Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са симптомите на заболяване на щитовидната жлеза или проблеми с щитовидната жлеза?
Какви тестове са необходими за диагностициране на заболяване на щитовидната жлеза?
Какви са препоръчителните витамини, минерали и хранителни добавки за хора със заболяване на щитовидната жлеза?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са симптомите на заболяване на щитовидната жлеза или проблеми с щитовидната жлеза?
Симптомите на заболяване на щитовидната жлеза включват лесна умора, световъртеж, шум в ушите, отслабнала памет, сутрешна подпухналост, затруднено преглъщане, усещане за стягане в шията и уголемена жлеза. Други симптоми могат да включват изпотяване , сърцебиене , наддаване на тегло или загуба на тегло , болки по ставите и мускулите и други. Симптомите на проблеми с щитовидната жлеза включват умора, студ, задръствания, наддаване на тегло, мускулна болка, задържане на вода и нарушения в съня. В случай че се появят симптоми е препоръчително да се консултирате с ендокринолог и да изследвате хормоните.
-
Какви тестове са необходими за диагностициране на заболяване на щитовидната жлеза?
-
Какви са препоръчителните витамини, минерали и хранителни добавки за хора със заболяване на щитовидната жлеза?
-
Какви са препоръките за диета и начин на живот за хора с проблеми с щитовидната жлеза?
-
Какво представлява автоимунният протокол и какво включва?

А аз отлично знам, че е възможно, защото го наблюдавам от години и точно по това разбрах, че проблемът тръгва от щитовидната: става въпрос, че когато започне да се повишава естрогенът преди овулация, моята щитовидна функция явно рязко спада и качвам 1 кг в рамките на 1-2 дни - дотук всичко е нормално, било си характерно по принцип за много жени. Да, ама нормалното е след овулацията теглото да се нормализира само, без диуретици или каквито и да било други мерки. А при мен не става така. Т.е. от миналата година вече не става (задържаната вода си остава като един качен килограм). Преди това, когато щитовидната ми функция е била по-добре, ставаше. Тогава през по-голямата част от годината качвах преди овулацията и после теглото ми се нормализираше, само през зимата (за 3 месеца) качвах на овулациите трайно. Да, но след кортикостероида миналата година нещата явно излязоха от контрол, щитовидната ми функция се срина и започнах да задържам вода на абсолютно всяка овулация, а после теглото ми си остава повишено с 1 кг. И съм 100% убедена, че е вода, нали преди се махаше след овулацията. Да, но не ми вярват... А иначе теглото ми не варира между овулациите, дори когато се храня малко по-въглехидратно (примерно с около 150 грама въглехидрати на ден). И точно това нещо (че само през зимата качвах трайно, а през лятото задържаната вода се махаше) ме накара да си изследвам щитовидните хормони, защото знам, че зимно време щитовидната функция се понижава. И двете ендокриноложки казаха "да, нормално е да се качва преди овулация, а после прогестеронът действа диуретично". Да, ама не, поне не при толкова ниска щитовидна функция като при мен... Ама не било възможно това, нищо, че видяха колко са зле хормоните... Та така. Има и такова напълняване, от личен опит знам, макар че "не било възможно". В някакъв идеален свят живеят ендокринолозите, ми се струва - в света на учебниците, който обаче няма общо с реалността.