Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 37 039
  • 780
  •   1
Отговори
# 315
Защо споделената от томева информация, както и още много, потънали из темите, не се изнасят на първа страница като полезна информация?
Ходихме на оглед вчера. Хубав апартамент, разкошна тераса, супер комуникативно място, но ще има проблем с паркирането до година-две, заради двете новостроящи сгради без предвидени паркоместа от другата страна на улицата.
Ами закупете си гараж заедно с апартамента и ще си решите проблемите с паркирането.
Ама как нея съм се сетила?!
Гараж има, но ние сме с две коли, които са необходими. Гаражът е €20к.

# 316
  • София
Е сега, всичко перфектно, харесва ви, идеално и т.н.  , ама пусто с един гараж... че и много скъп, пък вие с две коли.... ама се очаква след години да няма места за паркиране
Хем сърби, хеммммм  , ще ме прощавате ама вече незнам... с клиентските очаквания, пък в при пазара в момента ....
То в София проблема с паркирането е навсякъде, пък вие след няколко години може и с 3 коли да сте....

# 317
Poppea, целият разговор тръгна от отказите да се покажат документи преди стоп-капаро. Никой не ти говори за вадене на документи само на оглед, само ти си го пишеш това. За оферта нямам против да дам, точно това е проблемът, че искат капаро за даване на оферта.
Ами не е точно така, защото ast2017 много добре обясни как е нормално да се процедира от гл.точка на продавач. А Томева говори за наличие на документи ПРЕДИ депозиране на оферта, което си е на практика на оглед или малко след него - както и десперета каза, това е един етап, не са два различни.

А че има брокери/фирми, които искат стоп капаро за даване на оферта, това е отделен въпрос - за мен тов ане е редно и аз като продавач бих процедирала като ast2017. Но не виждам какво можеш да направиш срещу такива брокери/фирми, освен да не се занимаваш с техни имоти.

# 318
Не съм съгласна въобще, че Явлена е добра фирма, предлаганият имот очевидно имаше юридически проблем (сега не искам да навлизам в детайли по документите). От наша страна имаше интерес за покупка, ако има читав НА и имотът е свободен от тежести. Цената не сме коментирали и приехме, че е обявената от продавача. Въпреки това се искаха пари преди ПД, за да "покажем, че сме сериозни" и тогава да ни се предостави НА. Отказахме разбира се, да не говорим, че сериозна фирма би правила огледи в удобно за клиентите време, те не работели в почивни дни и т.н. Както и да е, аз работех с брокера на продавача, ние бяхме без и да - при тези условия брокерът освен че си свърши добре работата, имаше интерес точно ние да купим, а не други евентуални купувачи с брокер. Комисионната беше изплатена след изповядването на сделката, не преди това.
При мен са идвали от Явлена в почивен ден по моя обява. Даже бях изумена. Но брокерът беше на ниво.
По принцип комисионната на посредниците се счита, че е за намирането, свързването на купувач и продавач. Затова се счита, че на Предварителен договор може да се получи. В много, много малък %  след Предварителен договор не се стига до нотариален.
Аз съм плащала в роля на купувач на Предварителен договор.

# 319
Етапи бла-бла. Защо се пуска един апартамент за продажба без да има всички необходими документи. Не са длъжни да ги показват - ок, но колко е коректно? Защо трябва купувач да чака после месци, да си набавят документите. Що за добра практика е това. На някои хора времето им е ценно и искат една сделка да се приключи бързо. ЕГН на продавч се взима, като се види предварително предварителния договор, за да го прегледа и адвокат.
Към правило номер 1. - вземете си адвокат, добавям правло номер 2. сложете си клауза, че комисионната е дължима при изповядване на сделката или поне 50/50.
За съжаление още на оглед на хората бутат да се подписват на едни листчета, които ги задължават, ако решат да купят, да е от тази фирма, на които пише - комисионна дължима при подписване на предварителен договор.
Всчки тея гимнастики  извивания на ръце за стоп капаро и пр., защото 15 човек са обещали да го капарират, видиш ли, жилището, са ми крайно ясни и дори нямам нищо против да участвам в театъра, ако ми хареса мястото. Но като толкова напъват да се подписва, поне да са готови и те, нали. Аре малко.

# 320
Е сега, всичко перфектно, харесва ви, идеално и т.н.  , ама пусто с един гараж... че и много скъп, пък вие с две коли.... ама се очаква след години да няма места за паркиране
Хем сърби, хеммммм  , ще ме прощавате ама вече незнам... с клиентските очаквания, пък в при пазара в момента ....
То в София проблема с паркирането е навсякъде, пък вие след няколко години може и с 3 коли да сте....
Не си спомням да съм казвала, че всичко е префектно. Би ли ми припомнила къде съм го написала?
Ще ме прощаваш, ама ми е много грозно да ми се слагат думи, които не съм казала, в устата!

# 321
Етапи бла-бла. Защо се пуска един апартамент за продажба без да има всички необходими документи. Не са длъжни да ги показват - ок, но колко е коректно? Защо трябва купувач да чака после месци, да си набавят документите. Що за добра практика е това. На някои хора времето им е ценно и искат една сделка да се приключи бързо. ЕГН на продавч се взима, като се види предварително предварителния договор, за да го прегледа и адвокат.
Към правило номер 1. - вземете си адвокат, добавям правло номер 2. сложете си клауза, че комисионната е дължима при изповядване на сделката или поне 50/50.
За съжаление още на оглед на хората бутат да се подписват на едни листчета, които ги задължават, ако решат да купят, да е от тази фирма, на които пише - комисионна дължима при подписване на предварителен договор.
Всчки тея гимнастики  извивания на ръце за стоп капаро и пр., защото 15 човек са обещали да го капарират, видиш ли, жилището, са ми крайно ясни и дори нямам нищо против да участвам в театъра, ако ми хареса мястото. Но като толкова напъват да се подписва, поне да са готови и те, нали. Аре малко.
Ами защото може продавачът да не бърза и да чака дълго време за купувач на своята цена, а на док им изтича срокът. И не е длъжен и той да бърза. Ти като бързаш, си търсиш само имоти с готови документи на първия оглед - good luck, както се казва  Wink И защо да не е коректно - ти на огледа показваш ли му извлечение от банката с парите за покупката или писмо за одобрение за кредит?  

Малко, много - свободен пазар, ако не ти харесва, не купуваш, търсиш друго. Ама да разчиташ, че ти като бързаш и всеки е длъжен да се съобразява с теб, е малко, как да кажа, нереалистично. А който иска, може да дава стоп-капаро и да се подписва на тоалетна хартия - парите негови, решението - също.

# 322
Ама това казвам, някой казва ли ти "документите са готови" в обява и на оглед? Не. На предварителен се задължават да ги предоставят, ама кога... когато преценят. И защото си се вързал веч, чакаш. Не казвам, че е не може, а че е лоша практика.
Не става въпрос за бързане, а за нормален професионализъм и готовност за сделка.

# 323
Ама това казвам, някой казва ли ти "документите са готови" в обява и на оглед? Не. На предварителен се задължават да ги предоставят, ама кога... когато преценят. И защото си се вързал веч, чакаш. Не казвам, че е не може, а че е лоша практика.
Не става въпрос за бързане, а за нормален професионализъм и готовност за сделка.
Как така "когато преценят"? Датата за ПД се определя от двете страни по взаимно съгласие и на нея трябва да ги предоставят. А за да има ПД, трябва да се разберат за цената и условията, и затова купувачът дава оферта. За нея не е нужно да е видял док. на продавача, а само да е чул от него обстоятелствата. И в деня на ПД се види, че не са верни или няма док, или пък трябва още време, купувачът може да не подпише и да се откаже, или пък може да се съгласи да изчака - негово решение в зависимост от това колко иска точно този имот. За док., които не са налице на ПД - на ПД се определя и срокът за изповядване и в този срок те би трябвало да ги набавят. Но за документите по собствеността, вкл. семейно положение и евентуални съсобственици аз като купувач бих държала да видя на ПД, преди да го подпиша. Случаи всякакви има, въпрос на договорка между страните.

Между другото, дори за реалната  квадратура не е нужен нот. акт, всеки що-годе запознат с пазара може да прецени квадратурата до +-5 кв, а ако не може - взема рулетка и мери. На който не му се мери, ще трябва да мисли други начини да я разбере. Или пък да се откаже.

Последна редакция: чт, 25 окт 2018, 14:19 от Анонимен

# 324
  • София
Не си спомням да съм казвала, че всичко е префектно. Би ли ми припомнила къде съм го написала?
Ще ме прощаваш, ама ми е много грозно да ми се слагат думи, които не съм казала, в устата!
Ами горе вижте си написаното, друг кусур освен за бъдеща невъзможност да се паркира не пишете. Сякаш това е основната пречка, затова нея коментирам. Други кусури ме мога да гадая има ли.

# 325
  • София
Да, купувачът не може да бърза, само продавача. Много интересни размисли, според мен в една сделка трябва и двете страни да са защитени, а не както сега - подскачаме около продавача като манна небесна, а купувачите кучета ги яли. Те тея пари от дърветата ги берат.

И да, щом аз мога да си нося писмото за предварително одобрение за кредит и те могат да си осигурят поне част от документите ако сериозно имат намерение да продават.
Иначе си е чисто проучване на пазара и губене на време да видиш колко балъка ще ти огледат имота, пък ти може и да не го продаваш изобщо.
Как точно ще отреагираш ако в деня на предварителния договор ти покажат документите излезе проблем и откажеш да го подпишеш, а това се води разваляне на сделката от твоя страна?  Кога ще имаш време за 10 мин преди подписването да се разглеждат и проверяват?

# 326
Е, то на огледа толкова други неща трябва да се гледат, че само ми липсваше да се разпростра с рулетката по спалнята на хората.Има си НА за тая работа.

# 327
Да, купувачът не може да бърза, само продавача. Много интересни размисли, според мен в една сделка трябва и двете страни да са защитени, а не както сега - подскачаме около продавача като манна небесна, а купувачите кучета ги яли. Те тея пари от дърветата ги берат.

И да, щом аз мога да си нося писмото за предварително одобрение за кредит и те могат да си осигурят поне част от документите ако сериозно имат намерение да продават.
Иначе си е чисто проучване на пазара и губене на време да видиш колко балъка ще ти огледат имота, пък ти може и да не го продаваш изобщо.
Как точно ще отреагираш ако в деня на предварителния договор ти покажат документите излезе проблем и откажеш да го подпишеш, а това се води разваляне на сделката от твоя страна?  Кога ще имаш време за 10 мин преди подписването да се разглеждат и проверяват?
Всеки може да бърза, въпросът е другата страна дали бърза. С какво се различава случаят ако продавач бърза, а не може да намери купувач? Ами сваля цената или прави други компромиси. Все едно и също е  - който бърза, прави много компромиси, това е принципът. И никой не е длъжен да се съобразява с неговото бързане.  

Била съм и купувач, и продавач. Не мисля, че някоя страна не е защитена. Да, на купувача обикновено му е по-трудно, но това е положението. Като купувач при вече  договорена цена и условия два пъти са се отказвали продавачи преди ПД. Еми какво да направя, имотът си е техен.

Какво ми пречи да отреагирам на ПД, след като знам какво трябва да гледам и ако не го видя, знам, че не трябва да подписвам? И като не подпиша, как ще е по моя вина, ако те са имали задължение да представят документи, а не са, или пък са излъгали за някакви обстоятелства? И всъщност какво губя, ако откажа да подпиша при такива обстоятелства? Е, ако е някой заплетен случай с 10 наследника, всеки по 3 пъти развеждан, тогава е друг въпрос. За такъв случай бих търсила като купувач друга схема на случване.

Последна редакция: чт, 25 окт 2018, 14:32 от Анонимен

# 328

Как точно ще отреагираш ако в деня на предварителния договор ти покажат документите излезе проблем и откажеш да го подпишеш, а това се води разваляне на сделката от твоя страна?  Кога ще имаш време за 10 мин преди подписването да се разглеждат и проверяват?
Ама това, според мен не е разваляне по твоя вина, а по вина на оня с неизправните документи или с проблема.

# 329
Е, то на огледа толкова други неща трябва да се гледат, че само ми липсваше да се разпростра с рулетката по спалнята на хората.Има си НА за тая работа.
Може да поискаш втори оглед за целта. Има, ама ако не искат да ти го покажат, а ти държиш на този имот, търсиш начин. Ако не държиш, се отказваш. Съвсем просто е.  
Освен всичко друго, има и грешни НА и в двете посоки, така че рулетката винаги е от полза, дори и да си видял НА. Но всеки си решава дали да я ползва Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт