Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 587
  • 745
  •   1
Отговори
# 330
  • Варна
Момичета, здравейте! Бих искала да се присъединя към вас.Аз съм с хашимото от от ученическите години, а сега съм на 43.  В повечето от времето хормоните ми са в норма и не пия лекарства, освен добавки. Преди няколко години изведнъж започнах да се чувствам зле, подуха ми се очите и като ми направиха изследване, TSH беше под нулата. Както и да е, лекувах се и след това хормоните пак се стабилизираха. Сега пак съм без лекарства, само на селен. Но имам един симптом, на който лекарите не обръщат внимание.Винаги като стана сутрин очите са ми подути, като през деня малко спадат но  пак си личи, че нещо не ми е наред.. Някоя от вас има ли такъв симптом?

# 331
Подуват се или са ти изпъкнали очните ябълки?

# 332
Викита , да не би да си с Базед? Това е симптом на Базед, а и този тсх под нула без терапия, мисля че за това говори. С годините хаши може да е преминал в Базед. Посети ендото. 😙

# 333
Аз за това попитах кое от двете е, но може само да са подути. При Базеда изпъква очната ябълка.

# 334
Може да са само подути, да. На мен няколко дни така ми се подуваха, а преди не. Като се погледна сутрин в огледалото и направо се очертава резка под долния клепач. Но може и като цяло кожата около очите да се подуе и да изглежда човек подпухнал и недоспал.
Може бъбреците да са, вода да се задържа. След няколко часа отминава.
От 4-5 дни пия редовно разни чайчета за нервната система, май нямат диуретично действие, но ходя пък до тоалетна и като че ли няма вече такива отоци под очите.

# 335
Аз бях с подути очи две години и всички ми обясняваха че било щото съм ядяла много солено. Откакто пия еутирокс нямам подуване. Само че при мен тсх беше над нормата. Като го нормализирах, това се оправи. Никой не ми обръщаше внимание. При мен се подуваха само горните клепачи. По цял ден не спихваха, беше ужасно. И с вода се наливах, и на мен все ми казваха че е вероятно от задържане на вода. Но ето че от съвсем друго се оправиха нещата и то без да искам.

# 336
Моето подпухване се оказа, че е от неподходяща козметика, макар че подозирах Хашимото. Смених и намалих кремчетата и проблемът изчезна.

# 337
Като заговорихте за подпухване, да споделя и аз. Забелязала съм, че като започна да пия келп, настъпва стабилно отводняване на организма и 'подуването' спада - и по пръстите на ръцете, и под очите, и стегнатостта около глезените и колената. Очевидно липсата йод и до това води. 🌼

# 338
Момичета на 50 мг л тироксен съм според вас тсх сега ок ли е??

# 339
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Може ли да ми кажете вие когато сте пробвали за бебче какви съвети са ви давали, дали да изследвате още нещо освен тсх, въпреки че е в норма, трябва да ли да пиете някакви витамини и т.н.

според мен погледни в другия подфорум (проблемно забремняване или Искам бебе), там има и други жени с проблеми с ЩЖ и според мен ще са по-наясно.
успех.

# 340
  • Варна
Привет!
Не, не съм с Базед. Да, когатоTSH беше под нулата/2014г./, тогава очите ми бяха малко изпъкнали и решиха, че е базедова болест. Но след като започнах лекарствата които ми дадоха, много бързо, за около 2 месеца TSH премина в горната граница и ми включиха L- тироксин. В последствие лекарите/защото съм ходила на няколко/ решиха, че е било Хашитоксикоза и ми спряха всички лекарства. Сега само ходя през няколко месеца да си пускам TSH и   FT4 и за сега са в норма без никакви лекарства. Питах и лекарите, дали от Хашимото може да ми се подуват горните клепачи и да ми дразни в очите, но ми отговарят, че щом хормоните са в норма, най-вероятно не е от това. За това реших да попитам вас, току виж съм намерила някой с моите симптоми.

# 341
И аз съм без терапия няколко години, че хормоните били в норма. Имам и възли.
Имам доста симптоми, за които ендокринолога казва, че не са от ЩЖ, праща ме на други лекари, те пък казват, че симптомите са от ЩЖ, а не от други причини.... И така вече около 10 години...
Скоро пак ще ходя.

# 342
Диорела, ако ФТ3 и ФТ4 не са ти добре, е напълно нормално да причиняват симптоми, дори ТСХ да е "в норма". А и "в норма" може да означава почти на горната граница - за ендокринолозите няма значение. Това се получава при много хора, май основно жени, но поне официално няма изход от това положение, единствено можеш да си помагаш с хранителни добавки (които може да ти действат, може и да не ти действат) и с промяна в начина на хранене и на живот, например по-малко стрес. Но ендокринолозите не обръщат внимание, докато ТСХ е в норма, освен ако не заявиш, че планираш бременност - тогава предписват хормон, за да свалят ТСХ под 2.

# 343
Диорела, ако ФТ3 и ФТ4 не са ти добре, е напълно нормално да причиняват симптоми, дори ТСХ да е "в норма". А и "в норма" може да означава почти на горната граница - за ендокринолозите няма значение. Това се получава при много хора, май основно жени, но поне официално няма изход от това положение, единствено можеш да си помагаш с хранителни добавки (които може да ти действат, може и да не ти действат) и с промяна в начина на хранене и на живот, например по-малко стрес. Но ендокринолозите не обръщат внимание, докато ТСХ е в норма, освен ако не заявиш, че планираш бременност - тогава предписват хормон, за да свалят ТСХ под 2.
И това не става, с много заболявания съм и с много лекарства. Движението ми е ограничено, стреса няма как да се избегне в тази ситуация, колкото и да се напъвам да съм хладнокръвна.
 Много храни са ми забранени вече. Карам на фотосинтеза... Joy
За сега само ми следят възлите... и хормоните.

Исках да кажа на Викита, че и други сме така...

# 344
Да, ясно, просто казвам какво е обяснението. А какви са ти стойностите на ФТ4 и ФТ3?

Общи условия

Активация на акаунт