Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е заплатата за работата през 2019 г.?
Кога ще бъдат издадени насочващите писма от бюрото по труда?
Какво се случва след получаване на насочващото писмо?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е заплатата за работата през 2019 г.?
-
Кога ще бъдат издадени насочващите писма от бюрото по труда?
-
Какво се случва след получаване на насочващото писмо?
-
Какви са мненията за програмата и какви са очакванията след започване на работа?
-
Кога мога да използвам платен годишен отпуск?
Така че чакам 11 март да видя.
Няма да казвам какво и къде започнах работа по старт на мъката, може работодателите да следят и дебнат за лоши коментари из дарк уеб. Само ще изкажа генерални изводи за този месец и малко, откакто "работя". Чаках доста. От октомври до февруари. Бавна процедура. Хиляда работи се правят, чудя се, няма ли начин да се забързат нещата, пък макар и с месец да е. По-лошото е, че знам за колеги, които започнаха преди няколко дни, тъй че май няма за какво да се оплаквам по този повод. Първоначално, след интервютата бях обнадежден, че всичко ще е супер якото. Нямах търпение. Е да, ама не. Това, което ми се каза на интервюто си остана в 2018 - нищо общо с истината. Избрах работното място, при възможност и за други, поради простата причина, че предлагаха нещо в повече - трупане на така заветния "юридически стаж". Оказа се, че няма да се трупа, поне не сега. Което значи, че можех да работя нещо друго за повече пари и щеше да е по-интересно. Което ме навежда и на друга мисъл - за заплатата. Вече месец и половина нищо, сигурно и два ще станат преди минусите в баланса на картата да бъдат заличени за кратко. Иначе от обещани 650, за които всички в работата тайно ме мразят, защото " те даже не взимали толкова" реално с удръжки са си 504 лв и някакви стотинки за чаша топла вода от кафе-автомата. След интервюто си викам:" Сега ще дам всичко от себе си, може да ме харесат и да ме оставят за постоянно", ама не мерси, ще пропусна. Не че ще ми предложат, но все пак по-важно е да кажеш "не вие не ме искате, а аз не ви". Относно колегите - малко си е връзкарщина - мама, тате, баба, дедо, шуролинка, десети братовчет. Направо много. Оплели са се като свински черва. Това ме дразни. Още един минус. И накрая - относно самата дейност по извършване на работа. Ето ти ключа от онази стая, ето ти 10 000 на н-степен листове и давай, ти цял живот това работиш, ще се справиш, нищо, че сега излизаш от университет, където и една бланка от документ не е показана. Чудя се на кой повече да се сърдя - на университета, на министерството на труда, на работодателите или на себе си. Май на всички солидарно по много, без на себе си, не че няма за какво. Затова, един съвет за тези, които искат реално мнение, без шега - определено ако сте амбиция и знания, искате развитие и готини хора, с които да го правите, няма смисъл от тази програма. Ще се справите далеч по-добре, ако нямате нищо общо с администрации. Уверявам ви. А за тези, като мен, дето са се наредили на въжето - извлечете възможно най-много от ситуацията, не се пренапрягайте и останете себе си и не позволявайте на никого да ви казва какво трябва или не. Успех и поздрави на всички колеги от "специалните" факултети.