Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 527
  • 745
  •   1
Отговори
# 375
Може наистина да е преходно.
При мен започна пълнеенето както си бях на режим. С нормална захар съм. При последната ми контрола беше под 5. С щитовидната съм в леко хипо, ама мисля не е това причината за пълнеенето.
Може би годинките. Почна 3-4 години преди 40 и сега като се закотви, месеци на режим и не иска и не иска. Някои явно сме си по-склонни към дебелеене. Знам ли. Заразах всичко и пак едно и също. Кантарът си е харесал една цифра и няма значение какво ям, ям ли изобщо. Дори да се набухам - все тая.

# 376
Някои явно сме си по-склонни към дебелеене. Знам ли. Заразах всичко и пак едно и също. Кантарът си е харесал една цифра и няма значение какво ям, ям ли изобщо. Дори да се набухам - все тая.

Описваш моето положение едно към едно, само дето аз все още съм далечко от 40, но като се замисля какво ме чака за в бъдеще с тези килограми и невъзможност да ги сваля, направо се хващам за главата. Sad
Още от дете съм склонна към напълняване.

# 377
Моето напълняване е абсурдно и двете ендокриноложки, при които ходих, направо ми казаха, че не било възможно такова нещо. Angry А аз отлично знам, че е възможно, защото го наблюдавам от години и точно по това разбрах, че проблемът тръгва от щитовидната: става въпрос, че когато започне да се повишава естрогенът преди овулация, моята щитовидна функция явно рязко спада и качвам 1 кг в рамките на 1-2 дни - дотук всичко е нормално, било си характерно по принцип за много жени. Да, ама нормалното е след овулацията теглото да се нормализира само, без диуретици или каквито и да било други мерки. А при мен не става така. Т.е. от миналата година вече не става (задържаната вода си остава като един качен килограм). Преди това, когато щитовидната ми функция е била по-добре, ставаше. Тогава през по-голямата част от годината качвах преди овулацията и после теглото ми се нормализираше, само през зимата (за 3 месеца) качвах на овулациите трайно. Да, но след кортикостероида миналата година нещата явно излязоха от контрол, щитовидната ми функция се срина и започнах да задържам вода на абсолютно всяка овулация, а после теглото ми си остава повишено с 1 кг. И съм 100% убедена, че е вода, нали преди се махаше след овулацията. Да, но не ми вярват... А иначе теглото ми не варира между овулациите, дори когато се храня малко по-въглехидратно (примерно с около 150 грама въглехидрати на ден). И точно това нещо (че само през зимата качвах трайно, а през лятото задържаната вода се махаше) ме накара да си изследвам щитовидните хормони, защото знам, че зимно време щитовидната функция се понижава. И двете ендокриноложки казаха "да, нормално е да се качва преди овулация, а после прогестеронът действа диуретично". Да, ама не, поне не при толкова ниска щитовидна функция като при мен... Ама не било възможно това, нищо, че видяха колко са зле хормоните... Та така. Има и такова напълняване, от личен опит знам, макар че "не било възможно". В някакъв идеален свят живеят ендокринолозите, ми се струва - в света на учебниците, който обаче няма общо с реалността.

# 378
Да, факторът "години" не е за подценяване, но ми се струва нереално само от тях за 6 месеца да кача 7 кг. Бях си нарочила щитовидната жлеза като основен виновник,  но явно не е тя.

И аз си мислех, че може да е вода, дори обмислям да опитам с хапчета за обезводняване

Последна редакция: пн, 26 ное 2018, 13:42 от *papaya*

# 379
При тези хормони няма как да е тя... Знам, че е гадно така - да не знаеш каква е причината. Може да пробваш да пуснеш едно изследване на кортизол - или в слюнка три- или четирикратно, или в кръвта. Предполагам, че ще излезе повишен, а тогава също се напълнява.

# 380
Шоки, ако излезе висок има ли медикаменти за понижаването му или се действа на принципа на спокоен живот и позитивни мисли 😃

# 381
На първо място спокоен живот, но има и добавки за намаляване - ашваганда и разни подобни. То май повечето адаптогени повече понижават, отколкото повишават кортизола, въпреки че идеята била уж да действат според нуждите.

# 382
Ясно! Тези дни ще го проверя. Благодаря за отговорите Blush

# 383
Папая, може да са ти прекалено ниски въглехидратите, при някои хора от това се получава обратния ефект-напълняване.

# 384
Абе, напълняването обикновено се получава заради понижение на щитовидната функция (от малкото въглехидрати) и повишение на кортизола. Но при нея поне щитовидната функция изглежда добре. Затова си мисля, че може да е или от стимулацията, или от повишен кортизол.

# 385
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
днес бях при ЛЛ....
изписа ми железен препарат малка опаковка и ми каза, че ако често пия желязо мога да развия цироза Shocked
питам го как така края на юли нивата са били супер, а сега съм под долна граница и той ми каза: кръвоизливи....
обяснявам му, че нямам и той: може да са микрокръвоизливи в червата  Shocked
просто...  Crazy

сега чета, че може да има недостиг на желязо от възпаление. ама как да разбера какво ми има?... newsm78

# 386
Ася, а ти имаш нисък феритин и ниско желязо, така ли?

# 387
Ася, може да направиш изследване за възпаления - С-реактивен протеин, утайка, може и още нещо да има. А за кръвоизливи в червата мисля, че се правеше изследване на фецес.

# 388
  • Варна
Здравейте, следя  разговорите от последните страници и минавам само да спомена една хран.добавка, която има влияние върху кортизола и апетита.

Аз понеже имам навика да купувам и това, и това, и онова, ако ми затрябва, или ако пусна контрола и излезе, че и при мен има дефицит  Laughing, та си я поръчах и е вкъщи, но нямам къде да я наместя от толкова други добавки , не я пия и не мога да дам отзиви (поне за сега)

Ето я https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-Relora-300-mg-60-Veg-Capsules/769

# 389
Mомичета, някоя от вас беше споменала за проблеми с очите. При мен проблемът се изразява в постоянна сухота в очите, овлажняващите капки никак не помагат. Захарта ми е в граници. А от скоро се събуждам и с ужасна сухота в гърлото и устната кухина Sad Мисля си вече за синдром на Сьогрен. Ако имате такъв проблем, споделете как се борите. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт