Права на собственик, необитаващ имота

• 2 883
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
Уф, много неприятна история; за съжаление такива говеда се чувстват съвсем безнаказани... подадохте ли жалба в “Контрол по строителството” на Вашия район (в общината)? И ако да - какво Ви отговориха?

# 16
Да, сигнализирано е към "Контрол на строителството" към общината, но директорът на звеното е човек на въпросния и изисква от нас хиляди документи и си го пази. Посещавал е имотът ни по време на завземането на общата част и мой роднина го е чул как е казал на съседа да не се занимава, защото ще почнем с дела.

Иначе,  сме обмисляли като вариант да пуснем роми, индийци или араби като наематели. Grinning

А относно продажбата, има закон, който при продажба задължава предлагането на имота първо на съседите. Ние имахме интерес към имот на съсед, който видимо имаше много задължени, като му бяхме предложили да му анулираме задълженията и закупим апартамента. Е, нашият герой се вмъкна и купи имота от несретника чрез частен съдебен изпълнител, като семейството ни не успя да се възполза от преференцията в закона.

Останалото го знаете....

Сигурна съм, че ще му се върне рано или късно.

Преди 25-30 години, когато се нанесохме, друг съсед събори триетажна къща до нас, построявайки шестетажен малък блок на нейно място, което освен, че ни закри панорамата към Витоша, ни лиши от светлина и топлина. Нашите много го клеха. Там пак беше свързано с връзки и силните на деня. Скоро засякох въпросния на една опашка пред мен, взе си 4 билета от Националната Лотария като изкоментира с продавачката как се надявал този път да има късмет. Grinning Грохнал и състарен, жив да го ожалиш.... А 6-етажния палат е празен и децата му не го навестяват изобщо, нека си кукува в палата.

Та и с този предполагам, че ще се случи нещо такова... Simple Smile

Последна редакция: пн, 15 окт 2018, 15:44 от Анонимен

# 17
Всичко е временно. Много е кофти да имаш кофти съседи, но ако ти се случат няма как да им се измъкнеш.

# 18
Преди 25-30 години, когато се нанесохме, друг съсед събори триетажна къща до нас, построявайки шестетажен малък блок на нейно място, което освен, че ни закри панорамата към Витоша, ни лиши от светлина и топлина. Нашите много го клеха.

А защо сте го клели? Затова, че се разпорежда с имота си? 6 етажен блок не ми звучи като нещо незаконно. Вярно, на вас не ви е харесало да губите гледка и слънце, ама такъв ви бил късметът с разположението. По вашата логика 95% от хората в София трябва да кълнат съседите си.

# 19
Черна станция защото едно е да имаш право като всеки да вдигнеш 6 етажен блок, друго е да се възползваш от връзки и да получиш права, които по принцип нямаш.

Пък и нека си го кълнат. Какво ти пречи на теб.

# 20
Не видях да пише за незаконно построяване (с връзки за заобикаляне на закона). Видях само, че са клели някого, понеже се е възползвал от своя имот. И сега може да се каже, че клетвите им се връщат. Не може в столицата да искаш никой да не строи къщи над 3 етажа, понеже ще ти пречи.

# 21
Би трябвали да зависи къде строи. Но ... България спрягаме все пак.

# 22
Черна Станция, в случая нямаше право да застроява още три етажа. Имаше право да събаря, строи и прави каквито си иска преустройства, но в рамките на три етажа, колкото беше и предишната къща на това място. Иначе, разбира се, че всеки може да прави каквото си иска в имота.

Въпросният в случая нямаше разрешение и пак бяха разправии и дандании, но като бивш служител в общината и той си мина между капките.

Но нищо, жив и здрав да е да търка още мноооого билети. Grinning

# 23
И къде е това място в София, където ограничението за височина е колкото във вилна зона?Просто нещо не ми се връзва. И аз съм родена и расла в центъра и знам много малки къщички, засенчени от 5-6 етажни кооперации, ама така си е. Не може хем да си в центъра на столицата, хем да искаш да си като във вилна зона.

# 24
Черна Станция, ще питам нашите и ще ти пиша по-късно какъв е бил казусът. Аз тогава бях малка, не си спомням, но помня, че нашите дълго ходиха по институции.

Иначе мястото е около Женския пазар.

# 25
сега на местата на тези хубави къщички с двор какви грозотии строят, като ни двор ни къщичка ... ами някаква ужасия , която няма нищо общо с околните постройки , ама лъска кат ...

# 26
сега на местата на тези хубави къщички с двор какви грозотии строят, като ни двор ни къщичка ... ами някаква ужасия , която няма нищо общо с околните постройки , ама лъска кат ...

Абсолютно, някакъв ад е.
Аз като градско чедо, вече сериозно взех да си мечтая за спретната къщурка с две липи отпред, някъде около София и съседи...на минимум отстояние от нея на поне ...500 метра, да е мирна главата. Grinning

# 27

Абсолютно, някакъв ад е.
Аз като градско чедо, вече сериозно взех да си мечтая за спретната къщурка с две липи отпред, някъде около София и съседи...на минимум отстояние от нея на поне ...500 метра, да е мирна главата. Grinning

докато населението е подлудяло за имоти ... за какво са му толкова не ми е ясно ... та при такава къщичка ще се намери някой тарикат да сложи зид и да се отводнява в твоето място ... пък иди се разправяй като ти потъне къщата във вода.
Просто е изтрещял народа. Не знам за вечни ли се мислят, какво ще ги правят толкова цимент и дограми ... за какво толкова истерия за боклуци . Не е ясна тази работа. Вместо да седнете едно кафе да пиете заедно.

# 28

А относно продажбата, има закон, който при продажба задължава предлагането на имота първо на съседите.
Аз знам само един такъв закон, и това е при съсобственост, тогава се предлага първо на съсобствениците.  Интересно има ли такъв закон, както казва BloodyMary и за какви случаи се отнася. Някой наясно ли е?

# 29
Законът важи само при съсобственик или при земеделските земи - от собственик първо на арендатора, при който има сключен договор.
Няма такова нещо чужди хора да си предлагат апартаментите първо на съседите.

Общи условия

Активация на акаунт