Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 37 083
  • 780
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Моят личен си брокер също така практикуваше - капаро преди документите 1000 евра и комисионна 3,6 на предварителен. Та не е гаранция. Хем апартамента беше на тяхната агенция (хоумтую) не е проблемът че някой отказва достъп. Аз един път се вързах, втори няма и да има.

# 286
  • София, Bulgaria
До момента, в който харесате апартамент гледате характеристиките на имота...изложение, квадратури...състояние и т.н. След това се гледат документи. За съжаление 90% от продавачите излизат на пазара без предварително да са си подготвили документите. И се получава така, че в момента, в който се появи купувач с интерес към имота, те не могат да му покажат нищо друго, освен техния си нотариален акт/ евентуално, ако го намерят/, а той е крайно недостатъчен, за да прецени купувача, какво купува и дали да го купи. За огромно съжаление в България все още работи принципа: дай парите, после ще ти дам документите.   Това е първият препъникамък , който създава най-големи проблеми и с който всеки купувачи трябва да се справи.
 Идеята на договора за депозит или гаранция е да се договорят и опишат всички детайли на бъдещата сделка в това число и какви документи трябва да бъдат предоставени преди предварителен договор и разбира се много важни клаузи относно собствеността, а именно: изчистена собственост даваща правото на купувача да придобие имота по оказания от закона ред и т.н.  Този договор може да бъде разписан с продавача и той да получи депозита или с неговата агенция. В първия случай депозита отива в продавача и условията по сделката вече са договорени. Във втория случай депозита отива при агенцията, като параметрите по сделката може и да не са съвсем договорени, а това да предстои. И в двата случая купувачът със или без брокер има възможност и е задължително предварително да провери имота,  дори да не са му предоставили документи, само че е доста по-сложно и трябва да има достъп до няколко регистъра, за да навържи картинката на историята на имота и депозирайки да знае, какво купува по документи.
Този договор за депозит е в полза и на купувача, защото в повечето случаи въпреки,  че е говорено още в самото начало той не е съвсем готов с финансите. Не си е уточнил банката, не е сигурен в оценката на имота...парите все още са хипотетични. Този договор му дава време да се подсигури преди да подпише и плати капаро на предварителен договор, което е доста по-сериозна сума.
Аз лично с купувачи предпочитам, когато депозирам да го правя с агенцията, която представлява продавача, ако тя е негов ексклузивен брокер, защото аз имота ще го видя, но продавача без неговото съдействие не мога да проверя. Рискът тук е, че продавачът може и да откаже сделка без да има последствия за него, защото той не е поел финансов ангажимент.
От друга страна, ако съм брокер на продавача, признавам си много ще ми е  притеснено, ако дам документи на купувач, който естествено е напълно непознат за мен без да имам финансова гаранция, за неговите намерения. 
Как да раздавам нотариални актове на всеки минал през имота и казал, че иска да го купува. Много пъти уж много харесали имота, а после дори телефона не си дигат. Има купувачи, които искат да договарят сделка просто ей така, защото им било  интересно до къде ще стигнат продавачите, иначе имотът определено не е това, което искат.
Решението е всички документи за сделка са предварително подготвени, в това число и УВТ, хем няма да има изненади от носно собствеността, като сгрешена кадастрална схема и други или ако са на лице такива, ще имаме време да ги поправим. Хем, като дойде купувач мога да му покажа, какво точно купува и единственото, което трябва да се договори е цена и модел на сделка, така че той спокойно може да депозира. От него ще искам обаче, ако е с банков кредит да ми покаже ипотечен сертификат, че има одобрение, защото не искам да блокира имота на клиента ми без да има парите.

# 287
''Идеята на договора за депозит или гаранция е да се договорят и опишат всички детайли на бъдещата сделка в това число и какви документи трябва да бъдат предоставени преди предварителен договор'' - това е много важно и се пропуска в тези договори много често, всичко трябва да е описано много точно.
Но тази част с договарянето с банката е нещо, което става много бързо. Поне при нас стана бързо, отидохме в 3 банки и за 1 ден ни дадоха положителен отговор и 3те. И това е нещото, което направихме второ, първото беше да си направим консултация с адвокат.

# 288
Е как ще даваш капаро, като не си съгласен цената и не си видял документите? Точно затова е вашия брокер, за да ви предпази от такива безчинства.  Най-малкото в рамките на няколко часа той може да извади копие на нотариалния акт и да направи справка в имотния регистър, да види дали имотът е апортиран, да види дали собственикът е този, който се опитва да продава и т.н. Когато сте сигурни за тези неща и само цената ви притеснява, ок, дайте 1000 евро, но с клауза да ви ги върнат, ако не се разберете (и да ги запазят,ако ви намалят цената, но вие се откажете).
И как по-точно ще те предпази, ако продавачът и неговият брокер така искат, а ти искаш точно този имот? Ами като не искаш, довиждане. Търси си друг имот. Истината е, че определящо за всичко в дадена сделка не е брокерът (твой или на продавача), а имотът. Ако имотът е това, което искаш, вкл. и цена, тогава най-вероятно има и други като теб мераклии и трябва да мислиш какво конкурентно предимство да имаш пред тях, за да го вземеш. Стоп-капарото е част от това предимство, а това, че брокерът на продавача ще вземе пари и от теб го кара да е мотивиран да убеждава продавача да го даде на теб. Това е положението за хубави и търсени имоти.
Нищо не може да те защити твой брокер, ако имотът е хубав и търсен, и има и други кандидати за него. А пък ако не е хубав и търсен, за какво ти е на теб? И свеждаме задачата до първи  случай Simple Smile
Специално за стоп капарото - бях с мой брокер, а този на продавача беше Явлена - бутнаха ми един договор, според който трябваше да платя  стоп капаро без изобщо да съм видяла нито един документ за апартамента, нямаше никакво задължение от тяхна страна, дори и най-елемевтарното - да спрат обявата, бяха описани и последващи срокове за предварителен договор и изповядване на сделката, които, ако не спазя, капарото остава за тях. Договорът беше между тах и потенциален купувач, по никакъв начин не обвързваше собственика. С адвокат предложихме промени, като нито една не беше приета. Те работели по този начин. Моят брокер (познат и при това препоръчан от приятел,  от реномирана агенция) направи бегъл опит да преговаря, като в крайна сметка убеждаваше мен как трябва да се съглася, щото такава била практиката.
Точно! Всеки брокер, независимо от коя страна е, първо и единствено си гледа комисионната. Моят опит е такъв.

# 289
Колко по-лесно било когато купуваш директно от строител с вече готови пари Grinning
Строителят си има всички документи, няма брокери, няма комисионни, няма капаро (просто ако не дадеш може друг да го вземе). Само проучваш колко надежден е строителят (най-важното от всичко), дали случайно няма ипотека или други тежести и подписвате предварителен договор. С банка ще е малко по-тегаво, но още по-сигурно за сметка на това.

# 290
Защо споделената от томева информация, както и още много, потънали из темите, не се изнасят на първа страница като полезна информация?
Ходихме на оглед вчера. Хубав апартамент, разкошна тераса, супер комуникативно място, но ще има проблем с паркирането до година-две, заради двете новостроящи сгради без предвидени паркоместа от другата страна на улицата.

# 291
ТафТаф на мен са ми предлагали нещо подобно, което е дори преди стоп капарото, а се води договор за преговори- даваш 1000 евро за да предложиш цена на продавача без да са задължени за нищО,  нито да свалят обявата, нито да ти го върнат при някакви условия.  Адвокат го преправи като договор за депозит, но го приеха. Не стигнахме до сделка, защото преди подписВане направихме справка в имотен регистър.
И какво излезе от справката, за да не стигнете до сделка?

# 292
Друг пример - харесаш апартамент по обява и брокерът те изненада,че си иска комисионната на предварителен договор или капаро преди да си видял документите. Това с твоя брокер няма как да стане, защото сте уговорили предварително кога и как се плаща, така че да няма изненади и лоши практики и няма нужда да се отказваш от харесан имот заради това,че някой брокер си е повярвал и ти иска парите още на огледа,на коляно тук и сега (да си ги наричат както си искат - капаро, стоп депозит, все тая).
Разбира се, никой не ви спира да си звъните сами по обяви, ама после ще ревете защо ви искат парите, а сделката не е уредена Simple Smile Да не говорим,че контрол никакъв няма над агенциите, от къде сте сигурна,че На-най Рийл естейт с 15 (крадени) обяви в имот.бг изобщо е легитимна фирма и предлага читави имоти?
Специално за стоп капарото - бях с мой брокер, а този на продавача беше Явлена - бутнаха ми един договор, според който трябваше да платя  стоп капаро без изобщо да съм видяла нито един документ за апартамента, нямаше никакво задължение от тяхна страна, дори и най-елемевтарното - да спрат обявата, бяха описани и последващи срокове за предварителен договор и изповядване на сделката, които, ако не спазя, капарото остава за тях. Договорът беше между тах и потенциален купувач, по никакъв начин не обвързваше собственика. С адвокат предложихме промени, като нито една не беше приета. Те работели по този начин. Моят брокер (познат и при това препоръчан от приятел,  от реномирана агенция) направи бегъл опит да преговаря, като в крайна сметка убеждаваше мен как трябва да се съглася, щото такава била практиката.
Точно това е и моят опит с Явлена - ужасно неизгодни за купувача условия, аз на тъмно и по обещания и то не от страна на продавача, а на агенцията пари не давам. Показаха ми там един апартамент, който се съмнявах, че е самостоятелен имот и за всяка друга подробност по него ми поискаха стоп капаро, плюс комисионна за Явлена 3,6%. Те така работели. Ами аз не работя така и ги отстрелях. Имоти и агенции бол, не зная как оцеляват на пазара все още. А по въпроса, че е рисково да се показва НА на непознат купувач - много по-рисково е за купувача цялото това начинание, хеле пък да дава крупни суми срещу нищо. Защото в 90% от случаите се оказва, че по НА квадратурата е доста по-малка от обявената например и т.н. А УВТ няма смисъл да го има извадено предварително, щом като собственикът може да изтегли ипотечен кредит в деня преди продажбата например. Точно за това се вади максимално кратко преди сделката при нотариуса.

# 293
Моят личен опит като продавач беше: Никакво стоп капаро за това да видиш апартамента или да предложиш офертна цена. Ако имам две офертни цени аз си избирам която ми е изгодна. Купувача, ако е разчитал на огромна отстъпка надявайки се да е единствен - негов проблем. При това положение всеки си казва реалните представи за цената на имота. Чрез брокера (въпреки че бих предпочела да говоря лично с купувачите) съм изслушвала аргументите (ако е имало такива) и съм давала моите. Накрая продадох на семейство, което не направи никакъв коментар върху цената и много хареса жилището.
 При подписването на предварителния договор се уговарят условията на сделката в това число и задълженията на продавача и неустойките, които дължат двете страни при неизправност. Капарото, кето се плаща се приспадна от цената и в момента на подписване на договора всички реклами се спират. Искам да кажа само, че такъв предварителен договор има реална сила в съда. Ако купувача е изправна страна - съда ще му върне капарото и неустойките. Ако продавача е коректен - същото. Този договор е много важен и защитава и двете страни. Ако документите на продавача са некоректни - вие като купувчи сте защитени и можете да си получите парите и неустойките напълно законно. Да ще мине време в съда, но изправната страна ще спечели. За това е много по-важно да си гледате точките по предварителния договор а не толкова да се правите на юристи и да изследвате документите на собственика. За това си има нотариус при изповядване на сделката, които преди това следва да направи проверката. В моя конкретен случай "личната брокерка" на семействота за малко да прецака сделката поради страхливост и презастраховане и да набута клиентите си в разходи, защото щяха да се окажат "некоректната страна по предварителния договор". Слава богу, че чуха мнението на моя адвокат и на още един юрист и не се подведоха по въздесъщото мнение на "личната им брокерка" и накрая сделката се реализира и те наистина са доволни, защото пихме по вино.
Та накратко:
1. Предварителен договор консултиран с юрист
2. Комисионна на брокера след изповядване на сделката
Стоп капарото за мен е нужно само при луд наплив и то при наемане. Иначе ако дадете офертна цена и купъвача не е съгласен за какво ще давате стоп капаро.
Ако ще купувате жилище трябва да сте наясно дали наистина го искате или не и ако искате време за да дообмислите - може и да се съгласи продавача, но едвали ще спре други клиенти да го гледат и да му правят оферти, нали? Няма логика да се иска нещо такова от продавача, който иска да си продаде жилището. Той само може да изчака с решението си на кой да го продаде и в случай, че сте с еднакви оферти, но по различно време - избора е на продавача или на купувача, който предложи повече.......

# 294
До момента, в който харесате апартамент гледате характеристиките на имота...изложение, квадратури...състояние и т.н. След това се гледат документи. За съжаление 90% от продавачите излизат на пазара без предварително да са си подготвили документите. И се получава така, че в момента, в който се появи купувач с интерес към имота, те не могат да му покажат нищо друго, освен техния си нотариален акт/ евентуално, ако го намерят/, а той е крайно недостатъчен, за да прецени купувача, какво купува и дали да го купи. ..
И какво още трябва да има продавач на етап оглед?  В нот. акт пише собственик/ци и квадратура, на този етап не виждам какво друго трябва. За подписване на предварителен договор е друго.  То по тази логика купувачът да си носи на огледа писмо от банката за разрешен кредит за сума, равна на продажната цена. И писмо за намерение да купува.  
Не виждам защо преди ПД трябва да се дават кеш пари, но и не виждам защо продавачът трябва да спре огледите само защото някой купувач е казал "купувам". Не е сериозно и няма занчение с чий брокер и колко брокера са. Най-добре е наистина с оферти като ast2017 - отиваш, гледаш, депозираш цена и условия, и продавачът избира. ast 2017 добре го е описала.  

# 295

И какво още трябва да има продавач на етап оглед?  В нот. акт пише собственик/ци и квадратура, на този етап не виждам какво друго трябва. За подписване на предварителен договор е друго.  То по тази логика купувачът да си носи на огледа писмо от банката за разрешен кредит за сума, равна на продажната цена. И писмо за намерение да купува.  
Най-добре е наистина с оферти като ast2017 - отиваш, гледаш, депозираш цена и условия, и продавачът избира.
ast 2017 добре го е описала.  

Според мен за комисионната, която взимат, брокерите най-малкото трябва да се уверят, че има всички други документи, необходими за продажба, преди да почнат да приемат оферти. Като например, че един имот е вписан в кадастъра, нещо което отнема немалко време да се случи.

# 296
Защо споделената от томева информация, както и още много, потънали из темите, не се изнасят на първа страница като полезна информация?
Ходихме на оглед вчера. Хубав апартамент, разкошна тераса, супер комуникативно място, но ще има проблем с паркирането до година-две, заради двете новостроящи сгради без предвидени паркоместа от другата страна на улицата.
Ами закупете си гараж заедно с апартамента и ще си решите проблемите с паркирането.

Последна редакция: чт, 25 окт 2018, 11:55 от Анонимен

# 297

Най-добре е наистина с оферти като ast2017 - отиваш, гледаш, депозираш цена и условия, и продавачът избира.
ast 2017 добре го е описала.  

Според мен за комисионната, която взимат, брокерите най-малкото трябва да се уверят, че има всички други документи, необходими за продажба. Като например, че един имот е вписан в кадастъра, нещо което отнема немалко време да се случи. Говоря от личен опит.
Всичко това се описва в ПД, който може да бъде обявен за окончателен в съда. Ако продвачът мами за собствеността или не може да има тези документи и сключи ПД, си носи последиците от това. Но на етап оглед и преди ПД не виждам смисъл от това. Купувачът ако е сериозен, дава оферта за цената и условията, и ако е приета, се отива на подписване на ПД, където всичко това се описва и се дават срокове. Не виждам защо при огледи висчки тези документи трябва да бъдат давани на всеки оглеждащ.

# 298
  • София
И предлагаш да сключиш предварителен и да дадеш 10% от една много сериозна сума без да си видяла всички документи? После да се занимаваш в съда да разваляш договори месеци сигурно...
Примерно апартаментът е придобит по време на развод, но преди финализирането му, има съсобственик, който няма как да знаеш за него, защото го няма в НА, но все пак може да предяви претенция. И много други примери, които застрашават купувача. И могат да се изяснят по време на преговаряне.

# 299
Друг пример - харесаш апартамент по обява и брокерът те изненада,че си иска комисионната на предварителен договор или капаро преди да си видял документите. Това с твоя брокер няма как да стане, защото сте уговорили предварително кога и как се плаща, така че да няма изненади и лоши практики и няма нужда да се отказваш от харесан имот заради това,че някой брокер си е повярвал и ти иска парите още на огледа,на коляно тук и сега (да си ги наричат както си искат - капаро, стоп депозит, все тая).
Разбира се, никой не ви спира да си звъните сами по обяви, ама после ще ревете защо ви искат парите, а сделката не е уредена Simple Smile Да не говорим,че контрол никакъв няма над агенциите, от къде сте сигурна,че На-най Рийл естейт с 15 (крадени) обяви в имот.бг изобщо е легитимна фирма и предлага читави имоти?
Специално за стоп капарото - бях с мой брокер, а този на продавача беше Явлена - бутнаха ми един договор, според който трябваше да платя  стоп капаро без изобщо да съм видяла нито един документ за апартамента, нямаше никакво задължение от тяхна страна, дори и най-елемевтарното - да спрат обявата, бяха описани и последващи срокове за предварителен договор и изповядване на сделката, които, ако не спазя, капарото остава за тях. Договорът беше между тах и потенциален купувач, по никакъв начин не обвързваше собственика. С адвокат предложихме промени, като нито една не беше приета. Те работели по този начин. Моят брокер (познат и при това препоръчан от приятел,  от реномирана агенция) направи бегъл опит да преговаря, като в крайна сметка убеждаваше мен как трябва да се съглася, щото такава била практиката.
На мен ми направи впечатление, че Явлена е добра фирма. Тя наистина знае как да работи, от много време е на пазара. Може би затова си позволява и 3% комисионна.
Аз съм против това  "стоп капаро", което българските фирми наложиха на пазара, но това е цяла нова тема.
Дали ще спрат обявата или не, каквто значение има, след като те ти дават срок за Предварителен договор, което значи, че ти го купуваш. При тях и продавачът е подписал също як договор, че и са проверили дикументите,  за да го продават, т . е. "Явлена" върви сериозно към сделка. Ти, ако искаш имота, не би ли подписала, че ще им платиш комисионна и ще сключиш предварителен договор и нотариален договор.

Общи условия

Активация на акаунт