дължи на друг тип превишение. Напр. при малко по-голяма сметка през септември причината е, че бяхме в Турция и там си е по-скъпо за разговори./ Без човекът да се лишава или да си слага ограничения на разговори и мобилен нет. Нали това беше целта от миналогодишното отпадане на роуминга - да са гражданите на държавите-членки в равнопоставени условия. Моят син получи съобщение още през октомври, но нищо от това не последва. Следващо не е получавал. До преди година си имаше разлика. През 2018 г. стана промяната.
На Виваком сме, но не съм сигурна дали има значение кой е нашият оператор.

Последна редакция: вт, 08 яну 2019, 15:17 от Judy

# 281
  • Варна
Judy това, че засега няма промени в таксите за телефон хич да не ви успокоява. Дъщеря ми в Германия беше така - въпреки немска карта от време на време ползваше и бг, нямаше промяна в сумите, които плщахме. В началото на трети курс без предупреждение от виваком такава хубава сметка получихме, така че имайте го предвид. А1 поне предупреждават по -рано.

# 282
Оказа се, че моят човек от както пристигна през август миналата година до сега не е имал проблем с картата си, която не е Маестро. Само при купуване на билет за влак при пристигането си не намери апарат, който да работи с неговата, но се оказа, че може да закупи билет кеш. Вероятно просто не се е ориентирал добре в началото. Той замина и се оправи абсолютно сам. От тогава навсякъде си пазарува с обикновената си дебитна карта и не е имал проблеми. Аз захранвам сметката му всеки месец от тук. Не си отвори и холандска банкова сметка, защото за сега не му е трябвала такава. Извади си само холандски идентификационен номер от общината.
Вече пети месец си ползва и сим-картата от България - оказа се, че също няма нужда да я сменя с холандска. Сметките за телефон, които плащам, са едни и същи вече пети месец. Ползва си спокойно и мобилен интернет, и телефон. Получава си пратките по Спиди и Български пощи.
...
За квартири и общежития - колкото по-навреме - толкова по-добре.
[/quote
Благодаря Ви много за инфото.А квартирата пак през нея ли?

# 283
  • София-България, Израел - където си поискам
За мобилната карта, да споделя и нашия опит. Дъщеря ми е с Бг номер, сметката не се е променила. Същата е и ако ползва картата тук.
Наема го плаща през българската си карта, извади си холандска сметка и карта и ги ползва в магазините и в библиотеката. Общо взето си разпределя парите в двете сметки и преценява коя да ползва според ситуацията.

# 284
Judy това, че засега няма промени в таксите за телефон хич да не ви успокоява. Дъщеря ми в Германия беше така - въпреки немска карта от време на време ползваше и бг, нямаше промяна в сумите, които плщахме. В началото на трети курс без предупреждение от виваком такава хубава сметка получихме, така че имайте го предвид. А1 поне предупреждават по -рано.

Ако получа висока сметка, ще я проследя, разбира се, защо е висока. Това са обаче за сега хипотези. Причините могат да са най-различни. Не споменаваш вашата каква е. Ако сте я разучили, разбира се. Както и кога се е случило това с дъщеря ви. А то има значение. Важно е какво се случва от 2018 г. насам. Преди това е ясно - условията бяха различни.

Цитат
А квартирата пак през нея ли?

За мобилната карта, да споделя и нашия опит. Дъщеря ми е с Бг номер, сметката не се е променила.
Същата е и ако ползва картата тук.
Наема го плаща през българската си карта...
Peace
И така може.
За плащането за квартирата - аз превеждам директно по указаната ми сметка за наем.

Общи условия

Активация на акаунт