Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 75 053
  • 740
  •   1
Отговори
# 420
  • La casa de Mickey Mouse
Аз също бих помислила дали колеж е най- добрия вариант за маркетинг

# 421
  • София
Не знам на какво точно казвате колеж, но университетите за приложни науки не са колежи, ако тях имате предвид.

# 422
  • La casa de Mickey Mouse
Не знам на какво точно казвате колеж, но университетите за приложни науки не са колежи, ако тях имате предвид.

Университетите за приложни науки или т.н. hogeschool са колежи за професионална квалификация

# 423
Sash,
Средното образование в Холандия и като ниво, и като продължителност определя къде можеш да продължиш с образованието си. Не е като в България. Например математиката нивата й за средно образование са А, Б, С, Д и тези които няма да ходят в universiteit учат само ниво А.
Нивата за завършване на средно образование са три :
MAVO - според мен отговаря на някогашното наше СПТУ- учат4 години и са приключили със средното образование си- за това ниво знам най-малко, но в тип колеж учат за сервитьор, кранист и тн

HAVO- завършват средното си образование за 5 години и могат да отидат да учат в hogeshool , но не и в universiteit

VWO- учат по- високото ниво по предметите , както и средното им образование ( гимназиално) е с продължителност 6години и само те от трите нива в Холандия имат право да отидат в universiteit

Обяснявам го с холандските терминологии, защото тези на английски и български са подвеждащи. HAVO hogeshool действително не се наричат колежи на холандски , но никой холандец не ги нарича и университети. Употребихме думата колеж  на български, за да разграничим от университет.

Последна редакция: пн, 28 яну 2019, 09:52 от rosss

# 424
...
Обяснявам го с холандските терминологии, защото тези на английски и български са подвеждащи. HAVO hogeshool действително не се наричат колежи на холандски , но никой холандец не ги нарича и университети. Употребихме думата колеж  на български, за да разграничим от университет.

Така е и най-добре. Защото понятията не се покриват в различните езици.
Затова за чистота е препоръчително да се ползва наименованието на дадено учебно заведение съгласно езика на държавата, в която се намира то, без да се побългарява, поамериканчва и т.н. Много са различни учебните системи и ползването на понятия по друг начин води до неясноти и объркване.

# 425
  • София
Нямам проблем с наименованието на учебното заведение, за мен е важно, че това, което учи там, тук му се признава за бакалавърска степен.
В официалния им сайт са представени като:
"Fontys University of Applied Sciences offers various bachelors, masters and short term programmes in the south of the Netherlands".
Бих могла да го наричам колеж, но мисля, че най-коректният превод е университет.

Последна редакция: пн, 28 яну 2019, 20:59 от Sash

# 426
Нямам проблем с наименованието на учебното заведение, за мен е важно, че това, което учи там, тук му се признава за бакалавърска степен.

Това е важното - съдържанието на самото обучение и къде, като какво и как се признава.
В случая ти за България ли имаш предвид, че се признава бакалавърската степен като такава? Ако да - признава се. За магистърската - също. Приемали сме в счетоводен отдел момиче с такова образование. Кандидатства наред с останалите, завършили наши икономически университети.

Иначе понятието "колеж" не е никак единно - то може да е равносилно точно на университет:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B6_%E2 … 83%D1%82%E2%80%9C

https://en.wikipedia.org/wiki/College

преминавайки към по-краткосрочни форми на професионално обучение, както и на средно училище:
http://www.ac-arcus.com/

В случая не бих го употребила за висше училище в Холандия. Защото като понятие то не носи особен смисъл, а може да въведе в заблуда поради липсата на единно значение на термина. Всяко учебно заведение си има свое наименование, вкл. и за типа. Бих предпочела да се придържам към него.

# 427
В допълнение към горните пояснения , ето донякъде внятно показано кое какво е.... Но наистина най-добре да се гледа добре всяко нещо конкретно, с програма и учебен план, за да няма после изненади:

http://www.eurogates.nl/en-university-colleges-netherlands/

http://www.eurogates.nl/en_dutch_universities_Holland/

http://www.eurogates.nl/en_dutch_universities_of_applied_sciences/

# 428
.... Но наистина най-добре да се гледа добре всяко нещо конкретно, с програма и учебен план, за да няма после изненади:
Така е.
И то за съответната година, в конкретното висше учебно заведение. Тъй като лично видях различие в програмите по една и съща специалност, в едно и също учебно заведение за студенти, които имат две години разлика. "Старите" сами заявиха, че "не могат да си познаят специалността".  Laughing

Последна редакция: пн, 28 яну 2019, 12:42 от Judy

# 429

И аз знам, че по всички европейски правила ( не само за България) се получава диплом за бакалавър.
Мисля, че само холандците могат да внесат някакви условности, ако решиш да продължиш обучението си или някой работодател да каже нещо ( ако има еквивалент на тази специалност в университет). Това би могло да се случи в Холандия или Германия, където са наясно с този тип образователна система.

Както са подчертали по-горе колеж носи различно понятие в различните държави. В САЩ например диплом за бакалавър от колеж е равнозначна на диплом за бакалавър от университет. Просто там колежите са по-малки като учебни заведения и не предлагат магистратура и Phd, но няма никаква разлика в бакалавърските им дипломи

# 430
Здравейте, някой има ли впечатления от специалността Business & IT в University of Twente. Гледайки статистиката за специалността само 49 % от започналите студенти  продължават във втори курс , което спрямо другите специалности е доста нисък процент...

# 431
Пак е добре 49%. При моя син от миналата година след първи курс са продължили към 33%.
Да не те плаши това. Много хора се отказват не защото е трудно, а защото разбират на място, че нещото не е тяхното нещо.
Това е основно проблем за нашенеца, така установих. Като почнеш нещо, харесва ти, не ти харесва, трябва да го изкараш до край. А понякога наистина няма смисъл. За чужденците не е такъв голям проблем. Почват, виждат, че не им харесва, записват нещо друго. Млад човек няма как да знае дали нещо ще му хареса, ако не го е видял на практика какво е.
Други деца, които лично познавам, просто не успяха да свикнат с начина на живот там. Не си намериха среда. Затова се прибраха.
За всеки е различно.
Но не е като у нас - който почне - гарантирано да завърши.

# 432
  • София
Така е. Това е според мен основната разлика между системата на висше образование у нас и тази в нормалните страни. Тук майката му е да изкараш приемните изпити. Затова си имаме термин - влязъл Simple Smile  - много е важно и трудно да влезеш, излизането - кой ти пита, няма значение.
При тях приемат всеки, който се мотивира добре. Затова ми е много смешно когато роднини,  особено горди баби, се хвалят как внукът е приет на четири места примерно Simple Smile. И най-нормалното нещо, според мен, е по време на ученето, студентът да продължава да търси,  да развива амбициите си, да сменя, ако не му допада, да се поддържа жив с една дума.
Добри са ни децата, търсят и успяват, нека да им се радваме и да вярваме в тях. И да ги подкрепяме, защото те не са малки вече и най-добре знаят какво е добро за тях. Радвам се, че за тяхното поколение се отвориха вече такива възможности да избират къде по света да учат и да имат право и възможност да получат качествено образование. Heart

# 433
Здравейте,

Наскоро получих имейл от Тилбург, че съм приет с международно право. Изключително много се радвам , тъй като това е нещото, което желая от години.

Исках да ви попитам дали мога да наема квартира за до 300 евро? Това е нещо, което доста ме тревожи, тъй като гледах, че цените са доста високи, над 350 евро повечето, в една Фейсбук група. Дали таванските стаи например ще бъдат по-евтини (например 250 евро)?
Смятам да посетя града юли месец, за да си намеря евтино жилище, поне така ме посъветваха. Според вас по-добра ли е тази идея или да си търся онлайн?

Благодаря ви!

# 434
Лично мнение - ако искаш да имаш квартира и то евтина, почни от юни още да търсиш.

Иначе честито, колега!

Общи условия

Активация на акаунт