Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 37 097
  • 780
  •   1
Отговори
# 270
bella_ciao, говорех за TafTaf, която няма хол, вместо хол има кухня 14кв и две големи спални по 22кв. За мен лично, холокухня 22кв, спалня 22кв и втора спалня 14кв са за предпочитане като конфигурация.
На всеки различни неща му харесват, но да посрещаш гости в 14кв кухня не е най-върховното нещо Simple Smile  
До преди година бях в квартира с отделна кухня, супер ми е непрактично, направо излишна стая. Постоянно  кръстосваш коридора да ходиш за чаши, мивка, да погледнеш кафето, яденето и т.н. до къде са стигнали. Абсолютно ми е излишна стая това, прекарваш супер малко време на ден в кухнята по принцип. Аз си харесвам холокунята като вариант... докато готвя или правя кафе все пак имам контакт с гостите си например... още помня как имах гости за набързо... докато им направя кафета в кухнята те трябваше да си ходят, така и 2 приказки не си казахме, че викахме през коридора... голям кеф нямам думи Simple Smile
Всеки си има различни приоритети и е склонен на едни компромиси спрямо други. Както казах, за мен идеалното е 35-40 кв.м. хол, от които около 10 кв.м. е светъл бокс отделен с портал и спални по 15-17 кв.м. Аз рядко имам гости, с приятели много по-често се събираме на кръчма, в парка и т.н. Голяма маса с 8 стола ми е съвсем достатъчна за гости. И съм при тях, докато приготвям нещо. Ужасно мразя да ми мирише на манджа в хола и затова реших, че 22-23 кв.м. за холокухня ще са ми прекалено неудобни. Приоритетите се сменят много в различните житейски периоди. За живот сам или като  млада двойка без деца, готвенето е много по-малко (съответно миризмите), искаш да се изтегнеш с чинията и биричката/виното на дивана и сноването до кухнята е досадно, да. Но като си вече с деца някакси не искаш цялата манджа да е по дамаската и държиш да ядат на масата. С перспективата тийнейджър, голямата стая ще придобие още по-голямо значение, а и моето усамотение при наличието на други тийнейджъри  - също.
А в САЩ "холокухнята" обикновено е целият първи етаж на къщата, така че изобщо не могат да се сравняват.

# 271

Успешният вариант да закупиш жилище за мен е да търсиш сам, да си разгледал абсолютно всички обяви и да изпращаш на брокера си тези, които ти харесват.

Аз съм смятала,че ако бях държала парите от 2008 на влог,вместо да купувам,щях да купя през 2012 нещо далеч по-добро, така че не се натискайте зорлем да купувате, щом и брокерите ви го казват.

Защо да изпращаш брокера, а не да видиш сам? Понякога на брокера едно му харесва, а на вас друго. Само, ако нямаш време го пращай.

Като си направиш сметките къде си живяла от 2008 до 2012 (да допуснем, че под наем) и това, че за 4 г си изплатила част от кредите. Също лихвите през 2012 какви бяха?  И сега какви са?  И дали печалбата щеше да е толкова голяма? За мен е важно, че си го направила, и не бива да съжаляваш. Ще дойдат пак години като 2008, и години като 2012.

# 272
Едва ли 1 премълчан голям скъп ремонт на общи части би ме разочаровало, ако изникне след да си купя жилище. Това, ако стане не го смятам за прецаквация, нали все пак са общи части и не съм от тези, които ще се сърдят, ако трябват пари за ремонт на нещо по блока. За качеството на самия имот си имам 2ма човека за проверка– 1 архитект, мой близък и отделно майстора ни, с който ще работим, ако има нужда от ремонт, така, че не вярвам да тръгна да купувам нещо с лепила, блата и т.н
Лични данни съм двала досега точно един път, и то само 2 имена и телефон на Адрес, и то когато бяхме с първата ни брокерка.

# 273
Томева, какво е точнп "целият процес". Защото аз смених 2-ма лични брокери, единия и личен познат, но всеки гледа да стане някаква сделка само и само да се приключва. Например казват ми: това на тази агенция е скъпо, не става... появява се оферта на тяхната агенция още по-скъпа... ами щом 6 месеца не намираш значи или трябва да си вдигнеш бюджета, или да спреш да търсиш. Та не го разбирам аз това като помощ. Ще ми се като не разбирам от строителство, ремонти, жилища този човек да ми каже това струва ли си парите или не. Просто е, но всеки извърта нещата към своите си оферти.
точно така е, те искат по-бързо и на всяка цена  да стане сделка и понякога ще играят срещу тебе. Клиенът купува, тогава, когато узрее. Ще поизпусне някоя добра оферта, ще се позамотае с други, ще придобие някаква своя представа за пазара, и накрая ще купи нещо.

# 274
Според мен малките помещения са нефункционални, но и прекалено големите също са непрактични. Моята философия е помещенията да са възможно най-малките, позволяващи пълноценен живот. Спалня 15-18 квадрата и холокухня 30-35 квадрата (при добър проект) се вместват в това мое схващане. Всичко нагоре води до ненужни разходи и усилия за поддръжка и чистене. Но ако на някого му е важно да се хвали с 50 квадрата хол и с 80 инча телевизор, тогава кеф цена няма.
Хората са различни и имат различни потребности. На някой му стигат 23 м2 за обединени хол и кухня на други 40 м2 им малеят. А намека ти, че се хваля с 40-50 м2 хол е просто неверен. Дадох го само за пример. Първо последна грижа ми е да се хваля с хол в анонимен форум където никой не ме познава и второ аз нямам 50 м2 хол.

# 275
Знам, че има и много читави брокери. Опитах с 2ма препоръчани и проверени. Не ми показват това, което търся, редовно се налага аз да им изпращам апартаменти, които съм харесала в обявите.. Това нормално ли е? Т,е първата стъпка в намирането я върша аз.
За мен е нормално,защото моят опит е такъв.  Брокерът работа почти не върши, ако искаш да ти е мирна главата, трябва да си провериш всичко сама/ с отделен адвокат. Но въпреки всичко смятам,че за обявите от агенции трябва да имаш собствен брокер, за да не си даваш личните данни на 1000 псевдо брокери и за да не се мъчиш да разучаваш 1000 условия и комисионни.
какво като си дадете личните данни, какво могат да ви направят брокерите, най-много след време да ги изтрият, след като не сте купили от тях. Да, наистина всяка фирма има различни условия и комисионни, но можете да си пазите по едно екземплярче от всеки посреднически договор. И след като купите - да си поискате заличаване на личните данни.
А като сте със собствен брокер, показвали ли са ви имот, на други фирми  с няколко брокера на клона? Защото, ако нямате свой брокер, може фирмата към която сте се обърнали да ви покаже жилище на друга фирма и пак ще вземе една комисионна от вас.  А ако сте с ваш брокер - не знам как става в този случай.

# 276
Хората наистина са супер различни и имат различни приоритети.
За мен е абсурд да имам отделна кухня и никога не бих си взела такова жилище. Ще търча като совалка между хола и кухнята за всяка една дреболия, едната сол примерно. Като ми дойдат гости половината време ще го прекарам в кухнята и ще изпусна времето да прекарам с приятели. Не е за мен тая работа. Виждам при родителите ми, цялото време сме в хола и като стане време за ядене се почва едно размъкване на посуда.

За мен идеалното жилище би било голям кухньохол, около 40кв и 3 малки спални- една родителска+дрешник и две малки по около 12, 13кв. , две бани+ килер.

Бях попаднала преди време на този шведски сайт за къщи та ако след време се навия да строим нещо подобно ще искам:
https://www.trivselhus.se/husmodeller/villa-malmo/#filter=.type_ … nplan&sortBy=

Много ми хареса идеята детските да са наистина малки, но да имат отделно холче за тях ( allrum) . Също е страхотна идеята за голям килер с пералня, сушилня, място където да гладиш, абе чудно е. В този пример хол, трапезария и кухня на едно са общо 55кв.,което е малко повече от това, което ми се иска, но пък е супер. Абе отивам да изтъркам едно билетче....Laughing

Ето това също ми допада изключително много:

https://www.trivselhus.se/husmodeller/villa-hoganas/#filter=*&am … sortBy%5B%5D=name

Последна редакция: ср, 24 окт 2018, 22:21 от Kölsches Mädel

# 277
Добре де, като дойдат гости какво точно правите в кухнята? Освен да се пренесе нещо, което е точно 5 минути време. Ок, разнасянето на посуда може да е досадно, ама чак да прекарате цялото време в кухнята и да не можете да се видите с приятелите не го разбирам.

# 278
Изобщо не е 5 мин време, съдя по времето, което ни отнема, когато съм при нашите, абсолютно нефункционално за мен.  Падне вилица, отидеш да вземеш, секне разговора, върнеш се, почне някой друг нещо да говори, допълнителна чаша да вземеш, пък някой нещо разлял, пък да донесеш салатата, отсервираш, после основното за няколко човека, отсервираш, после десерт, пак отсервираш, правиш тегели межди двете стаи  и изпускаш, какво се случва междувременно. Само като си го помисля и ме домързява.

# 279
Знам, че има и много читави брокери. Опитах с 2ма препоръчани и проверени. Не ми показват това, което търся, редовно се налага аз да им изпращам апартаменти, които съм харесала в обявите.. Това нормално ли е? Т,е първата стъпка в намирането я върша аз.
За мен е нормално,защото моят опит е такъв.  Брокерът работа почти не върши, ако искаш да ти е мирна главата, трябва да си провериш всичко сама/ с отделен адвокат. Но въпреки всичко смятам,че за обявите от агенции трябва да имаш собствен брокер, за да не си даваш личните данни на 1000 псевдо брокери и за да не се мъчиш да разучаваш 1000 условия и комисионни.
какво като си дадете личните данни, какво могат да ви направят брокерите, най-много след време да ги изтрият, след като не сте купили от тях. Да, наистина всяка фирма има различни условия и комисионни, но можете да си пазите по едно екземплярче от всеки посреднически договор. И след като купите - да си поискате заличаване на личните данни.
А като сте със собствен брокер, показвали ли са ви имот, на други фирми  с няколко брокера на клона? Защото, ако нямате свой брокер, може фирмата към която сте се обърнали да ви покаже жилище на друга фирма и пак ще вземе една комисионна от вас.  А ако сте с ваш брокер - не знам как става в този случай.
Личните данни ви ги взима брокерът, за да не отидете при друга агенция с по-ниска комисионна или направо при продавача.
Ще говоря с цифри - брокерът на Явлена иска 3.6 % от сделката, а когато си договориш твой брокер може да си на 2-2.5%. Това са си едни спестени пари, особено като си на ръба на бюджета и звъннеш на агенция, която те изненада с максималния за бранша комисион. Харесвам апартамента, защо да плащам повече за него(3.6 срещу 2%), заради това,че съм звъннала на обява?

Да, всички имоти, които сме гледали са били от друга брокерска агенция, но мен не ме интересуват техните правила, аз си имам уговорка с моя брокер. Брокерите може да са максимум двама - на купувача и на продавача,няма как да са няколко.
Друг пример - харесаш апартамент по обява и брокерът те изненада,че си иска комисионната на предварителен договор или капаро преди да си видял документите. Това с твоя брокер няма как да стане, защото сте уговорили предварително кога и как се плаща, така че да няма изненади и лоши практики и няма нужда да се отказваш от харесан имот заради това,че някой брокер си е повярвал и ти иска парите още на огледа,на коляно тук и сега (да си ги наричат както си искат - капаро, стоп депозит, все тая).
Разбира се, никой не ви спира да си звъните сами по обяви, ама после ще ревете защо ви искат парите, а сделката не е уредена Simple Smile Да не говорим,че контрол никакъв няма над агенциите, от къде сте сигурна,че На-най Рийл естейт с 15 (крадени) обяви в имот.бг изобщо е легитимна фирма и предлага читави имоти?

Последна редакция: ср, 24 окт 2018, 23:24 от Анонимен

# 280
 От къде съм сигурна- нали всичко ще го провери адвоката, а и после банката.

# 281
Друг пример - харесаш апартамент по обява и брокерът те изненада,че си иска комисионната на предварителен договор или капаро преди да си видял документите. Това с твоя брокер няма как да стане, защото сте уговорили предварително кога и как се плаща, така че да няма изненади и лоши практики и няма нужда да се отказваш от харесан имот заради това,че някой брокер си е повярвал и ти иска парите още на огледа,на коляно тук и сега (да си ги наричат както си искат - капаро, стоп депозит, все тая).
Разбира се, никой не ви спира да си звъните сами по обяви, ама после ще ревете защо ви искат парите, а сделката не е уредена Simple Smile Да не говорим,че контрол никакъв няма над агенциите, от къде сте сигурна,че На-най Рийл естейт с 15 (крадени) обяви в имот.бг изобщо е легитимна фирма и предлага читави имоти?
Специално за стоп капарото - бях с мой брокер, а този на продавача беше Явлена - бутнаха ми един договор, според който трябваше да платя  стоп капаро без изобщо да съм видяла нито един документ за апартамента, нямаше никакво задължение от тяхна страна, дори и най-елемевтарното - да спрат обявата, бяха описани и последващи срокове за предварителен договор и изповядване на сделката, които, ако не спазя, капарото остава за тях. Договорът беше между тах и потенциален купувач, по никакъв начин не обвързваше собственика. С адвокат предложихме промени, като нито една не беше приета. Те работели по този начин. Моят брокер (познат и при това препоръчан от приятел,  от реномирана агенция) направи бегъл опит да преговаря, като в крайна сметка убеждаваше мен как трябва да се съглася, щото такава била практиката.

# 282
ТафТаф на мен са ми предлагали нещо подобно, което е дори преди стоп капарото, а се води договор за преговори- даваш 1000 евро за да предложиш цена на продавача без да са задължени за нищО,  нито да свалят обявата, нито да ти го върнат при някакви условия.  Адвокат го преправи като договор за депозит, но го приеха. Не стигнахме до сделка, защото преди подписВане направихме справка в имотен регистър.

# 283
Е как ще даваш капаро, като не си съгласен цената и не си видял документите? Точно затова е вашия брокер, за да ви предпази от такива безчинства.  Най-малкото в рамките на няколко часа той може да извади копие на нотариалния акт и да направи справка в имотния регистър, да види дали имотът е апортиран, да види дали собственикът е този, който се опитва да продава и т.н. Когато сте сигурни за тези неща и само цената ви притеснява, ок, дайте 1000 евро, но с клауза да ви ги върнат, ако не се разберете (и да ги запазят,ако ви намалят цената, но вие се откажете).

Последна редакция: чт, 25 окт 2018, 08:38 от Анонимен

# 284
Тиквеници са повечето брокери, и познати и непознати. Авдокат винаги.

Общи условия

Активация на акаунт