Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 481
  • 745
  •   1
Отговори
# 450
Момичета, колко време след приема на Еутирокс се овладява косопадът?  Мина месец от моя прием, никакъв резултат, косата си пада и много съм притеснена. Мисля, че нещо не е наред Sad

# 451
Косопадът често се дължи на ниско желязо/нисък феритин, а не просто на хипофункцията. Също може да е причинен от нисък цинк. Но така или иначе, когато се е стигнало до косопад, после са нужни поне 5-6 месеца, за да спре. Дори да приемем, че само хипофункцията е била причината, без дефицит на желязо или цинк, ще минат поне няколко месеца, докато хипофункцията се овладее напълно. И вероятно едва тогава ще има шанс да спре и косопадът, но сигурно след още няколко месеца.

# 452
  • Варна
Минавам да отчета последната ми контрола и да се посъветвам ...

Значии, тъкмо оправя едно и друго се развали. Бях ви писала за високия ми Инсулин и КЗ, за по-малко от два месеца на ВМ НВХ нещата вървят много добре , Инсулина от 18.45 падна на 11.49 , КЗ и тя , но щитовидните не можах да ги оправя...

До октомври бях на доза 50мг , тогава на контролата цифрите бяха :

ТСХ 3,78 (0.27-4.20)
ФТ3 4,22 (3.1-6.Sunglasses
ФТ4 15,76 (12-22)

Вдигнах я на 56,2мг , всеки ден. 

Вчерашните хормони, 28 ноември, ФТ3 е паднало много, а ТСХ почти не се е мръднало , ФТ4 -и то като ТСХ, почти няма промяна за 58 дни на по-високата доза

ТСХ 3,29 / ФТ3 3,50 / ФТ4 15,66

Така и не разбрах защо ФТ3 пада, единствения плюс е, че не я чувствам все още хипофункцията. Незнам от кога ТСХ е над 3 , но както съм ви писала -лятото на стойности над 3 ,и сега дори се чувствам добре, ако не бях пуснала контрола щях да си мисля, че новата ми доза от Октомври ми е свалила под 3 ТСХ

Сега се чудя -да вдигна ли на 62,5 = 50мг + 1/2 от 25мг всеки ден, или да остана на тази доза -56,2, с която се чувствам добре,или зимата още ще се задълбочи ?

# 453
Аз съм решила утре да изследвам именно феритина и желязото, за съжаление приемам Фитовал, в който има желязо и феритин, което може да повлияе на резултата, обаче толкова съм притеснена и бързам да установя какво става. А според Вас да изследвам ли и B12?

# 454
Не се притеснявай, стресът със сигурност може да доведе до косопад. Simple Smile Не знам дали има нужда да изследваш и Б12, мисля, че той няма отношение към косопада, но нека да кажат другите. И за феритина и желязото е добре да каже някой, който разбира, но вероятно трябва приемът на Фитовал да е спрян за поне 1-2 седмици преди изследването.

Г-це Д., при повечето хора има сезонен спад на щитовидната функция през есента и зимата и после отново повишение за лятото. Бланчард пише, че може би е свързано със слънчевата светлина, а не точно с температурата, но причината не е ясна. Обаче е факт, че това се получава масово, той самият също го е наблюдавал, нашите ендокринолози също, затова и обикновено увеличават дозата през есента. Въпрос на нагаждане е точно колко да се увеличи.

# 455
  • Варна
...Cioccolata , благодаря Simple Smile Ще я вдигам значи, може пък да съм добре само временно и изведнъж да ме връхлетят симптомите, а може би промяната в начина на живота -чисто хранително и спорта, също да дават отражение.

# 456
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз съм с много нисък феритин в момента и нямам косопад  Shocked
приемът на тироксин не ми спря косопада, по-скоро селенът изигра някаква роля.

въобще и аз не мога да разбевра от какво е и се дразня много.
от няколко месеца нямям и съм хепи

# 457
здравейте , искам да питам , някой пил ли е достинекс за сваляне на пролактин, има ли значение дали сутрин или вечер ще го пия , по веднъж в седмицата ми е предписан , според док нямало значение, но фармацевт ми каза изрично сутрин.. но четох че предизвиква сънливост , а аз така и така съм сънлива по цял ден от заяишения тсх и сега с новото лекарство да не стане още по- тежко 😁 не е смешно , но адски съм заспала и забравям за всякакви неща , хептен ще ме заклеймят на работа

# 458
Нещата са много индивидуални, Ася. Ето, например тази сутрин четох, че хипофункцията не можело да не разбута цикъла. Да, ама далеч не при всяка жена е така. Много жени казват, че цикълът им си е нормален въпреки иначе силната хипофункция. А има и причини за разбутване, които нямат нищо общо с щитовидната функция. Така че зависи. Чудесно е, че нямаш косопад. Simple Smile

# 459
Здравейте, момичета,
Много отдавна не съм писала, едва сега изчетох какво сте писали последните месеци. Нещата при мене не са много добре, но следващите дни ще пиша по-подробно.
Сега само да вмъкна след думите на Cioccolata, че аз съм от 30 години на Л-тироксин и през цялото това време не съм имала някакви сериозни проблеми с цикъла. Но съм с много други проблеми, за съжаление. С косопада и аз се боря от години - не знам дали само от щитовидната жлеза, или и други фактори влияят, сега като че ли се поукроти малко.

# 460
  • София
относно косопада- аз се боря с него от 5 години, защото се активира след втората ми бременност, но имах едно лашкане на хормоните докато уцеля правилната доза тироксин и смятам, че това допринесе. За съжаление не спира, но е на моменти - хубавото е, че ми расте много нова коса, обаче не мога да си пусна по-дълга коса от нивото на раменете. Според фризьорката явно това е максимума за моята коса.

# 461
И аз не съм имала проблеми с цикъла.Но за косопад не ми се говори,боря се с него от години и няма оправия.

# 462
Привет, момичета! При мен след три месечно отсъствие на цикъл, ми дойде и след като 30 дни не спря се оказа, че имам кисти на единия яйчник. Сега пия Оргаментрил, като междувременно трябваше да си изследвам ЩЖ. Днес си пуснах изследванията.
FT4      13.37            12.00 - 22.00
TSH      6.02         0.27 - 4.20
Anti - Tg      534.70    До 115.00
Anti - TPO   178.90    До 34.00

Ще съм благодарна да чуя мнението ви. Възможно ли е завишеното ТСХ да е причина за кистите и за случващото се с цикъла ми?

# 463
Пейдж, ти нали пишеш в темата? Или бъркам? Да, повишеното ТСХ може да е причина за много проблеми, включително с матката и яйчниците. Например хипофункцията (т.е повишеното ТСХ, ако го кажем по-опростено) може да понижи прогестерона, а точно това ще бъде причината за кистите. А и ФТ4 не ти е хич висок, което вероятно означава, че и ФТ3 не е цветущ, а той е много важен хормон (и трябва да изследваш винаги и него, не само ФТ4 и ТСХ).

# 464
Да, пишех, не бъркаш. Но досега винаги само антителата са ми били завишени и съм нямала никакви по изявени симптоми. Сега това с кистите доста ме уплаши. Много ми се щеше да чуя вашето мнение. Казаха ми да изследвам само антителата и ТСХ. ФТ4 си го пуснах сама. Може би трябваше да пусна и ФТ 3. На 17 декември си записах час при д-р Яначкова в Щерев. Имате ли впечатления от нея?

Общи условия

Активация на акаунт