Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 548
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
Весето, благодаря ти много, както и за разясненията за феритина. в понеделник имам час при ЛЛ и да видим той какво ще каже по въпроса.

аз не знаех какво е пуснах гиньо, просто ме изненада директно с рецепта за железен препарат, който въобще не ми понася и му каза, че не го искам и ще ида при личния... Whistling
незнам дали личния ще иска да ми пуска всичко друго, което е изброено... Whistling

Струва ми се, че нарочно въвличат хората в тази мода веганство/вегетарианство, та после да има кого да лекуват с химия...

за мода и дума не може да става, аз съм от 25г. веге и определено по онова време не беше мода. исках още като дете да спря месото, но майка ми не ми позволи.
морски дарове обичам и няколко години след като спрях месото си ги ядят, но от един момент започнаха неконтролируемо да се връщат сами. т.е. повръщам ги.
проблемът не е психологически.  Peace

В такъв случай търси причината за този проблем с храненето. Възможно е там да се окаже разковничето на проблемите ти.

# 361
Здравейте, момичета!
Преди половин година се разболях от подостър тиреодит. Тежката симптоматика веднага ме накара да отида на ендокринолог, ТСХ ми беше 0,135. Преднизолон ми предписаха, пих го около два месеца, ТСХ стана 0,16 и спрях преднизолона, т.к. не ми влияеше добре. Появи ми се косопад впоследствие.
След три месеца пак посетих ендокринолог, този път ТСХ ми е 15.780, ФТ4 в нормални граници. ТАТ и МАТ не ми е искал докторът. Доста ме притесни този скок от ниско ТСХ във високо ТСХ. Обаче ендокринологът каза, че няма нищо притеснително.. А само защото имам косопад, ми назначи Eутирокс 25 mg. Пия вече месец. И сега  се притеснявам този еутирокс ще навреди ли по някакъв начин на жлезата, защото уж всичко тръгна от подостър тиреоидит, който си отшумявал до година и автоимунни последствия нямало, но дали е така? Ясен отговор дали имам Хашимото не получих...

# 362
Ами, изследвай антителата и в известна степен ще разбереш дали имаш Хашимото. Ехография също може да направиш, ако не си. Peace

# 363
Ами, изследвай антителата и в известна степен ще разбереш дали имаш Хашимото. Ехография също може да направиш, ако не си. Peace

Правих ехография. Докторът каза, че нямало нищо притеснително... обаче пише "жлеза с неясни граници и нехомогенна структура"... На мен ми звучи притеснително.

# 364
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

В такъв случай търси причината за този проблем с храненето. Възможно е там да се окаже разковничето на проблемите ти.

ами аз я търся, ама не я намирам сама. затова съм написала, че си мислех, че след като си открих цьолиакията и смятах, че усвояването в-ва ще се подобри. ама ето на...
за лекарите няма проблем  Twisted Evil

# 365
  • Варна
Здравейте, момичета!
Преди половин година се разболях от подостър тиреодит. Тежката симптоматика веднага ме накара да отида на ендокринолог, ТСХ ми беше 0,135. Преднизолон ми предписаха, пих го около два месеца, ТСХ стана 0,16 и спрях преднизолона, т.к. не ми влияеше добре. Появи ми се косопад впоследствие.
След три месеца пак посетих ендокринолог, този път ТСХ ми е 15.780, ФТ4 в нормални граници. ТАТ и МАТ не ми е искал докторът. Доста ме притесни този скок от ниско ТСХ във високо ТСХ. Обаче ендокринологът каза, че няма нищо притеснително.. А само защото имам косопад, ми назначи Eутирокс 25 mg. Пия вече месец. И сега  се притеснявам този еутирокс ще навреди ли по някакъв начин на жлезата, защото уж всичко тръгна от подостър тиреоидит, който си отшумявал до година и автоимунни последствия нямало, но дали е така? Ясен отговор дали имам Хашимото не получих...
И моето състояние е подобно на твоето. В момента , вече 3 години съм без терапия, само следя хормони на 6 месеца, които за сега са в норма. Но съм си с доказано хашимото  - anti TPO /МАТ/ са ми високи. Ето последните ми изследвания.
TSH            2.60   mcIU/ml   0.27 - 4.20
FT4                   15.85   pmol/l   10 - 25
A - TPO       198.70   U/ml   0.00 - 34.05
Лошото е, че имам симптоми, които ме тревожат, но лекарите вдигат ръце и ме изпращат по живо по здраво и казват, че щом хормоните са в норма, нищо не може да се направи. За това се захванах да търся алтернативни методи. За това и чета и пиша тук, ако можем взаимно да си помагаме. Сега пия селен, ще си взема витамини за очите/защото в тях ми е проблема/и се опитвам да намаля стреса!

# 366
Докторът каза, че нямало нищо притеснително... обаче пише "жлеза с неясни граници и нехомогенна структура"... На мен ми звучи притеснително.
Ами, това си е Хашимото...

Пусни си антителата на своя глава - TAT и MAT. После, ако искаш, пиши пак тук, в темата.

Аз бих сменила лекаря - не ми допада как се е отнесъл към състоянието ти.

# 367
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

на моите изследвания, лабораторията пише задължително при референтните стойности за ТСХ >2.5, че е възможна латентна хипотеореза  Peace
т.е. не са ти чак толкова в норма, ама да ти кажа и мен така ме баламосваха!!!

# 368
Ася, може да има проблем някъде другаде - я понижена стомашна киселинност, я непоносимост към други храни (нещо от тези, които са забранени по АИП - ядки, семки, млечни, бобови, картофови). Освен това при вегетарианките със сигурност съществуват предпоставки за възникване на дефицит на желязо. При мъжете вегетарианци в по-малка степен, защото те не губят желязо всеки месец, но при жените - да.

Викита, винаги трябва да изследваш и ФТ3, защото вероятно той ти е нисък. Освен това ФТ4 също ти е нисък, особено при тези референтни граници. ТСХ също не е много добре, Ася вече го е казала. Да, за ендокринолозите няма проблем. Така че ти остава или да разчиташ на тяхното мнение и да си търпиш симптомите, или да вземеш нещата в свои ръце и да започнеш да приемаш хормон и да го дозираш сама. Разбира се, може най-напред да пробваш с хранителни добавки, но и това е доста сложно и индивидуално.

# 369
И моето състояние е подобно на твоето. В момента , вече 3 години съм без терапия, само следя хормони на 6 месеца, които за сега са в норма. Но съм си с доказано хашимото  - anti TPO /МАТ/ са ми високи. Ето последните ми изследвания.
FT4                   15.85   pmol/l   10 - 25
A - TPO       198.70   U/ml   0.00 - 34.05
Лошото е, че имам симптоми, които ме тревожат, но лекарите вдигат ръце и ме изпращат по живо по здраво и казват, че щом хормоните са в норма, нищо не може да се направи. За това се захванах да търся алтернативни методи. За това и чета и пиша тук, ако можем взаимно да си помагаме. Сега пия селен, ще си взема витамини за очите/защото в тях ми е проблема/и се опитвам да намаля стреса!

[/quote]
И моето състояние е подобно, само дето ТСХ ми е ок. 3. Казваш че имаш симптоми, които те тревожат. За какви симптоми говориш?

# 370
Здравейте, момичета! От няколко години съм с диагноза Хашимото, но честно казано, не съм чела подробно за това. Реших, че за това заболяване, ще се доверя на докторката ми. Пиех по 50 мг еутирокс и следях основно TSH да е около 2, заради забременяване. Дълго чаканото забременяване се случи в началото на година и за жалост продължи само 4 месеца. Докторката ми увеличи еутирокса на 100 и поиска да държа TSH под 1 до следваща бременност. До тук добре.

След аборта обаче, започнах да пълнея без да съм променила хранителния си режим. От години се храня НВ-ВМ, заради инсулинова резистентност и дори и през четирите месеца бременност не бях качила и килограм. След случилото се обаче, започнах да напълнявам и вече съм със 7 кг отгоре. Забелязвам и проблем със зрението, който се задълбочава доста бързо. Реших да направя изследвания на щитовидните хормони и излезе това:
TSH - 0.56 mIU/L (0.38-5.33)
fT4 - 12.23 pmol/l (7.86-14.41)
fT3 - 5.77 pmol/l (3.8-6.0)
MAT - 0.5 IU/ml (0-9.0)
TAT - 0  IU/ml (0-4.0)

От опита си покрай инвитро-то, с което се мъча от години знам, че не е достатъчно резултатите да са в референтни стойности. Моля Ви за мнение, докато стигна до докторката си, макар че отсега знам, че ще каже да продължа на същата доза. Какво означава резултат 0 на ТАТ, нормално ли е? И тези резултати дали са причина за това трупане на килограми, което направо ме съсипва. Или да търся причината другаде?

# 371
Папая, резултатите на хормоните ти изглеждат добри, така че вероятно те не са причината за напълняването. Да не би хормоналната стимулация за инвитрото да е причината? Знам, че при много жени се получава значително (и често трайно) напълняване. Освен това може да имаш проблеми с кортизола, т.е. вероятно е повишен, което най-често е заради стрес. Имам спомен, че преди години се хранеше нисковъглехидратно (или може би палео?). Сега как се храниш?

А за ТАТ 0 не се притеснявай изобщо, то това е най-добрият възможен резултат.

# 372
Papaya, заради бързо влошаващото се зрение, виж как е кръвната захар.

# 373
Шоки, така се радвам да те видя Blue Heart

Продължавам да се храня по същия начин - НВ-ВМХ. Вечер включвам по един плод, за да не падат въглехидратите твърде ниски, но основно се храня с месо, салати, яйца и млечни. И понеже не съм променила нищо в храненето се чудя защо е това напълняване. Първоначално и аз реших, че е натрупване от хормоналната стимулация и стреса от аборта, но минаха вече 6 месеца от него, а кантара все нагоре върви. Явно проблема не е в щитовидната, ще си продължа със същата доза от 100 мг. и ще търся другаде причината

bongobongo, кръвната захар ми е добре - често я следя, заради ИР и се движи между 4 и 5.

Явно организмът ми не се справя добре в ситуация на такъв силен стрес - след случката се сдобих с розацея, влошено зрение и 7 кг в повече. И това са само видимите поражения Persevere

# 374
Много неприятно наистина... Дано да е само преходно, не е изключено.

Общи условия

Активация на акаунт