Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 512
  • 745
  •   1
Отговори
# 180
asyalein, не знам на какво се дължат симптомите ми честно казано. Ще отида сигурно след 6 м пак, бладогаря за съвета! Иначе възнамерявам да се опитам да се храня по АП , за да видя дали пък това няма да окаже някакво въздействие върху общото ми състояние. Забелязала съм напоследък, че и коремът ми е постоянно издут, като бременна в 4-ти месец. А пък с това постоянно вторачване от моя страна се чувствам като някоя стара баба 😁 ще започна и някакви витамини, с надеждата да увелича по някакъв начин енергията и тонуса си, че направо не се издържа вече 🙂

# 181
Момичета, как се справяте със задържането на вода? Има ли някакъв действащ билков препарат за отводняване?

# 182
Тити, може да пробваш глухарче или бреза, обикновено те се използват. Но ако причината е хипофункция, те няма да подействат, или поне не значително.

# 183
Чай от джоджен, липов чай... и Цистон на Хималая ми върши работа Simple Smile

# 184
Ами на хипофункцията се дължи на какво друго. Ама тя нали няма как да изчезне от днес за утре, а пък тази задръжка е много неприятна. Не мога да клекна нормално...
Ще си взема нещо на Хималая, тъкмо преди малко гледах и някакъв Обенил, та се чудя между него и Цистона ( по принцип имам склонност към образуване на пясъчинки и може би ще ми отрази добре).  А това са все добавки по рецепта на Аюрведа, а аз напоследък нещо много се увлякох по нея, та да продължа в този дух  Simple Smile

# 185
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
при задържане на вода пия чай от коприва: хем вдига желязото, хем отводнява...
лошото е, че взех вечер да събирам и ставам нощем да пикая... Whistling

днес карах колело.
много беше зле работата. грам сила нямах, наложи се по едно време да го бутам Sick
като слезна бедрата ми са пред експлоадиране, все едно са надути newsm78
незнам недостиг на желязо ли е или нещо друго.
и на мен ми омръзна постоянно да давам кръв за изследвания... ooooh!

# 186
...и на мен ми омръзна постоянно да давам кръв за изследвания... ooooh!
И да си чакаш резултата със седмици... Излезе ли най-после това което ти го мотаят?

# 187
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
днес не съм се обаждала, незнам дали има смисъл. така или иначе ми казват да се обадя на следващия ден... #Cussing out
ще пробвам в понеделник. Whistling

за водата пак - аз събирах повече от глутена.
но при мен се отключи от веднъж, т.е. точно в определен ден усетих как краката ми буквално се пълнят с вода. незнаех от какво, отне години да разбера, че съм отключила цьолиакия. Crossing Arms

# 188
Аз най-много течности задържам в периода на зелените салати, ей не мога да спра да ям, по една купа изяждам! Дори да е много леко овкусена, пак отичам... дори от домашна, безнитратна... Според мен от храни задържаме, може и от някои добавки - комбинирани (при мен от едни комбинирани витамини и минерали преди 5-6 години установих, допи ги мъжа ми, при него го нямаше този ефект).

# 189
Глутен не ям, обаче как не се сетих, че може от зелениите да задържам вода. То зелени смутита, зелени салати, все зелено ям и то всеки ден,  много благодаря ще се наблюдавам

# 190
А аз искам да попитам дали е възможно при проблем с хормоните да се отслабва. По принцип от 2г пия 25мг лтироксин, и от 7-8месеца започнах да отслабвам като го отдавах на стрес, а апетит си имам и хапвам. Последно си пусках TSH пролетта и беше около 1.20 и съм си записала час за другата седмица за ендокринолог да ми пуска по-подробни изследвания преди да съм се затрила съвсем....

# 191
Провери го пак. Ако дозата ти идва висока, може от това да отслабваш. То и зависи дали има кг за сваляне. Ако се чувстваш ок и теглото не пада поднормено, значи може да не е това причина.

Titi-piti, това другото, за което си писала, много добре ми звучи. Още повече, че имам описаните проблеми, за които ще е удачно да го пробвам.
Аз от хималайските съм много доволна, а и имат голям избор на достъпни цени. Пила съм няколко вида. За каквото и да съм пила, ефект винаги е имало, но иска системен прием.
Цистон пих по 2-3 месеца във висока доза, след това само поддържаща и то години. И то поддържаща, но не препоръчаната, а дори по-ниска.
От години не пия. Появиха се пак песъчинки, камъче видяха последно като ходих и все не се сещам да взема. Докато го пиех бях чиста.
Пия и чайове по принцип. Обичам. Но на таблетки ми е супер удобно и бързо.

# 192
Здравейте, момичета.
От известно време ви чета темата. Преди 10-ина години ми откриха тиреоид на Хашимото, а от няколко имам и възли. Без терапия съм. В началото пиех л-тироксин, после ми го спряха. Хормоните ми били в норма. ТАТ и МАТ са ми изследвани само първия път. Посещавам един от посочените за добри лекари в Сф.
Симптомите, които описвате ги имам- спя както дойде, студено ми е, задържам вода, но не непрекъснато, качвам кг, имам сърцебиене, но доктора от години казва, че не е от щитовидната.
Сега пак трябва да ходя на преглед и да ми изследват хормони.
Въпросите са ми:
Имате ли впечатление, че в някои лаборатории, резултатите все са ок? На кои лаборатории се доверявате?
По какво разбирате кога е хипо и кога хиперфункция? И как се редуват тези двете?

ПС То при мене доста заболявания станаха, та не зная вече кой симптом от какво е ( и лекарите се чудят), за кое да пия лекарства и да спазвам диети. Май не остана какво да ям, ще карам на фотосинтеза. Simple Smile

# 193
Зависи заболяванията, но нерядко едните са предвестник на болната щитовидна. Първо там се обажда нещо, а щитовидната накрая.
Нерядко това са промени в менструалния цикъл, липса на такъв, чести цикли, проблеми с овулация, проблеми с кръвна захар, инсулин, мастопатия или кистозни образувания в гърдите, чести и рецидивиращи инфекции, било пикочно-полови, УНГ, чревни, проблеми със стомаха /запек, кашави изхождания, гастрити, колити и т.н./, аритмия, ускорен или понижен пулс, ниско или високо кръвно и т.н.

Симптомите са различни, при някои има цял букет, при други един два, при трети не са меродавни и макар да са с хипо, имат някои симптоми на хипер... и обратното. Някои симптоми са общи за много заболявания, но по-често при хипофункция има напълняване, сънливост, апатия, понижен пулс, умора, задух, липса на цикъл, закъсняване на цикъла, по-обилен цикъл, косопад, повишен инсулин или захар, запек, задържане на вода.
При хиперфункция може да се каже, че е почти обратното на хипофункция. Ускорен пулс, тремор, безсъние, хиперактивност, но с бързо уморяване, кашави изхождания и чести позиви до тоалетната, по-чести менструални цикли, понижен прогестерон, повишаване на кръвна захар, при активно заболяване, отслабване и т.н. Общо взето всичко върви на бързи обороти при хиперфункция и на по-бавни при хипофункция.
И все пак, симптомите не са еднакви при всички и докато при някои са ясно изявени, при други липсват, или има 1-2.
Лично аз по симптоми се ориентирам дали съм в хипо, или хипер. Също и с температурния метод, просто за потвърждение.

Лаборатории: Във Варна се изследвам в Лаборекспрес 2000, по-рядко в Статус и Кандиларов. И от трите съм доволна, но Лаборекспрес имат много добри цени и без да пускат промоции. Изследванията съм проверявала пускайки и в останалите две и са съвпадали.
Като цяло, досега не съм имала съмнения в лабораторни резултати, но никога не е късно да се случи.

В София - положителни коментари има за Бодимед, отново Кандиларов, лабораторията на клиника Надежда (беше препоръчана от доктор Начев). Някои пускат изследвания в Цибалаб.
Повечето се изследваме в централа на лаборатория, за да не транспортират изследванията на кръвта. Това не знам откъде дойде, като информация, че може да даде отражение на изследванията, но все пак повечето го спазваме, май...
Аз съм се изследвала и в кварталните лаборатории, на които централите са им в центъра. Не съм имала като цяло съмнителни резултати. Имам предвид, да не съм добре, а да показват резултатите, че всичко ми е ок.
Но доверие най-голямо имам на Лаборкеспрес и гледам когато нещо ме съмнява, да се изследвам там. А ако съм ок, просто рутинно да пусна изследвания, не се разкарвам чак до там и макар и малко по-скъпо да ми идва, пускам в по-близка лаборатория, от посочените по-горе.

# 194
Благодаря, Merelenda.

Питах, защото като съм изследвала ТСХ в други лаборатории, е ок. Като съм го изследвала в лабораторията на клиниката по ендокринология, е 5,3 - т.е. над нормата (0.3-4.0). И това започна да ми звучи странно.

Щитовидната ми е диагностицирана още през 2009, доста преди другите заболявания.
В една епикриза от м.г. е записано нодозна еутиреоидна струма, да се контролира ежегодно. 2009 г. бях на Л-тироксин 25 мг, бях спряла да качвам кг., но ми го спряха.
Сега много сериозно качвам кг и лекар, който ме наблюдава за друго заболяване, ми каза, че трябва да се види причината.
Като гледам, имам симптоми и за двата варианта - хипо и хипер.
Вече трябва да ходя на ендокринолог и ще видим как са 2-та възела. Чудя се дали да си направя пълния комплект -ТСХ, Т3, Т4,ТАТ и МАТ. Май касата покрива по-малко само, ТСХ и Т4, но не съм сигурна.
В момента ме проверяват и да няма онко причина за сериозна тромбоза, която направих наскоро, но гледат предимно в корема.

Не си спомням, хормоните май на гладно се правят, но дали разни лекарства им влияят? Дали може да пия сутрешните, или да се напъвам без лекарства, а после да ги взема?

Последна редакция: сб, 03 ное 2018, 11:13 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт