Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 910
  • 780
  •   1
Отговори
# 495
  • София, Bulgaria
Има много бедни хора. Въпросът е, колко от тях са бедни, защото са вземали кредит за покупка на имот? Според мен 0, 0..% от всички бедни хора.

# 496
Аз имот с ипотека не бих взела, освен ако е под пазарна цена. Това за мен е имот с тежест. Да,правела се била сделката на два пъти, да, имало как да се обяви предварителния договор за окончателен. И мен това какво ме интересува, като мога да взема имот без такива усложнения, защо да взимам имота с ипотека? Защо продавача не си я погаси сам преди да го продава? Защото няма пари. Щом няма пари, значи е склонен на компромиси. 
Така разсъждавам аз.
А като е криза тези, които имат 15-20% спестени, не тръгват да купуват, а си държат парите ликвидни и почти никой не мисли за кредити, защото се борят да оцелеят и никой не купува. Като никой не купува,цените падат още и съвсем никой не вярва,че това е добро “съхранение” на парите. Тук идва и масовата психология - щом никой няма да купува, значи не е за купуване. (А в момента наблюдаваме точно обратното:“даже попа на село купи в София, и аз не трябва да оставам по-назад”).
Аз не смятам,че 6-7 хил. сделки на тримесечие за 3 милионна София е много. За година ипотеките в София да са около 15 000 сделки, 10% от тях ако не се изплащат, това са 1500 жилища. При спиране на плащанията по тези кредити след две години, т.е. 2020-2021, заради тромавите процедури на банките, тези жилища ще излязат на публична продан най-рано 2024-2025, така че не бих очаквала някакъв ефект от тези продажби. По-скоро очаквам строителите да намалят маржа на печалбата поради факта,че в момента цените са недостъпни за повечето хора с кредит, а тези с кеша вече са го вложили в някой строеж, но сделката им ще влезе в статистиката чак след година-две,когато вземат акт 16 и изповядат при нотариус.

# 497
Ако имотът си струва с добър адвокат изобщо не е сложна сделка

# 498
Аз имот с ипотека не бих взела, освен ако е под пазарна цена. Това за мен е имот с тежест. Да,правела се била сделката на два пъти, да, имало как да се обяви предварителния договор за окончателен. И мен това какво ме интересува, като мога да взема имот без такива усложнения, защо да взимам имота с ипотека? Защо продавача не си я погаси сам преди да го продава? Защото няма пари. Щом няма пари, значи е склонен на компромиси. 
Така разсъждавам аз.
Скрит текст:
А като е криза тези, които имат 15-20% спестени, не тръгват да купуват, а си държат парите ликвидни и почти никой не мисли за кредити, защото се борят да оцелеят и никой не купува. Като никой не купува,цените падат още и съвсем никой не вярва,че това е добро “съхранение” на парите. Тук идва и масовата психология - щом никой няма да купува, значи не е за купуване. (А в момента наблюдаваме точно обратното:“даже попа на село купи в София, и аз не трябва да оставам по-назад”).
Аз не смятам,че 6-7 хил. сделки на тримесечие за 3 милионна София е много. За година ипотеките в София да са около 15 000 сделки, 10% от тях ако не се изплащат, това са 1500 жилища. При спиране на плащанията по тези кредити след две години, т.е. 2020-2021, заради тромавите процедури на банките, тези жилища ще излязат на публична продан най-рано 2024-2025, така че не бих очаквала някакъв ефект от тези продажби. По-скоро очаквам строителите да намалят маржа на печалбата поради факта,че в момента цените са недостъпни за повечето хора с кредит, а тези с кеша вече са го вложили в някой строеж, но сделката им ще влезе в статистиката чак след година-две,когато вземат акт 16 и изповядат при нотариус.
Ипотеката може да бъде погасена в деня на сделката от продавача с част от парите, които получава по сделката (стига да го е договорил с банката предварително, за да няма спънки). Той внася парите от свое име , а не вие от ваше име(в никакъв случай!). 

# 499
Не ме разбрахте. За мен щом някой продава с ипотека, значи е притиснат,значи трябва да продаде на по-ниска цена от такъв без ипотека. Днес това никой не го гледа,защото търсенето е голямо, но когато пазарът се обърне, тогава този с ипотеката ще продаде по-трудно и на по-ниска цена.
Petiaivanov, с какви пари ще погаси ипотеката, като няма? Нали трябва време за заличаване на ипотеката в Агенцията по вписванията, чак като се заличи ипотеката, чак тогава се вписваш ти като собственик. Това за купувача си е риск, като прибавим и цената на услугата, че избавя продавача от кредит и лихви за н години напред, за мен е нормално, ако купувам имот с ипотека да е на поне 10% по-ниска цена от пазарната.

Последна редакция: пн, 29 окт 2018, 20:56 от Анонимен

# 500
Не ме разбрахте. За мен щом някой продава с ипотека, значи е притиснат,значи трябва да продаде на по-ниска цена от такъв без ипотека. Днес това никой не го гледа,защото търсенето е голямо, но когато пазарът се обърне, тогава този с ипотеката ще продаде по-трудно и на по-ниска цена.
Petiaivanov, с какви пари ще погаси ипотеката, като няма? Нали трябва време за заличаване на ипотеката в Агенцията по вписванията, чак като се заличи ипотеката, чак тогава се вписваш ти като собственик. Това за купувача си е риск, като прибавим и цената на услугата, че избавя продавача от кредит и лихви за н години напред, за мен е нормално, ако купувам имот с ипотека да е на поне 10% по-ниска цена от пазарната.
Аз Ви разбрах, но мисля, че не разбирате съвсем правилно пазара на имоти и начините, по които може да бъде сключена една сделка. Онова в предишния пост го написах от личен опит, но пропуснах да кажа, че е много важно да имаш опитен и знаеш юрист, който да е изпипал детайлите.

# 501
А на пазарна цена ли купихте или беше по-евтино от еквивалентен чист имот?

# 502
На пазарна цена. Искам да уточня, че продавачът не беше закъсал. Имаше и други имоти, а кредитът беше редовно обслужван. Определени обстоятелства в семейството му бяха направили жилището вече ненужно за него.
На мен, от чисто човешка гледна точка, не ми се струва редно да изнудвам някого да продава на по-ниска цена, защото има ипотека.   Не винаги тя е тежест за този, който я плаща.

# 503
  • София
Ипотеката си е тежест от всякъде. Щом продавачът предпочита да продава, а не да използва имота за живеене или за "инвестиция, от която наема му покрива вноската" значи има някаква допълнителна предпоставка да продава. Ама дали е човешко или не, най-нормалното нещо е купувачите да се възползват от това. И така и става.

# 504
Аз написах кавото написах. Който иска да чете всички редове, който иска - избирателно. Ние сме доволни от този имот, определено не сме се минали, още повече, че днес стойността му е много по-голяма.

# 505
Понеже доста се изписа за кризи, само да напомня, че тази тема е създадена 2010-та, две години след кризата, от чудещи се защо са ниски цените на апартаментите, а и наемите... При криза всичко се срива, и заплати и масови съкращения има, дори и IT сектора пострада тогава. Всеки си има глава на раменете и си преценява...

# 506
Благодаря, че не написа преценя..... Сега най-много купуват 83-86-88 набори, вземат и най-големи кредити, нормално е на тази възраст, семейства, големи доходи и прочие.

# 507
Аз лично бих купил имот с ипотека на пазарна цена ако си струва. Когато купувам нещо ме интересува колко ще платя и какво ще получа, а обстоятелствата от сделката остават в миналото. Разбира се за да стане това тук нещата трябва да са изпипани.

# 508
Мой колега купи апартамент, който беше с ипотека, която ипотека беше погасена с неговото плащане. Конкретики не знам, но нямаше никакви проблеми със сделката. Майка му е адвокат, сигурно се е погрижила добре Simple Smile

# 509
Иване, и твоята сделка не беше чиста (под чиста разбирам един собственик,без тежести, без условия от типа да се мине на дан.оценка),но затова пък цената беше по-ниска от еквивалентни апартаменти без врътки. Така че колкото и да говориш на теория, всякакви особености около собствеността и сделката си влияят на цената.

Общи условия

Активация на акаунт