Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 75 051
  • 740
  •   1
Отговори
# 435
  • София
ivandim, честито, хубава специалност. Тилбург е хубав малък град, локацията в перфектна за често пътуване със самолет. Сигурна съм, че ще можеш да си намериш стая за под 300евро. Най-сигурният начин е на място. Пътувай, разгледай, търси. Успех ти желая. Преди да тръгнеш потърси агенциите за имоти и контактувай директно с тях. Освен това попитай и университета дали те не предлагат настаняване поне за първата година.

# 436
Здравейте,

Наскоро получих имейл от Тилбург, че съм приет с международно право. Изключително много се радвам , тъй като това е нещото, което желая от години.

Исках да ви попитам дали мога да наема квартира за до 300 евро? Това е нещо, което доста ме тревожи, тъй като гледах, че цените са доста високи, над 350 евро повечето, в една Фейсбук група. Дали таванските стаи например ще бъдат по-евтини (например 250 евро)?
Смятам да посетя града юли месец, за да си намеря евтино жилище, поне така ме посъветваха. Според вас по-добра ли е тази идея или да си търся онлайн?

Благодаря ви!

Здравей. Дъщеря ми е в Тилбург. Общежитията са само за първокурсници и са около 470-500 евро. Хубави са, самостоятелни стаи с баня, но си е по-скъпо.
Моята щерка е на квартирата за 310 евро. Тя си я намери от агенция, но искат посещение на място. Онлайн почти никой не се доверява на чужденец. Юли вече ще ти е късно за хубава и евтина квартира.  До началото на юни всичко вече е изпозаето, защото общежитията са само за първокурсници.
Едва ли ще намериш нещо снисно за 250 евро, при това във всички случаи ще е необзаведено. Когато тя търси квартира - евтините обяви не включваха режийните разходи и като ги добавиш - пак същото. От значение е и разстоянието до университета - колкото е по-далече, толкова е по-евтино. 30мин с колело са си фактор при дъждовете и снега. А за градски транспорт забрави - много е скъпо.
Дъщеря ми заминава за Австралия през юли и ще отсъства до януари, но още не е казала какво смята да прави с квартирата, мебелите и колелото. Съветват я да ги даде на някой друг докато той/тя се ориентира. Като има яснота - може да ти пиша.

# 437
Здравейте, темата може би не е най-подходящата, но не намирам по-добра. Студент съм в Белгия. и търся съквартирант/ка от България  който или която иска да живее с мен и моят италиански приятел от следващата учебна година в Антверпен Белгия,  близо до границата с Холандия. Ако имате интерес, моля свържете се с мен!

# 438
Благодаря ви за отговорите!
Исках да попитам как точно се търси на място? Гледат се залепени обяви, ходи в някаква агенция или как?
Нямам абсолютно никакъв опит в търсенето на жилища, а моята агенция не оказва съдействие и затова се притеснявам да не стане така, че да отида и да се върна без да съм намерил нищо.

# 439
  • Наблизо
Благодаря ви за отговорите!
Исках да попитам как точно се търси на място? Гледат се залепени обяви, ходи в някаква агенция или как?
Нямам абсолютно никакъв опит в търсенето на жилища, а моята агенция не оказва съдействие и затова се притеснявам да не стане така, че да отида и да се върна без да съм намерил нищо.
От България кандидатсваш и си правиш срещи за огледи по датите,в които ще ходиш.Идеята е чр много трудно ще ти даде някой стая,без да те е виждал.

# 440
С оглед на послдните коментари тук за квартири, може ли тези, които вече сте минали през това да споделите сайтове на агенции или платформи, в които можеш да търсиш и уреждаш лични срещи. Говоря за големи, надеждни и работещи такива. Аз съм се регистрирала тук-там и из разни фейсбук странци, но нещо ми се струват много измислени, почти никакво движение.
Благодаря предварително!

# 441
За Бреда.  Фейсбук
 група -   Българи студенти в NHTV и  AVANS Breda.  Добра агенция Stadhuis Breda Мисля,  ще момичето което работи добре с българи се казваше Сидни. Нека sash ме поправи,  ако греша името.
 Сега в групата има много предложения.   Успех на всички.

# 442
Здравейте! Имам въпрос относно възстановяването на сума платена за преглед при лекар. Синът ми учи в Айндховен, първи курс е. Има здравна застраховка от този сайт(препоръчан от унито)https://www.insuretostudy.com/nl/ Миналата седмица му се е наложило да посети лекар и е платил за прегледа 60евро. След попълнено заявление за възстановяване, застрахователя му отговорил, че трябва да си поиска парите от здравната каса в България и те ще покрият само ако има разлика в платената сума.
Та въпроса ми е: С ЕЗОК като се върне в България ще му възстановят ли платената сума? И тогава за какво му е здравната застраховка в Холандия? Сблъсквали ли сте се с такава ситуация?

# 443
  • София
Честно казано, не съм сигурна дали ще дам правилен отговор, но според мен трябва да се тръгне от въпроса - коя карта е представил синът ви при прегледа при лекаря. Българската ЕЗОК или издадената от този сайт холандска. Но пък след като е подавал заявление за възстановяване там, явно отговора е холандската.  Това значи, че парите трябва да се върнат от тях.
Това, което се е случило е изключително странно и нямам обяснение защо са го препратили изобщо към България. А всъщност дали синът ви не се е объркал нещо при прегледа и не е представил при лекаря българската карта?!? Просто много нелогична ми се струва ситуацията....
Или пък ако има някой по-наясно с такъв вид казус, да сподели...

# 444
basic plan   € 0.53 per day without medical expenses, only the other coverages
european plan € 0.83 per day additional coverage on the EHIC and the other coverages
master plan € 1.21 per day full medical expenses and of course the other coverages

Това са покритията по трите плана предлагани от тази застраховка, разцъкайте цитирания сайт. Предполагам, платили сте втория, европейския, като при сключването сте декларирали, че имате европейска здравна карта (European Healt Insurance Card - EHIC).
Е, нормалната холандска застраховка струва 80-100 евро месечно, при това там няма как да я сключите за 3 или 6 месеца, а е за цяла година. Тази излиза по-малко от 30, като включва и други покрития, правна помощ, кражба на колело, гражданска отговорност  (нещо много важно в Холандия, предполагам синът Ви кара колело и ако случайно увреди чуждо имущество или нарани някого, не можете да го откупите, ако няма застраховка) и т.н., вижте си общите условия и покритията и освен това е от дата до дата.
Нали разбирате, че няма как хем да е евтино, хем да върши работа такава, каквато е другата 100-евровата застраховка.
Затова са Ви пратили в българската ЗК с българската ЕЗОК . И бъдете сигурни, че ще Ви покрият разликата, стига да докажете, че сте получили по-малко от 60 евро, а защо ли съм убеден, че ще е така.
Може би, ако бяхте сключили третия, мастер плана, без европейска карта, щяха да Ви платят директно, там. Не съм сигурен, трябва да се провери обаче... Ако е ткака, вече е друго, малко по-скъпо е - 40 сцента дневно, но пък наистина имаш добро покритие.

Същата сключих и за дъщеря ми, като подозирах, че има уловка, ето каква била. Просто до сега не се е налагало да я ползва.
Холандците са най-големите тарикати на Европата. Търговци, та дрънкат.
Лично аз не смятам да повторя с тази застраховка,, като ще ме пращат в българската здравна каса, благодаря.... Поне не на този план, със здравната карта.

Иначе застраховката е добра, покрива много неща, погледнете си плана, не само медицински (които в случая са, оказва се спешните, по здравна карта, ) но и имуществена отговорност до 1.2 милиона евро, загуба на мобилен телефон, колело, правна помощ, отговорност към трето лице, и други разни полезни неща, не става дума само за медицински разноски... Та на въпроса зададен по горе за що му е като има здравна карта - ами затова е тази холандска застраховка.

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 01:15 от StefanB

# 445
Здравейте,
Синът ми има застраховка през същия сайт с план european и октомври месец се наложи да я ползва. Покриха пълната сума за прегледа от 50 евро.

# 446
Само информативно:
Ако имате предписани от лекаря лекарства , закупени от аптеката. Проверете дали и тях ви ги покрива застраховката . Има такава вероятност, защото холандската нормална застраховка ги покрива.
Да знаете за вбъдеще.
* Още нещо за застраховките: Питайте застрахователя да ви даде инфо с кои болници и лични лекари имат договор за явяване на пациент , без пациента да се налага да плаща.

Ivandim,
Честито за Тилбурх!
Какво бих направила аз: Бих разгледала Уиз и Райън цените им май и юни и бих купила билет, който ако се наложи да прежаля.
Регистрирай се във ФБ групи, kamernet и подобни . Пусни на търсачка kamer Tilburg. Ако нещо си харесаш на снимки, питаш на английски снимките от кога са и дали са на помещението, което се дава. Не превеждаш никакви пари по сметка, която е извън Холандия ( имаше такива случаи- бяха превеждали на сметки по някакви острови и беше измама естествено). Принципно е хубаво да си го видял и да си се видял със собственика преди да капарираш. Но ако излезе нещо изгодно, естествено че никой няма да те чака. Преценяваш. Кой ти го е препоръчал и тн. И се опитваш да си насрочиш срещи за датите, които имаш билет. И по-рано да ти е билета, би трябвало да има обяви. Студентите, които завършват е ясно, че напускат и хазяите започват от рано да търсят.

А сега хората с опит, могат да корегират плана, който ти предложих

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 09:22 от rosss

# 447
  • София
Също като StefanB прегледах застрахователния сайт и мисля, че напътствията му са резонни. Но това пък, което написа веднага след него Shebestova, ме озадачава. Или ние нещо все не им разбираме условията на холандците, или подхождат субективно.
И аз все още съм в процес на изясняване на застраховките...

# 448
Да, европейския план сме сключили. Синът ми е показал и двете карти при прегледа и лекарката е казала, че трябва да си плати и после да си поиска парите от застраховката! Ами и ние ако знаехме, че ще е така, щяхме да платим мастер план, но вече сме пред свършен факт!

# 449
Здравейте,

Наскоро получих имейл от Тилбург, че съм приет с международно право. Изключително много се радвам , тъй като това е нещото, което желая от години.

Исках да ви попитам дали мога да наема квартира за до 300 евро? Това е нещо, което доста ме тревожи, тъй като гледах, че цените са доста високи, над 350 евро повечето, в една Фейсбук група. Дали таванските стаи например ще бъдат по-евтини (например 250 евро)?
Смятам да посетя града юли месец, за да си намеря евтино жилище, поне така ме посъветваха. Според вас по-добра ли е тази идея или да си търся онлайн?

Благодаря ви!

Здравей. Дъщеря ми е в Тилбург. Общежитията са само за първокурсници и са около 470-500 евро. Хубави са, самостоятелни стаи с баня, но си е по-скъпо.
Моята щерка е на квартирата за 310 евро. Тя си я намери от агенция, но искат посещение на място. Онлайн почти никой не се доверява на чужденец. Юли вече ще ти е късно за хубава и евтина квартира.  До началото на юни всичко вече е изпозаето, защото общежитията са само за първокурсници.
Едва ли ще намериш нещо снисно за 250 евро, при това във всички случаи ще е необзаведено. Когато тя търси квартира - евтините обяви не включваха режийните разходи и като ги добавиш - пак същото. От значение е и разстоянието до университета - колкото е по-далече, толкова е по-евтино. 30мин с колело са си фактор при дъждовете и снега. А за градски транспорт забрави - много е скъпо.
Дъщеря ми заминава за Австралия през юли и ще отсъства до януари, но още не е казала какво смята да прави с квартирата, мебелите и колелото. Съветват я да ги даде на някой друг докато той/тя се ориентира. Като има яснота - може да ти пиша.
Здравейте.Записван се при вас за Тулбург.Дъщеря ми е с условен прием.Проявявам интерес за квартирата,ако всичко завърши с О к при завършване на кампанията

Общи условия

Активация на акаунт