Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 978
  • 780
  •   1
Отговори
# 435
Много я сънувате тази 2008, а тя не идва и не идва...

Никой не я сънува, а си е била чиста реалност и такива като тебе са изгърмяли здраво, понеже са си мислели че всичко е безкрайно и са слушали съветите на брокери и на стадото.

И как точно мислиш че ще изгърмя, след като не съм взел жилище за инвестиция и изобщо не ми е на ръба на възможностите, нито пък разчитам да го продам по-скъпо след години? Всъщност доста държах, да е значително по-евтино от колкото мога да си позволя и да не изпитвам никаква финансова тежест при изплащането му. Тежест изпитвам в момента, защото се опитвам да свърша част от ремонтите със заплата.

# 436
Черна станция, всичко това е правилно, само ако си купил недвижим имот със спестени пари, а не с кредит! А колко от вас знаят, че ипотечните кредити всъщност не се ограничават само с ипотеката (в случай на невъзможност за погасяване на вноските)? В много от случаите длъжник можеш да си останеш и след евентуалното продаване на ипотекираното имущество, ако то не покрие изискуемата сума. Сега нека се замислим колко от хората, които купуват с кредит (а те смятам са доста) реално са изкарвали или са виждали толкова пари през целия си живот? Какво става при сценарий, при който много от кредитополучателите изпадат в невъзможност да погасяват месечните си задължения? Банките могат изведнъж да се окажат с прекалено много недвижими имоти и съответното им изкарване на пазара би сринало цените (тъй като предлагането би нарастнало значително). Съответно при по-ниски цени от тези, на които кредитополучателя е закупил имота, може длъжникът отново да си остане длъжник към банката. Признавам си това си е доста апокалиптичен сценарий, надявам се въобще да не се стига до такова нещо, но истината е, че банките са си вързали гащите отвсякъде и при евентуална криза страдат обикновените хора, работната класа (90% от пишещите по този форум, включително и аз).
От тази гледна точка мога да отбележа, че едно е да си закупил с кредит апартамент за 90 к евро през 2013, съвсем друго е да си закупил подобен имот за 140 к евро през 2018, отново с кредит.

# 437

От тази гледна точка мога да отбележа, че едно е да си закупил с кредит апартамент за 90 к евро през 2013, съвсем друго е да си закупил подобен имот за 140 к евро през 2018, отново с кредит.
А пред някоя 2026 година този имот може да струва 180000 и тогава пък ще стане невъзможно и с кредит да се купи. Който купил, купил.

# 438
Черна станция, всичко това е правилно, само ако си купил недвижим имот със спестени пари, а не с кредит! А колко от вас знаят, че ипотечните кредити всъщност не се ограничават само с ипотеката (в случай на невъзможност за погасяване на вноските)? В много от случаите длъжник можеш да си останеш и след евентуалното продаване на ипотекираното имущество, ако то не покрие изискуемата сума. Сега нека се замислим колко от хората, които купуват с кредит (а те смятам са доста) реално са изкарвали или са виждали толкова пари през целия си живот? Какво става при сценарий, при който много от кредитополучателите изпадат в невъзможност да погасяват месечните си задължения? Банките могат изведнъж да се окажат с прекалено много недвижими имоти и съответното им изкарване на пазара би сринало цените (тъй като предлагането би нарастнало значително). Съответно при по-ниски цени от тези, на които кредитополучателя е закупил имота, може длъжникът отново да си остане длъжник към банката. Признавам си това си е доста апокалиптичен сценарий, надявам се въобще да не се стига до такова нещо, но истината е, че банките са си вързали гащите отвсякъде и при евентуална криза страдат обикновените хора, работната класа (90% от пишещите по този форум, включително и аз).
Ами прочети за причината за финансовата криза в САЩ през 2008 и защо се сгромолясаха Лемън Брос и ще видиш, че дори се е случвал този сценарий - https://en.wikipedia.org/wiki/Subprime_mortgage_crisis
Въпросът е как е отреагиран и с какви мерки.

# 439
  • София
Няма какво да се спрягаме и да се плашим един друг, пак ще кажа, някои преживяхме кризата 2008 - ма и оцеляхме при няколко вдигания на лихвите, няма проблем в това
Единствен проблем може да има, ако човек надцени възможностите си. И това и с криза и без криза е все едно и също. Хората губят работа, разболяват се, губят и жилища и без криза.
Имам познат,  който купи на върха на цените преди 2008- ма, беше ужасно скъпо , беше с кредит, сринаха се цените след това надолу, вдигнаха се лихвите
Не му дремеше
Човека е доктор , един от добрите специалисти в България, и нямаше намерение да живее в това жилище
Дава го под наем, изплати го за няколко години
Не му хрумна да го продава
10 години е с наемател
Ей, сега в момента същото жилище струва с едни поне 10 хил евро по - нагоре ( в сравнение с цената , която той плати пред 10 години ) .... щото междувременно и метростанция му направиха там..... и пак не му хрумва да го продава, доколкото знам ..... Има наемател.
Та кризата сама по себе си , не е край Grinning
И кой го блазни и повтаря че ще дойде , не знам,....

# 440
Криза не зная, но като се поуспокои бясното търсене в момента /и то основно на НС кой знае защо/ с излизане на пазара на огромно количество имоти в строеж в момента цените ще поспаднат според мен. Не с много и тотален срив и аз не очаквам, защото нито продавачите са на зор да продават при намален интерес, а просто ще заключат и ще чакат по-добри времена.

# 441
Какво строят точно на кръговото на Сточна гара? Пада се между булевардите Васил Левски, Данаил Николаев и ул. Ангиста. Имаше там един голям терен заграден. Бая години така си стоеше неизползваем.

# 442
Криза не зная, но като се поуспокои бясното търсене в момента /и то основно на НС кой знае защо/ с излизане на пазара на огромно количество имоти в строеж в момента цените ще поспаднат според мен. Не с много и тотален срив и аз не очаквам, защото нито продавачите са на зор да продават при намален интерес, а просто ще заключат и ще чакат по-добри времена.

Ще останат заключени и тези, които са взети с кредит с цел инвестиция (отдаване под наем)? Аз се опитвам да ви обясня доста отдавна, че разковничето всъщност е "цел инвестиция". Това е нещото, което евентуално може да надува балон.

# 443

А пред някоя 2026 година този имот може да струва 180000 и тогава пък ще стане невъзможно и с кредит да се купи. Който купил, купил.
А през 2036 година поне 300 000. И тогава ще се чакат марсианци да дойдат да изкупят имотите. Все пак чакахме англичани, руснаци. Шегата настрана. Няма вариант да стане невъзможно купуването. Цената може да се повиши драстично при драстично повишение на доходите. Което е малко вероятно. Като цяло стандарта и качеството на живот в България е най-ниското в ЕС. В това число достъпност на храна, услуги, автомобили, почивки и т.н. Все пак увеличаването на имотите означава смаляване на останалите разходи които и без това са смешно ниски.
Не мисля, че някой се надява на криза. Тя ще си дойде така или иначе. Много хубаво го каза ЧС, че това си е сигурен залог. Аз пък не разбирам хората които вече са купили и няма да купуват тепърва какво ги вълнува цената. Това някакво злорадстване, че другите не са успели да купят ли е? Дето се вика бития-бит, е.... - такован. Така де всеки си преценява момента. Нека има градивен спор и разсъждения. Важното е да няма злоба.

# 444
Кой може да се закълне, че като е купил няма да купува/продава никога вече? Затова и хората следят цени и тенденции. Ето, аз в момента не търся жилище, но чета темите и са ми интересни. И като мен са сигурно половината в темата, че и повече.

# 445
Стаматко, точно това е и моето усещане. Сакън да не се появи кандидат-купувач, на когото му е скъпо... Някои хора, имам чувството, изпитват душевно задоволство, ако Иванка се оплаче от високите цени, от условията, които се поставят от продавача и брокерите им и че търси, но не може да намери. Абе пълни нещастници и мизерници... Къде са тръгнали имот в столицата да купуват?!?

# 446
Мен лично са ми странни хора, които търсят от 5 години и чакат цените да се оправели малко, щото един такъв познат ми мрънка нон стоп а съм виждал и други. Аз ако не се лъжа след като реших твърдо ще купувам за 3-4 месеца избрах жилището и още месец правих схемите по сделката, а не е като да съм бил без претенции

# 447
  • София, Bulgaria
Информация от вестник Капитал, август 2010 г.
"Самите представители на сектора също не бързат с оптимистичните очаквания. Ако допреди година нагласите сред банкерите бяха през 2010 г. влошаването на портфейлите да достигне върховата си точка, то сега преобладаващите прогнози са, че пикът предстои през 2011 г. Такава е например прогнозата на главния икономист на Уникредит Булбанк  Кристофор Павлов, според когото делът на кредитите с просрочия над 90 дни няма да надхвърли 15%. По негови оценки, макар и такова развитие да не се очаква, десетте най-големи банки в България биха могли да се справят с нарастване на лошите кредити дори и до 20% без необходимост от допълнителен капитал."   

И по мои спомени лошите кредити по време на кризата не надминаха 15-16 % от всички отпуснати кредити. 

# 448
Мен лично са ми странни хора, които търсят от 5 години и чакат цените да се оправели малко, щото един такъв познат ми мрънка нон стоп а съм виждал и други. Аз ако не се лъжа след като реших твърдо ще купувам за 3-4 месеца избрах жилището и още месец правих схемите по сделката, а не е като да съм бил без претенции
Щом могат да си позволят да чакат 5 и повече години, не ги мисли. Като не си притиснат да купиш явно никак не ти е спешно. Не мога да разбера и хора, на които им се налага покупка, ама пък никакъв компромис с нищо не правят....то идеалният апартамент не съществува според мен. Както се казва, българинът внимава да не се мине и да не настине.

# 449
Черна станция, всичко това е правилно, само ако си купил недвижим имот със спестени пари, а не с кредит! И с кредит да е, ако е обмислен и човекът има резерв пак не е проблем. Да, може да се мине, но и това е само, ако иска да спекулира. Ако си купува имот за да си живее комфортно в него всичко е точно.  А колко от вас знаят, че ипотечните кредити всъщност не се ограничават само с ипотеката (в случай на невъзможност за погасяване на вноските)? Аз знам. И толкова много се писа по въпроса, че който не знае да духа супата. Негова си е вината. В много от случаите длъжник можеш да си останеш и след евентуалното продаване на ипотекираното имущество, ако то не покрие изискуемата сума. Сега нека се замислим колко от хората, които купуват с кредит (а те смятам са доста) реално са изкарвали или са виждали толкова пари през целия си живот? Какво става при сценарий, при който много от кредитополучателите изпадат в невъзможност да погасяват месечните си задължения? Тук е разковничето - дали ще са много, или ще са приемлив процент? Ако е второто, те ще се минат, а някой със свободни пари ще намаже и толкоз. Едни пари ще се завъртят. Няма да стане кой знае какво. А 2008 е достатъчно близа за да вярвам, че банките все пак са си взели поука. Банките могат изведнъж да се окажат с прекалено много недвижими имоти и съответното им изкарване на пазара би сринало цените (тъй като предлагането би нарастнало значително). Няма да го направят, така както и ОПЕК не залива пазара с нефт Twisted Evil. Да не са луди да си развалят портфейла? Знам конкретен пример от миналата криза с офиссграда с фалирал строител, сградата е вече собственост на банката и е готова на 90%, а може и повече и нищо не пречи да се довърши. Да, ама 10 години банката си я държи и не я довършва, Бог знае защо. Та и с другите банки ще е така, няма да срутят пазара. Съответно при по-ниски цени от тези, на които кредитополучателя е закупил имота, може длъжникът отново да си остане длъжник към банката. Признавам си това си е доста апокалиптичен сценарий, надявам се въобще да не се стига до такова нещо, но истината е, че банките са си вързали гащите отвсякъде и при евентуална криза страдат обикновените хора, работната класа (90% от пишещите по този форум, включително и аз). И правилно - надяваш се да не стане. И аз се надявам, но писах заради конкретна група хора, на които май много им се иска да се случи и вярват, че ще намажат от това Shocked

Общи условия

Активация на акаунт