Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 495
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
Лолита, хубаво е да изследваш и ФТ3, не само ФТ4. Наистина ендокринолозите не го гледат, но ФТ3 е много важен хормон, на практика най-важният. Не го гледат, защото представата им за него е погрешна... При теб, разбира се, хипофункцията е очевидна по ТСХ и ФТ4. Но имай предвид да следиш и ФТ3. А иначе по тези резултати аз не виждам друга причина за удължаването на цикъла и косопада, освен хипофункцията. За акнето често (но не винаги) причината може да бъде открита в непоносимост към някоя храна - може да са млечните, може да е захар, може да е глутен, може евентуално и нещо друго. Затова е добре да се направи елиминационна диета. Освен това акне често се получава и при висок тестостерон.

# 151
Здрвейте, хвърлила сьм око на едни таблетки на Тошков за щитовидната жлеза. Открих, че сьдьржат някакъв вид водорасли и орехи. Прикачвам мг в добавката, опоменати на етикета. Някои знае ли какво е допустимото дневно количество йод по принцип? И дали тези стойности, които пише са малки или големи. Пише, че се пие три пъти дневно.

Йод- 150μg   е 100% от референтната дневна стойност

Няма как да знаете в продуктите на Тошков, като съдържат тези билки в тези милиграми, какви вещества ще получите.
За да сте сигурни за билковите продукти, то производителя трябва да дава данни сали и в каква степен билковите продукти са стандартизирани. Точно Тошков, няма как да влага стандартизирани екстракти на билки.
Производителите, които влагат билкови стандартизирани екстракти не пропускат да си го впишат на етикетите и упутването.
Точно  на Тошков аз имам доверие 0%. Но естествено всеки решава за себе си.
Аз ползвам http://floravitbg.com/vitamini-harakteristiki.php?idprod=1&i … %2025%D0%BC%D0%BB, които имат Йод 150μg
Често казано и аз бях разколебана за продуктите на доктор Тошков. Бях видяла някои хубави отзиви за продукта, но не бих рискувала. Дори да са билки трябва да се внимава. А въпросният спрей ме заинтригува. Не съм виждала досега, от кьде го купувате?

# 152
Още един въпрос , четох , че не е препоръчително да пия добавки с йод и да ям орехи , а аз доста похапвам , вярно ли е това за йода? Във витамините, които приемам се съдържа potassium iodide 150m , да ги спирам ли , много ви благодаря за коментара, ще изследвам и т3 , но пък дали ще ми обърне внимание доктора.. ох, кошмар

# 153
Моят преглед мина. Диагностицира ме лекарката с автоимунен тиреоидит, предписа ми еутирокс 25мкг.
Нямаше изненади, обърна най-голямо внимание на ТСХ, разбира се. Беше чувала уж за АИП, но не взе никакви отношение по въпроса. Направи ехография, установи уголемяване на жлезата и леко нехомогенна структура, някакъв кръвоносен съд, който според нея друг лекар би могъл да интерпретира като възел.
Кои добавки да разгледам освен селен? Приятелка в Германия, която работи в сферата, каза, че там първото, което изписват е селен.
Признавам леко ми е притеснено да започвам хормона като чета с какви странични ефекти се борят някои от нас докато се напасне, но се надявам, че ниската доза няма да предизвика големи. Но работя над себе си Simple Smile ще почета колко е важно да се взема за надъхване Simple Smile

# 154
Ули, много добре те разбирам. Аз по същата причина си направих оглушки преди време, започнах да търся други начини, имах временно подобрение, но после пак се влошиха нещата (според мен до голяма степен заради един кортикостероид). Но сега си мисля, че може би трябваше от самото начало да си тръгна по "стандартния" път. Всеки трябва да вземе това решение сам, според мен можеш да поизчакаш, ако нямаш наистина неприятни симптоми. Но се следи начесто (на мен това ми беше другата грешка - че прекалено разредих изследванията).

Що се отнася до добавките, селен според мен няма да ти навреди, особено ако не го пиеш прекалено дълго време - попий няколко месеца, после направи пауза.

А странични ефекти от хормона е напълно възможно да нямаш, то май повечето нямат. А и не ме слушай примерно мен, че ми се доспива след това, защото на мен не ми се доспива абсолютно всеки ден, а по-скоро в дните, когато наистина не съм се наспала (не съм 100% сигурна, но май е така). Освен това ми се струва, че това доспиване при мен означава влошаване на хипофункцията цялостно, а не показва прякото действие на хормона. Така че не чети кой какви странични ефекти мисли, че е забелязал, защото понякога става въпрос за самовнушение. Не винаги, естествено, защото например пълнителите може да не понасят на всеки и точно те да са причината за неприятните ефекти. Но аз не бих базирала решението на възможните странични ефекти.

# 155
Страничните ефекти при лечение с хормони и тиреостатици са в пъти по-малко зло, отколкото ако човек не се лекува.
Така мисля. А и повечето от нас го изпитват и виждат разликата.
Разбира се, всякакви природни, алтернативни средства не са панацея, но са добре дошли, стига човек да се чувства по-добре приемайки ги и прилагайки ги.

# 156
  • Варна
Ули, аз нямам странични ефекти от Еутирокса, дори напротив -заработи тялото по-бързо и по-добре.
И аз отлагах хормона цели 3 години, като ме диагностицираха ТСХ беше около 2,5 , след две бремености и откърмени деца, никой ендокринолог не ми даде зор да пия хормон, само Селен ми изписаха за 8 месеца и проследяване.
Ако имаш вече някакви симптоми и не се чувстваш добре, не отлагай, защото се задълбочават нещата и после не че е невъзможно да се поправят, но минава повече време, през което пак не се чувстваш ОК .
Аз започнах с доза 25мг на ТСХ 6, и за 3 месеца падна на 3 и нещо ...

# 157
Аз да питам, някой изследвал ли е йод в организма и селен/не знам имат ли медицинско наименование/  ? Има ли смисъл да ги пускам и да пия добавки само при завишено ТСХ? А също феритин при положение, че хемоглобина ми е в горна граница? 🌹 хубав ден       

# 158
Да, изследвай феритин, макар че при феритин на долна граница и останалите кръвни ок, на дъщеря ми не й казват нищо докторите, Не било проблем. Та то хубаво ще изледваш, а после ?

# 159
Освен феритин, се изследва пълният железен панел, т.е. още серумно желязо, хемоглобин, еритроцити, ЖСК, ТЖСК, трансферин, церулоплазмин, цинк и мед. Но за интерпретацията на резултатите трябва да се попита някой по-разбиращ, защото ниският феритин не означава непременно нужда от прием на желязо - понякога може да трябва да се приема цинк или да се вземат други мерки.

# 160
И мен това ми е мисълта, че ще изследвам , но после кой ще ми ги разчете и коментира, насочва..
Четох, че уж не трябва йод, но пък не за всеки се отнасяло, селен също
Ох, благодаря ви, ще чета още и ще видя

# 161
  • София
Привет! Пуснах си Т3, след като не го изследвах заедно с Т4 и ТСХ в началото на месеца. Резултатът е 2.59 (при реф. 2-4,4). ТСХ беше 1.51, а Т4 - 14,64. Това говори за нарушено преобразуване на т4 в т3, нали? Какви мерки мога да взема за подпомагане? На L-tiroxine 50 съм.

# 162
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
А също феритин при положение, че хемоглобина ми е в горна граница? 🌹 хубав ден       

преди да открия, че имам глутенова нетолерантност, феритинът ми беше постоянно под долна граница, а хемоглобинът ми беше в норма.
при мен се вдигна с таблетки желязо.

цинк не вярвам някой да изследва. newsm78 от лекарите де...
от моя ЛЛ знам, че може да "види" липса на желязо (нисък феритин) от други показатели, т.е индиректно.

# 163
Здравейте!
Извинявам се, ако въпросът ми не е за тази тема, но дали някой може да изкаже мнение относно резултатите от хормоналните ми изследвания. Така като ги гледам ми се струват наред, но симптомите, които имам ме притесняват и се чудя дали изобщо има смисъл да ходя на ендокринолог.
ТСХ - 1,67 (0,27-4,2)
FT3-  3,92 ( 3,1-6,8)
FT4- 16,67 (12.0-22.0)
Благодаря предварително!

# 164
  • София
Т3 и ТСХ наистина имат циркаден ритъм. Т4 май не, не съм сигурна. Или май имаше такова нещо (Бланчард говори за това), че вечер ТСХ се повишава, защото организмът има нужда от повече Т4. Затова би трябвало вечер и Т4 да се повишава. И пак затова е удачно Т4 да се приема вечер, защото приемът имитира естествената секреция. Но ако при едни и същи условия съотношението се влошава, това не е заради някаква необяснима вариация, а точно си е влошаване.
Така е. ТСХ се покачва вечер, но защото ФТ4 намалява, не се качва. А при нас на хормон съвсем спада.. вечер сме на изпарения. Колкото повече време минава от сутрешната доза, толкова повече спадат нивата на ФТ4. Не чак драстично, но определено варират в зависимост от дозата.

В тази връзка, вечерният прием може и да е подходящ. Може и да се разделя приемът на два пъти, сутрешен и вечерен. Варианти много и пак е въпрос на проба и грешка.

Сутрешните изследвания при вечерен прием, обаче, няма как да се очаква да са сравними с досегашните, понеже условията ще са различни. Нивата на хормоните 8-10 часа след прием на тироксин са едни и съвсем различни 24 часа след последен прием (както обичайно ги тестваме, сутрин преди да сме си пили хапчето).

Всъщност, Ася, не ми стана ясно как точно се изследваш.. Ако го правиш примерно 1-2 часа след сутрешен прием, резултатите отразяват нивата след дозата. Има значение, дозата влияе, естествено.

И Мереленда се интересуваше колко точно варират нивата, а и не само тя. Grinning Има правени проучвания по въпроса, ето: https://www.google.bg/url?sa=t&source=web&rct=j&url= … TMNfZIZgdElNU3tQe

Накратко, в проучването проследяват нивата на участниците през няколко часа, за да видят как им се отразяват дозите. Измерили базови стойности в 8 часа, след това изпили лекарствата си и започнали да им взимат проби в 9, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22 вечерта, после в 6 и 8 часа сутринта на следващия ден. Хората са разделени в две групи - на терапия само с Т4 и втора група на комбинирана терапия с Т3+Т4. Тези само на Т4 са на доза около 100 мгр. А на другите във втората група им намалили дозата от 100 мгр на 50 мгр T4 и им добавили 10 мгр Т3. Всички участници били на тези дози в продължение на три месеца преди деня на повеждане на проучването.

Впрочем, какво се случило в групата на комбинирана терапия с намалена наполовина доза на Т4 и една относително висока доза Т3 от 10 мгр? Grinning Естествено, техният ТСХ се е повишил драстично, а ФТ4 се е смъкнал съответно (заради огромното намаление в дозата на Т4, което правят при добавяне на Т3, съвсем излишно). Този резултат, обаче, ги довел до извода, че хипоталамусът и хипофизата явно са по-чувствителни към спада в нивата на ФТ4 от намалената доза на Т4, отколкото към покачването на ФТ3 от дозата Т3 (която обичайно би смъкнала ТСХ-то, а тук имаме покачване). Това означавал този по-висок ТСХ в тази група - че ТСХ се влияе повече от нивата на ФТ4, отколкото от нивата на ФТ3. А това си е любопитна информация принципно..

А по същество, каква била на практика промяната в нивата в следствие от приема на хормон?

При комбинираната терапия пикът на ФТ3 бил в първите четири часа след дозата - с впечатляващите 42% се вдигат нивата на ФТ3 в следствие от 10-те мгр Т3.. След това започват да спадат, но в продължение на 16 часа остават по-високи от изходните нива преди приема на дозата. След 16-я час спадат съвсем до изходните (Т3 е с кратък полуживот).

Това означава, че при комбинираната терапия с Т3 би било трудно да се прецени самото дозиране заради тези разлики в нивата по часове... Ако се тестват нивата скоро след приема, има опастност да се надцени дозата, а ако се тества много по-късно, пък може да се подцени, т.е. корекциите биха били трудни и несигурни, ако се правят на база стойността на ФТ3.. /Но точно затова, според мен, би трябвало да се гледат и нивата на ФТ4 и ТСХ, не само на ФТ3. Нивата на ФТ3 се оказват твърде подвеждащи и това подчертава огромното значение и на другите показатели при анализиране на хормоналната терапия и определянето на правилни корекции в дозировката./

Интересното е на терапия само с Т4 как се променят нивата.. Между 2-4 час след дозата ФТ4 скача с над 3 единици. В случая, средно от около 18 до над 21 (което си е значително отклонение за мен). Това е оценено като само 17% увеличение в нивата, като те остават увеличени над първоначалните отново за около 16 часа, след което спадат постепенно до изходните нива преди дозата.. Фт3 не се променя почти, дори леко спада. Като цяло е по-ниско от това в другата група на комнинирана терапия.
/Обяснението е в увеличеното съотношение ФТ4/ФТ3, което се получава при терапия само с Т4, особено в случай на прием на по-високи дози Т4 от необходимото./

Относно нивото на ТСХ след дозата Т4... всъщност, то спада през първия час. Очаквано.. После до 8-9 час след приема остава относително ниско, а след 12 часа леко се качва. Примерно, ако е към нулата почти първо, после е към 0.8-0.9, малко под 1. А след 12-я час се качва малко над 1. Значи ТСХ от около 1.3 сутрешно ниво спада на 0.3 час след дозата и в продължение на 8 часа стои под 1.. Това не са чак толкова малки флуктуации.
/Т.е. в групата само на T4 участниците явно са и предимно предозирани по мое мнение.. Ако сутрин без хормон съм с ТСХ 2, то следобед към 15-16 часа, когато физиологично ТСХ е най-нисък, плюс това, че ще са минали към 8 часа от приема на хормон, тогава ТСХ вероятно ще ми е около 1. Колкото бих искала да е, за да се доближава до стойности като при здрави хора и техния естествен циркаден ритъм.. На практика, затова се целя в сутрешна стойност на ТСХ около 2. Защото иначе нивата спадат доста под 1 и реално това означава предозиране./

Като цяло, доста интересен материал.

Иначе, естественият циркаден ритъм си е еднакъв при всички хора, но при здрави хора не се влияе от дози и т.н. Ето: https://academic.oup.com/view-large/figure/52609839/zeg0060858410003.jpeg

Това е цялата статия: https://academic.oup.com/jcem/article/93/6/2300/2598837

ТСХ нормално се повишава през нощта и намалява следобед. Всеки има свои индивидуални часове на точни пикове и спадове, но пикът на ТСХ е около 2-3 часа през нощта, а най-нисък е в 2-3 часа следобед. Т.е. нощем може да е 2.20, а в 9 сутринта да е 1.80, но следобедният ще е 1.4 примерно (при здрави хора уточнявам... т.е. и при тях има не малки вариации, и все пак по-малки в сравнение с вариациите при хора на терапия). Цикълът на ФТ3 следва промените в ТСХ с около 90 минути закъснение. Двете имат еднакъв циркаден ритъм реално, но цикълът на ТСХ изпреварва с 90 минути този на ФТ3 (което пък илюстрира как концентрацията на ТСХ нормално диктува секрецията на ФТ3 от жлезата, а също така вероятно регулира и локалната конверсия в тъканите). ФТ4 е с по-слаби флуктуации, почти изобщо не варира. Отново, това е при хора със здрави жлези и без хормонална терапия. (При хора с проблем във функцията, но без терапия, тези нощно-следобедни флуктоации в нивата стават още по-големи.)

На терапия, обаче, ФТ4 е силно зависим от дозата на хормона (Т4). Не остава стабилен през целия ден. Съответно това се отразява на нивата и на останалите показатели. ФТ4 променя ТСХ, а той на свой ред регулирайки конвертирането променя и ФТ3. Както става ясно и от първата публикация.. Целта на терапията в крайна сметка е да се намери такава доза или дози, които да оказват позитивно, а не негативно влияние върху нивата на ЩХ, нали така? Wink Е, ако говорим за Т4, отнема време дадена доза да се натрупа и да промени трайно (напр. да вдигне) сутрешните нива. Т4 е бавен хормон. А когато терапията е комбинирана, дозите съвсем разбутват нивата. Най-вече, ако Т4 и Т3 не са коректно балансирани (както в проучването се е получило - прекалено ниска доза Т4 и прекалено висока Т3).

Общи условия

Активация на акаунт